Св.Прохор Пчински

• Креатор на темата Креатор на темата arheolog
  • Време на започнување Време на започнување
Како што ми е познато мене Манастирот Св. Прохор Пчински е замена за територија во Војводина, могу Македонци се носени таму, имало и школо на македонски јазик, е сега што им било во план на Темпо и компанија тогаш... тоа само они можат да кажат.

.

Како што ми е познато мене Манастирот Св. Прохор Пчински е замена за територија во Војводина, могу Македонци се носени таму, имало и школо на македонски јазик, е сега што им било во план на Темпо и компанија тогаш... тоа само они можат да кажат.

Не ми е јасно,кој менјал територија во Војводина,ние сме го дале манастирот а што сме добиле ?

Manastirot cv Prohor pcinski e razmena za tetovskoto selo vratnica .dokazi ima iljadnici, ima uste zivi svedoci.

А нешто подетално околу ова може. И како е можно наша територија да ја мењаме за нешто што е наше.Некој работи овде се навистина нејасни.

Не ми е јасно,кој менјал територија во Војводина,ние сме го дале манастирот а што сме добиле ?

А нешто подетално околу ова може. И како е можно наша територија да ја мењаме за нешто што е наше.Некој работи овде се навистина нејасни.
od prakticna gledna tocka mozebi i drzi.vo vratnica koja denes pripagja na makedonija ima makedonsko naselenie koj pred 1940 pripagjalo na kosovska teritorija ili srbija.dodeka prohor pcinski iako pripagjal na makedonija naselenieto brojcano e poveke srpsko.nikoj nemozel da pretpostavi kako kese odvivaa rabotite vo idnina.

Не ми е јасно,кој менјал територија во Војводина,
Истите оние ментоли кои го затвараа Ченто, ова со Војводина ми го има кажано татко ми кој има завршено политичка школа у Београду ( на времето ) еднашка го имам прашано за ова бидејки најдов карти ( понови ) кои манастирот и физички се наоѓа во Македонија, но ми се чини после 63-та или седма веќе е на Србија, ми ги кажа и имињата кои учествувале во тоа нати го дајми го...ама иди да ми текне сега...
ние сме го дале манастирот а што сме добиле ?
Ех сега ние, не сме го дале ние, тоа биле тие, се работи за територија ( општина или град ) во војводина каде втор службен јазик бил Македонскиот, а сега појма немам како е таму, дали воопшто има македонци?

Има, околу 10 000 македонци живеат во Војводина.

Картите ФНР Македонија од пред '48* се со манастирот во Македонија, од '48 навака се со манастирот во Србија.
Лазо најбоље знае зашто е тоа така.

*или една година +/-
Од она што го имам прочитано (ако најдам нешто подетално ќе пишам пак), Лазар Колишевски во телефонски разговор со еден важен српски т.е. југословенски политичар Благоја Нешковиќ договорил територијални отстапки во прилог на Србија. Во нив е и манастирот „Св. Прохор Пчински“, и не само тој. Тоа не е за чудење, затоа што националните чувства на Лазо најдобро би можеле да се дефинираат како просрпско југословенство.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom