Суфизам

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Јас знам за исламот од други места, не од телевизија и интернет. Си размислил дека можеби моите предци се муслимани? :)
Внатрешни учења дозволува исламот? Види, тоа може децата да ги вртите каде сакате и да ги збунувате да размислуваат за исламот како вие сакате, тоа кај мене не поминува.
Исламот пролетта му помина... штом религијата посегнува по наука, за да докаже дека е во право значи заминува духовното и верата од таа религија.
Празна корупка од орев... Тоа станува исламот, како и христијанството :)
Суфизмот никогаш не бил поддржан од официјалниот ислам, бидејќи нели суфите сепак поврзуваат многу системи во еден, а тоа не одговара на некој...
Затоа без многу бајки раскажување....

П.С. Суфизмот го сметам за вистински ислам, другото е чисто перење на мозоци и држење на верниците во ропство и далеку од вистинските пракси за доближување до Богот!

Vi rekov,ke ispadne na kraj deka Sufizmot podobro go poznavate od Dzelaludin Rumi i od Bejazid El Bistami i od Bagdadi i od Rabija El-Adevija i od Hasan El-Bastri.... Oficijalniot Islam,Sunizmot ili,podobro receno ortodoxniot Islam sekogas go poddrzuva i go priznava Sufizmot vo ramkite na Islamot.Glupavo e i da se kaze toa,toa veke se podrazbira. Ne ja poznavas i ne si ja cital Islamskata Ulema poveke od mene,toa so sigurnost mozam da ti go kazam od prilozenite ti postovi i mislenja,zaklucuvam deka vrska nemate.
Site cetvorica imami od cetirite pravni skoli; Imam Ebu Hanife,Imam Malik,Imam Shafija i Imam Ahmed ibn Hambel Sufizmot go priznavaat kako vnatresno ucenje na Islamot. Posle nim,site vrvni Alimi i Ucenjaci isto taka go priznavaat i go pocituvaat Sufizmot,kako sto se; Imam el-Muhasib,Imam el-Kušejri,Imam Gazzali,Imam Nevevi,Imam Fahruddin er-Razi,Ibn Haldun,Tadžuddin es-Subki,Dželaluddin es-Sujuti,Allamah Ibn Abidin,Ibn Tejmijja,Imam Ibn Kajjim.... pa i do denes Zivite Ucenjaci kako sto se Jusuf El-Kardavi,Muhammed Seid Ramadan El-Buti.,.... Ako vi trebaat poedinecno od sekoj od ovie izjavi okolu sufizmot i nivniot stav,da ti pisuvam.
Nikakov sistem kaj Sufiite ne povrzuva osven Kur'an i Sunnet,NIKAKOV. Ova vi go kazuvam od Bejazid El-Bistami,od Dzelaluddin Rumi,od Hasan El-Bastri,od Ibrahim Ibn Edhem.... ako ovie ne znaat sto e Sufizam,togas koj bi znael ?
Bez razlika koi se vasite predci.... nema da bides ti edinstveniot slucaj. Fakt e deka ne poznavas osnovni raboti. Ne znaes da plivas a se zamisluvas deka si duri i nurkac. Vistina e deka moreto ima biseri,megjutoa,za ne plivaci kako tebe,spasot im e na kopno,prijatele. Ne skokaj vo more po tvojata pamet.

I na kraj ke ispadne deka sepak i tie se luge i mozat da bidat nadminati. Samo treba da se pogledne vnatre ne nadvor.
Ako velis deka ne postoi vrska so drugi sistemi, treba da gi poznavas tie drugi sistemi, Soul! A ti, po tvoite postovi po forumov, nemas interes kon drugi sistemi.
Jas sum nurkac i ke se frlam vo moreto, duri da znaci toa i smrt. Toa e mojot pat kon bogot :) Koj se plasi, neka sedi na kopno da bide spasen!
Da poznavas drugi sistemi osven islamot, ke znaes sto znaci napisanoto i nemase tolku da se buntuvas.

I na kraj ke ispadne deka sepak i tie se luge i mozat da bidat nadminati. Samo treba da se pogledne vnatre ne nadvor.
Ako velis deka ne postoi vrska so drugi sistemi, treba da gi poznavas tie drugi sistemi, Soul! A ti, po tvoite postovi po forumov, nemas interes kon drugi sistemi.
Jas sum nurkac i ke se frlam vo moreto, duri da znaci toa i smrt. Toa e mojot pat kon bogot :) Koj se plasi, neka sedi na kopno da bide spasen!
Da poznavas drugi sistemi osven islamot, ke znaes sto znaci napisanoto i nemase tolku da se buntuvas.

Pa,ili jas drugi sistemi ne poznavam ili pak vie drugite sistemi gi poznavate no Sufizmot ne. Sufizmot e,kako sto na samiot moj post kazav Islamsko izucuvanje na duhovnosta,vnatresnosta,srzta NA ISLAMOT na nisto i na nikakov drug sistem. Sufizmot e graden vrz osnova na Kur'an i Sunnet I NA NIKAKOV DRUG SISTEM. Premnogu sum cital Sufiski Sejhovi i kako sto vi kazav od se vo Islamot,Sufiskoto ucenje i izucuvanje go sakam naj mnogu.
A drugo e toa sto bezuslovno citam se' i sesto,bukvalno se' i sesto bez edna troska predrasuda vo mene Vie ste malku egocentricen. Mislete deka po sekoe pole ste naj znaeni. Rekovte deka i Judizmot go poznavate poveke i od rabinot na fox-tv,velite deka i Islamot go poznavate od site nas Muslimanite tuka,posto ni kazuvate sto e prav islam. Velite deka Sufizmot go poznavate poveke od Rumi..... Zatoa ti vikam,moreto samo za nurkaci e korisno.

Da vi pisuvam li od Mesnevijata na Rumi okolu negacijata na reinkarnacijata,monastvoto,kabalata i se osven Kur'anot i Sunnetot ?

Moze da pisuvas. No probaj da povrzes i so istocnite skoli :) Premnogu gledas na zapad, zaboravas na Istok :)
A jas ke ti kazam deka postoi vrska pomegu istocnite misli, judeo-hristijanskata ezoterija i sufizmot.
Nikoj ne osporuva deka sufizmot kako koren go ima islamot. No deka mesa prsti vo drugi sistemi, mesa.
I jas bi velel za nesto deka ne e taka, ako znam deka loso ke me razbere mnozinstvoto. :)
Ne sekoj musliman e i sufi, Soul! Ne?

Moze da pisuvas.
A jas ke ti kazam deka postoi vrska pomegu istocnite misli, judeo-hristijanskata ezoterija i sufizmot.
Nikoj ne osporuva deka sufizmot kako koren go ima islamot. No deka mesa prsti, mesa.
I jas bi velel za nesto deka ne e taka, ako znam deka loso ke me razbere mnozinstvoto. :)
Ne sekoj musliman e i sufi, Soul! Ne?

Prvo sto treba da znaes e toa deka Islamot ne e nova religija. Islamskoto ucenje polno e so primeri i od Solomon i od Davud i od Avram i od Mojsie i Isus..... ako veke mislese na ovaa "mesavina". Nie ne negirame nitu eden Bozji pratenik a.s. Sekako deka primeri ednakvo zemame i od minatite narodi i slucaevi i pratenici Bozji a.s. No I Sufizmot kako i sekoja Skola vo Islamot go ima mislenjeto deka prethodnite Bozji objavi se menuvani.

I da.... nikako sekoj muslima nemoze da bide Sufija. Da kaze nekoj deka e sufija,za mene toa e oholost. Da se bide sufija e golemo nesto,treba mnogu trud za taa cest da ja dobie covek od Boga. Ne e ni sekoj "sufija" sufija. Ima mnogu samonareceni Sufii....

Musliman ne vodi racn okolu toa kako ke go razbere mnozinstvoto koga sekoj vo obzir go ima toa deka Bog se' gleda i se slusa i se znae. Jas mnogu se imam raspravano so Muslimani okolu ovaa tema,bez razlika kako ke me razberat i svatat. Vprocem i tuka od clenovite ima od onie koi go negiraat sufizmot i go delat od ramkite na Islamot.

Samonareceni?
Sakas Allah da dojde i da ti kaze, da, Hasan stana sufi?
Kakvi razmisli... Se otkazuvam...
Sledi gi sistemite na drugite, Soul ako sakas i da razberes i da bides razbran...

Koj e toj sto treba da mi kaze koi se sistemite ako ne samite Sufiski Sejhovi ?
Ne,Allah dz.s ne doagja i potreba nema da se dokazuva na nikogo preku nekogo.Samite dela na Sufiite svedocat za nivniot stepen. Koj ke ti rece deka e prav sufija laze i zgora na toa pokvarenjak e. Ako ti kazat za nekogo deka e sufija vredi da se preispita za nego. Sufija se prepoznava po negoviot od,dvizenje,govor,strplivost,cisto srce i dusa,ponasanje,mudrost,negoviot neprekiden zikr,ne prekidno izvrsuvanje na Bozjite naredbi i obvrskite prema Boga,igniriranje na ovosvetski uzitci,antipatija prema ona sto Bog mu go zabranil....

Koj e toj sto treba da mi kaze koi se sistemite ako ne samite Sufiski Sejhovi ?
Ne,Allah dz.s ne doagja i potreba nema da se dokazuva na nikogo preku nekogo.Samite dela na Sufiite svedocat za nivniot stepen. Koj ke ti rece deka e prav sufija laze i zgora na toa pokvarenjak e. Ako ti kazat za nekogo deka e sufija vredi da se preispita za nego. Sufija se prepoznava po negoviot od,dvizenje,govor,strplivost,cisto srce i dusa,ponasanje,mudrost,negoviot neprekiden zikr,ne prekidno izvrsuvanje na Bozjite naredbi i obvrskite prema Boga,igniriranje na ovosvetski uzitci,antipatija prema ona sto Bog mu go zabranil....

Шалом + Селам + Мир вам!

БОЖЈАТА Вечна Мудрост (Софија) е Првороденото Чедо БОЖЈЕ, Коешто Единстевниот Совршен БОГ (Елоах, Алах) - за спасение на сите - Го инкарнира во Исус Христос (Јахшуах хаМешиах)!

Исус Христос е прачистата Инкарнација на БОЖЈАТА Мудрост (Софија), Тој е Совршениот Суфија!

Тој е Совршениот Небесен Имам, само во Него е Совршениот Ислам!

Во Него е Совршената Каба, во Него е Совршениот Алах, во Него е Совршената Кабалах!

ХалелуЈАХ + Елхамдулилах!

п.с. Најди ми еден единствен сериозен Суфистички Ефендија кој што ќе изјави дека неговата пракса, или неговата традиција е подобра (или постара) од онаа на Исус Христос (Јахшуах хаМешијах), за да те сватам сериозно !

... THE SAGE DESIRES TO HAVE NO DESIRE.
It is reported of Junaid, a Sufi mystic, that he became very high in his purity, in his attainment, in his
renunciation. Then one day a messenger from God came to him – remember, these are parables,
don’t take them literally – the messenger from God said: God is very happy with you, you have
earned much, now you can ask for whatsoever you desire.
Junaid started laughing, he said, This is foolish, because my Master has told me to leave and drop
all desire. So I have dropped all desire – and you come when I have dropped all desire; you should
have come a little earlier! This is absolutely foolish. Now I have no desires and you are there and you
say, Ask, whatsoever you ask for will be fulfilled. Now your coming is useless. But the messenger
insisted, he said: This will be an insult to the divine; you have to ask for something because when
God wants to give, you cannot say no. It is a gift! You take it – whatsoever! ANYTHING, but you
have to ask.
So Junaid closed his eyes – what to do? He was in a fix because all desires had dropped, and now
there was no desire. Then he opened his eyes and he said, Then tell God that my only desire is that
I should have no desires ever. Fulfil my desire – the desire to be desireless.
It is not a desire really, it is a dropping of all desire. If it is a desire, if it really is a desire, that there
should be no desire, then this desire is enough to become a barrier. No, it is not a desire, it is just a
way of speaking.
Osho

Драга exlexmk....отвораш тема за една возвишена филозофија наречена суфизам, а потоа се повлекуваш и оставаш еден САКАМ ДА БИДАМ СУФИ, еден НЕ СУМ СУФИ НО ЗНАМ СЕ ЗА СУФИ и еден ХРИСТОС-ХРИСТОС-ХРИСТОС од темава да направат бојно поле

колку што ми кажува површината на мојата сива рапава мозочна кора основата на суфизмот е љубовта кон БОГ (а неможеш безусловно да го сакаш БОГ доколку мразиш или негираш било што од неговата креација)

тука се расправа дали суфизмот е вистински ислам или не, дали е секта или религија, дали е признат или не....вистинскиот суфи не го интересира патот, го интересира патувањето и целта на патувањето (Божјото единство)....на тоа патување суфито спознава дека се што го опкружува е Божја еманација...од зрното прашина под неговите нозе до солзата во неговото око....и доклку постојат зборови со кои може да се опише суфизмот...тоа би биле....БЕЗУСЛОВНА ЉУБОВ

Spiros be drugar,tolku si konfuzen sto ni samiot nemozes da se sozemes.

Конфузијата е кај оние кои не се во окото на тајфунот!

3779.jpg

--- надополнето: 13 декември 2011 во 01:15 ---
Драга exlexmk....отвораш тема за една возвишена филозофија наречена суфизам, а потоа се повлекуваш и оставаш еден САКАМ ДА БИДАМ СУФИ, еден НЕ СУМ СУФИ НО ЗНАМ СЕ ЗА СУФИ и еден ХРИСТОС-ХРИСТОС-ХРИСТОС од темава да направат бојно поле

колку што ми кажува површината на мојата сива рапава мозочна кора основата на суфизмот е љубовта кон БОГ (а неможеш безусловно да го сакаш БОГ доколку мразиш или негираш било што од неговата креација)

тука се расправа дали суфизмот е вистински ислам или не, дали е секта или религија, дали е признат или не....вистинскиот суфи не го интересира патот, го интересира патувањето и целта на патувањето (Божјото единство)....на тоа патување суфито спознава дека се што го опкружува е Божја еманација...од зрното прашина под неговите нозе до солзата во неговото око....и доклку постојат зборови со кои може да се опише суфизмот...тоа би биле....БЕЗУСЛОВНА ЉУБОВ

Кажими една единствена личност - во човековата историја - која почисто го практицирала Совршениот Суфизам и Совршениот Ислам од Исус Христос!?

Јас и Отецот сме Едно!(Ев.Јован 10:30)

Знаете ли сега зошто суфите го носат суфот од овчја волна?

Кажими една единствена личност - во човековата историја - која почисто го практицирала Совршениот Суфизам и Совршениот Ислам од Исус Христос!?
Тебе другарче ти има префрлено телефонот. Не е лошо да си ги провериш каблите пред да го напишеш наредното мислење.

Исус шетал на земјата многу години пред да се појави Исламот како религија.

Тебе другарче ти има префрлено телефонот. Не е лошо да си ги провериш каблите пред да го напишеш наредното мислење.

Исус шетал на земјата многу години пред да се појави Исламот како религија.

Тоа го велиш така само затоа што се’уште не Ja познаваш Светлината и Мудроста на Словото БОЖЈЕ!

И тебе нека те благослови Живиот БОГ со уши што слушаат, очи што гледаат и срце што чувствува,
но пред се’ да го благослови поколението на Авраам, Исаак, Израил и да не го заборави во благословот поколението на Исмаил! :)

In Jesu Herz und Namen

Amin + Amen!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom