Светиот Грал

• Креатор на темата Креатор на темата DonJas
  • Време на започнување Време на започнување
Kako sto prethodno rekov...hristijanstvoto e organizacija za manipulacija so lugeto...Poglednete na toa samo kolku krv e proleano u imeto na BOG...cista politika,bila i ostanuva da manipulira samo sto sega vo pomali ramki....Dali nekoj im dal cenovnik na popovite po koj naplatuvaat ? hh zalosno ... ili biblijata padnala od nebo ... NE .. ja napishal covekot !
Ова го прочита у книгата?

NE ova nema da go procitas u knigata ... Razmisli malku dali treba da procitam u kniga da svatam deka ... KRSTONOSNI VOJNI SE VODENI RADI BOGATSTVO NE RADI HRISTIJANSKA VERA ? INCIDENTITE NA KALE PRED NEKOE VREME ? DALI BEA OD RELIGIOZEN KARATER ILI OD POLITICKI ???? :) TOA NE GO PISUE U KNIGATA ... :) AMA E LOGICNO

NE ova nema da go procitas u knigata ... Razmisli malku dali treba da procitam u kniga da svatam deka ... KRSTONOSNI VOJNI SE VODENI RADI BOGATSTVO NE RADI HRISTIJANSKA VERA ? INCIDENTITE NA KALE PRED NEKOE VREME ? DALI BEA OD RELIGIOZEN KARATER ILI OD POLITICKI ???? :) TOA NE GO PISUE U KNIGATA ... :) AMA E LOGICNO
Ова ти се доказите дека Христијанството е погрешна вера или штотијаазнам измислено?

...mozete da se prepukuvate kolku sakate ...mozete da mudruvate kolku sakate ... ama daleku ste ...veruvate vo ona sto vi e servirano , kako i site drugi , a vo isto vreme mislite deka znaete povekje od drugite ... gral..casa...krv...kralska linija... se toa e dadeno za da ve oddaleci od vistinata , sekade toa se zboruva i isprepletuva do besktraj , ama vo pogresna nasoka ...ne e toa graalot...kako sto rekov...daleku..........

Gospod ... nema potreba od 5 razliki ... edna e dovolna religija i vera ... da se odbrani verata da dojde do asimilacija na vera .. na nekoj nacin ... a politika : da dojde do predvremeni izbori :)

luge ponekogas gi citam mislenjata od nekoj forumi i konecno resiv da se registriram i da zapocnam diskusija bidejki nekoj mislenja navistina me nasmeja mnogu a nekoj me zaintregiraa no da se vratam na temata koja edno dobri 5 godini neprekinato ja pratam i citam sekakvi vesti so nea im go preporacuvam filmot da go izgledaat so nicolas scage nov 2011 godina imeto mu e season of witches koj zapocnuva so tokmu prvite podatoci za postoenjeto na nekoe cudo sto ke go spasi svetot od propast kako sto e i svetiot gral vo ovoj film krstonoscite se tokmu vo edni od svoite najgolemi pohodi a vo ovoj period toa e nekade 1212-1214 godina period koga del od zenite se kleveteni za vesterstvo e tokmu tuka se isprepletuva prikaznata za posledniot primerok na knigata t.e solomonovoto predanie dadeno na cuvanje kaj monasi vo eden manastir odalecen od covekovata civilizacija( seto toa go spomena nekoj clenod forumot t.e deka gralot bil daden na cuvanje kaj nekoj кетаути )..... poglednete go filmot nekoj raboti ke vi stanat jasni iako filmot si ima malku i svoja naucna fantasticnost no i mnogu temi koj ke ve naterat podlaboko i podetalno da razmisluvate deka mozebi svetiot gral i predstavuva biblijata, spas na covestvoto i tn .....

A masonstvoto da ne se lazeme postoi i toa ite kako dali mislite deka den braun ne e samo edna marijoneta na koja i nemaat kazano sto i kako da objavi vo knigata ili pak i toj e nekoj mason koj znae premnogu i odava tolku malko samo za da go zaintregira svetot i da neostavi vo vecna misterija koja odreden krug na luge jas imat prenesuvano i samo tie ja znat so vekovi...no mu zaviduvam na covekot ako ne bese toj nemase nisto da znaeme za svetot negovite knigi kako kodot na davinci i angeli i demoni zasekogas ke se moi favoriti.

no ajde i zamislete se drugo simbolot na masonite e petagolnikot koj e spomnat vo delata na leonardo da vinci (negoviot covek-pentagram)( voedno da napomenam deka pentagramot e simbol za gavolot)....no pak i za pusto voenata america baza pentagon e vo forma na petagolnik za koj nikoj ne znae sto se slucuva tamu,no i da pogledneme i vo zgradite okolu belata kuka vo amerika ke zabelezime deka se e vo forma na petagolnik(pentagram) dali tuka ne postoi nekoja tajna skriena vo vatikanskite arhivi nedostapni za nas ... onie sto imat poznavanje od ova tema i imat citano premnogu literatura ke me razberat pozdrav...

misterija_za_pentagon_golema.jpgLeonardo.jpgimages.jpg
belata kuka covekot pentagram na da vinci i pentagon

Ваквите мистерии како светиот грал,гробот на александар,атлантида итн или се измислица или се одамна најдени а приказните уште се шират заради забава на народот..На толку технологија и толку години поминати и толку барање по овие нешта не ми е логично ништо да не е најдено..

пред неколку дена го гледав документарецот на National Geographic , го препорачувам да го погледнете

Што е Гралот?
„Не би смеел да ти кажам: Но ако на служба се заветуваш, Знаењето за тоа
нема да ти биде скриено – Гледај! Ми се чини оти навистина сега те знам;
Ниеден земски пат не води до него. Никој не може да го открие ако не е од него избран.“ Извадок од Операта “Парсифал” од Рихард Вагнер
( ова што следи е мал извадок од симболичното објаснување на операта “Парсифал”)
Илузорната природа на Времето и Просторот, кои се само работни режими од нашиот ограничен ум, беше прилично разјаснета од Сидни Клајн во неговата извонредна книга “Науката и Бесконечното“, но тоа не е нова идеја.
Достигнувањето на Екстазата им покажа на Иницијантите од секоја земја дека постои состојба на свесност каде и времето и просторот се раствораат – барем моментално – и во истиот миг ограничувањата на „личното его“ повеќе не нѐ измачуваат. Во таа Света Книга позната како Liber LXV, Поглавје II, стихови 17‐25, читаме:
17. Исто така, Пресветиот се спушти на мене и здогледав бел лебед, којшто плови по синилото.
18.Седнав на неговите крилја и еоните протекуваа.
19. И така лебедот леташе, се спушташе и се извишуваше, па сепак не стигнавме никаде.
20. Малото лудо момче што јаваше со мене, му проговори на лебедот и рече:
21. Кој си ти што пловиш и леташ, што се спушташ и извишуваш напразно? Погледај, сите еони поминаа; од каде дојде? Каде ќе одиш?
22. И смеејќи се го прекорив, велејќи: Од никаде! Никаде!
23. Бидејќи лебедот молчеше, тој одговори: Тогаш, ако нема цел, зошто е ова вечно патување?
24. А јас ја потпрев главата на Главата на Лебедот и се насмеав велејќи: Зар нема неизговорлива радост во овој бесцелен лет? Зар не е загрижен и нестрплив оној што сака да постигне некоја цел?
25. А лебедот и понатаму молчеше. Ах! а ние пловевме во бесконечната Бездна. Радост! Радост! Бел лебеду, носи ме секогаш горе на твоите крилја!
Меѓутоа, Парзивал треба многу работи да заврши за да се одмори така: тој треба да заврши мисија на земјата, која дотогаш не му е позната.
Преку употребата на овие примери, може да почнеме да сфаќаме што доаѓа следно. Ново „поместување без движење“ од страна на Парсифал и Гурнеманц сега е симболизирано преку промена на Драмската Сцена, најпрвин речиси незабележливо од Лево кон Десно. Шумата во која се одвива Првата Сцена, исчезнува; се отвора врата во каменестиот гребен и ги сокрива двајцата; нив повторно ги гледаме низ стрмните премини кои се извишуваат. На крајот стигнуваат во моќна сала, која се губи нагоре во високозасводената купола од која доаѓа светлоста. Од висините на куполата доаѓа наголемувачки ѕвонлив звук.
Повторно наоѓаме директна кореспонденција во Источните Учења онака како што се изложени од Мадам Блаватска во „Гласот на Тишината“. Таа пишува: “Не можеш да чекориш по Патот се дури не станеш самиот Пат“. Понатаму во Либер 333 од Фратер Пердурабо читаме:
О ти, што стапуваш на Патеката, лажен е Призракот што го бараш. Кога ќе го сфатиш тоа, ќе ја спознаеш сета горчина, со забите зариени во Содомско Јаболко. Така беше намамуван по таа Патека, чиј ужас инаку би те истерал далеку.
О ти, што чекориш по средината на Патеката, ниеден призрак не ти се исмева. Зашто чекориш заради самото чекорење. Така си намамуван по таа Патека, чиј занес инаку би те истерал.
О ти, што се влечеш кон Крајот од Патеката, нема повеќе напор. Се побрзо и побрзо паѓаш; твојот умор се промени во Неизговорлив Одмор. Зашто те нема Тебе на таа Патека: ти си станал Патот.
И секој мора да научи да го помине овој Пат, секој мора да ги надмине неговите препреки, да ги демаскира сопствените илузии. Сепак, секогаш постои можност другите да ни помогнат во ова и како во случајот со Парсифал, кого го водеше Гурнеманц, кој порано го изминал овој Пат, така и ние може да бидеме водени по правиот Пат и поучени да ги избегнеме многуте лажни застранувања, кои можат да не искушуваат при нашата потрага по Храмот на Светиот Грал. Всушност, ако нашата припрема била правилна и ако остане нашата аспирација чиста ние неизбежно мора да стигнеме до крајот на Патот; честопати тоа може да се случи за еден миг на окото и кога најмалку очекуваме.
Треба да запаметиме дека секој дел од Драмата е многу симболичен. Студентот може да примени своја интерпретација на оној премин што води до Храмот на Гралот. При доаѓањето таму најдобро е да го послушаме советот што Гурнеманц му го дава на Парсифал, кој во меѓувреме стои маѓепсан од Чудото што го гледа:
Ајде сега да те видам, ако си Будала и чист, каква Мудрост може да ти се даде.

Теоријата во Кодот на ДаВинчи има логика поготово делот со сликата..
Само не разбирам зашто сакале т.е пробувале да ги најдат сите наследници од таа крвна лоза?? Па мајкуму они за добро биле не за лошо..Разбирам Евреите да ги убиваат али лозата на Исус е тоа не разбирам.

Се извинувам што вака упаѓам во темава ама пред некое време гледав документарец за Кодот на Давинчи во кој се објаснува принципот на обработка на книгата, светиот грал, мистеријата со сликата итн. и заклучокот беше дека сето тоа е перење на мозок и една голема бесмислица. Немам конкретно свое мислење во врска со темава само сакав да кажам што научниците мислат во врска со книгата.

Нема шанса Исус да не бил женет.Исус бил Евреин и според еврејскиот закон ја прославил Barmicvah.Тоа значи дека за тоа време се оженил а за дете не сум сигурен.
.Се оженил и го криел тоа да не би се дознало.Младиот човек што се седи до Исус на Тајната Вечера би требало да биде Марија Магдалена.Таа е исфрлена од Библијата од Страна на Ватикан.Не верувам дека Светиот Грал е чаша.

Нема шанса Исус да не бил женет.Исус бил Евреин и според еврејскиот закон ја прославил Barmicvah.Тоа значи дека за тоа време се оженил а за дете не сум сигурен.
.Се оженил и го криел тоа да не би се дознало.Младиот човек што се седи до Исус на Тајната Вечера би требало да биде Марија Магдалена.Таа е исфрлена од Библијата од Страна на Ватикан.Не верувам дека Светиот Грал е чаша.

Па нормално дека не е чаша, кој те/ве лаже ... Светиот Грал е она кавалчето на преседникот Хорхе кое си го изгубил некаде во Паљурци ... :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom