Тирамису

• Креатор на темата Креатор на темата wild dolphin
  • Време на започнување Време на започнување

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Локација
Наше Скопје
tiramisu.jpg

СОСТОЈКИ за 6-8 порции
• 450 гр сирење маскарпоне (може како замена да употребите слатка павлака)
• 5 јајца, на собна температура
• половина шолја шеќер (околу 100 гр)
• сол, на врвот на прстите
• пишкоти
• половина шолја еспресо кафе
• 4 големи лажици рум (по избор)
• какао прав

ПОДГОТОВКА
Изматете го маскарпонето во мала здела, сѐ додека не омекне целосно. Во посебен сад изматете ги жолчките од јајцата со шеќер (1 голема лажица), сѐ додека миксот не стане светло жолт и мек. Полека мешајте и матете го со сирењето. Потоа, со жица за матење или миксер, изматете ги белките од јајцата со малку сол и измешајте ги белките со смесата со маскарпоне.
Во еден поголем, или неколку мали чинивчиња (една мала чинија = една порција), наредете ги пишкотите. Ставете го преостанатиот шеќер и румот во кафето и попрскајте го врз пишкотите. Нека бидат влажни, но, никако со премногу кафе, за да не се распаднат. Потоа, премачкајте ги со смесата од маскарпоне. Наредете нов слој од пишкоти и повторно премачкајте ги со смесата. Попрскајте го одозгора со какао.
Ставете го во фрижидер најмалку 1 час пред да го послужите. Најдобро е да стои и повеќе од еден час.

Тирамису е навистина супер десерт тоа еден од ретките кремасати колачи кои мене ми се свиѓале навистина е супер, инаку може готово да се најде во Веро како Тирамису торта, супер е :vozbud:!

хмммм изгледа супер ....би сакал да пробам ...не да правам да јадам :XD:

хмммм изгледа супер ....би сакал да пробам ...не да правам да јадам :XD:

порано зимав тирамису од Веро и спуер им беше мислам има уште!

Мама прајт ногу убо тирамису. Мојт Болиглава или џимеј да потврдет, мада Болиглава појќе имат кркано. :)

Немам пробано до сеа вакво нешто. Вака изгледа вкусно, а и според рецептов не ми изгледа за скапо...вреди да се проба во секој случај. :)

sekoja Nedela jas i eden moj prijatel odim naTiramisu+Kapucino,fantasticno!!
Uste poubavo bi bilo koga bi go spremil nekoj italjanec,italjanski specijalitet e..

sekoja Nedela jas i eden moj prijatel odim naTiramisu+Kapucino,fantasticno!!
Uste poubavo bi bilo koga bi go spremil nekoj italjanec,italjanski specijalitet e..

да точно италијански рецепт а го прават и грците, а ете имав чест да го пробам италијанскиот и грчкиот навистна италијанскиот е подобар, грчкиот тирамисуе малку тужен ама супер е...

инаку италијанско тирамису мора да има во Џино слаткарницата би требало или во ресторанот Виториа.

да точно италијански рецепт а го прават и грците, а ете имав чест да го пробам италијанскиот и грчкиот навистна италијанскиот е подобар, грчкиот тирамисуе малку тужен ама супер е...

инаку италијанско тирамису мора да има во Џино слаткарницата би требало или во ресторанот Виториа.
го има и во Хотел Тино-Охрид

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom