Торта од сирење - Cheese Cake

• Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Ако некогаш отидам во Америка во New York првото нешто што ќе го направам е ќе отидам во слаткарницата на Бади , онаа што ја имаше на travel&living ( Cake BOSS) , сигурно ја знаете.
Не е во New York, во New Jersey е ( Hoboken поточно )

:)

Член од
26 август 2011
Мислења
94
Поени од реакции
33
Порано постојано гледав travel&living и Кејк Бос и многу имав желба ( и уште имам) да пробам од тие филови такви.. ммм :)) Ама сега ги нема веќе тие емисии, ги има на ТЛЦ ама јас тој канал го немам :S

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Имам пробано чизкејк само во О ла ла во Скопје, и беше фантастичен. Навистина не знам што очекував од тоа благо, но мене ми беше совршено. :)

hEnDo

すべてのメンバーを尊重する
Член од
17 април 2012
Мислења
2.541
Поени од реакции
4.767

Кај ги наоѓам темиве кога сум гладен:D иначе мајка изгледа оваа Cheese Cake-ево

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
CHEESECAKE RECIPE

200 грама мелена плазма
125 грама несолен путер
Две лажици мед
300 грама крем сир (несолен или немногу солен, филаделфија, вај крем)
250 грама хопла, слатка павлака
160 грама шеќер во прав
Кашика цеден сок од лимун
2 кесички желатин во прав

И сеа или:
300 грама вишни без коска
200 сок од вишни или вода
4 лажици шеќер

Или
Џем од вишни/јагоди или слично

Плазмата со медот и путерот се меша во еднолична маса, се става во пајнца голема илои модла и се притиска да се израмни и у фрижидер

Посебно се мати крем сирењето со шеќерот во прав и лиминовиот сок, да се измати убаво
Хоплата посебно се мати додека не се стврде и потоа се додава во крем сирот, се мати зањдни и се додава желатинот, кој е растопен и загреан.

Се премачкувѕ врз плазмата и се рамни да биде така убаво рапсореден, три прста минимум да бдие поглем од плазмата.
Во фрижидер се става да стегне.

Или џемот се распоредува одозгора или:

Преливот до вишните се спрема во малку вода или сок, да зворијат, се става шеќерот и желатинот и се меша да згусне околу десет минути. Се става десет минути да се олади и се клава одозгора врз кејкот, се клава во фрижидер за да се излади. Или во замрзнувач, кој има, за побрзо да се олади.
Се сервира и јаде со сласт.

Вчера ја наприфф и ко на сликана ми беше иста. А повкусна.

П.С. не кладов вишни. Кладов strawberry preserve (карфур од оној на понижење) и малку јаготки живи одоздора и парченца киви. Ефтино беше кивито, а јагодине изгор.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Значи Американциве се луди по cheese cake, а ја никоаш не успев да сфатам што е поентата со ова. Лично мене ич ама баш ич не ми се свиѓа, chocolate cheese cake ајде да речеме малку од малку ама и тоа само ако нема ништо друго на лагер, во друг случај не би јадела.

Kajgana Shop

На врв Bottom