da_be_man напиша:
во западна европа титулата доктор и професор имаат големо значење, пред се кога се работи за медицинари. овие две титули се внесени во нивните лични докумнети и така и на нивните сандачиња. Ставање на занимањето инжињер или магистер на исти ранг со предходниве две не е ништо друго освем комплекс на ниска вредност..
Zavisi dali mislis na titula doktor kako doktor na nauki, ili pak doktor na medicina. Ogrooooooomna e razlikata pomegju ovie dve tituli (PhD i Dr).
Dokolku misliss na doktor na medicina (dr), togas konstatacijata ne ti e vo pravo, zatoa sto stepenot na obrazovanie na toj doktor na medicina e ist so eden diplomiran inzener, a e pomal od stepenot magister.
Dokolku misliss na doktor na nauki (PhD) togas si vo pravo, toa e povisoka titula od magister, a sekako uste pogolema od diplomiran inzener.
Istoto bi ti go kazal i za profesorite, dokolku istiot e d-r na nauki, togas e profesor doktor, megjutoa ako negoviot komsija vo zgradata e na primer doktor na ekonomski nauki, ili sto znam doktor na elektrotehnicki nauki, togass se na isto nivo, i vo toj slucaj nema nikakva razlika vo stepenot na obrazovanie pomegju niv.
Ne e bitno dali e vo zapadna, istocna ili sredna Evropa, doktor na nauki e doktor na nauki. I DA, i vo zapadna Evropa i te kako gi zapisuvaat titulite pred imeto i prezimeto, bez razlika dali se raboti za vizit karta ili potpis vo mailot ....barem spored onie so koi jas komuniciram, a gi ima mnogu ... i istite ne se profesori
Duri imam videno i slucai so koi komuniciram kade vo e-mail potpisot im stoi dipl.ing.
da_be_man напиша:
во америка пак ретко кој и на неговата бизнис картичка од компанијата ќе има запишано доктор или професор, таму е запишана функцијата која ја извршува лицето во фирмата.
Ne se sekavam za USA, ne obrnav vnimanie koga bev, narednoto odenje bas me zainteresira ke primetam ... iako ne veruvam i tamu da e porazlicno, sekoj sto dostignal do toj stepen se gordee so svoeto obrazovanie.
E sega, da se vratime na temata, licno ne mi se bendisuva nitu mene da se stavaat potpisi na postenskite sandacinja ili na vratata (iskreno do sega samo na edno mesto sum videl takvo nesto), moe mislenje e deka toa e nekoja navika od porano, koga tie lugje bile retki i navistina pretpostavuvam bila gordost da si stavat na vratite takvo nesto. Vo denesno vreme mislam deka toa e nadminata rabota, iako pak ke kazam, dokolku toj smeta deka treba da stavi titula neka si stavi bas me briga.
Zamislete vo denesno vreme ima eden kup nevraboteni magistri (za diplomirani da ne pravam muabet), pa site da si stavat na vratata Mr. XY, a bez rabota .... nema logika ....