Единствениот бенд што си го оправдува своето име. Го слушам најчесто во две убиствени ситуации; или коа сакам да се „убијам“ себеси, или коа сакам да ги убијам лошите чувства. Контрадикторно но така е. Типциве имаат висока амплитуда за зајакнување на чувства. Имаат голема моќ на дигање и спуштање на расположение.
Ги упознав сосема случајно пред некои 4 години со Mr. Brightside по медиумиве електронски. Тогаш сеуште навлегувајќи во фазата Алтернатив Рок овие ја забрзаа постапката уште повеќе да го засакам овој тип на музика.
Покрај Колдплеј овие ми се еден вид на медикамент за дадени ситуации, мада све више ги слушам во весели моменти. Подоцна со додатното заразување од еден наш форумџија, бев во состојба да симнам цела дискографија.
Ќе се сложам со горенаведениот член дека еден од најдобрите албуми е Hot fuss бидејќи некако е разновиден, обилува со повеќе различни типови на песни. Од Sam`s Town истотака би издвоил повеќе хитови. Sawdust ми е некако најслаб досеа. Божиќните се нешто за што би додал повеќе поени. Како што Колдплеј успееја да направат една сосема солидна но и стандардна песна, овие го направија тоа на оригинален начин. Don`t shoot me Santa e нешто што одскокнува од стандардот мирни фамилијарни божиќни песни. Синглот Human им е добар, но мислам дека е премногу исфорсирана и искомерцијализирана. Нешто како Viva la vida кај Coldplay.
И за крај моите омилени покрај Mr. Brightside, Don`t shoot me Santa, би ги издвоил и Indie rock&roll, When you were young, All these things that I`ve done (I`ve got sober I`m not a soldier

).
Продолжува....