Традиционален интегрален леб

  • Креатор на темата Креатор на темата Storm5
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
27 ноември 2009
Мислења
59
Поени од реакции
5
ЗРНЕСТ ЛЕБ
Напишано од Младеновски Ласте - дипл. инж. технолог

Ако светот треба да се доведе во ред, мојот народ треба прв да се измени. Ако мојот народ треба прв да се измени, мојот роден град треба да се преуреди. Ако се преуредува мојот роден град, прво треба да се поправи моето семејство. Ако моето семејство треба да се поправи, ЈАС МОРАМ ПРВ.

Со современиот начин на живеење, исхраната, која најчесто вклучува употреба на рафинирана, мрсна и брза храна, како и многу стресни ситуации, водени од брзото темпо на живеење, придонесуваат за сè почести нарушувања на нормалното функционирање на телесните функции, како што се: варењето на храната во дигестивниот тракт, метаболизирање на шеќерите, кардиоваскуларниот систем, работата на црниот дроб, бубрезите, панкреасот, и сè почеста појава на рак, алергии, дебелеење.

Начинот на исхрана е примарен фактор за нашето здравје и психофизичката состојба кои влијаат врз нашето однесување, расположение и среќен живот.

Промените кои треба да се направат во однос на погрешниот начин на исхрана не се само потребни, туку и неопходни за зачувување на здравјето и ослободувањето од медицински интервенции и лекови.

Познавајќи го традиционалниот начин на исхрана, кој се базира претежно на житарки во зрно, следејќи ја препораката на СВЕТСКАТА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА, во која стои дека потребата од храна за 60% треба да биде од интегрални житарки, како и врз основа на најновите сознанија и технолошки достигнувања од областа на здрава и функционална храна, се обидувам да ве информирам за можноста човечкиот организам, на природен начин, со природна храна да ги добие сите потребни хранливи материи, неопходни за правилно функционирање, за да се спречат модерните заболувања и да се намали терапијата со лекови.

За таа цел, со гордост го произведовме ЗРНЕСТИОТ ЛЕБ.

Вредноста на зрнестиот леб е потврдена преку повеќегодишни испитувања на светско ниво, како и преку практични тестирања. Потрошувачите на зрнестиот леб го изразија своето задоволство од лесното варење на храната, зголемената работоспособност и виталност, како и чувството на ситост. Истовремено, се намалува или се исклучува потребата од консумирање на јајца, месо и сувомеснати производи, млеко и млечни производи, бели печива, масни пити, т.е. брза храна.

Овие производи го оптоваруваат организмот, ги зголемуваат мрснотиите и холестеролот, и се ризични фактори за добивање на дијабетес и кардиоваскуларни заболувања. Присутните хемикалии во овие производи придонесуваат за формирање на слободни радикали, кои се ризик фактори за појава на рак и алергии.

Белковините од животинско потекло дополнително ги оптоваруваат бубрезите и претставуваат ризик-фактор за нивно заболување.

ШТО Е ЗРНЕСТ ЛЕБ?

Зрнестиот леб се добива од природни намирници, цели зрна од најквалитетни македонски житарки, како пченица, рж, јачмен, пченка, интегрален ориз, лен, семки од тиква, сончоглед. Како нерафинирани намирници, ги обезбедуваат речиси сите хранливи состојки, неопходни за добро здравје.

Зрнестиот леб во себе содржи макро-хранливи состојки, како што се јаглехидрати, белковини, масти и микро-хранливи состојки, како што се витамините и минералите.

Витамини кои ги има во зрнестиот леб се следните: Б1, Б2, Б3, Б6, Б12, Б15, биотин, холинг, фолна киселина, инизитол, парааминобензоева киселина, Б5, Витамин Е, Витамин Ф, Витамин П, Витамин Т, Витамин А.

Од минерали, застапени се 7 основни минерали: калциум, јод, железо, магнезиум, фосфор, селен, како и други минерали: хром, манган, молибден, ванадиум, бакар, натриум.

Начинот на кој организмот ќе ги искористи макро-хранливите состојки, директно зависи од микро-хранливите состојки. Имено, добро познато е дека Б витамините, присутни во интегралното зрно, делуваат кон разложување на сите негови состојки, вклучуваќи ги и јаглехидратите. Сличен процес се случува и во природата, при никнување на зрното житарка, при што се формира нов живот. Доколку се отстрани обвивката на зрното, во која се присутни витамините, зрното станува „инвалид“, од него веќе ништо не може да порасне, ниту пак може да претставува полновредна храна.

Состојките на житното зрно, како природна храна, се во урамнотежен однос. Тоа е многу битно - за панкреасот да произведе инсулин, потребни се цинк и витамин Б6, понатаму, за способноста на инсулинот да го контролира шеќерот во крвта, потребен е минерал хром. За метаболизмот на јаглехидрати се потребни скоро сите витамини од Б комплексот и 6 минерали: калциум (Ca), железо(Fe), магнезиум (Mg), цинк (Zn),манган (Mn), хром (Cr).

Доколку овие микро-елементи ги нема во храната, организмот ги зема од сопствените резерви, додека пак, ако и таму ги нема, јаглехидратите не можат да се претворат во енергија, а тоа се манифестира со губење на кондиција, промена на кожата, анксиозност, депресија, нарушување на нервниот систем.

Онаа храна што организмот не може да ја претвори во енергија, поради недостаток на витамини и минерали, се претвора во масни наслаги, а тоа само по себе води кон дебелеење и претставува ризик-фактор за други модерни заболувања.

Маснотиите и белковините не можат да се искористат за добивање на енергија доколку недостасува витамин Б6 и Б12, фолна киселина, биотин.

Железото, калциумот, магнезиумот, хромот и цинкот се минерали кои што се битни за добивање на енергија.

Кациумот и магнезиумот им требаат на мускулните клетки за контракција, а нивен недостаток предизвикува грчење на мускулите.

Магнезиумот е потребен за правилно функционирање на половина телесни ензими, и за искористување на јаглехидратите од страна на организмот. Недостатокот на цинк ја нарушува контролата на апетитот, се губи осет за вкус и мирис, што често доведува до прекумерно консумирање на месо, сирење, јајца. Хромот го стабилизира нивото на шеќер во крвта, а со тоа и телесната тежина. При оптимални вежби хромот учествува во согорување на маснотиите, исто така го снижува и холестеролот, а посебно е корисен за лица кај кои постои ризик од појава на дијабетес.

Големите количества природен калциум, содржани во зрнестиот леб, овозможуваат правилно функционирање на коскениот систем и се добра превенција од појава на остеопороза, проблем најчесто присутен кај жените во климактерична и постклимактерична фаза.

Железото го штити организмот од анемија. Селенот штити од рак, витамините од Б-комплексот претставуваат голема основна сила во борбата против стресот.

Витаминот Е е познат антиоксиданс кој ја спречува оксидацијата на слободните радикали, заштитувајќи го организмот од голем број заболувања и прерано стареење, и го одржува младешкиот изглед. Ги штити белите дробови од загаден воздух, и е превенција од спонтан абортус.

Битен момент е да се нагласи дека зрнестиот леб се добива од житарки од органско потекло, кои се богати со витамини и минерали. Тие се произведени со органски ѓубрива, а не со вештачки ѓубрива кои ги користи интензивното земјоделство, и кои ги врзуваат минералите и витамините, не дозволувајќи им на растенијата да ги апсорбираат. При култивирање на житарките, не се употребуваат пестициди, хербициди и фунгициди штетни по здравјето, туку се применуваат физички мерки на заштита, што придонесува за добивање на производ здрав за употреба, кој нема штетни влијанија врз здравјето на луѓето.

Зрнестиот леб се добива БЕЗ употреба на хемикалии, како адитиви и конзерванси, за кои современата наука потврди дека се штетни за човековото здравје и предизвикувачи на канцерогени заболувања и алергиски реакции.

БЕЗ употреба на ГМО (генетски модифицирани организми), кои не само што ја деградираат и уништуваат животната средина, туку и негативно влијаат врз човековото здравје, од повеќе аспекти.

Зрнестиот леб се добива со помош на природно кисело тесто, што дополнително ја зголемува хранливата вредност со над 200 нови хранливи состојки. Печен е во земјена печка на дрва, што придонесува за зачувување на хранливите состојки, особено на витамините, од деградација и добивање на подобар квалитет на печење, арома и вкус.

Зрнестиот леб се добива без употреба на пекарски квасец, за разлика од лебот добиен со квасец, кој го дуе стомакот, ги слабее цревата и ја разредува крвта.

Зрнестиот леб изобилува со диетални влакна во урамнотежен однос, такви какви што се во природата, кои што се дефицитарни во стандардниот начин на исхрана. Тие ја подобруваат перисталтиката (движењето) на храната во цревата и секојдневно празнење, и го регулираат изметот.

Омега-3 незаситените масни киселини, присутни во зрнестиот леб, се ефикасни во превенцијата од кардиоваскуларни заболувања, срцев напад, мозочен удар, и со нивна помош се синтетизира витаминот Б.

Белковините (албумин, глобулин, глиадин, глутенин), претставуваат основни градбени материи на клетките. Содржани се во зрнестиот леб во избалансиран облик.

Од сегашното излагање може да заклучиме дека зрнестиот леб, од повеќе аспекти го подобрува здравјето на луѓето.

- Совршено избалансираниот сооднос на сопствените компоненти овозможува правилно функционирање на организмот, регулирајќи го метаболизмот и хормоналниот статус.

- Присуството на прости и сложени шеќери овозможува континуиран прилив на енергија, без драстични скокови на шеќерот во крвта, со што се спречува трансформацијата на шеќерите во масти и се штити панкреасот од прекумерната работа.

- Со секојдневна употреба, го намалува ризикот, во некои случаи, го лекува диабетот тип 2.

- Овозможува правилно функционирање на нервниот систем, мускулите, срцето, ја подобрува психолошката состојба, го помага памтењето, дејствува смирувачки, ја намалува болката, помага во одбрана од стресни моменти.

- Го намалува ризикот од рак, срцев удар, тромбоза и дебелеење.

- Го намалува нивото на холестерол и триглицериди.

- Го зајакнува имунолошкиот систем.

- Спречува формирање на камен во бубрезите.

- Ги спречува ревматските заболувања.

- Го намалува заморот и го подобрува видот.

- Ја подобрува лактацијата.

- Го успорува опаѓањето и побелувањето на косата и придонесува за здрава кожа и нокти, ја заштитува кожата од ултравиолетово зрачење.

- Помага за правилен раст и плодност.

- Придонесува за побрзо зараснување на раните.
 
Природно кисело тесто (некогаш и сега)

Пред 1500 год. пред нашата ера, во Египет, во едно населено место, во едно рано утро, дошле рој на скакулци. Сите жители, вклучувајќи ја и домаќинката, која штотуку го замесила тестото за леб, излегле да ги одбранат полињата со житарки од ројот скакулци .Одбраната траела цел ден, доцна до ноќта. Кога се вратиле дома, домаќинката забележала дека тестото што го замесила претекло од земјаниот сад и се ширел непознат мирис. Бидејќи цел ден ништо не јаделе, а и залихите на храна и' биле мали, домаќинката одлучила да го испече чудно формираното тесто. Добиле леб со сосема нови, подобрени својства. Вака вели легендата за добивање на леб со ПРИРОДНО КИСЕЛО ТЕСТО.

Легендата не е далеку од вистината, тоа можело да се случи каде било, па и кај нас во Македонија, за што постојат и археолошки докази за правење на леб, стари 8000 години. Ова воедно претставува и најстара технологија за добивање на леб со помош на природно кисело тесто, која се задржала до ден денешен во одделни земји, како Германија, Австрија и традиционално кај нас, до пред 30 -40 години. Тоа само по себе говори дека се работи за многу вредна хранлива состојка. За што, всушност, се работи?

Досегашните научни сознанија ја потврдуваат улогата на природното кисело тесто во формирање на вкусно-ароматските својства на лебот. Тоа се должи на делувањето на млечни, оцетни, бутерни бактериски култури, при што се формираат органски киселини, естри, алдехиди, кетони, и околу 200 други соединенија познати на науката, кои му даваат на зрнестиот леб пријатен вкус, арома и свежина. Од органските киселини, најзастапени се: млечна, оцетна, бутерна, пропионска, мравја и други. Тие настануваат под дејство на истоимените бактерии кои се наоѓаат во брашното.

Друга важна група на микроорганизми во природното кисело тесто се квасеците. Овие квасеци се разликуваат од пекарскиот по своите карактеристики. Многу подобро делуваат врз киснењето на тестото, формираната јагленоводородна киселина, не ја забавуваат ферментацијата што се случува во тесто правено со пекарски квасец, туку напротив, ја подобруваат.

Ферментацијата со природно кисело тесто се одвива во повеќе етапи, т.е. подолг временски период, во ферментори под одредени услови. Органските киселини формирани во тестото, што ги создаваат горенаведените микроорганизми, по печењето остануваат во лебот и по природен пат го штитат лебот од развојот на штетните микроорганизми, кои се носители на разни болести кај лебот, како што е компировата болест, која се јавува кај обичниот леб во топлите периоди. Затоа, производството на леб со природно кисело тесто е БЕЗ употреба на хемиски средства(конзерванси), за кои науката докажала дека се предизвикувачи на модерните заболувања (рак, дијабетес, кардиоваскуларни болести, алергии, артритис и др.).

Природното кисело тесто го подобрува и самото печење на лебот, структурата и свежината на лебот е подобра, а со тоа и сварливоста и искористеноста при консумирањето е поголема. Специфичната арома и киселоста на лебот го задоволуваат пребирливиот вкус на потрошувачите. Од наведените карактеристики може да се заклучи дека при преработката на лебот нема потреба од додавање на адитиви, бои, емулгатори, за кои, исто така, докажано е дека се предизвикувачи на модерните заболувања.

Битно е да се нагласи дека природното кисело тесто 100% ја елиминира фитинската киселина присутна во житарките, позната и под името фитат, која е одговорна за појавата на анемија, бидејќи има својство да ги врзува минералите. Со нејзино елиминирање, се создаваат услови за развој на корисните микроорганизми и за спречување на развојот на Штетните микроорганизми во дигестивниот тракт, го штити организмот од делување на слободните радикали и канцерогените супстанции.

Со ферментирање на природното кисело тесто се создава витаминот Б12, кој го нема во растителната храна и е многу важен за вегетаријанскиот начин на исхрана. Неопходен е за нормално функционирање на нервните клетки, го регенерира црниот дроб и учествува во неговата детоксикација. Ја подобрува плодноста и кај мажите и кај жените. Во комбинација со витаминот Ц, дејствува антиканцерогено. Апсорпцијата се зголемува во комбинација со другите витамини од Б-компексот, кои значително се присутни во житарките и придонесуваат за правилно метаболизирање на хранливите материи. Витаминот Б12 има својство да се акумулира во организмот, за разлика од другите витамини од Б-комплексот, кои немаат својство да се акумулираат и треба да се внесуваат секојдневно преку храната. Б-комплексот најмногу го има во житарките и нивната преработка во интегрална форма, како што е интегралното брашно и зрнестиот леб.

Од сегашното излагање може да заклучиме дека природното кисело тесто, од повеќе аспекти го подобрува квалитетот на лебот. Најдобри резултати покажува кога се добива од интегрални житарки како: интегрален ориз, пченица, рж, јачмен, пченка, лен. За варење во организмот му треба подолго време, 100 мин., па дури и повеќе, давајќи му на организмот континуиран прилив на енергија, и ги спречува наглите скокови и падови на шеќерот во крвта, а тоа овозможува правилна работа на панкреасот. За разлика од него, белиот леб може да се разгради и апсорбира во организмот за 20 мин., што негативно дејствува врз здравјето од повеќе аспекти. Зрнестиот леб добиен со природно кисело тесто претставува и функционална храна која содржи состојки што позитивно делуваат на повеќе телесни функции во организмот, како што се: метаболизирање на мастите, правилно функционирање на дигестивниот тракт, крвниот притисок, кардиоваскуларниот систем, хормоналниот статус.

ЛЕБ (што беше тоа?)

Сегашната светска историја тврди дека културата на лебот најпрвин настанала во горна МЕСОПОТАМИЈА, помеѓу реките Еуфрат и Тигар, 5000 години пред новата ера. Оваа област ја сметаат за почеток на цивилизацијата.Тука човекот за прв пат научил како да се користи природата за свои потреби, формирал постојано живеалиште - куќа, почнал да одгледува животни и билки. Житариците, посебно пченицата, била основна животна намирница на најголемиот дел на тогашното население,и како таква се задржала до ден денешен (за несреќа, во рафинирана форма).

Меѓутоа, најновите археолошки истражувања на територијата на Македонија открија неверојатни сознанија. На неолитските населби од младото камено време, како Говрлево, тумба Маџари и др., пронајдени се остатоци од куќи стари најмалку 6000 години пред новата ера. Се карактеризираат со правоаголна форма, со врата и прозорци, покуќнина, маса, столици, грнчарски предмети, чинии, филџани,уметнички предмети - како Големата мајка, Мислителот Адам од Говрлево, и најзначајното во однос на лебот - рачна камена мелница , огниште и земјана фурна на влезот пред куќата.Овие археолошки артефакти ни потврдуваат дека лебот на овие простори се употребувал најмалку 1000 години пред светското откритие во Месопотамија.

Како и да е, првите форми на леб биле направени од искршени житарици помешани со вода, а оваа смеса првобитно се печела во огниште, покриена со пепел и жар.Оваа постапка на правење леб, кај нас познат под име КРАВАЈЧЕ, се практикува и денес по повод верскиот празник Божиќ. Следна етапа била печење на лебот на загреана камена плоча на која подоцна и бил направен полукружен свод од земјани цигли, и се добила првата фурна. Вакви фурни сè уште се употребуваат, не само во селските, туку и во градските средини. Во помалите градови постојат и пекарски работилници со вакви фурни кои се во функција.

До ден денешен не е направена фурна која 100% по квалитет на печен производ ќе ја замени земјаната фурна. Во најмодерното софистицирано пекарство на запад, посебно на САД, покрај модерните метални фурни се произведуваат и земјани фурни за специјални видови пекарски производи.

Најголем подем лебот постигнал со случајната примена на природното кисело тесто, и така е добиен подобар квалитет на лебот, подобар вкус и поголема хранливост. Старите Македонци го усовршиле процесот на мелење и правење на леб и го рашириле на териториите со кои владееле, сè до Азија.

Од Македонците, ова знаење и искуство го преземале Римјаните и го рашириле низ цела Европа. Во римско време се појавиле и првите занаетчиски работилници за правење леб, и занаетчии – пекари, што како занимање било многу ценето. Лебот го збогатувале со разни додатоци, млеко, мед,масло, зачини, сусам, бадеми, ореви. Печеле леб и печиво во разни форми. Во своето пекарство ја внеле и слаткарската уметност. Во градот Рим, за време на царот Август, биле евидентирани над 200 пекарски работилници со пекарска лиценца која преоѓала од татко на син. За Римјаните лебот секогаш имал важна улога, тоа е така до ден денешен.

Меѓутоа, последните години, со брзиот развој на индустријализацијата, лебот претрпе огромни промени. Модерните млинови како краен производ добиваат бело (рафинирано) брашно, без заштитните витамини, минерали и целулозни влакна, со додаток на хемикалии како адитиви и конзерванси. Употребата на адитивите го упростува технолошкиот процес, се добиваат подобри перформанси на лебот ,трајноста, волуменот, економската исплатливост, итн. Но, таквиот леб штетно делува на здравјето на луѓето. Пестицидите , конзервансите, адитивите, вештачките бои кои значително се присутни во модерниот леб и печива, се предизвикувачи на модерните болести како што се карцерогените заболувања, шеќерната болест, кардио-васкуларните заболувања, алергиските реакции.

Новите генерации, израснати во индустриската ера, скоро и да не знаат што е тоа вистински леб. Лебот пред индустриската ера значел опстанок, здравје, богатство во семејството и државата, што не е случај денес. Вистинскиот леб се добивал од цели зрна на житарици мелени на камени мелници, изработен од природно кисело тесто, составен од највредните прехранбени состојки, сложени јаглехидрати, протеини, масти, минерали и витамини.

Во сложените јаглени хидрати спаѓат растителни влакна кои во основа се делат на растворливи и нерастворливи во вода. Нерастворливи се: целулоза, хемицелулоза и лигнин. Растворливи се: пектин, хидроколоиди и слузави материи. Растителните влакна помагаат во превенција од рак, апсорбираат вода, ги згуснуваат и го зголемуваат волуменот на отпадните материи, а со тоа го подобруваат протокот во цревата. Растителните влакна со себе ги врзуваат тешките метали и слободните радикали и го штитат организмот од создавање на туморни клетки, формират гел-апсорционен филтер кој ја успорува апсорпцијата на шеќерот, а тоа е добро за дијабетичарите и за оние што сакаат да ослабат, т.е. да ја контролират својата тежина, што не може да се каже за "чудесните диети" што ни се нудат секоја сезона во разни форми и со разни ефекти. Растителните влакна се корисни за намалување на холестеролот, а со тоа за намалување на бројот на срцеви болести.

Протеините по својот состав се делат на прости и сложени. Простите се градени од аминокиселини, а сложените, покрај аминокиселините, имаат остатоци од шеќери, масти и др. Протеините се основни градбени материи на клетките во човековиот организам, а дневните потреби се движат околу 50 гр. на ден. Во "вистинскиот" леб се содржат од 12-15 %, во зависност од кои житарици е направен лебот, така што 250 гр. "вистински" леб, во комбинација со зеленчук и овошје, се доволни за задоволување на дневните потреби.

Минералите во "вистинскиот" леб се содржани во голем процент. Меѓу нив се и 7 основни минерали: калциум, јод, железо, магнезиум, фосфор, селен, цинк. Тие, во заемно дејство со витамините, го подобруваат метаболизмот и спречуваат многу модерни болести. Научните истражувања утврдија дека селенот спречува појава на рак, железото спречува рак на желудникот, неговиот недостаток придонесува за развој на некои напожелни бактерии кои го претвараат нитратот во карцерогени супстанции, наречени нитрозамини.

Витамините во "вистинскиот" леб се следните:

* Б1(тиамин), Б2 (рибофлавин), Б3 (ниацин), Б6 (пиридоксин) , Б15 (панагаминска) , Биотин (коензим Р или витамин Х) , Холин, Фолна киселина,
* Инизитол, Парааминобензоева киселина, Б5 (пантотенска киселина),
* Витамин Е (токоферол),
* Витамин Ф (незаситени масни киселини- линоолна, линолинска, архидонска)
* Витамин П (го има во хелдата),
* Витамин Т(семенки од сусамот),
* Витамин А(го има во пченката).

Мастите се делат на заситени, кои главно потекнуваат од животните, и незаситени масти, кои се наоѓат во намирници од растително потекло, како житариците. Со помош на мастите се синтетизира витаминот Д и тие помагаат во метаболизмот на јагленитехидрати. Помала количина на заситени масти во исхраната помага во спречување на срцеви заболувања. Дневните потреби на масти се 30 гр. Во "вистинскиот" леб ги има 2% и главно доаѓаат од никулецот.

Од сето ова може да се заклучи дека вистинско здравје може да се постигне со конзумирање на леб од целото зрно, како што тоа го правеле нашите предци со векови.
 
ГРАХАМ ЛЕБ

Напишано од Младеновски Ласте - дипл. инж. технолог

Овој леб го носи името на американскиот лекар Силвестер Грахам, роден 1794 година. Во 1829 г. го препорачал начинот на исхрана, кој покрај грахам лебот вклучува и овошје и зеленчук. Месото и месните преработки беа забранети. Грахам сметаше дека месото и преработките од месо негативно делуваат врз здравјето на луѓето и квалитетот на живеење и намалување на сексуалната способност. Овој начин на исхрана е прифатен од вегетаријанците, и самиот тој во 1850 г. учествува во основањето на Американската вегетаријанска асоцијација. Многу ресторани во Њујорк и Бостон на почетокот го ставија овој начин на исхрана на нивните менија.

Што претставува ГРАХАМ ЛЕБОТ?

Грахам лебот се прави од Грахам брашно, т.е. грубо здробени зрна на пченица, ферментирани со природна, спонтана ферментација, без присуство на пекарски квасец, за кој сметал дека е штетен за здравјето. Ова го потврдија и најновите научни истражувања во кои се докажа дека соединението етил -карбамат може да предизвика рак кај лабораториските животни, а етил - карбаматот се создава во присуство на пекарскиот квасец.
Грахам лебот ги надразнува ѕидовите на желудникот, така што тие лачат поголемо количество на сокови за варење на храната, со што се вари полесно и темелно се искористува од страна на организмот.
Бидејќи се добива од цели зрна на пченица, лебот ги содржи сите витамини и минерали, како и целулозни влакна присутни во зрното. Покрај тоа, со киснењето со природно кисело тесто, се збогатува со уште 200 нови хранливи компоненти, вклучувајќи го и витаминот Б12.
Грахам лебот е богат со растителни влакна во урамнотежен однос. Тие немаат хранлива вредност, бидејќи организмот не може да ги апсорбира, но се од голема важност, зашто помагаат во функционирањето на дигестивниот систем, а исто така се и храна за „добронамерните‘‘ бактерии во него. Колку што е храната поблиска до својот природен изглед, толку е побогата со растителни влакна.

Целулозните влакна против дебелината.

Прекумерната дебелината се смета за ризик фактор при модерните заболувања, како дијабетес и кардиоваскуларни заболувања. Целулозните влакна се здрав соучесник на оние кои сакаат да ослабат. Тие помагаат да се смали апсорпцијата на калориите не само од јагленохидратите, туку и од белковините и мастите. Истражувањата покажаа дека луѓето кои се хранат со храна богата со целулозни влакна апсорбираат 3% помалку калории. На годишно ниво, тоа би значело 2 до 3 килограми помалку тежина, под услов да се консумираат ист број на калории. Испитаниците при овие истражувања се жалеле поради големите количества храна која требало да ја внесат, иако бројот на калории бил ист. Тоа е така затоа што целулозните влакна во желудникот впиваат вода, набабруваат, и на тој начин го зголемуваат волуменот на содржината во системот за варење, и тоа го намалува чувството на глад. Воедно, зголемениот волумен на содржината го зголемува притисокот на цревата, ги поттикнува на подобро работење и побрзо се празнат, со што се скратува времето на делување на потенцијалните канцерогени материи, и се спречува остипацијата (запек), рак на дебелото црево и хемороиди.
Кај грахам лебот растителните влакна остануваат цели и имаат способност да создаваат баласт во дигестивниот тракт, а доколку зрното се сомеле многу ситно, нема да ствара баласт и да има големо лаксативно делување.
Колку растителни влакна се доволни?
Стручните лица препорачуваат 30 грама дневно. Во грахам лебот, во едно пакување од 250г. се содржат 23 г., и со комбинација на овошје и зеленчук, ги задоволува дневните потреби.
Меѓутоа, постои уште еден научен податок кој говори дека растителните влакна ги врзуваат минералите присутни во храната и така спречуваат организмот да ги апсорбира. Ова не се однесува за растителните влакна во прородна интегрална храна, бидејќи односот на компонентите е избалансиран, со што и можниот губиток на минерали е избалансиран и не води кон недостаток на минерали. Меѓутоа, кога во лебот добиен од бело рафинирано брашно се додадат рафинирани трици, нивниот однос не е избалансиран, растителните влакна ги врзуваат и онака малкуте минерали, со што доаѓа до пореметување на метаболизмот, а тоа води кон појава на болест.
Грахам лебот исто така содржи и пектински материи, кои со себе ги врзуваат тешките метали и слободните радикали (соединенија кои во организмот влегуваат преку воздухот и храната, а некои се ствараат при метаболичните процеси), па така го штитат организмот од создавање на туморни клетки, претмалигни полипи и го запираат нивниот развој во канцер (рак). Ова е особено важно за луѓе кои живеат во индустриски зони и градски средини каде воздухот е премногу загаден со тешки метали, пример оловото од издувните гасови на автомобилите. Пектинските материи прават облога на цревата и така ја успоруваат апсорпцијата на шеќерот по оброкот. Истражувањата покажаа револуција во лечењето на дијабетес со помош на растителни влакна. Инсулинот кој го користат дијабетичарите се смалува благодарение на растителните влакна. Оваа способност на растителните влакна да го контролираат нивото на шеќер во крвта може да биде од голема корист и на луѓето кои немаат дијабетес, а имаат покачен шеќер, како и спречување на нагли промени на шеќерот во крвта.
Пченичните никулци присутни во во грахам лебот во природна форма, покрај тоа што се богати со витамините Е, А и Б – комплексот, и минерали калциум, јод, железо, магнезиум, фосфор, селен, цинк, а секој од нив игра важна улога во одржувањето на телесните функции, содржат и масти од типот омега - 3 масни киселини и природни антиоксиданси кои ги намалуваат маснотиите и лошиот холестерол во крвта и крвните садови, и директно влијаат врз намалување и отстранување на стресот и депресијата.
Никулците ги содржат сите есенцијални аминокиселини, па нивните протеини се полновредни и затоа имаат одлични нутритивни својства. При технологијата за добивање на рафинирано бело брашно, никулците, триците, т.е. растителните влакна, како и алеуронскиот слој (слојот што се наоѓа непосредно под обвивката на зрното, исто така богат со витамини и минерали), се отстрануваат и се добива бело брашно без функционални хранливи материи битни за здравјето кај луѓето.
Денес се знае дека целулозните влакна делуваат во спречување на дивертикулоза и девертикулитис. Тоа се чести заболувања кај постари лица и се одликуваат со појава на кесички, џебови на тенкото црево. Кога храната ќе падне во тие џебови, се јавуваат воспаленија и болки. Лекарите овој проблем го решаваат наједноставно со препорака до болните да консумираат храна богата со целулозни влакна, кои најмногу ги има во грахам лебот.
Научниците сметаат дека грахам лебот од цело зрно го спречува расипувањето на забите, т. е. ги неутрализира штетните киселини кои ги произведуваат бактериите во устата.
Грахам лебот како природно средство може да помогне да се спречи или да се поправи расположението, односно депресијата, како и да се отстрани или ублажи стресот. Б – витамините, значително присутни во грахам лебот, посебно фолната киселина, се природен лек против стресот и депресијата. Бидејќи Б - витамините не се акумулираат во организмот, битно е да се земаат секојдневно преку храната. Тој позитивно делува на нервниот систем и го стимулира ослободувањето на сератонин - невропренесувач, и ја има улогата на регулатор на расположението, директно ги отстранува причините за настанување на депресијата, за разлика од класичните лекови, кои само ги отстрануваат симптомите.
Минералите присутни во грахам лебот, посебно калциумот, калиумот, магнезиумот, на природен начин го снижуваат крвниот притисок, со што помагаат штетното дејство на стресот полесно да се поднесе, бидејќи под стрес крвниот притисок расте до критично ниво.
Селенот, како минерал присутен во грахам лебот, ја подобрува менталната способност и расположението.
Грахам лебот е произведен од органска пченица по принципите на органско производство, без употреба на адитиви, конзерванси, пестициди и кои било други хемиски средства, без ГМО, печен во земјана печка на дрва, со природно кисело тесто, без употреба на пекарски квасец.

Од сегашното излагање може да заклучиме дека ГРАХАМ ЛЕБОТ од повеќе аспекти го подобрува здравјето на луѓето.

Совршено избалансираниот сооднос на сопствените компоненти овозможува правилно функционирање на организмот, регулирајќи го метаболизмот и хормоналниот статус.
Присуството на прости и сложени шеќери овозможува континуиран прилив на енергија без драстични скокови на шеќерот во крвта, со што се спречува трансформацијата на шеќерите во масти и се штити панкреасот од прекумерната работа.

- Со секојдневна употреба го намалува ризикот, во некои случаи го лекува дијабетот тип 2.
- Овозможува правилно функционирање на нервниот систем, мускулите, срцето, ја подобрува психолошката состојба, го помага памтењето, дејствува смирувачки, ја намалува болката, помага во одбрана при стресни моменти.
- Го намалува ризикот од рак, срцев удар, тромбоза и дебелеење.
- Го намалува нивото на холестерол и триглицериди.
- Го зајакнува имунолошкиот систем.
- Спречува формирање на камен во бубрезите.
- Ги спречува ревматските заболувања.
- Го намалува заморот и го подобрува видот.
- Ја подобрува лактацијата.
- Го успорува опаѓањето и побелувањето на косата и придонесува за здрава кожа и нокти, ја заштитува кожата од ултравиолетово зрачење.
- Помага за правилен раст и плодност.
- Придонесува за побрзо зараснување на раните.
 
Р’ЖАН ЛЕБ


Р’жаниот леб се изработува од 100% р’жано брашно добиено од цело зрно на р’ж произведен по принципот на органското производство, со природно кисело тесто, печен во земјана печка на дрва. Р’жта (Secale cereale) е едногодишно растение кое потекнува од Задкафказие. Најмногу се одгледува во Северна Eвропа, а кај нас во ридско-планинските предели. По своите хранливи вредности е приближно еднаков со пченицата. По своите пекарски карактеристики заостанува зад пченицата, бидејќи содржи помало количество на глутен. Хранливите и лековитите својства на р’жаниот леб потекнуваат од неговиот состав и од начинот на неговото добивање. Во својот состав содржи комплексни јаглехидрати, белковини, незаситени масти, витамини и минерали.

Комплексните јаглехидрати постепено се метаболизираат во организмот и го снабдуваат континуирано со енергија. За време на варењето скробот се разложува до гликоза, познат како крвен шеќер. Овој крвен шеќер го снабдува мозокот и централниот нервен систем со енергија, целулозните влакна придонесуваат за подобро функционирање на дигестивниот тракт и го штитат организмот од модерните хронични заболувања.

Белковините се соединенија составени од аминокиселини и од нив е изграден организмот на човекот. Во р’жаниот леб се содржани следните амино киселини:
триптофан, треонин, изолеуцин, леуцин, лизин,тирозин, метионин, цистин, фенилаланин, тирозин, валин, хистидин, алин, аспоргин, глутамин, глицин, пролин, серин.

Триптофанот е есенцијален (потребен) елемент кој мозокот го користи во комбинација на Б6, нијацин и магнезиум, за да произведе сератонин, невропренесувач, кој помага при спиењето, го смалува чувството на болка, делува како антидепресив, ја намалува мигрената, го намалува и го контролира стресот.

Фенилаланинот е есенцијална аминокиселина, го смалува чувството на глад, го зголемува сексуалниот нагон, го подобрува памтењето и психичката спремност.

Лизинот е есенцијална аминокиселина, потребна за растење и обнова на ткивата, производство на антитела, хормони и ензими, ја подобрува концетрацијата, спречува херпесни инфекции.

Глутаминот го зголемува коефициентот на интелигенција, го намалува чувството на замор, депресија и импотенција. Го зголемува волуменот на мускулите кај здрави личности кои се занимаваат со спорт.

Цистинот е важна хранлива состојка која го успорува стареењето, го штити организмот од слободните радикали, X-зраците и од нуклеарна радијација.

Метионинот е есенцијална аминокисилина која помага во разложување на маснотиите и е силен антиоксиданс, и во комбинација на холин и фолна киселина, штити од одредени видови на тумор. Недостатокот на метионин кај лабораториските животни го зголемува холестеролот, предизвикува опаѓање на влакната и појава на артериосклероза.

Глицинот ја регулира жолчната киселина во желудникот и киселоста во крвта и е неопходен за функционирање на централниот нервен систем.

Тирозинот ја подобрува работата на мозокот, го намалува апетитот, ја подобрува работата на тироидната жлезда.

Незаситените масти главно се содржат во никулецот и му помагаат на црниот дроб да создаде лецитин, кој помага во спречувањето од формирање на наслаги на холестерол во крвните садови, ја смалуваат опасноста од добивање на инфаркт, артериосклероза, го намалуваат крвниот притисок, ја смалуваат вискозноста на крвта, како и создавањето на камен во жолчката. Незаситените масти го стимулираат производството на антитела во градната жлезда, кои ги уништуваат вирусите и микробите, а со тоа го јакнат имунолошкиот систем. Го ублажуваат реуматоидниот артритис, ги намалува триглицеридите во крвта.

Витамини кој ги има во р’жаниот леб се следните: Б1, Б2, Б3, Б6, Б12, Б15, биотин, холинг, фолна киселина, инизитол, парааминобензоева киселина, Б5, витамин Е, витамин Ф, витамин П, витамин Т, витамин А. Од минералите застапени се 7 основни минерали: калциум, јод, железо, магнезиум, фосфор, селен, цинк, како и други минерали: хром, манган, молбден, ванадиум, бакар,натриум.

Од сегашното излагање може да заклучиме дека р’жаниот леб, од пoвеќе аспекти го подобрува здравјето на луѓето.

Совршeно избалансираниот сооднос на состaвните компоненти овозможува правилно функционирање на организмот, регулирајќи го метаболизмот и хормоналниот статус.

Присуството на прости и сложени шеќери овозможува континуиран прилив на енергија, без драстични скоковi на шеќерот во крвта, со што се спречува трансформацијата на шеќерите во масти и се штити панкреасот од прекумерна работа.

- Со секојдневна употреба го намалува ризикот, во некој случаи го лекува диабетот тип 2.

-Овозможува правилно функционирање на нервниот систем, мускулите, срцето, ја подобрува психолошката состојба, го помага памтењето, дејствува смирувачки, ја намалува болката, помага во одбрана при стресни моменти.

- Го намалува ризикот од рак, срцев удар, тромбоза и дебелеење.

- Го намалува нивото на хорестерол и триглицириди.

- Го зајакнува имунолошкиот систем.

- Спречува формирање на камен во бубрег.

- Ги спречува реуматските заболувања.

- Го намалува заморот и го подобрува видот.

- Ја подобрува лактацијата.

- Го успорува опаѓањето и побелувањето на косата и придонесува за здрава кожа и нокти, ја заштитува кожата од ултравиолетово зрачење.

- Помага за правилен раст и плодност.

- Придонесува за побрзо зараснување на раните.

ЗРНЕСТ ЛЕБ (ТРАДИЦИОНАЛЕН ПРОИЗВОД) СО ИНТЕГРАЛЕН ОРИЗ


Фосфорот е присутен во секоја клетка на нашиот организам. Учествува скоро во сите физиолошки хемиски реакции, неопходен е за нормална градба на коските и забите. Помага во асимилација на нијацинот. Важен е за правилно работење на срцето. Многу е важен за функционирање на бубрезите. Потребен е за пренос на нервни импулси. Фосфорот го потпомага растот на организмот и неговото обновување. Го помага метаболизмот на масти и скроб. Ги смалува болките од артритис.

Оризот (Oryza sativa) е житарка со потекло од тропска Азија, претставува основна храна на повеќе од половина на луѓето. Успева скоро во сите делови на светот, а посебно на топли и влажни места. Кај нас пределите околу Кочани имаат идеални услови за одгледување на квалитетен ориз кој се одгледувал уштe пред нашата ера. Постојат околу 1000 видови на ориз, дури и такви видови кои успеваат и на суви места.

Покрај во исхраната, се употребува во индустријата, козметиката и медицината. Оризот е многу хранлив. Сиромашен е со масти, а богат со скроб (70 до 80 %), што го прави лесно сварлив. Богат е со минерали: најмногу има Фосфор (116 милиграми) и калиум (98 милиграми), нешто помалку ги има магнезиумот, калциумот, манганот, железото, сулфурот, бакарот, цинкот, флуорот, кобалтот.

Калиумот со помош на натриумот ја регулира рамнотежата на течности во организмот и го нормализира ритамот на срцето. Помага за јасно размислување, со тоа што праќа кислород до мозокот. Помага во исфрлање на отпадните материи од организмот. Помага во снижување на крвниот притисок, и помага во лачењето на алергии.

Витамини кои ги има во интегралниот ориз се следните: Б1, Б2, Б3, Б6, Б12, Б15, биотин, холинг, фолна киселина, инизитол, парааминобензоева киселина, Б5, витамин Е.

Но овие карактеристики се однесуваат само за интегралниот ориз, бидејќи белиот глазиран ориз е без овие многу важни микрохранливи и лековити состојки. По своите биолошки карактеристики интегралниот ориз претставувал не само храна, туку и лек. Бил многу применуван во старата кинеска медицина. Бил синоним за мир кај Јапонците.

Неговите лековити својства ги призна и модерната медицина. Оризот има значајна улога во диеталната исхрана и во народната медицина.

ЗРНЕСТИОТ ЛЕБ (ТРАДИЦИОНАЛЕН ПРОИЗВОД) добиен од ИНТЕГРАЛЕН ОРИЗ (цели зрна), по својот состав има најурамнотежен однос на протеини, јаглехидрати, масти, минерални материи и витамини. Се произведува на ТРАДИЦИОНАЛЕН начин со помош на природно кисело тесто. Печен е во земјана печка на дрва, со што се зачувуваат хранливите и лековитите состојки.

Во себе НЕ содржи адитиви, конзерванси, пестициди, ГМО, шеќер.

Овој леб помага во лечењето на туберкулоза, и воопшто, болестите на белите дробови, помага при преобилни менструации, крварење, лекување на цревниот и желудочниот катар, пролив.

Го снижува високиот крвен притисок .

ЗРНЕСТИОТ ЛЕБ (ТРАДИЦИОНАЛЕН ПРОИЗВОД) добиен од ИНТЕГРАЛЕН ОРИЗ е богат со целулозни влакна, кои го подобруваат празнењето на цревата, го подобрува лачењето на желудочните сокови, а односот на неговите биолошки состојки воспоставува рамнотежа во организмот.

Поради високата содржина на скроб и калиум, лесно е сварлив и се препорачува за диететска исхрана. Непрекинато дава енергија - околу 2 калории во минута, за разлика од рафинираниот шеќер кој ослободува 30 калории. Толку голема количина предизвикува дебелеење и болести кои се поврзани со дебелината, како дијабетес, кардиоваскуларни болести, карцином и други заболувања.

Научно е докажано дека ефикасно го поттикнува лачењето на урината, па се препорачува на личности кои боледуваат од пораст на уреата во крвта.

Има значаен придонес во развојот на коските и забите.

Претставува и МАКРОБИОТСКИ производ, бидејќи односот на составните компоненти е избалансиран (7 наспрема 1): 7 делови се јаглехидрати, 1 дел се белковини, како и во макробиотиката. За несреќа, во денешната исхрана луѓето користат храна богата со протеини од животинско потекло и тој однос изнесува 2 наспрема 1, што дополнително го оптоварува метаболизмот, како и некои органи: црн дроб, бубрези, панкреас, и се создаваат слободни радикали и токсични материи кои штетно влијаат врз здравјето на организмот.

ЗРНЕСТИОТ ЛЕБ (ТРАДИЦИОНАЛЕН ПРОИЗВОД) во својот состав покрај интегралниот ориз содржи: пченица, ’рж, семки од тиква, сончоглед, лен, сусам, со што му се зголемува хранливоста и лековитите вредности.

Од сегашното излагање може да заклучиме дека ЗРНЕСТИОТ ЛЕБ (ТРАДИЦИОНАЛЕН ПРОИЗВОД) добиен од ИНТЕГРАЛЕН ОРИЗ, од повеќе аспекти го подобрува здравјето на луѓето. Совршено избалансираниот сооднос на соствните компоненти овозможува правилно функционирање на организмот, регулирајќи го метаболизмот и хормоналниот статус. Присуството на прости и сложени шеќери овозможува континуиран прилив на енергија без драстични скокови на шеќерот во крвта, со што се спречува трансформацијата на шеќерите во масти и се штити панкреасот од прекумерната работа.

- Со секојдневна употреба го намалува ризикот, во некој случаи го лекува диабетесот тип 2.

-Има важна улога во спречување на белодробни заболувања.

- Овозможува правилно функционирање на нервниот систем, мускулите, срцето, ја подобрува психолошката состојба, го помага памтењето, дејствува смирувачки, ја намалува болката, помага во одбрана при стресни моменти.

- Го намалува ризикот од рак, срцев удар, тромбоза и дебелеење.

- Го намалува нивото на хорестерол и триглицериди.

- Го зајакнува имунолошкиот систем.

- Спречува формирање на камен во бубрег.

- Ги спречува ревматските заболувања.

- Го намалува заморот и го подобрува видот.

- Ја подобрува лактацијата.

- Го успорува опаѓањето и побелувањето на косата и придонесува за здрава кожа и нокти, ја заштитува кожата од ултравиолетово зрачење.

- Помага за правилен раст и плодност.

- Придонесува за побрзо зараснување на раните.

- Ја подобрува функционалноста на репродуктивните органи.
 
ЗРНЕСТ ЛЕБ СО ЛЕН (традиционален производ)

Правилниот начин на исхрана е битен фактор во животот на секој од нас, што ни овозможува здравје, среќа и исполнетост.
Целта на правилната исхрана е да го одржи здравјето и да ја спречи болеста, бидејќи здравјето не значи само отсуство на болест , туку и нормално извршување на психофизичките активности. Науката денес ни дава сè повеќе докази дека нашето здравје во најголема мера зависи од тоа како се храниме.

Брзиот развој на технологијата придонесе видот на производите што се користат во секојдневната исхрана да е сè поголем. Воедно, и бројот на хемиските супстанции кои се користат во производство на земјоделските култури и во преработките е сè поголем, со што сè повеќе се нарушуваат природните закони и го оддалечуваат човекот од природата, а како последица се јавуваат модерните заболувања за кои медицината не може да најде лек.

Исхраната составена од природни, нерафинирани продукти ги обезбедува сите хранливи состојки неопходни за добро здравје.

Еден природен и нерафиниран продукт, како што е житарката, во себе содржи макрохранливи состојки и микрохранливи состојки, пред сè во природна форма и во оптимално количество за задоволување на дневните потреби.

Убаво избалансираната исхрана му помага на организмот да воспостави урамнотежен метаболизам и силен одбранбен механизам.

ЗРНЕСТ ЛЕБ (традиционален производ) СО ЛЕН е производ на БИОВИТАЛ, добиен од интегрални органски житарки од цело зрно, со помош на природно кисело тесто, печен во земјана печка на дрва, без адитиви и конзерванси.

ЛЕНОТ во исхраната и во медицината се користи многу години. Хипократ го користел за лекување на системот за варење на храната.

Во составот на ленот има 25% протеини, поради што е многу хранлив, мастите се застапени со 30-40 %, од нив 57 % омега-3 незаситени –есенцијални масни киселини. Ленот е исто така богат извор на линолна, линоленска киселина, како и на лигнин. Богат е со растителни влакна кои помагаат во регулацијата на перисталтиката. Од витамините, ги содржи витамин А, Ц, Е, Б комплексот, вклучително Б12. Најмногу е присутен витаминот Ф - 2,50мг.

Нашиот организам не може сам да го создаде овој витамин, па е потребно секојдневно да се внесува преку храната. Тој игра главна улога во создавање на одбранбена рамнотежа.

Биолошко-активниот витамин Ф е многу значаен. Поради недостаток од него, најмногу страда здравјето на луѓето.

Недостаток на витамин Ф предизвикува инфекции, најчесто кијавица, алергии кои се локализираат на кожата или на дишните патишта, кожата постанува сува, се создава првут, и кожата изгледа постара. Витаминот Ф делува на слузокожата на органите за варење. Недостатокот предизвикува намалување на тенкиот слој, со што станува многу пропустлива и ги пропушта токсичните материи кои се наоѓаат во цревата. Ако овие материи не се неутрализираат со помош на црниот дроб, тие почнуваат да го трујат нашиот организам, што се манифестира преку постојан замор, што претставува најава за појава на некое заболување како рак, болест на крвните садови, тромбоза, нарушување на црниот дроб, намалена отпорност на вируси, камен во жолчка.

Што може витаминот Ф да помогне за подобро здравје?

Го спречува таложењето на лошиот холестерол во артериите, ги намалува триглицеридите.

Придонесува за здрава кожа, нокти и коса.

Овозможува заштита од штетното делување на X-зраците.

Го помага растењето, делувајќи на активноста на жлездите.

Го чува срцето здраво и ги намалува кардиоваскуларните заболувања.

Го спречува ракот.

Го подобрува имунитетот.

Го намалува високиот крвен притисок.

Го спречува ревматоидниот артритис.

Ја спречува опстипацијата.

Помага во смалувањето на тежината, согорувајќи ги заситените масти.

Од минералите се присутни: калциумот, магнезиумот, сулфурот, цинкот, а калиумот го има 7 пати повеќе отколку во бананата.
 
Денеска е многу тешко да се најде таков леб, црниот леб во продавниците всушност е бел леб обоен со прехрамнени бои, затоа што тој леб се прави од брашно тип 1100 (мислам дека беше така) кое во Македонија скоро и да не се произведува.
 
Денеска е многу тешко да се најде таков леб, црниот леб во продавниците всушност е бел леб обоен со прехрамнени бои, затоа што тој леб се прави од брашно тип 1100 (мислам дека беше така) кое во Македонија скоро и да не се произведува.
Сакав само да известам дека во македокија се произведува зрнест леб и го има во продажба .
 
Laste: благодарам за информациите за здравиот леб и и каде таков може да се купи. Ги молам модераторите да не бришат ништо.

Би сакал да прашам, како можеме да сме сигурни дека во лебот на БИОВИТАЛ го има тоа што се тврди??

Инаку во Библијата пишува што е леб:

" Земи пченица, јачмен, грав, леќа, просо и ‘рж, стави го тоа во еден сад и направи си леб од тоа. " (КНИГА НА ПРОРОК ЕЗЕКИEЛ, 4:9)


Каде може да се купи ваков леб во Македонија??
 
Ова е е многудолго за читање и не сум баш сигурен дека у македонија лебовите се квалитетни... посшто како што знам интегралните лебови само им додаваат боја и не се ништо поразлични од белите(во македонија, а во германија знам дека има вистински интегрални)....
 
Интересна тема, некако неможам да се одвојам од лебот на Полог... :)
Јас сум по традиционалните многу леб и квасец :)

п.с избришав неколку мислења.
нејќам оф топици во иднина.
 
majka mi pravi leb vo lebopechka (valjda taka se vika:pos2:)- kade sam se zamesuva -stasuva i se peche -i toa od nekolku vrsti brashno, dodava razni semenki i neznam ushte shto- ama lebot e SON.
x_4.gif
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom