Тој што губи ...

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.856
Значи вака ... тој што губи има право да се лути знаеме, ама дали треба да се лути и да се откаже од тоа во што изгубил или треба да оди напред да ја поправи грешката поради која најверојатно изгубил нешто? Треба да е полн со гнев кон другите што успеале (во таа некоја одредена работа да кажам) или сепак да се сврти кон себе и својот неуспех и да се поправи нареден пат?
Најмногу идејата за темава ми беше од една емисија каде што гостуваше Есма и колку (изненадно за мене) изреволтирано и погрдно зборуваше за Елена и компанија. Не се задржувајте на ова, тоа ми беше мотив, земете го ова како општо прашање:kajg:

Човекот секогаш треба да учи од грешките..... човечки е... секој греши.... важното е во тоа кој што учи од нив..... повеќето велат е овој пат нема да до повторам истото, сег знам каде згрешив.... но на крај ретко кој навистина се поправа.... :icon_lol:

Во природата на човековата психологија е причината за неговиот неуспех секогаш да ја бара во други фактори, затскривајќи ја својата неспособност или вина. Па така, за неуспесите најчесто се "виновни" соработниците, шефовите, конкуренцијата, ...па и администраторите! :-)

Човекот е секогаш свесен за својата вина, но не му одговара да ја признае, барем не веднаш. Гневот е сосема природна последица на некој неуспех. Што побргу ќе помине состојбата на гнев, толку подобро за таа личност.

Epa toj sto gubi ima pravo da se luti (lutinata nema da mu trae ve4no, ke pomine a posle toa ke mu bide mnogu polesno)... normalno ne na celiot svet tuku na nekoj 4ovek poradi kojsto ja napravil greskata (normalno dokolku postoi takov).... I smetam deka 4ovekot ne treba da se otkazuva od svoite planovi iako napravi greska... pa nie sme luge, pravime, sme pravele pa i ke pravime greski... normalni nikoj vo svetot ne e bezgresen pa duri i samiot svet ne e sovrseno mesto.... taka da smetam deka ne treba da se otkazuvame se dodeka ne gi postigneme nasite celi.... A sekoj sto gubi ima pravo da se luti... po nekoe vreme ke mu pomine lutinata i potoa ke si ja postigne celta u4ejki od svoite greski:)

Абе све филозофски теми ццц. Еве и мое мислење: нормално е да се лутиш тоа е во човековата природа. И ако губиш глеј да не губиш понатаму односно учи од своите грешки. И Есма нека крши глава, Елена победи заслужено :D

Izgubiv 3 godini od zhivotot so totalno pogreshna licnost i gnevna sum na samata sebe; toj me izgubi mene i gneven e na mene; znaci i dvajcata sme gnevni na mene (teshko mene:)

Inaku se e borba za opstanok, sam treba da se izborish za se (so poddrshka od najbliskite bi bilo polesno, ama i bez toa se mozhe); Ako se borish ima shansa i da dobiesh, ako si pasiven lamjite okolu tebe se kje ti soberat.

Мистичен напиша:
Во природата на човековата психологија е причината за неговиот неуспех секогаш да ја бара во други фактори, затскривајќи ја својата неспособност или вина. Па така, за неуспесите најчесто се "виновни" соработниците, шефовите, конкуренцијата, ...па и администраторите! :-)
Човекот е секогаш свесен за својата вина, но не му одговара да ја признае, барем не веднаш. Гневот е сосема природна последица на некој неуспех. Што побргу ќе помине состојбата на гнев, толку подобро за таа личност.
Во ред ти е размислувањево ама не целосно.За болдираните делови мислам дека не е секогаш така како што имаш напишано. Некогаш целосно си сигурен дека си во право и дека правилно би било да победиш, иако знам дека ќе ме поправиш и ќе речеш дека имаш напишано НАЈЧЕСТО...
:oftopic: Не ме банирај сеа дека ти идам контра:pos: :pos:

Буковец напиша:
Во ред ти е размислувањево ама не целосно.За болдираните делови мислам дека не е секогаш така како што имаш напишано. Некогаш целосно си сигурен дека си во право и дека правилно би било да победиш, иако знам дека ќе ме поправиш и ќе речеш дека имаш напишано НАЈЧЕСТО...
:oftopic: Не ме банирај сеа дека ти идам контра:pos: :pos:

Правилното за нас немора да значи дека е правилно и за другите ... од тука (т.е. такви мислења) си доаѓа гневот понатаму ...
Во секој случај мислам дека не треба да се троши време на барање виновници за нашиот неуспех, туку повеќе работа и труд на изгубениот случај, па проба повторно ... сигурно нешто фалело кај нас штом другите оцениле дека е така ... па макар и да е грешка ... секако не треба да се повлечеме и тонеме во гнев и незадоволства.
Инаку, со постот на Мистичен целосно се согласувам ... екстра кажано, нема што.:kafe:

Јас зборев чисто од личен аскт и лични искуства, каде сум бил 10000% сигурен дека сум во право, или дека сум требал да го добијам тоа што ми го одзеле односно недоделиле воопшто. Е сега се понатаму зависи од понатамошната реакција на лузерот...Или ќе тоне во гнев ко што кажа ти или ќе се бори следниот пат стински да докаже дека вреди.

Буковец напиша:
Јас зборев чисто од личен аскт и лични искуства, каде сум бил 10000% сигурен дека сум во право, или дека сум требал да го добијам тоа што ми го одзеле односно недоделиле воопшто. Е сега се понатаму зависи од понатамошната реакција на лузерот...Или ќе тоне во гнев ко што кажа ти или ќе се бори следниот пат стински да докаже дека вреди.

Сите сме го осетиле тоа, јасно се разбираме ... туку тоа ми беше муабетот ... за понатамошен успех не треба тоа да не разочара, сепак два прста на раката не ни се исти, не па луѓето и нивните размислувања и гледања на работите ...
Уствари ми се спие, да си легнам да не тресам многу зелени најубаво ќе ми е:kajg:

Голем борец сум и знам да истраам до крај, па макар тоа и бил неуспех. Без разлика, давам максимум од себе и ретко се случува да претрпам неуспех....а ако го доживеам, не го третирам толку трагично. Знам да се свртам ептен самокритично, да пронајдам грешка, научам зошто, поправам ако е можно и продолжувам понатака:kafe:

Тој што губи има право да се лути, а кој се лути нека му стои.

Ептен добро се научив да знам како треба да се претрпи пораз. Времето ме научи на тоа. А искрено, мразам кога некој претерува при губење.
Ролинг Стоунс велат дека не можеш секогаш да го имаш тоа што го сакаш, а јас се согласувам. :)

Abe vie luzeri, imate nekoja rabota ili tuka nekoj ke napise nesto i site go drvite u vezi toa.

Pacienti, aj ovie sto go praele forumov gi razbiram, zimaat po nekoj dinar, ali vie drugite?

aj prietno sega.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom