ТИФОМАНИЈА!

• Креатор на темата Креатор на темата 87_47
  • Време на започнување Време на започнување
Види вака правена е ова дискусија многу пати години наназад ќе пробам да ти доловам од каде доаѓа таа нетрпеливост иако се согласувам со поголемиот дел од твојот пост. Тие скандирања независна Битола и дирлада можеби последен период допреа до поголемата јавност но тоа се скандира веќе 30 год и има причина зошто се прифатени не само од Чкембари туку и од сит битолчани.
Прво тоа не се сеционистички скандирања туку опшествено /социјални како и тие да звучат тие се упатени спрема нерарамномерното инвестирања во Скопје на сметка на сите други а посебно на Битола, која пред распадот на бившата држава важеше за индустриски и културен спортски па и универзитетски центар со голем потенцијал да прерасни во вистински регионалем центар на југозападна Македонија.

Неправдите кои се направени во изминатите 30 години спрема Битола и битолчани се одлика на тие скандирања, ако почнеме од осамостувањето систематски се што вредело или е уништено или преместено во Скопје, без разлика дали во делот на економијата,спортот или културата. Една лозар пелистерка беше мафијашки одземена иако имаше огромни протести, дирекцијата на рек Битола во време на Бучко 2003/4 беше преместена во Скопје иако имаше цело време нагодувања да не се прави и сега за било која одлука се чека од Скопје. На спортски план РК Пелистер беше гигант во однос на Вардар во 90тите сакале вие да признаете или не се изнагледавме неправди и највалкани игри од Михајло ,Начевци само да го турнат Пелистер, во тој период дом на ракометната репрезентација беше по дифолт Битола и тоа му го одзедоја на градот, да не зборам веќе како власта директно го спаси Вардар и го фузира со Миравци а Пелистер иста година испадна.
Незнам колку од тука се сеќавате дека имаше обид фестивалот на филмската камера да се премести во Скопке па имаше протести фала богу се откажаја од идеата.
Битола до пред 15 години важеше за унивезитетски град, на наша сметка го воздигнаја Штип и нормално Скопје а државата без никаков план за Битола.
Битола имаше и клиника наменета за цел југоисточен регион на сметка на инвестирањата во Скопје моментално е не повеќе од здраствен дом.
Во Битола се што е капитален објект направен е самофинансирање така е направен спортската сала така е направен и стадионот. Ете моментално и те како треба нова спортска сала државата нема слух ќе гради куќа на ракометот во Аеродром.
Општина Битола е втора по средства влеани во буџетот на РМ а 7ма по тоа што го добива назад.
Можаам вака до недоглед да набројувам сакам само да ти доловам за што се тие скандирања Битола е систематсски уништувана! Да живее независна Битола!
Де бе се фативте за Независна Битола мислиш некој бара отцепување сто пати е праен муабетот ајде пак детално сега ќе пишам што е проблемот .

Пред тоа да пишам значи од овај начин на функционирање на државата еве гледаме Скопје во што проблеми дојде , од нерамномерен развој на другите градови ко прво , ко второ па тие од селата и истокот главни се 30 години во Скопје , под главни викам на државни и партиски функции па и и се главно и тие главните олигарси во државата од македонскиот блок .

Абе неможи ко прво на овај начин да се собираат даноци и да чекаат сите на милост на тие ова Владата и Скопје незнам што не е јасно . Па проблем има во функционирање на самата држава и неможи милост да се чека од државата читај Скопје .

Централна власт т.е. буџетот на државата се полни од ДДВ,акцизи (гориво, цигари, алкохол итн),персонален данок на доход,данок на добивка,царини и многу други давачки.

Општините имаат сопствени приходи само од комунални такси ( градење,користење јавни површини),данок на имот , данок на наследство и подарок и најпоќе пари влегуваат од дел од персоналниот данок на доход 3% .

Е сега е ова неодржливо за да функционираат општините бидејќи све оди во Централна Власта па општините се зависни од дотации и трансфери од државниот буџет.

Тоа значи ако тој од Берово шо е на функција во Влада во Скопје ако сака ќе префрли дотации или транфвер ако не нема кој те ебе. Овај од Битола шо е од партијата ако мрчи ќе го сменат , ама за да не мрчи ќе му дат да кради и ќе го држат во џеб .

Во ова ситуација нема шанса ова да се смени кај нас наредни 10 години минимум и решение е само во внатрешноста да дојдат партии кои не зависат од партија која е на централна власт , Арно ама така нема да добиваат дотации и ќе бидат тие неуспешни.

Значи треба да се смени начин ко прво на пари во општините т.е. општините во Македонија немаат широка финансиска самостојност.Тие се финансиски зависни од централната власт, бидејќи најголем дел од парите доаѓаат како трансфери од државата.

Македонија е унитарна држава со централизирано финансирање.Локалната власт има ограничена автономија и се потпира на државни пари.

Еве еден пример ако се смени само дел од персоналниот данок на доход 3% , наместо 3% во поголеми градови во внатрешноста во Македонија да биди пример 20 % тогаш не чекаат на милост од Скопје .

За Битола еве пример ако тековен приход од персонален данок (со 3%) на €200,000,000 годишно тогаш Битола добива €6,000,000 годишно од персонален данок , а за другите ќе се молиме во Скопје

Ако се зголеми вов приход од персонален данок пример да е 20% , тогаш општината добива €40,000,000.

И не е ова само за Битола и Скопските општини е истата приказна и низ цела држава .

Е сега со 20-30 % да добиваат Битола - Прилеп па сами општините ќе си направеа патот до сега немаше да чекаме овие од истокот во владата да чекаме да средат таму па ние милост ќе чекаме .

Така да нажалост тоа скандирање ќе продолжи и понатаму и е општо прифатено се додека не се смени нешто драстично .
Автоматски споено мислење:

п.с. На коњаникот ќе му реплицирав , по грешка тебе ама еве како дополнување на твоето мислење :))))

Последно уредено:
Victim mentality владее општо во Пелагонија, не е само во Битола, а највеќе си патат од нивните локални политички шерифи кои намерно го кочат развојот на сопствените градови како би имале што повеќе зависни луѓе во рака.

Јас не знам дали постои човек од Скопје што некогаш се побунил зашто се вложило нешто во Битола, а најмалку па за стадионот. Сите скопски групи искочија со поддршка за да се направи асален стадион во Битола. Мешате и обвинувате обични луѓе за тоа што партиите се најмногу криви, а во партиите нема само луѓе од Скопје туку од цела држава. Во секоја партија во самиот врв имаш луѓе од секаде, во секоја институција во самиот врв имаш луѓе што доаѓаат од цела држава, не дека тие места се екслузива само за скопјани па сеа некој вас намерно ве саботира. Таа ситуација со мостот што си ја пишал, не кажа ништо ново што досега не го знаевме. Мислиш да се работеше за некоја скопска општина ќе рипнеа сите во истиот момент да се санира? Не, едноставно така функционира државата и институциите. Мостот што гореше кај Ист Гејт, една година беше затворен за сообраќај, па го пуштија демек сигурен е сеа, а кој знае и дали направиле проверки или го санирале како што треба, јас не видов да се работи нешто на него. Ни тука не е најсјано како што си замислувате. Па 10 години министер за транспорт и врски беше Прилепчанец и тоа еден од посистакнатите членови на таа влада на Груевски. Милион автопати требаше да направи до Битола и Прилеп за тоа време.

Искочете од филмот во кој живеете, дека сите се свртени против вас и сфатете дека проблемите што ги имате вие, ги има и 99.9% од населението во Македонија.

Се сретнавме во Ѓорче
За жал избегавте
А што правиме со прва ваша екипа што одби 4 на 4?
Чекај уште ли ви е на шипка тој што викаше не ме гибајте и што одби ферска?
Кога ќе дојде момент со права екипа да се удрите бегате стално ЧУДНО

А што правиме со прва ваша екипа што одби 4 на 4?
Чекај уште ли ви е на шипка тој што викаше не ме гибајте и што одби ферска?
Кога ќе дојде момент со права екипа да се удрите бегате стално ЧУДНО
Да не ја тупиме темава пак со случката во Ѓорче ,излезе снимка се виде епилогот им се затна муцката доста е зборење.

Victim mentality владее општо во Пелагонија, не е само во Битола, а највеќе си патат од нивните локални политички шерифи кои намерно го кочат развојот на сопствените градови како би имале што повеќе зависни луѓе во рака.

Јас не знам дали постои човек од Скопје што некогаш се побунил зашто се вложило нешто во Битола, а најмалку па за стадионот. Сите скопски групи искочија со поддршка за да се направи асален стадион во Битола. Мешате и обвинувате обични луѓе за тоа што партиите се најмногу криви, а во партиите нема само луѓе од Скопје туку од цела држава. Во секоја партија во самиот врв имаш луѓе од секаде, во секоја институција во самиот врв имаш луѓе што доаѓаат од цела држава, не дека тие места се екслузива само за скопјани па сеа некој вас намерно ве саботира. Таа ситуација со мостот што си ја пишал, не кажа ништо ново што досега не го знаевме. Мислиш да се работеше за некоја скопска општина ќе рипнеа сите во истиот момент да се санира? Не, едноставно така функционира државата и институциите. Мостот што гореше кај Ист Гејт, една година беше затворен за сообраќај, па го пуштија демек сигурен е сеа, а кој знае и дали направиле проверки или го санирале како што треба, јас не видов да се работи нешто на него. Ни тука не е најсјано како што си замислувате. Па 10 години министер за транспорт и врски беше Прилепчанец и тоа еден од посистакнатите членови на таа влада на Груевски. Милион автопати требаше да направи до Битола и Прилеп за тоа време.

Искочете од филмот во кој живеете, дека сите се свртени против вас и сфатете дека проблемите што ги имате вие, ги има и 99.9% од населението во Македонија.
Се сложавам со се што кажа Џони От, и таа е реалната слика и јадрото на проблемот.Се од тука натаму е друго причинско-последично.

Фала за поддршката за стадионот,ама пак сами го напрајвме, помошта(од ФФМ)беше минорна но сепак добредојдена.Така да нема и што да се буните за наши пари.

Виктим менталити можеби така поимате вие а можи и е, ама е основан и тоа е начинот да изразиш револт и бунт. Знајме дека сегде во МК е така но не секој се буни.Вака барем сите знаат дека овде има незадоволни луѓе и имаат причина.

Дека не вергламе со муабетите, пред некој ден ми изелзе колумна од Илија Димовски, или Илче Гебелс, пропагандистот и ПР машината на ВМРО каде што признава за грешките на ВМРО и на државата пред се кон овај регион. Еве линк до колумната, горе долу се е опфатено. А и од СДС кога беа на власт истото го верглаа, неправедно запоставен регион( пред се од Бочварски мислам).
Еве мал извадок
Во периоди во кои се изградија патишта кон Тетово и Гостивар, сега и втор пат, се градат патишта кон Кичево, Охрид и Струга, се градат патишта кон Крива Паланка, се изгради пат кон Штип, Кочани и Радовиш, имаме автопатска трансверзала кон Куманово и Гевгелија, да се остави патот кон Битола (а со тоа и кон Ресен, Лерин и Костур) на ниво на заборавен пат од шеесетите години е тотална несериозност за сите минати генерации на политичари.

Имало обиди за лобирање за изградба на овој пат, имало расправии и кавги кога се лоцирале буџетските средстав. Одговорот од повисоките и поодговорните функционери секогаш бил дека нема економска исплатливост за изградба на тој пат. Но искрено, никогаш ниту сум го прифатил, ниту сум го разбрал тоа оправдување. Впрочем, во Македонија, освен патот кон Тетово и Гостивар, и тоа само во летните три месеци, ниту еден друг пат нема сурова економска исплатливост. Во изградбата на патиштата треба повеќе да се гледа економскиот потстрек за развој и стратешкото значење на самиот пат.

Не е битно дали е од Берово Прилеп или било каде, ова е истото ко ке речат бугарите абе тие во Ваташа што ги убија од Македонија беа. Муабето е што тие истите ликови служат на одреден режим и политика, и не им е нив битно од кај си и кој си, сите тие се чисти извршители, не се прашуваат за ништо битно.

Последно уредено:
Се сложавам со се што кажа Џони От, и таа е реалната слика и јадрото на проблемот.Се од тука натаму е друго причинско-последично.

Фала за поддршката за стадионот,ама пак сами го напрајвме, помошта(од ФФМ)беше минорна но сепак добредојдена.Така да нема и што да се буните за наши пари.

Виктим менталити можеби така поимате вие а можи и е, ама е основан и тоа е начинот да изразиш револт и бунт. Знајме дека сегде во МК е така но не секој се буни.Вака барем сите знаат дека овде има незадоволни луѓе и имаат причина.

Дека не вергламе со муабетите, пред некој ден ми изелзе колумна од Илија Димовски, или Илче Гебелс, пропагандистот и ПР машината на ВМРО каде што признава за грешките на ВМРО и на државата пред се кон овај регион. Еве линк до колумната, горе долу се е опфатено. А и од СДС кога беа на власт истото го верглаа, неправедно запоставен регион( пред се од Бочварски мислам).
Еве мал извадок

Не е битно дали е од Берово Прилеп или било каде, ова е истото ко ке речат бугарите абе тие во Ваташа што ги убија од Македонија беа. Муабето е што тие истите ликови служат на одреден режим и политика, и не им е нив битно од кај си и кој си, сите тие се чисти извршители, не се прашуваат за ништо битно.

Епа што ти кажува колумнава?

Дека имаш партиски хиени, крлежи, кои пробуваат да дојдат на власт само поради лична корист. Не граделе пат бидејќи немале економска исплатливост = во проевод, немаат кој да стават таму да прави далавери. Значи не е до нас, граѓаните од Скопје, туку до политичарите.

А ако толку на сите им смета состојбата во која се наоѓа државата, колку проценти пратененици/министри/луѓе на функција се „надвор од Скопје“? Што не се соберат сите да кажат дека преку кур им е од тоа што само тука се форсира и не се вложува надвор?

Нема тоа да го направат пошто ги заболе, тука се преселени, гледаат колку можат во еден мандат да се збогатат и кур ги боли, нека му ја мислат следните.

Ни Вардар, ни Комити, ни Фемили, ни ЦПБ, ни Лавови, ни Пирати... ниту Скопјани ти се виновни за ситуацијата (во твојот град). Тоа што има провокации се само тоа, обични провокации (и вие пеевте за 63та па не гледам тука 10 страни да се разглабува и драматизира).

Тоа што тебе во Битола ти смета и се жалиш дека само Битола е оцрнета, му смета и на тој во Прилеп, Кочани, Валандово, Македонски Брод каде можеби е уште полошо...

А мене во Скопје знаеш што ми смета? Ми смета што ѓубре во Аеродром во топ 5 општини во цела држава, не земале 2 недели, ми смета што 2 месеци им требаше да искосат булевари и паркови во сред лето, ми смета што нема инфраструктура за возење на волку граѓани/возила и ти требаат 70 минути од Систина до Бисер, ми смета што 70% од тие што не се од Скопје, а возат активно, врска немаат како да се снајдат во сообраќај и се тотално изгубени, ми смета тоа што 30/40% од активни скопски возачи се тешки селендри, ропаци, ми смета тоа што имам диви орки низ град, ми смета тоа што плоштадот ми личи на Пакистан, ми смета тоа што немам обележја на мојот град и мојата држава никаде во центарот на градот, ми смета тоа што ми смрди на бог знае какви отрови, ми смета што закон и ред во главниот град на државата беа криминалци кои за да дојдат на власт убивале македонски деца...

Да ти набројувам што уште ми смета во Скопје или?

Поинаку ги поимаш работите. Ај прочитај пак, значи се кажува експлицитно, за сите ке има само за вас ке нема, одлучено со политичка одлука.Значи сите места добија автопат, само вие нема, пошто нели не се исплаќа, а сегде друго се исплаќа.... тука се насетува системското уништување

Не е поентата да се жалиме за комуналните проблеми. Не ми се скопјани проблеми за ѓубрето во БТ или улиците што се крш, ама систематското уништување е то што иритира каде што обврска си зела државата. Ти текнува Грујо ко купи 150 автобуси само за СК, а ниеден за БТ а имаме јавен превоз од пред 50-60 години. Нас 10 ке ни збркаја работа, ама не сите за СК ништо за вас. Па уште се понудија, ако сакате старите од ЈСП ке ви ги донираме, ми текнува убо.

Ето бе бате то е то што смета, пристапот на нештата, едни се со црвена крв а други со сина.Или сите ке имаме или сите ке немаме. Ова е само уште еден пример од многуте

Последно уредено:
Поинаку ги поимаш работите. Ај прочитај пак, значи се кажува експлицитно, за сите ке има само за вас ке нема, одлучено со политичка одлука.Значи сите места добија автопат, само вие нема, пошто нели не се исплаќа, а сегде друго се исплаќа.... тука се насетува системското уништување

Не е поентата да се жалиме за комуналните проблеми. Не ми се скопјани проблеми за ѓубрето во БТ или улиците што се крш, ама систематското уништување е то што иритира каде што обврска си зела државата. Ти текнува Грујо ко купи 150 автобуси само за СК, а ниеден за БТ а имаме јавен превоз од пред 50-60 години. Нас 10 ке ни збркаја работа, ама не сите за СК ништо за вас. Па уште се понудија, ако сакате старите од ЈСП ке ви ги донираме, ми текнува убо.

Ето бе бате то е то што смета, пристапот на нештата, едни се со плава крв а други со сина.Или сите ке имаме или сите ке немаме. Ова е само уште еден пример од многуте

Никој од нас не негира дека голем процент од покапиталните инвестиции се во Скопје, дека се запустија сите други градови итн.
Таму каде што се разликуваме во размислувањата е тоа што никој од нас ниту го барал тоа, ниту го посакувал. Скопје како град нуди повеќе можности, ама па и ние си имаме нерешени проблеми еден куп, како и во секој друг град. Каква сина крв, какви бакрачи.
Распад систем автобуси донесоа, нели гледаш слики како секој втор ден е расипан некој од нив. Уште поважно нема ни кој да ги вози. Градот е пренаселен, не можеш да се качиш во автобус на пофреквентна линија.
Патиштата се исти и кај вас и кај нас. Таман ги асфалтирале, па дошле Водовод откопале, па закрпиле, па ЕВН откопале, па крпенка, па цигани ги украле шахтите, па ниту една шахта не е нивелирана. Скопје не се само главните булевари. Од пренаселеност, нема каде да паркираш, секоја педа земја стана паркинг, не постои простор за пешачење.
Милион проблеми имаме и ние, ако ова е кралски живот, не знам што да кажат од другиве главни градови во соседството кои за нас се Лас Вегас. Несреден кеј, паркови со исушена или нарасната трева, улични кучиња на секој чекор, плоштад ал Арабија, знаменитости на заборав од времето, Кале затворено и да не ги редам сите други работи.

Ние знаеме да кажеме дека некој мора многу да го мрази Скопје за да го доведе до ваков изглед.
Муабетот ми е дека ГЛАВНИ ВИНОВНИЦИ СМЕ САМИТЕ НИЕ, што гласаме ваков отпад од политичари и што без битка се испоотселија сите асални луѓе за да останат идиотите.
Не знам зошто сте убедени дека НАМЕРНО некој ја кочел баш Битола. И тоа само за Скопје да се издигнел на сметка на Битола. Инвестираат (повеќе пропагандно на медиуми) во Скопје дека ЖИВЕАТ ОВДЕ. Тука се сите министерства, влада, собрание, 70% од приватниот сектор итн. И во Србија/Белград е ист примерот, иако во поглед на чистота и среденост сите се светлосни години пред нас. Ситуацијата така им налага. Најголемото гласачко тело е овде. И понезависно, повеќе им треба да се потрудат за да добијат гласови, затоа што во голем град луѓето не се знаат меѓусебе како во малите градови па политичарите да им влијаат на поинаков начин.
Кои се тие скопјани политичари кои намерно ја дискриминирале Битола?
Па повеќето не се скопјани, а во моментов имаме такво иселување на скопјани (да дефинирам скопјанец некој чии роодители живеат овде бар од 60-тите и неколку генерации растеле овде) што бар 70% од луѓето (особено во населбите во кои никнаа нови згради) не влегуваат во споменатата дефиниција на скопјани.

Инвестираат каде што имаат некаков ќар да здрпаат пари, да замачкаат очи во јавноста. Во општина Кисела Вода, во секој мандат 80% од инвестициите се во Драчево. Го направија посебен град. Другите населби особено Црниче и Пржино, стап имаат добиено. Ради бунт во Пржино се издејствува нешто на почетоков на мандатот и толку. Новата градоначалничка пак е (ќе биде) од Драчево. Дали намерно го форсираат Драчево за другите населби да го изгубат приматот на поурбани? Не, туку највеќе гласови имаат таму, највеќе им бунтуваат, повеќето живеат таму и си градат кај што им е маалото и слично.

Мене ми е јасно кон што се однесуваат вашите скандирања за независна Битола и не ми сметаат ко на другите, затоа што се навивачка контра на наши песни во кои се скандира држава Скопје.

Е сега, тоа што не ми е јасно е зошто вие битолчаните мислите дека светот се врти околу вас, па се некој ви мисли лошо, само вие сте безгрешни и сите други ви се криви.
Од се' ова што го напиша, најголемата глупост е дека се отворил универзитетот во Штип за да и се наштетело на Битола. Сериозно?
Грујо е штипјанец, универзитетот го отвори таму со цел да живне источна Македонија и уште поголема цел да го уништи влијанието на УКИМ поради тоа што 80% од факултетската фела беа сдс-овци. Најлесно ќе владееш, ако ја уништиш и ја набркаш интелигенцијата од државата. Намерно дозволи сто приватни универзитети и им даде привилегии како да се државни, го отвори штипскиот и им даде плати поголеми од тие на УКИМ за да се штанцаат дипломи за неговиот кадар и да си формира професорска фела која ќе му биде подобна нему. Отворија дисперзирани студии во Скопје со смешна котизација за да им ги земат студентите на УКИМ. Трошка поврзаност нема со Битола, отворањето на штипскиот универзитет.

Сфативме дека Битола е најракометен град и дека во 90-тите сте биле најсилен клуб. Ракометот не сте го измислиле вие, во Скопје се играло ракомет на бетон во исто време кога се играло и кај вас. Може Вардар бил слаб во тоа време, но имало скопски клубови кои привлекувале доста публика во тие години и го негувале ракометот исто како вас. Се погодило да сте најдобар ракометен клуб при осамостојувањето на Македонија, ама ништо не трае вечно. И ние бевме неприкосновени во фудбал, па се појавија Ѕинго и Харалампие и Муминовиќ, па го збришаа Вардар цела деценија. Кој ќе кажеше дека тим од факинг Кратово ќе го симне од тронот убедливо најдобриот колектив од Македонија во екс СФРЈ?
Па истото што ни се случи на нас во фудбал, ви се случи на вас во ракомет. Се појави Михо, склопивме добар тим, во некои сезони добивме ветар во грб од судии, ве симнавме од трон. После се појави Минчо, они имаа ветар во грб од судии, па ние сонувавме титула. Кој има пари, прави најјак тим и си освојува титула.
Смешно е да мислиш дека некој НАМЕРНО земал направил силен Вардар за да ја закопал ракометна Битола. Михо е во ракометот сто години, многу пред да влезе во Вардар. Дали Еурофарм намерно влегоа во Пелистер за да се симне Вардар од тронот? Дали Алкалоид формираа свој клуб место да финансираат во европскиот шампион?
Дали Трифчо реши да вложува во Пелистер во 2000-тите за да го симне Михо од тронот?
Кругот се врти, доста само плачете.

Нормално е Вардар да има највеќе спонзори и највеќе пари да се вртат во нашиот клуб. Спореди со соседството, од сите историски клубови од главните градови НИЕ СМЕ УБЕДЛИВО НАЈГРЕВНИ во поглед на инвестиции. Со децении бевме оставани да се бориме против мафијашки структури во клубовите, иако јавно апелиравме дури и кога клубот ни бил најсилен. Кај се случило клуб од реноме на Вардар да остане без стадион, без помошно игралиште, без службени простории?
Не сме за жалење во споредба со другите, највеќе се инвестира кај нас, ама тоа е благодарение на многу фактори. Меѓу кои и самата група, што го одржува клубот да не згасне, прибира многу народ зад себе и на политичарите им е од полза да биде јак Вардар. Колку луѓе излегоа да ја прослават европската титула на Вардар, а колку на Алкалоид?
Затоа и на вас ви најдоа спонзори, демек немаше политичка улога во влезот на Еурофарм во Пелистер?
Само кај вас се е чисто, мајко му стара.
И во фудбал имате премногу инвестиции за успесите кои ги имате. Место да се буните што факинг Мирко Ивановски ви го ставија алфа и омега во клубот, сите ви се криви освен вашите. Миленко бил крив, државата само Вардар го помагала, факултетот ви го уништиле, болницата ви ја уништиле, бла бла.
Колку пати партиски ве вратија од втора во прва лига предизборно? Никој не ви е крив што на толку донесени играчи губите 0-4 од Арсими и од Башкими дома.

Човек кога ве чита, мислиш во Скопје мед и млеко тече. Чекале за некој мост една година, чекале за друго 3 години. А ние да не не чекаме? Се распаѓа се што е државно во Скопје. Сите македонци одат по приватни болници, не знам зошто мислите дека кај нас е подобро и кај вас не се инвестира на сметка на Скопје.
Локалните инвестиции зависат од градоначалниците. Како Колев го среди Велес барем на изглед, Митката го среди Кавадарци, Заев на времето Струмица, едно време Ивица и Стефче во Аеродром и Карпош. Се се тоа поединци, никој не е крив што се неспособни луѓе одбирате за градоначалници. Па не ви го ставија Владе газето скопјани, сами си ги гласате.
На крајот од денот, пола Битола живее во Скопје. Спонзорите ви се од Скопје, Хазбула ви е школуван и растен целосно во Скопје. Близнаците во екипата исто.

И уште нешто ќе кажам, затоа што нели случајот Вардар и Миравци за вас е единствен.
Вардар и Миравци не се фузираа, едноставно им го откупивме нивното место. Да, се направи присилно, по желба на Мијалков, само затоа што Шкендија беше моментален шампион и не посрамотија во Европа со учкарски знамиња. Многу одамна требаше Град Скопје да влезе во тимот, ама кај нас се се случува така, сакаат да се спасители. Двата клуба продолжија да функционираат. Ништо не добивме од нив, ниту еден играч (освен синот на газдата :D), ниту некоја додавка, ниту игравме на нивен стадион.
Претходно тоа го имаа направено Брегалница Штип и Алумина.
После нас малку ги стегнаа законите, па единствено требаше 6 месеци клубот да игра со друго име.
Имаш вакви менувања на места:
1. Брегалница Штип со Алумина
2. Вардар со Миравци
3. Победа со Викторија
4. Македонија ЃП со Треска Шишево
5. Слога со Албарса
6. Слога со Корзо
7. ТИКВЕШ СО ЉУБАНЦИ (кај браќата не сте зуцнале за фузијата, нас муда ни отековте)
8. Тетекс со Лабуништа
9. Локомотива со Пехчево

И тоа ова е така од попознативе клубови.

И на страна фудбалскиве менувања места, го имаме вашиот ракометен случај. Не е фузија, платформа е. Ко некни да беше.
Пцуете се живо и диво од РК Работник. Пелистер оди во плеј аут, Работник во плејоф. Се фузираат тимовите, магично Пелистер оди во плејоф, со 90% играчи и стручем штаб од Работник. Само се менува името на РК Работник.
Луд јебе збуњеног.

Сите тие муабети со државни пари во Вардар, бла бла бла. Кои се тие државни пари? Да, владите помагале да најдеме спонзори, не форсирале, ама ко ќе видиш се влевал приватен капител (на Орце и Брацо). Па да споредиме со вас, со сигурност помалку општински влогови имаме од
Види незнам зошто ми наметнуваш нешто што никој не го кажал,никој не плачи и никој не не се прај саможртва во Битола, саможртва е многу лошо особина дефирмативна деструткивна експресија која само те дозаглавува во проблемот. Само сакав да му доловам на членот погоре од каде идат тие слогани и зошто имат одобрување. Повеќе е од инает гнев и знаење на своите потенцијали како град и околина одколку саможртва. Не се врти светот околу нас никој не го кажал тоа, само бараме тоа што е наше тоа што ни припаѓа! Единствени останавме во внатрешноста гласни сплотени со спортсски клубој и каква таква спортса инфраструктура и тоа е заслуга на сите чкембарски генераци и сите љубители на спортот во Битола заради тоа што сме гласни и си бараме тоа што ни припаѓа,види само кај се Прилеп,Струмица,Штип ,Велес градој со спортска култура и јаки клубој , за разлика од нив,ментален склоп на размислување кај битолчани остана бунтвовен знајме дека имаме потенцијал во спротива ако не беше така ќе не најдеше истото шо го најде и Прилеп…

Околу универзитот пак ги поимаш работите како ти одговарат, нека се отвара во Штип универзитет но покрај тоа се занемарва еден цел регион и остаен е на милост и немилост баш во тој период почна и во УКИМ да се градат велелепни изданија (нажалост уште гнијат недовршени) цело време се збора за Гоце,Стив (треба да се вложва)но се прави впечаток како Битола да не постои јас се кладам дека 80% од скопјани незнат дека Битола има универзитет и студенски дом кој буквално е стара турска градба од крајот на ХIX век.

Добро шо го спомна Силекс и Ѕинго од 90тите и тука целосно се сложвам дека тоа што му се случи на ФК Вардар му се случи и на РК Пелистер е сега само замисли само да не помирисавте титула наредни 20 години во Кратово да се изгради стадион Силекс да останеше наредни 20 години недопирлив со излези во Европа а ФК Вардар кој бил личната карта на фудбалска Македонија до тогаш да се сведеше на ниво на Брегалница Штип и сето тоа овозможено од позиција на моќ и злоупотреба на државните ресурси. Е тоа е разликата РК Пелистер 20 години беше оставен на милост и немилост и благодарение на љубовта на битолчани не завршивме како Победа,Беласица…

Ние нашите ги кудиме и немолчиме барем ти пратиш, ете еден пример со пари на ЕЛЕМ (читај РЕК Битола) му текна на раководствоот во Скопје дека треба шесттосед за Маврово а Битола останвва со жичарницата од ‘78ма која пак ќе напоменам е изградена од САМОПРИДОНЕС на самите граѓани иако национален парк Пелистер е најстариот во цела бивша Југа… Јас стварно неможам да се сетам на еден проект на една добра работа направена од централната власт за Битола… нема… напротив се одело на наша штета од таму и тие скандирања.Дај боже да се смени нешто ете нека ова влада покажи добра воља нека почни со изградба на нова сала, до тогаш ќе се пеј дирладаа.
Туку друго да те прашам од кај се финансира РК Вардар од кај има обезбедено буџет од 1.5 милки ? Знаејки дека Миха уште пред 3 години изјави дека нема средства да го издржува клубот!?

Последно уредено:
Момци смирете страсти на релација Скопје-Битола, ќе ви отворам друга тема на форумов во делот на политика и вести терајте таму со дискусија за министри,инвестиции, градоначалници итн.
Ова е таму за навивачки групи нема место за политика.

Никој од нас не негира дека голем процент од покапиталните инвестиции се во Скопје, дека се запустија сите други градови итн.
Таму каде што се разликуваме во размислувањата е тоа што никој од нас ниту го барал тоа, ниту го посакувал. Скопје како град нуди повеќе можности, ама па и ние си имаме нерешени проблеми еден куп, како и во секој друг град. Каква сина крв, какви бакрачи.
Распад систем автобуси донесоа, нели гледаш слики како секој втор ден е расипан некој од нив. Уште поважно нема ни кој да ги вози. Градот е пренаселен, не можеш да се качиш во автобус на пофреквентна линија.
Патиштата се исти и кај вас и кај нас. Таман ги асфалтирале, па дошле Водовод откопале, па закрпиле, па ЕВН откопале, па крпенка, па цигани ги украле шахтите, па ниту една шахта не е нивелирана. Скопје не се само главните булевари. Од пренаселеност, нема каде да паркираш, секоја педа земја стана паркинг, не постои простор за пешачење.
Милион проблеми имаме и ние, ако ова е кралски живот, не знам што да кажат од другиве главни градови во соседството кои за нас се Лас Вегас. Несреден кеј, паркови со исушена или нарасната трева, улични кучиња на секој чекор, плоштад ал Арабија, знаменитости на заборав од времето, Кале затворено и да не ги редам сите други работи.

Ние знаеме да кажеме дека некој мора многу да го мрази Скопје за да го доведе до ваков изглед.
Муабетот ми е дека ГЛАВНИ ВИНОВНИЦИ СМЕ САМИТЕ НИЕ, што гласаме ваков отпад од политичари и што без битка се испоотселија сите асални луѓе за да останат идиотите.
Не знам зошто сте убедени дека НАМЕРНО некој ја кочел баш Битола. И тоа само за Скопје да се издигнел на сметка на Битола. Инвестираат (повеќе пропагандно на медиуми) во Скопје дека ЖИВЕАТ ОВДЕ. Тука се сите министерства, влада, собрание, 70% од приватниот сектор итн. И во Србија/Белград е ист примерот, иако во поглед на чистота и среденост сите се светлосни години пред нас. Ситуацијата така им налага. Најголемото гласачко тело е овде. И понезависно, повеќе им треба да се потрудат за да добијат гласови, затоа што во голем град луѓето не се знаат меѓусебе како во малите градови па политичарите да им влијаат на поинаков начин.
Кои се тие скопјани политичари кои намерно ја дискриминирале Битола?
Па повеќето не се скопјани, а во моментов имаме такво иселување на скопјани (да дефинирам скопјанец некој чии роодители живеат овде бар од 60-тите и неколку генерации растеле овде) што бар 70% од луѓето (особено во населбите во кои никнаа нови згради) не влегуваат во споменатата дефиниција на скопјани.

Инвестираат каде што имаат некаков ќар да здрпаат пари, да замачкаат очи во јавноста. Во општина Кисела Вода, во секој мандат 80% од инвестициите се во Драчево. Го направија посебен град. Другите населби особено Црниче и Пржино, стап имаат добиено. Ради бунт во Пржино се издејствува нешто на почетоков на мандатот и толку. Новата градоначалничка пак е (ќе биде) од Драчево. Дали намерно го форсираат Драчево за другите населби да го изгубат приматот на поурбани? Не, туку највеќе гласови имаат таму, највеќе им бунтуваат, повеќето живеат таму и си градат кај што им е маалото и слично.
Мислам пак не се разбираме . Никој не вика дека Скопјани се криви за Битола , ама па неможи Битола да зависи од Скопје т.е. државата и тој од Берово да пушти дотација за Битола за некој проект .

Затоа викам не чини начинот на кој се распределуваат парите од државата кон општините и тоа треба да се смени .

Нека ми сменат процентот од 3% на 30%-50% па самите општини ќе мислиме што е приоритет и да прајме со тие пари и да не чекаме на милост од тој од Берово во владата.

А истото важи и за скопските општини, со таа реформа самите општини ќе инвестираат во тоа што сакаат , а не ако градоначалник е различна партија од таа на власт за нив нема дотации .

Значи да резимирам Независна Битола е дека се бара поголема автономност во финансии и процент за самиот град да одлучува каде да инвестира без да моли кај тој во Берово од владата.

Е сега имаш и поекстеемни уредувања пример во Шпанија, Баскија и Навара имаат договор со Шпанија каде тие сами си ги прибираат сите даноци без да оди процент во државата, па потоа плаќаат квоти кон Мадрид за национални функции кои им пружа државата т.е. за одбрана и меѓународни односи

Еве да речеме дека е точна секоја ваша констатација, Битола е запоставена во однос на Скопје. Тоа е се по одлука на политичариве. Како и од секој друг град, така и од вашиот, во највисоките ешалони на партиите имате претставници од Битола. Зошто на нив не им се посочени овие проблеми, и зошто доколку сметате дека сте обесправени во некој поглед нема казна за нив на некои од изборите, баш напротив цел град излегува и ги гласа масовно. Еве баш видов, сега кај вас на собир една политичка партија си направи цел маркетинг (купиле два шала од ваш штанд и направиле 684 слики), зошто директно не продискутирате со нив, кој реално гледано се ваши претставници и единствени виновници за ете таа ваша потенцијална неправда што ја доживувате. Колективната свест била и ќе биде проблемот во Македонија. Вас ве труе и убива РЕК, нас Вардариште, Охис и уште милион помали загадувачи, која е разликата? Додека ние се фаќаме за глупости кој која песна ја пеел и губиме време на истите наместо да се обединиме, едни Тирана, Приштина и Софија станаа велеградови во споредба со нашиве. Претерано грешна перцепција имате дека некој од Скопје вас ве мрази или не знам што, шака јада сме и тоа оспорувани од сите соседи, уште по локал патриотски причини да има поделби е тек тогаш отиде возот.

Еве да речеме дека е точна секоја ваша констатација, Битола е запоставена во однос на Скопје. Тоа е се по одлука на политичариве. Како и од секој друг град, така и од вашиот, во највисоките ешалони на партиите имате претставници од Битола. Зошто на нив не им се посочени овие проблеми, и зошто доколку сметате дека сте обесправени во некој поглед нема казна за нив на некои од изборите, баш напротив цел град излегува и ги гласа масовно. Еве баш видов, сега кај вас на собир една политичка партија си направи цел маркетинг (купиле два шала од ваш штанд и направиле 684 слики), зошто директно не продискутирате со нив, кој реално гледано се ваши претставници и единствени виновници за ете таа ваша потенцијална неправда што ја доживувате. Колективната свест била и ќе биде проблемот во Македонија. Вас ве труе и убива РЕК, нас Вардариште, Охис и уште милион помали загадувачи, која е разликата? Додека ние се фаќаме за глупости кој која песна ја пеел и губиме време на истите наместо да се обединиме, едни Тирана, Приштина и Софија станаа велеградови во споредба со нашиве. Претерано грешна перцепција имате дека некој од Скопје вас ве мрази или не знам што, шака јада сме и тоа оспорувани од сите соседи, уште по локал патриотски причини да има поделби е тек тогаш отиде возот.
Абе вас треба да ви се црта изгледа .Оти ако не ги слуша ќе го сменат или пак ќе му дат да кради и после ќе го држат во раце .

Значи не сакаме да има Битолчани во Партии на власт , сакаме поголема финансиска независност од персонален данок на доход директно во општина наместо 3% на мин 30% за почеток па сами ќе мислиме што да правиме со тие пари без да чекаме дотации од Влада .

Незнам шо не разбирате .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom