св.Валентин или св.Трифун - православие или католицизам

• Креатор на темата Креатор на темата Vnuce
  • Време на започнување Време на започнување

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Веб-сајт
abix.mk
Не е далеку денот на вљубените?
Сега, во феб знам дека има св. Трифун... а ден на вљубените е дури на 30. Септември.

Секоја година различни луѓе се делат на луѓе кои слават св.Валентин или св.Трифун.

Некои од нив го прават тоа во зависност дали се во врска или не, а некои од нив едноставно се делат по религиска основа.

Дали ако славите св.Валентин мора да бидете католици?
Или доколку славите св.Трифун треба да сте православни?

Колку е православно односно католички да се слави празник кој не е дел од соодветниот календар?

Што на овој ден би требало да слават припадниците на другите религии?

и јас сум за домашна атмосфера најмногу , свеќи, вечера, јас и он сами, со пригушено светло...мммммм...најубаво ...:back:

Сега, во феб знам дека има св. Трифун... а ден на вљубените е дури на 30. Септември.

зависи кој кога слави, јас не пијам ич алкохол , ниту дечко ми...така да, се знае што ќе славиме..:back:

трифун и валентајнс се на ист ден -.-
14ти феб

зависи кој кога слави, јас не пијам ич алкохол , ниту дечко ми...така да, се знае што ќе славиме..:back:

Не знам на која црква си верник, но... Ако си православна, овој месец немаш празник на љубовта.

трифун и валентајнс се на ист ден -.-
14ти феб

Грешка... Валентајнс не постои како празник во Православниот календар.

Поентава му беше дека има и христијански ден на вљубените, аман.

Јас би му подарила тоа што не можам...

Знаете дека славите католички празник, така? ѓѓ:

и јас сум за домашна атмосфера најмногу , свеќи, вечера, јас и он сами, со пригушено светло...мммммм...најубаво ...:back:

...уште да кажеше дали си православна или католик си!!!!!!!!!

Не знам на која црква си верник, но... Ако си православна, овој месец немаш празник на љубовта.

Грешка... Валентајнс не постои како празник во Православниот календар.

Не значи дека ако не славам Трифун дека сум неверник или слично, а 90 % слават на 14 фебруари.Зарем сите сме неверници???
Почитувам и твое мислење , ама јас отсекогаш на 14 феб. сум славела Св.Валентин, а кој слави на 30 сеп. не знам ???:toe:

Знаете дека славите католички празник, така? ѓѓ:
Фала за објаснувањето, тоа се обидував да го кажам :)
Знам дека сум атеист и ми е интересно да славам денот на вљубените! (Х)
Зашто да чекаш до 14. Феб тогаш?
Ако идеме по таа логика, јас секој ден го славам денот на вљубените. :smir:

Што има да подарувам/прославувам кога не сум католик. Не дека па сум во врска иначе, ама да си изјаснам став што го имам секогаш. Како што кажа Внуче, 30 септември е православниот празник на Вера, Надеж и Љубов.

Не значи дека ако не славам Трифун дека сум неверник или слично, а 90 % слават на 14 фебруари.Зарем сите сме неверници???
Почитувам и твое мислење , ама јас отсекогаш на 14 феб. сум славела Св.Валентин, а кој слави на 30 сеп. не знам ???:toe:

Јас не реков дека си неверник, или било што. Мене не ме ни интересира дали си неверник или било што.
Јас само ти ги кажувам фактите. Православен празник на 14. Феб е еден... Св. Трифун.
90% (од кај ја извлековме бројкава?) слават на 14.Феб. само затоа што комерцијализацијата на празниците е измислена во земја во која што мнозинството се католици.
А, на 30 Сеп. слават Православните Христијани кои што прочитале два реда за својата религија. :smir:

Јас не реков дека си неверник, или било што. Мене не ме ни интересира дали си неверник или било што.
Јас само ти ги кажувам фактите. Православен празник на 14. Феб е еден... Св. Трифун.
90% (од кај ја извлековме бројкава?) слават на 14.Феб. само затоа што комерцијализацијата на празниците е измислена во земја во која што мнозинството се католици.
А, на 30 Сеп. слават Православните Христијани кои што прочитале два реда за својата религија. :smir:

Ок, во ред тогаш јас два пати ќе славам, и извини ако некако те наведов на погрешни заклучоци.Ти слави си кога сакаш , јас кога сакам и сите ќе сме среќни!:back:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom