Суфизам

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Тебе другарче ти има префрлено телефонот. Не е лошо да си ги провериш каблите пред да го напишеш наредното мислење.

Исус шетал на земјата многу години пред да се појави Исламот како религија.

Spiros e naj Izgubeniot covek i vo vreme i vo prostor.

Koj e toj sto treba da mi kaze koi se sistemite ako ne samite Sufiski Sejhovi ?
Ne,Allah dz.s ne doagja i potreba nema da se dokazuva na nikogo preku nekogo.Samite dela na Sufiite svedocat za nivniot stepen. Koj ke ti rece deka e prav sufija laze i zgora na toa pokvarenjak e. Ako ti kazat za nekogo deka e sufija vredi da se preispita za nego. Sufija se prepoznava po negoviot od,dvizenje,govor,strplivost,cisto srce i dusa,ponasanje,mudrost,negoviot neprekiden zikr,ne prekidno izvrsuvanje na Bozjite naredbi i obvrskite prema Boga,igniriranje na ovosvetski uzitci,antipatija prema ona sto Bog mu go zabranil....
S.A Allah razi olsun kurban

Size verilen buyrukların hepsini yerine getirdikten sonra, ‹Biz değersiz kullarız; sadece yapmamız gerekeni yaptık› deyin.››

JAHanforooz Hanna: Let me fly! :)

--- надополнето: 31 декември 2011 во 02:49 ---
.
JAHanforooz Hanna: DARVISH -درویش

Spiros,aman be do koga ke mesas Babi i Zabi ?

Побратиме, тоа така ти се чини, бидејќи сеуште не Ја имаш вистински запознаено и прифатено полнотата на Мудроста БОЖЈА чиста, отелотворена во Исуса Христа!

Се’ - што е добро и вистинско - е од Него, според Него и за Него.

Нему слава во вечни векови.

Амин!

(y)

Ne mi e jasno:
Dali Bektashite pripagjaat vo Sufizam ?
Ili pak pripagjaat vo Shi'izam, odnosno vo shiitskata podgrupa Alevizam ili Twelvers(Eng.) ?
I kakov odnos i mislenje imaat drugite muslimani t.e. Sunitite(koi se najbrojni), za ovie pomali islamski rodovi/denominacii ?

Ne mi e jasno:
Ili pak pripagjaat vo Shi'izam, odnosno vo shiitskata podgrupa Alevizam ili Twelvers(Eng.) ?
I kakov odnos i mislenje imaat drugite muslimani t.e. Sunitite(koi se najbrojni), za ovie pomali islamski rodovi/denominacii ?

Во најдобар случај само со потајно чкртање на заби или со скриена тапаница во џеб се поднесувани суфите, бидејќи тие од сите останати (самопрогласени) муслимани се најблиску до Совршениот Ислам, како што Совршениот БОГ лично ни го покажа во Исус Христос!

Во помалку добрите случаеви, еве вака изгледа односот:

http://www.fnp.de/sixcms/media.php/rmn01.a.7225.de/thumbnail_514/AnschlagPakistanArchiv.jpg

Ne mi e jasno:

Bektesite samo za sebe se smetaat za Suniti te. sunitski Sufii,megjutoa,nitu eden tarikat od denes postoeckite Sufii ne gi prifakjaat,barem ovie denesnive Bektesii. Mnogu se daleku od praksata na Hadzi Bektes. Toa e edinstveniot tarikat,mi se cini,koi se bodat so igli i pravat takvi ceremonii.

Spiros,otvori si tema za tvojata nova religija,tamu odgovaraj na prasanjata koi ke ti se postavuvaat za tvojata religija. Na ovie temi,ti mozes da prasuvas a ne da odgovaras. Dali ova ti e jasno ?
Ti ne mozes da odgovaras na tema kade sto se postavuva prasanje za Islamot ili za Muslimanite ili za sufiite,oti NE SI MUSLIMAN (Iako zelbata ti e golema),NE SI. Nitu pak si Sufija (iako sakas da bides).
Ne ja imas seuste cesta za da go nosis imeto MUSLIMAN nitu pak SUFIJA/Zuhdija ili Dervish.

...
Spiros,otvori si tema za tvojata nova religija,....

Совршениот Ислам и Суфизам е далеку постар и подобар од онаа верзија којашто ти ја обожаваш!

Запомни: има Еден Вистински и Совршен БОГ, Една Совршена Вистина, Една Совршена Мудрост и Милост БОЖЈА - Која што е пред небото и земјата и Којашто Совршениот БОГ за спасение на сите Ја отелотвори во Исус Христос - за Која неверниците и кривоверците биле и се слепи, па затоа Ја наречуваат нова!

.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom