Татар бифтек

• Креатор на темата Креатор на темата ApocaLypTo
  • Време на започнување Време на започнување
Немам пробано.

И сето тоа непечено, живо. Сум пробал и никогаш повеќе

Непечено???

Абе убаво чат пат за организмот...ама што знам не сум по месото..слабо јадам(освен скара и пици...) но ова е едноставно да се зготви...ама што знам...не знам:toe:

Вистината е дека во Македониjа татар бифтекот е популарен отколкото во Бугариjа.
Во Бугариjа популарни са кjуфтетата и кебапчетата, паржолите и шишчетата и дури виенскиот шницел. Татар бифтекот е повеке ретка екзотика.
:helou:

Нешто традиционално бре сосед има...како кај нас еве Крале Марко Трпеза....ил зелник домашен...хехаа маф го правам посебно ако е со прас а ја и печурки му шибам башка...некоја Пита имате посебна нешто....блгарско(освен тие дени сладоледите...тие се ОК). ама не се традиционални..

Непечено???

Абе убаво чат пат за организмот...ама што знам не сум по месото..слабо јадам(освен скара и пици...) но ова е едноставно да се зготви...ама што знам...не знам:toe:

Да, непечено!
Е сега колку е убаво за организмот незнам, знам дека за мене беше грозно комплет...најверојатно мојот организам не го сакаше.

. . . јас да сум Бугарка ќе бев вегетаријанка...уствари и за тоа ќе размислев и салатите ви се одвратни.

Се сложувам! Кога са правени со македонски краставици и домати са отвратни. Иди на секоj бугарски пазар и види как лугете прашат от каде са доматите и бегат кога чуjат дека са македонски /грчки, турски/.

Нешто традиционално бре сосед има...како кај нас еве Крале Марко Трпеза....ил зелник домашен...хехаа маф го правам посебно ако е со прас а ја и печурки му шибам башка...некоја Пита имате посебна нешто....блгарско(освен тие дени сладоледите...тие се ОК). ама не се традиционални..

Мислиш ли дека на Балканот има нешто посебно во кухнjата на народите? Кое е посебното? Суджук може би? Ама дали е турски, бугарски или српски. Или арапски. Ако е бугарски коj да е - горноорjаховски, еленски или златаришки? Таратур? Ама може да е бугарски, турски, грчки, ама па може дури ирански да е. Аjварот македонски ли е или словенски. Зелникот? Бурекот? Сиренето?:toe:
Тоа е мешане на култури. И не е лошо. Инако посебност има регионална, веке го споменах - един суджук се прави во Горна Орjаховица, друг во Елена. Или па луканката - посебна е и за Смjадово, и за Карлово па и за Панагjуриште. Истото е и за лjутеницата.

За сладоледот - Jimmy's е подобар от Дени. :smir:

Се сложувам! Кога са правени со македонски краставици и домати са отвратни. Иди на секоj бугарски пазар и види как лугете прашат от каде са доматите и бегат кога чуjат дека са македонски /грчки, турски/.

Среќа што сте ги мешале зачините врз македонски краставици и домати,да биле бугарски може и отровање ќе сум добиела.
Бегале бугарите од македонски производи :pos2: Абе да можете цели ниви во Струмичко ќе ги позлатите и по една свеќа ќе палите на одење.Ако не се доматите,нема месото да ви се свари во желудникот,немате толку киселини за да го омекне.

Среќа што сте ги мешале зачините врз македонски краставици и домати,да биле бугарски може и отровање ќе сум добиела . . .

Е поголем сум от теб па не сум се отровил. :pos2:
И да ти пожелаjа нешто хубаво - да имаш сречата некоj ден да jадеш домат от сорт "Идеал"! Редкост е по пазарите во Бугариjа, но по приватните градини го има. Фантазиjа!!!

Е поголем сум от теб па не сум се отровил. :pos2:
И да ти пожелаjа нешто хубаво - да имаш сречата некоj ден да jадеш домат от сорт "Идеал"! Редкост е по пазарите во Бугариjа, но по приватните градини го има. Фантазиjа!!!

Ќе дојдеме ќе пробаме.Бујрум ти кај нас на една салата и ракија да те освежиме.
п.с.Ќе го заборавев „мљачно пиле“ така некако го викаа,немојте да го пробувате.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom