Teтово

• Креатор на темата Креатор на темата JoCkI
  • Време на започнување Време на започнување
Југохром ќе се затвори на неопределено време.

Баш сега да видиме на кое ниво ќе биде загадувањето.
Немора да се затвори, се што треба е да се постават потребните филтри, и нема да загадува.

Југохром почна да поставува филтри за задржување на прашината

Новата опрема што се поставува во комбинатот ќе обезбеди поголема заштита на животната средина и нови вработувања.

mkd-181456.jpg

Фабриката за производство на феролегури, Југохром од Јегуновце почна со реализација на проектот за изградба на филтер станици за прочистување на издувните гасови од производството на фабриката.

Работата на филтер станиците покрај заштита на животната средина, ќе овозможи и нови вработувања во фабриката која во моментот работи со половина капацитет и има повеќе од 1.000 вработени.

Целокупната инвестиција која опфаќа изградба и опремување на три филтер станици, планирано е да се заврши до крајот на годинава. Изградбата на филтер станиците, чиј габарит ги надминува дури и димензиите на производствените погони на фабриката, ќе овозможи задржување на прашината која се создава со производство на феросилициум и прочистување на чадот кој се испушта од фабриката до ниво на концентрација на ПМ10 честички од 10 mg/m³. Според позитивните прописи дозволената концентрација на ПМ10 честички во воздухот изнесува 50mg/m³.

За реализација на инвестициски проект од оваа големина потребни се време и финансиски средства. Оттука со задоволство можам да кажам дека Југохром го почна овој инвестициски процес, за чија реализација во најголем дел се ангажирани домашни компании. До крајот на годинaва можеме да очекуваме заокружување на инвестицијата, а со тоа и зголемување на искористеноста на капацитетите на фабриката и нови вработувања“, изјави Славко Стојчески, технички директор во Југохром.

mkd-181457.jpg

Фабриката за производство на феролегури Југохром, произведува феросилициум, легура која во главно се користи како суровина во челичната индустрија. Работењето на фабриката има значајно влијание врз економијата на земјата, учествувајќи со 0,9% во БДП и 7% во извозот од металопреработувачката индустрија. Покрај редовните вработувања, функционирањето на фабриката овозможува уште над 5.000 индиректни вработувања во компании чие работење е поврзано со Југохром, соопшти компанијата.

Link.

Уште од пролетоска почнаа да се прават филтрите но имаше проблеми со ДУП и со документација за дозвола за градба. Инаку не се исклучува поради загадувањето конкретно туку поради скупата стриуја а падот на феросилициумот на берза. Секоја зима е истото и филтри да има пак ќе ја допираат во зима во последниве 10 години е така.

Небитно што немаат пола жители вода, што е загадено, прљаво, хаос во градов битно украсено е и стаени се две елке една голема на плоштад а друга неколку метра подоле помала од светилке свети навечер на кружниот тек :tapp:

Денеска гледам таа големата ја местеа.

Туку фала богу многу малку има како пред неколку године уште пред Теута да ни е градоначалник тоа тезгете со петарде, балони, елки, честитки и триста други тракатанци на плоштад.

Ма никогаш нема да постават филтри овие гадните.

Ма никогаш нема да постават филтри овие гадните.

Филтрите моментално се прават информација од прва рака само имаше одложување поради дозволите за градење. Само еве сега ќе го затворат на 1ви и после да видам дали ќе пишеш нешто во врска со загадувањето. После кој ќе ти биде крив незнам.

Филтрите моментално се прават информација од прва рака само имаше одложување поради дозволите за градење. Само еве сега ќе го затворат на 1ви и после да видам дали ќе пишеш нешто во врска со загадувањето. После кој ќе ти биде крив незнам.
Абе ај доста више се ку*чиш. човек не може со вас ниту заебанции да прави колку примтивци се. Еве јас пак по 100-ти пат ќе ти кажам кој ќе ми биде крив, колите, депонијата и многу други фактори. За кој к** протестиравме??? Имаш барем малку грам информација за што се протестираше или само седиш цел ден лижејќи му го на Груевски, неговиот збор е амин за вас, јас сум мислел дека од сите Албанци, ние од северна Македонија сме со најслаба култура и менталитет, ама стварно се тешам кога ве гледам вас од Тетово, мизерија. Не ти пречи бе тебе загадувањето, што не беше на протести, никој никогаш не спомна дека Југохром е единствениот загадувач. Неколку пати сум слушнал македонци од Тетово како го бранат Југохром велејќи дека урбанизмот го загадува градот, нискоинтелигентни суштества кои заслужуваат 1500 ПМ10, ме боли ку*от више.
А за филтрите, како што кажав, никогаш нема да се стават затоа што треба да се затвори 6 месеци за да се спроведат процедурите и се многу скапи за одржување. Единствената причина што ќе се затвори до Април е што струјата е многу скапа и падна берзата на феросилициумот(или како и да беше името) а идиотите од ДУИ ова го користат за кампања. Оди сега жали се кај профетот Груевски.

Абе ај доста више се ку*чиш. човек не може со вас ниту заебанции да прави колку примтивци се. Еве јас пак по 100-ти пат ќе ти кажам кој ќе ми биде крив, колите, депонијата и многу други фактори. За кој к** протестиравме??? Имаш барем малку грам информација за што се протестираше или само седиш цел ден лижејќи му го на Груевски, неговиот збор е амин за вас, јас сум мислел дека од сите Албанци, ние од северна Македонија сме со најслаба култура и менталитет, ама стварно се тешам кога ве гледам вас од Тетово, мизерија. Не ти пречи бе тебе загадувањето, што не беше на протести, никој никогаш не спомна дека Југохром е единствениот загадувач. Неколку пати сум слушнал македонци од Тетово како го бранат Југохром велејќи дека урбанизмот го загадува градот, нискоинтелигентни суштества кои заслужуваат 1500 ПМ10, ме боли ку*от више.
А за филтрите, како што кажав, никогаш нема да се стават затоа што треба да се затвори 6 месеци за да се спроведат процедурите и се многу скапи за одржување. Единствената причина што ќе се затвори до Април е што струјата е многу скапа и падна берзата на феросилициумот(или како и да беше името) а идиотите од ДУИ ова го користат за кампања. Оди сега жали се кај профетот Груевски.

како прво види во други теми колку го сакам груески.

Второ: колку побрзо се свати дека југохром не е главен и најголем загадувач во Тетово (ќе видиме сега после први дали е он главниот кривец) толку подобро за нас (загадувач е точно но во неговата околина и околните села и поради тие села треба да се стават филтри)

Трето: Филтри за да се постават треба точно 6 месеци но изградбата на филтрите нема влијание врз работата на фабриката до финалниот дел кога треба да се спојат филтрите со оџаците поточно потребен е застој помалку од месец затоа што тоа се посебни објекти и згради и поради добивање на тие дозволи за градење се оддолжи изградбата, поточно проблем испадна со смена на министерот јанакиески и процедурата заглави.

Четврто јас сум за протести и сум бил на протести ама жално е затоа што има тоа политичка позадина. И не кажувај дека никој никогаш не го споменал Југохро кога ти со твојот пост го спомна а и плус гледав емисија на алсат со теута и оној од екогерила и водителод цело време ги вртеше прашањата за југохром а не го видов да замара за депонијата и другите проблеми. Од авион се гледа што е целата фама за југохром, но еве ќе го затворат (иако причината не е загадувањето си кажа и самиот и си 100% во право за тоа) и ме интересира дали уште ќе се буниме за загаденоста или ќе се помириме со фактот дека градот е уништен и урбано и културно и тешко дека може да се среди тој проблем за наредни генерации...... но сепак мора кривец да е некој

Nova godina e, pa gradot se ozivuva kulturno, zatoa se podobruva vozduhot. Do kulturata i kolite bilo, kako sto gledam domovite denes ne gi pustele oxhacite. Ama jugohrom... ma kakov jugohrom, do gradot e.

И во Скопје е вака. Велат до ветерот е.
Али исто има теорија дека и загадувањето во Скопје е од Југохром.
Така да, останува да почекаме и да видиме дали ќе се врати загадувањето.

Абе цел град се грее на дрва и гуми и пластика се гори по отпадите а немаше провев

Ќе видиме кое колку улога има. Два месеци нема да работи Југохром. Може да е коинциденција тоа што затворањето на Југохром се поклопи со драстичното подобрување на квалитетот на воздухот во Ск и Те, а можеби и не е. Два месеца имаме време да провериме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom