Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата vmx
  • Време на започнување Време на започнување
Неможеш ти ништо да отвориш. Се е од таму. Тогаш јави се и кажи еве мерам без макс тв и не е океј. Они ќе видат дека ресиверот ти е изгасен и ќе мора да направат нешто

Нека ти проверат профил. Можно е да ти смениле пакет или погрешно да си внесен. На 0800 12345 јави се. 171/122 немаат врска со ова.

Се јавив вчера на 080012345 и ми рекоа дека макс.брзина ми била предефинирана ?!?!Па ми кажа дечкото дека ќе ми прате 10мбпс за интернет наместо досегашните 8 и ресетирај го рутерот за 5 мин и ќе биде ок.
Рутерот го ресетирав 100 пати и брзината остана на 8мбпс иако плаќам за пакет со 12/768
Денеска пак се јавив им кажав дека вчера се јавив и све останато,и рекоа измерете пак за 10-на минути ќе биде ... и нормално ПАК СВЕ ИСТО 8мбпс :mad:
и така...немам понатамошен коментар :)

Се јавив вчера на 080012345 и ми рекоа дека макс.брзина ми била предефинирана ?!?!Па ми кажа дечкото дека ќе ми прате 10мбпс за интернет наместо досегашните 8 и ресетирај го рутерот за 5 мин и ќе биде ок.
Рутерот го ресетирав 100 пати и брзината остана на 8мбпс иако плаќам за пакет со 12/768
Денеска пак се јавив им кажав дека вчера се јавив и све останато,и рекоа измерете пак за 10-на минути ќе биде ... и нормално ПАК СВЕ ИСТО 8мбпс :mad:
и така...немам понатамошен коментар :)
Ако не е хардверски проблемот, тогаш џабе ти рекол дека сменил. Не сменил! Јавувај се 100 пати на ден, ич да не ти е гајле. Додека средат биди најдосаден што можеш. Правиме муабет за брзини без ТВ со исправни кабли и ресивер, така?

Kaj mene so dva resivera imam 8 mb/s brzina na bakar i toa kako što mi objasni tehničarot što dojde doma kaj mene na sličen problem, sega stavija nekoja si vrsta na "tapa" koja go razdvojuva internetot od televizijata, vo kontekst deka dokolku posetam strana kade nema ograničuvanje na brzinata, da ne se odzema od televizijata. Sega televizijata ima predimstvo a internetot što će ostani. No skoro sekogaš e malku ispod 8 mb/s.

Mislam deka spomnaa deka na bakar so dva resivera nemoži da odi poveće od 8.

Moj drugar koj raboti vo telekom mi mereše brzina na celata linija i e negde nad 20 mb/s. Mu rekov deka na speedtestot pojažuva 8, mi reče deka tie merenja ne se baš točni

@gjoko-mkd брзина на линија и спид тест не е исто. Во Скопје линиите држат околу 18-19. Надвор и повеќе. Е сега, замисли имаш линија од 24+, ама пакет од 12/768. Не ја искористуваш целосно и може да ти појачаат да речеме, наместо 8 интернет и 4 резервирани за ТВ, 10 интернет и 4 за ТВ. Кога би имал Премиум пакет или не знам по ново како е, може да дигнат и 12/14 интернет и 4/5 ТВ. Сѐ додека линијата може да издржи и не отстапува којзнае колку од пакетот, има простор за "подобра брзина". Затоа му напишав: гњави ги додека не сменат. 2Мбпс плус, 2! А, ич? ;)

Да не заборавам, "тапата" (cap limit) постои одамна, не е нешто ново од Телеком. На некои линии ја има од прва, на некои по потреба. Тоа всушност е ограничување на брзината на интернетот. Зошто? Ај замислете вака: имаш 12/768 вкупна брзина. Со "тапа" имаш 8 за интернет, 4 за ТВ и НИКОГАШ нема да ти замрзне слика. Под услов да нема проблем со самиот сигнал од Телеком. Ако ти ја тргнат "тапата" (мој другар го побара тоа, после мое објаснување што е како е) нема шанса во исто време да симнеш торент, гледаш Youtube и сл и плус да гледаш ТВ нормално. По автоматизам, голем дел од брзината (ако не и цела) ќе биде искористена како интернет брзина, па ресивер и ТВ може да се сликаат. Сега се буниш за брзина на интернет. Ќе тргнат ограничување. Ќе почнеш да се буниш за замрзната слика на ТВ. Пак ќе ти стават ограничување и истото ќе биде. Овој мојов, што побара да му тргнат, е дисциплиниран :) Кога неговите гледаат ТВ, тој не користи интернет или чисто да прочита нешто (за што и не му треба којзнае колку брзина). Ако мислиш дека можеш така да функционираш, слободно побарај да тргнат и мисли што правиш после :) Да не се разбереме погрешно, не го бранам Телеком! Во денешно време да нудиш пакет со 13Мбпс вкупна брзина е идиотски. Ама кога веќе си потпишал договор, гледај да го искористиш на најдобар можен начин :)

Последно уредено од модератор:
Кај мене тапата ја ставија откако неколку пати им се жалев на смрзнување на сликата(а имам два ресивера и тоа двата активни цело време). Пробуваа различни работи, и се успеа да се реши проблемот со тапа.
Во моментов е вака а скоро секогаш е иста состојбата:

5409646394.png

5409646394.png

Кај мене тапата ја ставија откако неколку пати им се жалев на смрзнување на сликата(а имам два ресивера и тоа двата активни цело време). Пробуваа различни работи, и се успеа да се реши проблемот со тапа.
Во моментов е вака а скоро секогаш е иста состојбата:

5409646394.png

5409646394.png
Исклучи ресиверите на некоја мин и измери. Ќе ја добиеш полната брзина. :) Во твојот случај (веќе имаш ставен лимит), нема да ја добиеш, дури и со исклучени ресивери. Сѐ е до "организација" на времето :) Кога се гледа ТВ, кога се сурфа.

Да, сега мерев и нема скоро никаква разлика. Се сеќавам пред да ја стават тапата имаше голема разлика ако ги исклучев ресиверите.

Исто така приметувам дека колку повеќе имам снимено емисии, толку повеќе испорува ресиверот. Кога ќе избришам 20-30% одма добива на брзина

Дефинитивно дечки тоа е тоа...таа тапата што ја викаат.
Како што кажавте погоре тоа е истиот проблем и кај мене,само за разлика од кај вас,кај мене ја тргнаа таа тапа и сеуште не иде над 8мбпс и никој не знае зошто.20 пати им се јавив,и ми објасна и дечкото дека ако ја тргнат тапата може да кочи сликата,ја викм ок тргнете ја посекако кога симнувам нешо ќе ги изгасам ресиверите и ке ја повлечам цела брзина.Арно ама не знаат зошто и покрај тоа што ја тргнаа тапата брзината останува непроменета ц ц ц

@Westelko или не е тргната или толку е капацитет на твојата линија. Во превод, треба да ти сменат кабел (тој на бандера, што чини околу 30 000 евра / затоа водев војна јас и ги откачив).

Абе ништо немаат тргнато, какви блокажи, глупости. Толку даваат 8мегабита и + 2 рисивери. Некои што не го смениле договорот кога покачуваа од 4 на 8 мегабита, уште се заглавени со таа брзина. Пола мегабајт у секунда, а сите страниците сега се мегабајт и пол и нагоре. АДСЛ технологијата е историја

Дечки прашање дали само кај мене се дешава ко да паѓа нетот на моменти и успорува или ?

@Westelko или не е тргната или толку е капацитет на твојата линија. Во превод, треба да ти сменат кабел (тој на бандера, што чини околу 30 000 евра / затоа водев војна јас и ги откачив).

Линијата неколку пати е мерена и е супер а кабелот е нов бидејќи е нова куќата и нов кабел пуштија кога се правеше и не од бандера него од некоја шахта мислам подземен телефонски 10 парици кабел а јас користам 3 парици.
Муабетот ми е дефинитивно не е кабелот од бандера до куќата бидејќи е нов.
А таа тапата завчера кога се јавив рекоа не на 8 него ќе ја ставам на 10мбпс
И синоќа баш се јавив пак,друг оператор се јави,и ми вели тапата е ставена на 10мбпс сега ќе ја тргниме скроз да видиме дали ке качи брзината.
И нормално пак 8мбпс.И он самиот се чудеше вели не е можно бидејки лимитерот е тргнат мора да качи брзината.
И на тоа остана...пола сат дремев на телефон

@Westelko сигурно некоја баба ти удрила клетва, друго не може да биде :) Шала на страна, стварно не знам што може да биде. Чекај, на кабел мериш или на wifi? Колку уреди имаш закачено при мерење (иако не е репер за speed test).

@Westelko сигурно некоја баба ти удрила клетва, друго не може да биде :) Шала на страна, стварно не знам што може да биде. Чекај, на кабел мериш или на wifi? Колку уреди имаш закачено при мерење (иако не е репер за speed test).

Хахаха некојa баба од комшиите гарант...и јас истото помислив хехе.
Инаку мерам на кабел директно од ZTE рутерот на телеком во моево PC.
Од страна на уреди се 3 закачени на рутерот.PC-то i 2 ресивери,и како што кажав на почетокот и да ги исклучам од лан ресиверите ми ја дава истата брзина.Wifi не користам бидејќи рутерот ми е на 10цм од PC-то.
Што значи дефинитивно бабата останува во последна опција да ја најдам која е...

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom