Телекабел интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата cYb3rc0re
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам на што мислиш кога викаш го правам од забава. Го правам затоа што некој ми дозволил да симнам некој филм/музика/серија/било што и сакам и јас да вратам за да симне некој друг. Ако сите ги бришеме торентите после завршување нема да има поента целата торент заедница. Користа е во тоа што имам можност да гледам работи кои јас ги сакам во квалитетен видео и аудио запис.
Телекабел го користам затоа што е без договор и ми е прилично евтина опција, иако во брзо време планирам да се префрлам на оптика на Телеком.

+1
Се е тоа супер разбирам, но за наши услови засега е малку недостапно.

бтв На оптика ако се префрлиш тек тогаш ќе го видиш господ у пижами, торентите им се лимитирани, се друго е брзо.
Немој да мислиш дека некого бранам или рекламирам, сум го видел во живо ова со оптикава.

Се е тоа супер разбирам, но за наши услови засега е малку недостапно.

бтв На оптика ако се префрлиш тек тогаш ќе го видиш господ у пижами, торентите им се лимитирани, се друго е брзо.
Немој да мислиш дека некого бранам или рекламирам, сум го видел во живо ова со оптикава.
Ќе проверам сигурно тоа за торентите пред да се префрлам. Брат ми го има дома тој пакет што е 50 мегабита, па ќе видиме. Во суштина не ми е толку проблем брзината, проблем ми е лимитот. И 10 мегабита брзина во двете насоки ми е доволна, само да имам барем 200-300 гига лимит.

На аплоуд имам торенти од пред скоро 2 години. Користам само приватни тракери и можеш да замислиш како ми е на Телекабел по дома, пола месец не можам ни 10 гига да качам.
:facepalm:
јас го оставам 24/7 да сида иако со тие мизерни 50 кб во денот по 4-5 гб правам а месечно 140-150 гб само аплоад а данлоад колку шо е лимитот мочан околу 100 гб трошам и не вреди да им плаќам 1500 ден за нивниот смешен флет со 8 мбит оти ќе треба бааги да се потрудам (можи и труден ќе останам скраја да е) :)
и само јас го оставам да сида а брат ми не остава инаку 200-300 гб аплоад ќе правевме оти тој има друга ИП на лаптопот

а да имав ЛАН од близу 50/50? терабајти ќе трошев....

и како тоа имаш торенти скоро 2 год? писито не го форматиш значи 2 год? инаку ќе ти се избришат торентите или има некој начин да се зачуваат?

ОН ТОПИК
ај да го пофалам ТК
имам 24/7 и не знам кога последен пат имав некои проблеми со нив (освен поретко кога се случува да немам нет по 1-2 мин)
само лимитот и брзината (и данлоад и аплоад) не чинат

п.с блазеси му на струмичани и кумановчани со нивните оптички нет понуди (оти влечат кабли од блгарија) и имаат добар нет

До кога вака бее ? Шо се случува ,не беше ваков нетот ,супер беше ,шо му стана ,се шекна од летово .... ? (n) Мора да се менува ,ова нечини .....

:facepalm:
и само јас го оставам да сида а брат ми не остава инаку 200-300 гб аплоад ќе правевме оти тој има друга ИП на лаптопот

Не трескај глупости!

Ако сакате дома имајте и милион ИП адреси, таа брзина на аплоад е што ја добивате до модем, вие дома ако сакате имајте и подмрежа од 100 компјутери, тој аплоад ќе се дели на сите!

Не трескај глупости!

Ако сакате дома имајте и милион ИП адреси, таа брзина на аплоад е што ја добивате до модем, вие дома ако сакате имајте и подмрежа од 100 компјутери, тој аплоад ќе се дели на сите!
море чоек,а како тогаш брзината не ни се дели кога данлодираме?

Сакаш да се кладиме дека се дели??? Милион посто

Пробај пуштите торенти и двајцата, на едниот ќе оди полна брзина, на другиот ич. или ќе бидат тука некаде 60-40%, т.е едниот 500кб, другиот 400кб

ОК за аплоадот можи си во право и плус зависи кој колку влечи и многу ретко оди до макс 50 кб ама за данлоад не се дели оти имам пробано па ти кај сакаш работи или и сега ќе ми речиш дека и на данлоад се дели?
од СК си?

Не, од Штип и од главната подружница!
Доунлоадот се дели на тоа колку компјутери имаш преку рутерот/свичот! Нема теоретски шанси дома двајцата да имате во исто време 800кб на торенти...
И како ми викаш кај сакаш работи? Кој повеќе знае - ти или јас?

Доунлоадот се дели на тоа колку компјутери имаш преку рутерот/свичот! Нема теоретски шанси дома двајцата да имате во исто време 800кб на торенти...
другар немам рутер ни свич туку само модем - на деск земам преку УСБ и поради тоа имам 5-5 мбпс (оти толку му е можноста на модемот преку УСБ инаку 8 беше порано на ЛАН) а на лап топот имам 8 мбпс и имам пробано во исто време од замунда со различни јузери брзината не се намалува само шо на лаптопот оди со 850-900 кб а на десктопот со 600 кб....

другар немам рутер ни свич туку само модем - на деск земам преку УСБ и поради тоа имам 5-5 мбпс (оти толку му е можноста на модемот преку УСБ инаку 8 беше порано на ЛАН) а на лап топот имам 8 мбпс и имам пробано во исто време од замунда со различни јузери брзината не се намалува само шо на лаптопот оди со 850-900 кб а на десктопот со 600 кб....

Деца мирни ... немојте да ве бришам!!!

Факт: брзината е лимитирана на ниво на модем - НЕМОЖЕ да имаш повеќе од тоа без разлика колку активни интерфејси користиш ....

Сепак, бидејќи нели толку се фалиш ( и не им веруваш на тие што знаат) сега ќе проверам колку имаш ... чисто за да не се мешаат фактите...

Деца мирни ... немојте да ве бришам!!!

Факт: брзината е лимитирана на ниво на модем - НЕМОЖЕ да имаш повеќе од тоа без разлика колку активни интерфејси користиш ....

Сепак, бидејќи нели толку се фалиш ( и не им веруваш на тие што знаат) сега ќе проверам колку имаш ... чисто за да не се мешаат фактите...
Се согласувам, брзината е лимитирана на доксис интерфејсот не на етернет интерфејс.

и како тоа имаш торенти скоро 2 год? писито не го форматиш значи 2 год? инаку ќе ти се избришат торентите или има некој начин да се зачуваат?
Не ми се тие торенти дома. Дома сум на лаптоп со 160 гига хард, ектерен од 2 тера и уште еден паспорт од 750 гига. Некои 20тина филмови што ми се на тој од 2 тера ги сидам мрежно (затоа и веројатно не постигнувам максимален аплоуд по дома како што викаш ти, може никој не ги бара баш тие филмови во моментот).
Иначе да, форматирам PC, ама сега само кога имам потреба, порано правев почесто. А и Седмицава е веројатно доста стабилна да немам проблем никаков. Последен пат форматирав во фев/март и само ги додадов пак торентите бидејќи си стоеа комплет. Заебано е што чекаш да ги провери сите еден по еден, ама и тоа ќе биде за некој ден.
Еве како ми изгледа трансферот во последниов месец каде што имам активни некои 200 торенти.
Transfer_cap.jpg

Обично ме прават ненормален за македонски услови, што можеби и е :icon_mrgr:, ама тоа е. Пусти добар телевизор и културен 5.1.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 22:15 ---
море чоек,а како тогаш брзината не ни се дели кога данлодираме?
Другар не е можно да имате повеќе од 8 мегабита даунолоуд. Значи ти си ограничен на нешто, како што вика Јаневски доксис ако е тоа стручниот термин и не можеш да земаш повеќе. Ако не Бидиков ќе те скинеше одамна, нема да можеше да се пофалиш тука :ROFLMAO: .

последниве 3 дена се ужас. Неможам ни еден клип на јутуб да изглеам
jas cel mesec imam problematicen t.e. nestabilen internet po nekogas odi i nad 10 ama naveccer paga i pod 3 ili pod 1 katasrofa se telekabel 100 pati im se imam javeno na tehnicka poddrska i pak dzabe
--- надополнето: 7 ноември 2012 во 14:07 ---
2221263642.png
супер е брзинава, не треба да се буниме....
denovive ti se podobri ili? kaj mene uste e sranje ama povremeno ne cel den nekogas e dobar ama navecer paga brzinata

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom