ТИФОМАНИЈА!

• Креатор на темата Креатор на темата 87_47
  • Време на започнување Време на започнување
Jebiga toa se slucuva vo sekoja grupa se delat se tepaaat megu sebe, odvajanje frakcii ne e toa nesto sto go izmislivme nie vo Skopje u vela evropa go ima. Drugo vodzata stanal gradonacalnik. Srpce nikad ne bill vodza nit pa nekoj golem faktor, bill blizok bill tuka na utakmici ama od sekogas bill vo.politickite vodi i toa e toa. I se slagam za pratenjeyo samo na kosarka ne e toa toa samo.muabetot bese so dojde od covek sto prvo odi na rakomet a vtor sport mu e fudbal tuka mi mrsi muda kako bilo najbitno fudbal
Автоматски споено мислење:

Se gostuvalo segde, Gevgelija Ohrid Strumica Veles Kavadarci Kumanovo Prilep, nemalo mozda nekoj masovni gostuvanja zosto grupata e taa sto e tolkav e kapacitetot i se nosime so toa, muabetot bese sto tie godini koga bese derbito najjako u Makedonija a bogami i posiroko vo SALA vie go sporeduvate so derbi so 300 gostinski navivaci.Ne ide
Незнам шо сте барале Прилеп на гостување не памтам јас искрено да имало Прилеп кошарка:eek:. Таман е полузесона можиш да напрајш една ретроспектива на активностите од изминатиот период, домашни натпревари, гостувања,кореографии,реквизити,графити итн. Нека се развие дискусија.

Незнам шо сте барале Прилеп на гостување не памтам јас искрено да имало Прилеп кошарка:eek:. Таман е полузесона можиш да напрајш една ретроспектива на активностите од изминатиот период, домашни натпревари, гостувања,кореографии,реквизити,графити итн. Нека се развие дискусија.
Slab si so memorija uste od preeska te gleam, ukucaj na youtube ultimejt prilep mislam deka 2010 2011 igraa oni.

Eve sliki od cela polusezona vo koja ne se prisustvuvase samo na dva natprevari od koj na dvete imavme zabraneto prisustvo.

Attachments

• Screenshot_2025-12-23-01-13-59-970_com.instagram.android.jpg
    Screenshot_2025-12-23-01-13-59-970_com.instagram.android.jpg
    122,7 KB · Прегледи: 62
  • Screenshot_2025-12-23-01-13-15-956_com.instagram.android.jpg
    Screenshot_2025-12-23-01-13-15-956_com.instagram.android.jpg
    188,9 KB · Прегледи: 62
  • FB_IMG_1766448716622.jpg
    FB_IMG_1766448716622.jpg
    138,4 KB · Прегледи: 62
  • Screenshot_2025-12-23-01-13-54-869_com.instagram.android.jpg
    Screenshot_2025-12-23-01-13-54-869_com.instagram.android.jpg
    114,8 KB · Прегледи: 57
  • Screenshot_2025-12-23-01-13-37-221_com.instagram.android.jpg
    Screenshot_2025-12-23-01-13-37-221_com.instagram.android.jpg
    130,5 KB · Прегледи: 62
Se gostuvalo segde, Gevgelija Ohrid Strumica Veles Kavadarci Kumanovo Prilep, nemalo mozda nekoj masovni gostuvanja zosto grupata e taa sto e tolkav e kapacitetot i se nosime so toa, muabetot bese sto tie godini koga bese derbito najjako u Makedonija a bogami i posiroko vo SALA vie go sporeduvate so derbi so 300 gostinski navivaci.Ne ide
Од една страна ја легитимираш бројката од 2000 души во борис и викаш дека не се споредливи со тие 400 Чкембари во Јане иако тука не смејш да прајш споредба пошто вашето гостување не е гостување, а од друга страна велиш дека не сте имале масивни гостувања оти толкав бил капацитетот на групата. Контрадикторност на макс, значи дека тие 2000 не се валидни.
Споредбено со ФА, тие имаја изваено супер бројки во кавадарци и во охрид полуфинале и финале куп, ваша масовност во друг град не постои.

Памтам пред некоја година финале во Кавадарци мзт-работнички цпб беа некојси 40-50души и имаше фајт со лозари кој им влегоа до нив некој да каже како и што се случи?

Не знам зашто пробувате да споредите дербиња кои се од тотално различен карактер. Секое дерби си има свој жар и важност. Едното е градско, другото е меѓуградско а третото меѓуетничко, секое со тотално различен поттик, мотивација и историја како и навивачка традиција и култура.

Факт е дека дербињата во Борис беа лудница за кои се збореше со недели пред и после утакмицата. Плус и други групи во голем број присутуваа на неутрална поведени од атмосферата. Памтам на едно од дербињата се тегневме Комити со Пирати на неутрална и тоа во прилично добри бројки и едните и другите додека цела сала мислеше дека е туча меѓу ЦПБ и ФА. И препукувањата на ЦПБ со ФА беа интересни тие години и возеше тој филм низ цел град. Но исто така е факт дека голем дел од тие што беа дел од ЦПБ и ФА на тие утакмици не беа навивачи него маалци кои воглавно одеа само на дерби натпревари. Воглавно маалски екипи кои повеќе ги влечеше тензијата меѓу населбите отколку вистинскиот навивачки живот. Цело маало ми идеше со ЦПБ тие години. И до ден денес имам другари и од двете страни на Скопје што кога и да падне муабет за навивачи се рачунаат себе си за навивачи а стажот им е вкупно 10 утакмици на Работнички или МЗТ од тој период од кои пола се дербиња. Нормално е дека и ЦПБ и ФА имаа основна база на прави навивачи, но тоа можеби беа 30-50 души макс по група, останатите освем неколку песни појма немаа од навивачкиот свет надвор од границите на тоа дерби. Но како и да е искрено се надевам дека еден ден ке се врати дербито со квалитет како во тие години но се надевам без ретардираната и вештачко наметната маалска омраза.

За дербито Вардар-Пелистер нема да дискутирам мн пошто само ке се повторувам со останатите тука. Мислам дека Комити и Чкембари имаат поголема навивачка свест глобално гледано, пошто јадрата од 100-200 души се стварно навивачики потковани и го живеат тој филм 24/7, затоа и постои континуитет со децении за разлика од ЦПБ и ФА каде што гротото луѓе кога "пораснаа" излегоа од тој навивачки филм. Затоа денес се сведени на деца, додека кај Комити и Чкембари пола од трибината ти се ликови со по 40-50 години кои се присутни од 90тите.

Но муабетот не ми е да се објаснуваме тука кој е најјак и кое дерби е најдобро. Карактерот и уникатноста на овие дербиња си се посебни и како навивач уживам и во едните и другите. Јеби га, остарев а филмот уште вози, којзнае можда ќе ме фати еден ден мајата и наместо да се тегнам по утакмици на 30 и кусур ќе си се пензионирам до таму некое си дерби :vozbud:

Памтам пред некоја година финале во Кавадарци мзт-работнички цпб беа некојси 40-50души и имаше фајт со лозари кој им влегоа до нив некој да каже како и што се случи?
2017та, присутна и екипа од чкембари, преку подтрибинскиот дел излегваме дирек на цпб, интензивен контакт, наш член во префрлање преку ограда во финишот го фаќат за едната патика и му ја соблекуваат додека самиот тој ја вади другата и ја фрла кон нив. После ги имаја сликано на тапан патиките. Бркање со полиција имаше долго, кај шо фатија мислам само 2 наши малолетни члена и добија по 3 години забрана за присуство на спортски натпревари.

@Saber Rider

Mozebi zalizaniot go odnese mzt kaj so nikogas ne sme ni pomislile deka ke bide, ali istata faca dozvoli mzt da e gostin doma.

Prv i posleden pat beshe za hard so imam stapnato u taa sala ili utakmica izgledano.

Aerodrom e napatena naselba, se pocna dalecnata 2009ta so marshot za spas. Prethodno dedo mi so me nosel od moi dve godini.

Aerodrom ke pocne da dishe pak koga ke dojde makata, do togas cisto se somnevam deka ke porasne grupata. Plus da ne se lazeme cel svet se iseli, a dojdoa lugje so ne ni znaat za limenkata , kompleksite na aerodromsko seljache i ne mi treba mene titula.

Art timot i ekipata za pesni pravenje( sekoja cest na glavniot mangup za tekst i ritam) mislam deka bea najdobroto nesto sto go videla mk.

Koreografiite vie so gi izvadivte sezonava se nesto svetsko da ne se lazeme.

Momentalno ekot na kumani, go imaa togas family i cpb. Samo razlikata e sho nie osven na nash forum drugo nigde nisto nemashe. Togas Aerodrom disheshe za MZT od dete 6 god do dedo 66.

Ostani realen Marko ubavo covek si :)

Гостуваа, имаше еден тим Ултимејт баскет :D
Најдобар влез во терен имаа, многу пати им ја пофалив оваа акција. Со одбројубање 10,9,8... им влетаа на Мајмуни во терен, земаа едно знаме, овие беа дечурлана и гз преку глава избегаа на трибина.
Ама влета обезбедувањето и неколку џандари и им го одбранија знамето, му го извлекоа од рака на тој што го зема.
После ова влегоа во терен постарите членови на Мајмуни од неутрална трибина.

Art timot i ekipata za pesni pravenje( sekoja cest na glavniot mangup za tekst i ritam) mislam deka bea najdobroto nesto sto go videla mk.

За остатокот горе доле се сложувам, освен што повторново појавување на Кумани никако не може да се спореди со екот на ФА од тие сезони, светлосни години разлика.

За арт тимот, никогаш нема да се сложам. Одлични беа на секое поле, ама секогаш добивале повеќе пофалба на сметка на комитските екипи ради омразата на другите кон Вардар :D Колку што они добиваат кредити, толку треба да добијат и Екипа корео од тоа време и моменталната структура во Комити која се занимава со тие работи. Во се' сме парирале (а сегашните кореографии се далеку подобри од тогашните на ФА, но нема споредба, сепак технологијата е отидена понапред и е полесно за некои работи). И графити и кореографии и реквизити и вадење песни, со разлика што кај нас продолжи континуитетот по падот на Екипа Корео.
Муабетот е дека не биле нешто невидено како што се претставува. Претходно покојни Гого за во негово време правел страшни работи на поле кореографии.

Иселувањето е главна болка кај сите, од Екипа Корео 90% се иселени во странство. Општо од подгрупите од тие години, буквално цели подгрупи (по 40-50 луѓе) живеат (воглавно) во Малта и Германија.

Последно уредено:
За арт тимот, никогаш нема да се сложам. Одлични беа на секое поле, ама секогаш добивале повеќе пофалба на сметка на комитските екипи ради омразата на другите кон Вардар :D Колку што они добиваат кредити, толку треба да добијат и Екипа корео од тоа време и моменталната структура во Комити која се занимава со тие работи. Во се' сме парирале (а сегашните кореографии се далеку подобри од тогашните на ФА, но нема споредба, сепак технологијата е отидена понапред и е полесно за некои работи). И графити и кореографии и реквизити и вадење песни, со разлика што кај нас продолжи континуитетот по падот на Екипа Корео.
Муабетот е дека не биле нешто невидено како што се претставува. Претходно покојни Гого за во негово време правел страшни работи на поле кореографии.

Иселувањето е главна болка кај сите, од Екипа Корео 90% се иселени во странство. Општо од подгрупите од тие години, буквално цели подгрупи (по 40-50 луѓе) живеат (воглавно) во Малта и Германија.

Во тие години имаше еден вид натпревар против Арт Тим и се натпреварувавме кој ќе направи подобра акција или корео. Страшно квалитетни екипи беа и двете, за нашата екипа не ми е толку криво, како за Арт Тим. Со делумното пропаѓање на МЗТ/ФА ги снема и квалитетните дечки. Секоја чест за трудот сега, ама е далеку од тоа што тогаш го постави таа екипа.

За Екипа Корео, ќе бидам пристрасен и нема да зборам, само ќе кажам дека во тоа време мислев дека никој нема да го надмине ова во Комити. Мило ми е што бев грешка, затоа што екипава денес што работи се мајстори. Иако пак се водени од екс ЕК :D

ЦПБ на последниве 2 страни сакаат да им се доближат на Кумани со бламот. Смирете страст дечки, едно е дерби во сала, друго е на стадион. ЦПБ ги немаше на мапа со години, за бројка не дискутирам, жално е за секоја група, ама капа до под за упорните. На крај на денот пак се враќаме на тоа дека освен Комити и Чкембари, скоро и да не постои група со континуитет низ годиниве.

@Saber Rider

Mozebi zalizaniot go odnese mzt kaj so nikogas ne sme ni pomislile deka ke bide, ali istata faca dozvoli mzt da e gostin doma.

Prv i posleden pat beshe za hard so imam stapnato u taa sala ili utakmica izgledano.

Aerodrom e napatena naselba, se pocna dalecnata 2009ta so marshot za spas. Prethodno dedo mi so me nosel od moi dve godini.

Aerodrom ke pocne da dishe pak koga ke dojde makata, do togas cisto se somnevam deka ke porasne grupata. Plus da ne se lazeme cel svet se iseli, a dojdoa lugje so ne ni znaat za limenkata , kompleksite na aerodromsko seljache i ne mi treba mene titula.

Koreografiite vie so gi izvadivte sezonava se nesto svetsko da ne se lazeme.

Momentalno ekot na kumani, go imaa togas family i cpb. Samo razlikata e sho nie osven na nash forum drugo nigde nisto nemashe. Togas Aerodrom disheshe za MZT od dete 6 god do dedo 66.

Ostani realen Marko ubavo covek si :)
Овоа е реалноста, последен пат бев на Мзт кога влезе во АБА 1 кога се играше во Јане,пред утакмица дружба со ВПХ напатена група пола по затвори пола по странство реално Фамилијата нема никогаш да биде иста како што е била, си гледаат пола од членовите придобивки од групата, за постарите а младите колку да се трудат толку е барем знаеме кое ни е нивото и какви ни се стандардите на навивачки план во Македонија.

Најдобар влез во терен имаа, многу пати им ја пофалив оваа акција. Со одбројубање 10,9,8... им влетаа на Мајмуни во терен, земаа едно знаме, овие беа дечурлана и гз преку глава избегаа на трибина.
Ама влета обезбедувањето и неколку џандари и им го одбранија знамето, му го извлекоа од рака на тој што го зема.

За остатокот горе доле се сложувам, освен што повторново појавување на Кумани никако не може да се спореди со екот на ФА од тие сезони, светлосни години разлика.

Poentata na sporedbata e deka imashe fama i taa fama se iskoristi bez da se frli na noz so site ostanati osven cpb i shipturite. Full focus beshe na grupata od aspekt na rekviziti,clenski plakanje karti za samofinansiranje ton grafiti. Sram mi e sea da ti slikamnod terasa kako e iscrtana zgradata od karsi so obid za tag.

Nema teorija kaj sto ke me ubedis deka togasen art team bea n1 u mk. Crnite dukseri family so vez i eden ton maici i shalovi sho bea perfekcija.

Kako i da e da ne dolzam mnogu, momentalno svetlosni godini nazad od toa vreme

2017та, присутна и екипа од чкембари, преку подтрибинскиот дел излегваме дирек на цпб, интензивен контакт, наш член во префрлање преку ограда во финишот го фаќат за едната патика и му ја соблекуваат додека самиот тој ја вади другата и ја фрла кон нив. После ги имаја сликано на тапан патиките. Бркање со полиција имаше долго, кај шо фатија мислам само 2 наши малолетни члена и добија по 3 години забрана за присуство на спортски натпревари.
Pod inteziven kontakt treba da potenciras jadenje boksovi u sred kavadarci. Kolku sto se sekavam 90 posto bea lozari a ckembari mnogu malku, i nikoj ne go fatil za patika nego uz skokanje stolcinja (beganje) ednata mu patika mu ostanuva. Clenovite vasi bea uapseni na kraj koga kako picki go iskrsivte avtobusot so 5 kamenja, za u februar da se vozime od Kavadarci do Skopje so kabriolet.

Photo finish

Attachments

• IMG_20251223_101135.jpg
    IMG_20251223_101135.jpg
    82,8 KB · Прегледи: 106
  • IMG_20251223_101325.jpg
    IMG_20251223_101325.jpg
    32,4 KB · Прегледи: 106
Последно уредено:
усепаа да се распаднат од внатре без многу борба. Ова сега е преживување со надеж дека може да се врати пак на некои 50% барем од тоа што било.

Борбата прекинува кога ќе ти ги наредат прекршочни по 300/500 евра за деца од 16 до 20 години... после покрај финансиски, имаш и домашен фамилијарен проблем.

Ако добро памтам, пола и повеќе така ги избркаа. Партиско/политичка војна со казни.

ЦПБ и ФА се малце бидејќи веќе нема ни деца по основни/средно школи, а ниту има таква култура. Башка премногу телефони има (друго време е, на друго се палат младите), да почнат по школи да се тепаат, да се склопуваат како порано по клупи, се ќе биде снимено и објавено.

Добра идеа, лошa реализација. Собраја неколку знамиња и при повлекување некое сами го испуштат некое со интервенција на полицијата е вратено на Мајмуни.

На иста трибина со CPB се и постари прилепчани (маркови внуци) при што тие ги напаѓат нив и на крај успевате да земат коцка од CPB

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom