Торта од сирење - Cheese Cake

  • Креатор на темата Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување Време на започнување
Ако некогаш отидам во Америка во New York првото нешто што ќе го направам е ќе отидам во слаткарницата на Бади , онаа што ја имаше на travel&living ( Cake BOSS) , сигурно ја знаете.

Не е во New York, во New Jersey е ( Hoboken поточно )

:)
 
Порано постојано гледав travel&living и Кејк Бос и многу имав желба ( и уште имам) да пробам од тие филови такви.. ммм :)) Ама сега ги нема веќе тие емисии, ги има на ТЛЦ ама јас тој канал го немам :S
 
Имам пробано чизкејк само во О ла ла во Скопје, и беше фантастичен. Навистина не знам што очекував од тоа благо, но мене ми беше совршено. :)
 
HomerDrool.jpg


Кај ги наоѓам темиве кога сум гладен:D иначе мајка изгледа оваа Cheese Cake-ево
 
CHEESECAKE RECIPE
11736067-fresh-strawberry-cheesecake-selective-focus-focus-on-the-glazing-running-down-on-the-left-and-the-fr.jpg


200 грама мелена плазма
125 грама несолен путер
Две лажици мед
300 грама крем сир (несолен или немногу солен, филаделфија, вај крем)
250 грама хопла, слатка павлака
160 грама шеќер во прав
Кашика цеден сок од лимун
2 кесички желатин во прав

И сеа или:
300 грама вишни без коска
200 сок од вишни или вода
4 лажици шеќер

Или
Џем од вишни/јагоди или слично

Плазмата со медот и путерот се меша во еднолична маса, се става во пајнца голема илои модла и се притиска да се израмни и у фрижидер

Посебно се мати крем сирењето со шеќерот во прав и лиминовиот сок, да се измати убаво
Хоплата посебно се мати додека не се стврде и потоа се додава во крем сирот, се мати зањдни и се додава желатинот, кој е растопен и загреан.

Се премачкувѕ врз плазмата и се рамни да биде така убаво рапсореден, три прста минимум да бдие поглем од плазмата.
Во фрижидер се става да стегне.

Или џемот се распоредува одозгора или:

Преливот до вишните се спрема во малку вода или сок, да зворијат, се става шеќерот и желатинот и се меша да згусне околу десет минути. Се става десет минути да се олади и се клава одозгора врз кејкот, се клава во фрижидер за да се излади. Или во замрзнувач, кој има, за побрзо да се олади.
Се сервира и јаде со сласт.

Вчера ја наприфф и ко на сликана ми беше иста. А повкусна.

П.С. не кладов вишни. Кладов strawberry preserve (карфур од оној на понижење) и малку јаготки живи одоздора и парченца киви. Ефтино беше кивито, а јагодине изгор.
 
Значи Американциве се луди по cheese cake, а ја никоаш не успев да сфатам што е поентата со ова. Лично мене ич ама баш ич не ми се свиѓа, chocolate cheese cake ајде да речеме малку од малку ама и тоа само ако нема ништо друго на лагер, во друг случај не би јадела.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom