Teтово

• Креатор на темата Креатор на темата JoCkI
  • Време на започнување Време на започнување
Уште ли има слики албански внатре. Колку што се сеќавам имаше некој слики црно бели со албанци како си месат нешто имаше и со кечиња мислам.

Нема слике од голема албанија итн. ама има од албанци и ред такви глупости ..... абе тоа е плус уште поголема глупост.... у сред трговски центар слике со националистички аспект... не знам дали може некој по глупо да се испонаша со тоа. Не знам на кој турист би му дошло до тоа историски глупости да глеа у трговски центар...

Не сум бил скоро 20 години у Тетово и вчера бев.
Лошо:
- возење и паркирање по улици неверојатно (особено паркирањето)
- згради начукани една до друга. Вас центарот и околината ви личи исто ко Дебар Маало у Скопје.

Добро:
- сите што ги прашав за правец, беа љубезни и ме насочија

Возењето увек било проблем, зошто свекој што е у Тетово мора со чаламот да се промовира..... пуста мизерија, и кј има место слободно а да не е улица е потенцијално место за паркинг (ретко когај џандариве стварно казнуаа, ептен ретко...) А за зградете тоа са комедие, на општината ич таквоото не и чуе, и ако фрлиш некој динар појќе можеш зграда да напраеш кј што стварно нема смисла ,пример две згради една до друга паралелно на 10 метри одалечување и не можеш пенџер да отвориш да видиш малу светлина, зош инаку комшијата од ДРУГАТА ЗГРАДА може да изброе колку чаше имаш у витрина... Иако приметиш дека у градот се рушуе куќа, можеш да бидеш со 100% сигурен дека туе ќе никне зграда....и се гради и не општината ич не и чуе итн итн.....

Нема слике од голема албанија итн. ама има од албанци и ред такви глупости ..... абе тоа е плус уште поголема глупост.... у сред трговски центар слике со националистички аспект... не знам дали може некој по глупо да се испонаша со тоа. Не знам на кој турист би му дошло до тоа историски глупости да глеа у трговски центар...

Возењето увек било проблем, зошто свекој што е у Тетово мора со чаламот да се промовира..... пуста мизерија, и кј има место слободно а да не е улица е потенцијално место за паркинг (ретко когај џандариве стварно казнуаа, ептен ретко...) А за зградете тоа са комедие, на општината ич таквоото не и чуе, и ако фрлиш некој динар појќе можеш зграда да напраеш кј што стварно нема смисла ,пример две згради една до друга паралелно на 10 метри одалечување и не можеш пенџер да отвориш да видиш малу светлина, зош инаку комшијата од ДРУГАТА ЗГРАДА може да изброе колку чаше имаш у витрина... Иако приметиш дека у градот се рушуе куќа, можеш да бидеш со 100% сигурен дека туе ќе никне зграда....и се гради и не општината ич не и чуе итн итн.....
Како нема од голема албанија а што е картата со градовите од балканот со карта и црено околу ?

Можда, не сум заприметил. Имам видено карта една горе што има со градој у Албанија и близина на Тетово, ама мислев е само тоа кј живеле Албанци...

Кога смо веќе кај зградете највише жал ми е за места како што са Ајдучко, Два бреста, Певчина и такви некој слични делоој од градов Тетово што са со сокачиња и 90 посто куќе од времето со дворој и дворчиња препознатлива архитектура когај тогај ќе се руши тоа све а веќе и на некој места е почнато дури и рушено напраено зграде.

Цело Тетово за неколку године ќе биде све у зграде, куќа со дворче нема да има ич.

Последно уредено:
Па да, тоа е тоа. Града без никаков план и умисла, тоа више јавна тајна е. А уште поглупо е што градбете са никакви..... И по тоа се глеа дека града ради реда и тоа све е перење паре.

Треба да смо мие паметни да не гласамо на локалниве избори за ниеден кандидат градоначалник. Па да се замисља зошто нема гласачи.

Нема ниеден градоначалник а нити партија што може да ја среди катастрофалнава ситуација и да обезбеди убав и нормален живот во Тетово.

Абе брат, и ја мислев таке до некое време ама нема уч да помогне тоа.... зошто пак некои гомна ќе напраа и ќе си реша меѓу нив кој ќе биде. Људи се заебаваа "диви запад" било, ама некако ка вистина да е.... Едниов ќе му даде поголема сума паре на другиов кандидат и после тој ќе го љупи градов од паре... Ако сакамо нешто да се напрае е тоа што мора да се следа правилата и људите да имаа барем некакво чуство на морал....а не ако ти пишале казна трк кј овја трк кј некој друг итн...а инаку треба да се гласа за неопределен некој кандидат и да ги збунимо лихвариве ѓшто ни да више познати xD

Да треба за некој неопределен и по можност да е доста млад кој доста време ќе е у контакти со младинава људи у Тетово а не да седи у канцеларија цело време да си ги/ја чеша, одвреме навреме да напрае нешто колку да се оправда пред народот и да ги гледа интересите на некоја партија или само за себе да граба.

Да, ама проблем е што и многу други фактори ќе влијаа. И да дојде таков на власт, други људи што имаа голема моќ у градов или ќе го притискаа нешто да напрае што сакаа они или ќе му се закануаа или фамилијата ќе му биде у опасност.....таке да многу длбоко у гомна е влезен градов, тоа уште не можемо да си сватимо... Барем тоа е мое мислење...

Да, ама проблем е што и многу други фактори ќе влијаа. И да дојде таков на власт, други људи што имаа голема моќ у градов или ќе го притискаа нешто да напрае што сакаа они или ќе му се закануаа или фамилијата ќе му биде у опасност.....таке да многу длбоко у гомна е влезен градов, тоа уште не можемо да си сватимо... Барем тоа е мое мислење...

Не туку не сакаме да си признаеме. Или пак на многумина им е гајле не са ни свесни што ни се дешава.

Не знам....само едно нешто ми доаѓа на памет ка ќе подразмислим малу за тоа, се вртеше сеа бргу на фејсбук.
Македонци на Титаник, бродов тоне:
"-Абе ајде да напраемо нешто, бродов тоне!
-Абе седи раат, од татко ти да не е?"

Вчера ми се апдејтуваше Мој воздух на мобилниот и видов има додадено PM 2.5 мерење што имаат Тетово, Битола и Куманово. Само што пробав со PM 2.5 измерено е 29 а на PM 10 измерено е 165.

Сум чул за таја апликација, ма да не ни ми треба, се осеќа колку е загаден воздухот.....само да идеш пешки накај Палма мол ќе осетиш, туе после мостот. а ѓубрињата са све околу туе....не се глеа, ама се осеќа и тоа како...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom