Ти реков јас...

• Креатор на темата Креатор на темата Гладиус
  • Време на започнување Време на започнување

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Се случува одредена работа за која претходно сме дискутирале со некого, да не испадне онака како што очекуваме, и тој некој да ни каже: - Ти реков јас...
И што се постигнува со тоа?
Дали тој некој сака да ни покаже и докаже дека тој е секогаш во право и дека од сега па натаму треба само него да го слушаме?
Или едноставно е узречица која несвесно ја користат многу луѓе?

Се имам најдено неколку пати да гокажам ова, ама секогаш ми звучело некако адекватно. Се разбира, не значи дека на оној на кој сум му го кажал тоа, му се допаднало. Некако фразава ми делува како да сакаме да се пофалиме себеси пред другиот колку сме тоа ние способни за перцепирање и предвидување на работите.

Според вас, убаво ли е постојано да употребуваме Ти реков јас? И што всушност вие сметате дека тоа претставува.

Најчесто не го користам во оваа форма шо е во насловот, ама често знајме да прајме „чичковски“ муабет дур глеаме фудбал. На пример шееста минута е, 0-0, и ќе се избацит некој со коментар: „Ко ви велев браќа, чиста од нула до два беше, тврда утакмица се знаеше дека ќе е“ и сите кимаме со глајте ко телиња... Е сеа, се дешават во тој пола сат некогаш да паднет 4-5 гола, па истиот љиљак од погоре да кажит „се знаеше дека три плус ќе е, сите на лифче ја пишаја три плус...“.

Е сеа, шо значит то... Најчесто курназење и покажвење сила и знаење без потреба. Ретко практикувам да речам, иако често сум во право. Се пофалив малце сега, ама не е битно. :tv:

Се случува одредена работа за која претходно сме дискутирале со некого, да не испадне онака како што очекуваме, и тој некој да ни каже: - Ти реков јас...
И што се постигнува со тоа?
Дали тој некој сака да ни покаже и докаже дека тој е секогаш во право и дека од сега па натаму треба само него да го слушаме?
Или едноставно е узречица која несвесно ја користат многу луѓе?

Се имам најдено неколку пати да гокажам ова, ама секогаш ми звучело некако адекватно. Се разбира, не значи дека на оној на кој сум му го кажал тоа, му се допаднало. Некако фразава ми делува како да сакаме да се пофалиме себеси пред другиот колку сме тоа ние способни за перцепирање и предвидување на работите.

Според вас, убаво ли е постојано да употребуваме Ти реков јас? И што всушност вие сметате дека тоа претставува.

Ти реков јас врска нема како моабет и најубаво е ти претходно да му речеш што мислиш па после тој нека погреши и сам нека си рече во себе еее убаво ми велеше овој а не ти ако му го пофториш тоа
истото може да донесе само нервоза а и најчесто од чалам и од докажување афторитет го прават некој се цепа на нашки демек тој што е паметен да го слушавме што убаво ни велеше

Само луѓе сме грешиме често пати и ние самите знаеме да наприве пред некој така тоа не значи дека не го сакаме човекот или сакаме да го изнервираме тоа е чисто од човечката несовршеност

Еднаш направив грешка употребувајќи го тој израз, ја повредив личноста која најмногу ја сакам... Од тогаш не сум го употребил изразот. А и сфатив дека нема потреба да се користи.

Лично на мене, подобро е некој да ми укаже на грешките кој сум ги направил, отколку да ми се дига дека тој бил во право кога сме дискутирале на одредената тема.

Ми ја кажале, сум ја кажала и знам и да ја употребам. До некаде е моментот да потенцираме дека сме биле во право, особено ако претходно на истиот муабет имало жустра расправија околу тоа како да се постапи во одредена ситуација на пример и ако испадне дека требало како по мое, викам : ти реков...
Ко што би рекле Американците: I told you so... :)

Јас на една иста личност не милиони пати и кажувам се истиот збор и никогаш не ме слуша.Криво ми е кога навистина сум во право и морам да и речам дека цената што ја плаќа е поради тоа што претходно сум ја предупредил и не ме послушала па и ќе и речам ако треба ТИ РЕКОВ.
На гробот на хипохондрик пишува "Ви реков"

Told ya so..!
Не го мразам, ми го кажале мал милион пати, ама не го кажувам толку често. Може некогаш на заебанција со поблиски другари/ки. Ок, некогаш и почесто :) ама секогаш на заебанција :) се знае границата...
И секогаш ми е во различна форма:
-told ya so!
-ти реков јас
-шо ти реков..
-(моето омилено) ГЛЕАШШ!!!

Lynette: Tom, am I a bad person?
Tom: No, why would you say that?
Lynette: I don't know.
Tom: Well, I did try to warn you.
Lynette: You did. Why do I do it? I mean...
Tom: Hey, I'm the guy who let Dennis badmouth his wife because I was afraid of making a scene. But you, you knew it was wrong and you let him have it.
Lynette: That's me. Never afraid to create a scene.
Tom: You were just looking out for your friend.
Lynette: Yeah, a lot of good it did her.
Tom: At least you tried. I admire you for that.
Lynette: Oh, please.
Tom: My point is you have a strong sense of what is right and you are not afraid to act on it and I admire you for that.
Lynette: You know what I admire you for? You find a way to compliment me, when you could just say, "I told you so".

Шутми. :tv:

Најчесто јас знам да го употребам,ако ми го кажат ич не ми се допаѓа,од причина што таква сум,не сакам некој друг да е во право,а јас да бидам таа што греши.Значи ме нервира доколку некој друг ми го каже ова.

И пред да кажам некому-ти реков јас,гледам да го убедам.Ако не бидува тогаш следи-ти реков јас.:toe:

ТИ СИ МАКЕДОНИЈА и ОПШТЕСТВОТО ТЕ САКАаа:vozbud:

Реков јас и така е,ама многумуна поради еготриповите....

нејсе јас пред да се случи ивентот предупредувам,а за ти реков јас....нема потреба-очигледно е.

Сум го употребувала често и секогаш на крај испагам во право...ми го имале спомнувано многу пати зборот ама ме нервира кога ми го велат тоа...ти реков,виде ли,глеаш ли:tapp:просто ме вади од патики тој збор.Но ги игнорирам кога ми го спомнуваат тоа.

Пааа например предвидам нешто како ќе излезе, некоја утакмица или сл. и ја погодам и ја употребам таа фраза.. Ти реков јас... :wink::wink:

Не ја употребувам оваа фраза, поради тоа што е веќе застапена кај сите поединци околу мене...и ја слушам секојдневно, дали за банален пример или глуп муабет, па дури и за нешто од политички размери и филозофирања...патетика муабет ми стана веќе :toe:

Уф шо му фали бе.Ми го имаат кажано и јас го имам користено милојон пати.Никогаш не го сваќам навредливо или лошо.И никогаш не го користам во негативна конотација.Забавно е понекогаш Just to rub it in

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom