Традиционалната битка: св. Трифун vs. св. Валентајн

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Оваа година ќе славам:

• Вкупно гласачи
    142
  • Гласањето е завршено на .
Јас гласав за двете. Иако не славам ама баш ништо, вечер си најдов повод добро да се напијам, со саканиот де :)
Најмногу зошто вчера ми беше роденден, а не можев да пијам :(

Не слави си затој што си е православна ... а ти случајно гројзе да не сакаш да купиш , па прашуеш кој има лојзе ???

На овој ден се кројат лозјата, затоа те праша. :) Сите оние кои имаат лозја ги кројат и потоа наздравуваат за успешна и бериќетна година.

431056_272024622868922_100001841605389_620855_1577372387_n.jpg

Иако е лоша комбинација вино и мекем сепак ке се дружам вечер со нив :)

Честит нека е Св. Трифун!
Бериќет, здравје и квалитетна реколта од "пијалокот на Боговите"!
71629_148488725194789_148362795207382_236918_6369187_n.jpg

Во однос на етикетирањето и потценување на денешниот празник како "ден на пијаниците" само ќе кажам - страшна културна инфериорност и желба за јаничарење.

Ниту еден од празниците не сум прославувал и нема да ги прославувам во иднина.Не гледам некаква особено посебна причина за прославување на овие празници.Св. Валентајн или „денот на вљубените“?! Па ти кога веќе си во врска со некоја која ја сакаш, тебе секој ден ти е исполнет со љубов.Св.Трифун или попознат како „денот на пијаниците“ веднаш ме асоцира на биртија и плесачица и на нејзината „музика на боговите“:

-Kосу сам скратила, лице промјенила, тебе изгубила а живот средила!

Жалопојка исполнета со завивање и моментот кога ти паѓаш во транс (сличен на оној со Матрикс сцената кога се двоумиш дали ќе ја земеш црвената или плавата таблета) и си забиваш мобилен телефон (на вибрации наместен) директно во срце.И тогаш ми ѕвони во моментот „некој од членовите на Кајгана“ и од вибрациите ми прска левата преткомора (или како се викаа тие делови од срцето) и ти доживуваш трагичен крај.
Која е поентата тогаш на празникот ако не е ова?Тоа што ќе се напиеш чаша вино во присуство на најблиските.Тоа се случува секој ден, ако не секој ден барем два дена во месецот; ти сигурно дека ќе се најдеш со твоите најблиски два пати во месецот и ќе се напиеш со нив чашка ракија или пак вино.
Јас еве, можам и после празников да си отидам до продавница и да си земам едно ѕидарско и да го мавнам на екс и со тоа да си го направам и тој ден празничен како свети Трифун.
--- надополнето: 15 февруари 2012 во 08:41 ---
католиците се марсовци ??:confused:

морам да те корегирам...валентин е христијански празник...не е православен но е христијански...и доста мешате баби и жаби...и католиците и православните и протестантите и адвентистите и евангелистите и......се христијани и нивните празници се христијански

Лично, (ако сакаш да знаеш ти) за папата си еретик.Како што се за него и протестантите еретици.
Што значи може тебе ти е исто ама на нив не им е.Иако јас лично сум атеист но само ги појаснувам за да не дојде до забуна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom