Тодор Александров

• Креатор на темата Креатор на темата Мартин$
  • Време на започнување Време на започнување
Знае некој од вас овде во форумот за децата на Тодор Александров? Има ли потомци денес?

Со жена му Вангелија имат 2 деца:
Марија Александрова (по маж Коева)
Александар Александров

Наследниците на Тодор Александров денес живеат во Бугарија.

"Песни од Балканската војна" - нов албум на Лjубка Рондова и ансамбл "Гоце Делчев"
http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Music/Folklore/Pages/221112_pesni_za_balk_voyna.aspx

Среќна сум и дека потомци на хероите поддржаа проектот. Многу ни помогнаа наследниците на револуционерот Тодор Александров и ген. Рачо Петров.

Марија Коева (ќерка) и Тодор Коев (внук, син на Марија Коева) во 2000 година:
mkoeva.jpg

Тодор Коев и Ирина Коева (ќерка на Тодор Коев) во 2000:
irinaitodorkoevi.jpg

Ирина (2012):
9b2bab8798d64a6298f91c4.png

Историчноста на името и делото на Тодор Александров беше загатка на повеќе историографии и историчари. Неговата контрозерзност беше продукт на епитетите и квалификациите што доаѓаа, пред се, од непријателите на Македонија и на слободата на македонскиот народ. Меѓутоа, мора да се каже дека во дводецениската револуционерна и лидерска дејност името на Тодор Александров стана синоним на ВМРО и главен организатор и душа на организацијата. Едни го нарекуваа: генијален водач, најголем воин на Балканот, фанатичен патриот, најсилна појава на борбениот македонски дух, Последен Мохиканец на Балканот, Робин Худ на Балканот, голем апостол, и легенда на ВМРО, додека за други беше: врховист, предавник на македонското дело, родоотпадник, главорез и сл. И покрај се, во народните песни остана опејуван како единствен борец за слободата на Македонија
--- надополнето: 4 април 2013 во 12:01 ---
Тодор Александров - документарен филм

Се е ОК и мислам дека како македонец не би смееле да се откажиме од него. Али покрај сите контроверзи кои го следат мислам дека не е најсоодветна личност за величање пред се за убиствата кои ги вршел над неговите неистомисленици македонци. Најсоодветно би било мислењето на професорот Жежов: Александров е дел од македонската историја и ние како таков ќе го прифатиме, позитивен или негативен.....

Ако е така треба да ги прифатиме и гркоманите во андартските чети како и србоманите четници.

Ако е така треба да ги прифатиме и гркоманите во андартските чети како и србоманите четници..

Значи муабетот ми беше дека тој е дел од нашава историја сакале ние или не, како и сите останати негативци кои сме ги имале низ историјата.
Стале Попов работел со „црната рака“ во прилепско, Блаже Конески исто така е докажан србоман али нема бегање од нив. Јас лично не сум почитувач на Александров, напротив. Многу сум против неговото величање. Има Македонија херои чисти како солза, не ни треба некој кој не знаел дали сака само Македонија или Македонија под Бугарија.

Стале Попов работел со „црната рака“ во прилепско, Блаже Конески исто така е докажан србоман али нема бегање од нив. Јас лично не сум почитувач на Александров, напротив. Многу сум против неговото величање. Има Македонија херои чисти како солза, не ни треба некој кој не знаел дали сака само Македонија или Македонија под Бугарија.
:facepalm::facepalm::facepalm:

Значи муабетот ми беше дека тој е дел од нашава историја сакале ние или не, како и сите останати негативци кои сме ги имале низ историјата.

Блаже Конески не бил србоман, ама неговиот вујко мислам, Глигор СоколовИЌ бил!

Блаже бил србоман, оф леле што се нема да прочита човек. Точно дека имал српски корени ако не се лажам роден е како Блаже Јаневиќ но потоа го има сменето презимето во Конески по дедо му Коне (не сум 100% сигурен) Но тоа не значи дека е србоман, плус самиот има кажано дека не ги негира неговите корени, но не се изјаснува како Србин.

Нека му е вечна славата.На денешен ден пред 91 година во село Сугарево во Пиринска Македонија е убиен Тодор Александров еден од најпознатите водачи на ВМРО и Раководител на Скопскиот револуцонерен округ на МРО.
Тој нема да го остави оружјето се дотогаш, додека Македонија не добие слобода. Неговата верба Ќе издржи пред било што. Стари жени, деца, сите работат за ослободителното дело, сите се еднакво предадени на делото и умеат да ги чуват тајните што им се доверени. За комитите на Тодор Александров животот не значи ништо, кога се работи да се посвети за тоа свето дело, за слободата

Коментар на публицистот Лонг , 06.01.1924 год.

Факт е дека сите членови на ВМРО се бореле за слобода на Македонија. Но секој со различни мотиви!
Александров има направено низа чекори кои не идат во прилог баш на оние кои тврдат дека тој е најголемиот македонец што постоел.

Прво, неговата :
- "Секој кој ќе каже дека не сум македонец ќе му го исечам јазикот, на секој кој ќе каже дека не сум бугарин ќе му ја исечам главата"

Второ повлекување на потписот од мајскиот договор по притисокот од бугарските власти

Трето неговата блискост со Ванчо Михајлов.

Четврто исфрлањето на Сандански од организацијата, како и организирање на неговиот атентат.

Друже ти изгледа си разговарал со дедо ти екс партизан и сега нагрна на сите теми на ВМРО да пишуваш против десницата во ВМРО. Штом прва ти е некоја наводна изјава на Александров што понатака? Архивите во Бугарија се затворени и прашање е колку од тие работи се вистински а колку се измислени фалсификувани. Друга работа, не може од денешна перспектива да ги гледаш работите кои се случувале пред сто години. Факт е дека Тодор Александаров и сите тие луѓе од историското ВМРО имале поддршка од народот во одреден период од животот. Поентата на постоењето на национални херои е да се истакне нивниот позитивен придонес а секој човеч има мани. Никој не е безгрешен.

Друже ти изгледа си разговарал со дедо ти екс партизан и сега нагрна на сите теми на ВМРО да пишуваш против десницата во ВМРО. Штом прва ти е некоја наводна изјава на Александров што понатака? Архивите во Бугарија се затворени и прашање е колку од тие работи се вистински а колку се измислени фалсификувани. Друга работа, не може од денешна перспектива да ги гледаш работите кои се случувале пред сто години. Факт е дека Тодор Александаров и сите тие луѓе од историското ВМРО имале поддршка од народот во одреден период од животот. Поентата на постоењето на национални херои е да се истакне нивниот позитивен придонес а секој човеч има мани. Никој не е безгрешен.
Другар а ти изгледа дека едина книга која ја имаш прочитано е Мојата Борба...Што е позитивно кај Тодор Александров???
Втора работа тоа не е навода, туку историски потврдена изјава. Или сега ќе биде муабетот тоа што ни се сфиѓа е точно, а тоа што не ни се сфиѓа не го зимаме здраво за готово!
Трета работа ајде образложи ми како со неговите постапки кои ги наведов во предходниот пост, он придонел за Македонија?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom