Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата vmx
  • Време на започнување Време на започнување
В
Сакам да прашам околу МахАДСЛ пакетите конкретно МахАДСЛ-старт http://www.t-home.mk/mk/107/350/36/Internet/MaxADSL_paketi/MaxADSL_Start.html дали овој пакет е без претплата за гфиксен телефон .. пошто ме буни имаат други пакети овие-http://www.t-home.mk/mk/312/Internet/MaxADSL_paketi/Samostojni_MaxADSL_paketi.html пишува самостојни махадсл пакети како што гледам јас само цената е различна за самостоен махадсл пакет ај малце кој јас знае да ми пообјасне . Фала

Види ја првата реченица во „Напомени“, веднаш под табелата со пакетите:
За самостојните MaxADSL пакети не е потребен телeфонски број и не се наплатува месечна претплата за телефонска линија.“

Леле ама се нубови, поднесов онлајн барање на 31 Декември за миграција во Call & Surf Start и еве уште си чекам да се испразнуваат па да им текне и на работа :D

В

Види ја првата реченица во „Напомени“, веднаш под табелата со пакетите:
За самостојните MaxADSL пакети не е потребен телeфонски број и не се наплатува месечна претплата за телефонска линија.“

Да ја видов нотоа за вториот пакет(вториот линк) а за првиот никаде не пишува без телефон тоа ме буни
--- надополнето: 8 јануари 2013 во 22:36 ---
Така е друже телеком секогаш имаат збунувачки понуди и треба внимателно да одбереш пошо 2години не се мал период. Имаш 2 исти пакета со брзина/трафик т.е. 30Гб/4/768, едниот е само 499 амаплаќаш плус сметка за телефон што значи 1000че месечно минимум, вториот е 200денари поскап значи 700ден месечно од кои пак 500ти се за нетот а другите 200 као казна што немаш телефон.
Ако добро разгледаш по нивните понуди најефтино доаѓа третата опција т.е. Call&Surf Basic кој ем има телефон ем истиот интернет ем 200минути гратис а не кошта у старт 1000че туку 800ден....(заради оваа математика "случајно" им е згрешена брзината 4/256 за Call&Surf Basic...ама ко ке кликнеш на "Повеќе" за тој пакет стои друго т.е истата брзина како кај погоре спомнтите пакети 4/768.

Друже јас сум на Call surf basic ама малку ми е 30гб интернет па сакам да мигрирам на пакетот махАДСЛ старт пишува 300гб нет со 8мбпс а никаде не пишува дали треба да имам телефон ..ако е така ќе треба +телефон да плакам

Ептен почнаа да заебаваат со оптикава. Не само јутуб, целосно ептен е лош интернетов во последно време.

Jas mesec dena imam problem pretezno so youtube. Imam i so torrent, no da ne pocnuvam na taa tema.

Od support mi vikaat deka linkovite im se vo red. Denes dali mi se pustija 2 videa od 200 i toa vo 360p, da ne zboram deka porano 1080p letaa. Preku Wifi ili kabel, od eden do drug browser vo safe mode ili incognito so iscisteni cookies, drug operativen sistem, nema vrska, ne e do kaj mene. Restartirav modem 3 pati, ajde kolku da im udovolam. Ne moze i da e do modemot, osven ako ne stanal samosvesen i pocnal da gi mrazi google. Drugo se na web ide ok. Vimeo ide tamam i na HD.

Dvajca drugari na ADLS nemale problemi. Sega probav kaj komsijata na telekabel si fura HD bez problem i uste fino baferira.

Mozno li e linkot za optika prema youtube da im zaebava, ako voopsto e mozna vakva rabota, ne znam ne sum do tolku strucen. Ima li nekoj od tuka na ADSL problem?

Od support optikava ne mozat nikako da ja administriraat, postojano mi vikaat deka ke napravat nalog da mi se javat ili da dojdat. Mislam deka nadvoresna firma in gi odrzuva ovie paketi.

Ke vidam i utre so ke mi kazat. Sigh.

јас сум на адсл и некогаш имам проблеми со мал број на видеа ако ги глеам у 720п

Дали знае некој која вредност е препорака и од што зависи во овие параметри
Signal-to-noise ratio dB 11 18
Line attenuation dB 33 19

Некаде читав дека SNR е добро да е над 29 dB, а ова другово да е под 15 dB

Инаку имам пакет 3 Max Start ... ако има некој дискутирано за ова да ми каже каде се зборело за тоа.

Инаку имам пакет 3 Max Start ... ако има некој дискутирано за ова да ми каже каде се зборело за тоа.

Добро е што се интересираш за вакви работи, многу ретко кој се интересира да побара нешто или да праша...
Повели прочитај тука: http://www.kitz.co.uk/adsl/linestats.htm
Твојата брзина зависи од повеќе фактори, еден од нив е колку си оддалечен од локацијата каде што е поставен DSLAM-от на Македонски Телеком. Според цифрата за attenuation што ја имаш дадено, ~2.5км. Вредноста за SNR ти е ок, претпоставувам дека модемот е синхронизиран на ~12mbps download?

Зошто се загледа во модемот, имаш проблеми со конекцијата?

Во твојот случај, сметам дека таа вредност за SNR е лоша. Инаку, SNR е една бездимензионална величина што го претставува шумот кај сигналите. Најдобро е кога имаш 1:1 однос (моќност-snr), а веќе кога вака си прочитал изразена во децибели, подобро е да има вредност што поблиску до 40.
Од друга страна пак линиската атенуација (загуба) ја претставува оддалеченоста од централата, согласно тоа, помала вредност за LA подобар квалитет. И двете велични варираат во интервал 5-40 dB и нивната зависност е изразена преку т.н Шенонова формула за капацитет, нешто во што немора да навлегуваш ако немаш некаква потреба од тоа.
Како што ти пишаа погоре, ако имаш проблем со линијата (download/upload) јави се во контакт центарот тие нешто да променат односно подобрат.

Добро е што се интересираш за вакви работи, многу ретко кој се интересира да побара нешто или да праша...
Повели прочитај тука: http://www.kitz.co.uk/adsl/linestats.htm
Твојата брзина зависи од повеќе фактори, еден од нив е колку си оддалечен од локацијата каде што е поставен DSLAM-от на Македонски Телеком. Според цифрата за attenuation што ја имаш дадено, ~2.5км. Вредноста за SNR ти е ок, претпоставувам дека модемот е синхронизиран на ~12mbps download?

Зошто се загледа во модемот, имаш проблеми со конекцијата?
Се загледав оти гледав кај други имаат повисок SNR и интернетот е подобар кај мене проблеми со симнување немам но имам проблеми со скајп преку камера и аудио сигналот се јавуваат роботи во говорот ехо и шум.
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 19:42 ---
Во твојот случај, сметам дека таа вредност за SNR е лоша. Инаку, SNR е една бездимензионална величина што го претставува шумот кај сигналите. Најдобро е кога имаш 1:1 однос (моќност-snr), а веќе кога вака си прочитал изразена во децибели, подобро е да има вредност што поблиску до 40.
Од друга страна пак линиската атенуација (загуба) ја претставува оддалеченоста од централата, согласно тоа, помала вредност за LA подобар квалитет. И двете велични варираат во интервал 5-40 dB и нивната зависност е изразена преку т.н Шенонова формула за капацитет, нешто во што немора да навлегуваш ако немаш некаква потреба од тоа.
Како што ти пишаа погоре, ако имаш проблем со линијата (download/upload) јави се во контакт центарот тие нешто да променат односно подобрат.
Се јавив и ми рекоа што ќе ти е тоа SNR да се менува ја му викам ми треба предходно ми беше 38 и подобро беше но од кога ставив 3-Max пакет ме соборија во сетингот. Кај некои модели од рутери може да си ставиш сам тоа SNR и другото.

SNR вредноста што е напишана погоре од petok мислам дека всушност е SNR margin, а не SNR. Некои АДСЛ модеми погрешно ги обележуваат овие два параметри и тоа води до конфузија.
Пред 2 години, еден пријател доста се жалеше на чести дисконектирања и проблеми со брзината, проблемот беше што модемот беше наместен да се синхронизира на 10mbps download, а SNR margin-от беше ни повеќе ни помалку точно 3db... Тоа е буквално на граница на стабилност и штом имаше некаква флуктуација (особено често навечер) паѓаше конекцијата и модемот се синхронизираше на пониска брзина.
Најверојатно имав среќа и кога се јавивме во контакт центарот се јави фин дечко, му објаснив што точно се случува, јас дадов предлог за решавање, исто и тој... се договоривме што е најоптималното решение и тоа е тоа. Му го запишав името на ливче, бидејќи од искуство знам дека шансите да добиеш оператор што знае што прави, и не работи според некој шаблон (не викам дека шаблони се лоша работа :) ) се подпросечни.
Пред да се префрлам на Blizoo, користев интернет од Македонски Телеком и за среќа јавувањата во контакт центарот беа невидена реткост. Моето искуство со вработените оператори е кога средував проблеми за пријатели. Тоа се должеше на фактот што живеам на 250м од локалната пошта, каде што и им се наоѓа DSLAM-от, но немаат сите таква блискост со инфраструктурата.

Не сте единствени, сите го имаат истиот проблем, http сообраќајот во глобала е катастрофа во време кога има голема фрекфенција на корисници (после пладне, навечер до кај 23:00 итн). Особено ова се осеќа на youtube и се убедувам со t-home 5-6 месеци веќе (откако ги сменија пакетите), кај и да е ќе ги убедам дека проблемот е кај нив :tapp:

Со youtube и torrent имаат caching media проект, кој не работи како што треба и прави дополнителени проблеми. Torrent-от го оправија некако, youtube не.

Jas mesec dena imam problem pretezno so youtube. Imam i so torrent, no da ne pocnuvam na taa tema.

Od support mi vikaat deka linkovite im se vo red. Denes dali mi se pustija 2 videa od 200 i toa vo 360p, da ne zboram deka porano 1080p letaa. Preku Wifi ili kabel, od eden do drug browser vo safe mode ili incognito so iscisteni cookies, drug operativen sistem, nema vrska, ne e do kaj mene. Restartirav modem 3 pati, ajde kolku da im udovolam. Ne moze i da e do modemot, osven ako ne stanal samosvesen i pocnal da gi mrazi google. Drugo se na web ide ok. Vimeo ide tamam i na HD.

Dvajca drugari na ADLS nemale problemi. Sega probav kaj komsijata na telekabel si fura HD bez problem i uste fino baferira.

Mozno li e linkot za optika prema youtube da im zaebava, ako voopsto e mozna vakva rabota, ne znam ne sum do tolku strucen. Ima li nekoj od tuka na ADSL problem?

Od support optikava ne mozat nikako da ja administriraat, postojano mi vikaat deka ke napravat nalog da mi se javat ili da dojdat. Mislam deka nadvoresna firma in gi odrzuva ovie paketi.

Ke vidam i utre so ke mi kazat. Sigh.

Не сте единствени, сите го имаат истиот проблем, http сообраќајот во глобала е катастрофа во време кога има голема фрекфенција на корисници (после пладне, навечер до кај 23:00 итн). Особено ова се осеќа на youtube и се убедувам со t-home 5-6 месеци веќе (откако ги сменија пакетите), кај и да е ќе ги убедам дека проблемот е кај нив :tapp:

Со youtube и torrent имаат caching media проект, кој не работи како што треба и прави дополнителени проблеми. Torrent-от го оправија некако, youtube не.

На оптика си? Генерално што прашувам луѓе на АДСЛ немаат проблеми, ретко им се случува некое видео да запре. За разлика од мене каде што од 12 до 24 ч. не се пуштаат 99% од видеата.

Инаку немам други забелешки за нетот, torrent-от баш и јас приметив дека деновиве е подобар, upload ми оди со 4.5 MB/s.

Можеп да објасниш малку за caching media проект и од каде ти е таа информација.

Ne znam kako e kaj drugite operatori ama ovie od T Home deski debili mi se, treba nedela dena za da ti stigne tehnickata podrska doma a mozda na nekoj toj internet i mu e rabota a ne samo kejf ccc. Izgleda ke gi odkacam vo skoro vreme

Ne znam kako e kaj drugite operatori ama ovie od T Home deski debili mi se, treba nedela dena za da ti stigne tehnickata podrska doma a mozda na nekoj toj internet i mu e rabota a ne samo kejf ccc. Izgleda ke gi odkacam vo skoro vreme
Не се надевај дека другите ќе реагираат побрзо.

Исто и јас сум незадоволен,досега 2 пати ми има цркнато рутерот, и ги имам чекано и по 1 недела за да дојдат да ми наместат,нов ритер,да имаше близу во местото каде што живеам,веднаш ќе се префрлев

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom