Студии на Харвард и Стенфорд?

• Креатор на темата Креатор на темата Dia_Charmed_Gir
  • Време на започнување Време на започнување

Kade bi sakale da studirate vie ili vasite deca?

• Вкупно гласачи
    33
  • Гласањето е завршено на .

Dia_Charmed_Gir

Убавицата
Член од
11 август 2006
Мислења
28
Поени од реакции
1
Dosega sum na dobar pat...Mojata najgolema zelba e da studira vo eden
od najpoznatite univerziteti vo svetot...Za da se zapisam tamu odnosno
da dobijam stipendija treba da iman najdobri ocenki,diplomi,pofalbi,nagradi
i slicno koj mnogu bi mi koristele za odobruvane na prijavata....Toa e luksuz
za nas vo makedonija no ajde da ne bideme pesimisti i da razmisluvame
malku POZITIVNO...Kazete mi gi vasite mislena no pred da gi dadete svoite
mislena razgledajte gi ovie sliki i ovie linkovi ubaro...razmislete a potoa kazete mi:

"STO MISLITE VIE ZA OVOJ SON,DALI E MOZNO DA STANE JAVE I DALI
VIE GO POSAKUVATE ZA VAS ILI ZA VASITE DECA,DALI E LUKSUS ILI
DOBRA MOZNOST..."

Za Harvard University:

Ova e linkot: http://www.harvard.edu/

I nekoi ekstra sliki:
49.gif

Harvard University
C2022-063.jpg

Memorial Hall in Harvard University
US-MA-Cambridge-Harvard-University-red-brick-building-sunshine-grass-lawn-students-1-AJHD.jpg

Cambrige in Harvard University
home_new.gif

Harvard University School of Public Health
harvard2.jpg

Harvard University
harvardtrack.jpg

Eden del od Sportskite tereni vo Harvard University
BO_Harvard.jpg

Tehnology Center in Harvard University
BO_Harvard2.jpg

Harvard University
mabo_2001_12_harvard.jpg

Harvard University

Za Stanfotrd University:

Eve eden link http://www.stanford.edu/

I eve nekoi sliki:
original.jpg

Stanford University
mem_church2.jpg

Edna od crkvite vo stanford
gates.jpg

Del od Stanford University
avery_pool.jpg
Eden od Bazenite vo Stanford University

Pisete go vaseto mislene

Абе секогаш има шанса ама се работи за школа со просечни acceptance rates под 20% (за international students се уше полоши.) Не лошо да се пријавиш (а би било многу добро да успееш :) ), ама сепак дури и со 5.00 просек, со многу јаки резултати на SAT-от и SAT II-то, со јак TOEFL score, со јаки препораки и разни дипломи шансите се против :(

Накратко: убо да се пријавиш, закон ако те примат, ама дефинитвно сакаш да пратиш апликации и на други места.

Ја сакам или на Харвард или на МГУ да студирам. И двата се меѓу најдобрите во светот. И стенфорд е топ мислам да не се залажуваме...

МГУ е Ломоносов така? Многу убав универзитет, сум бил таму :)

msu1.gif
pok04afd452f5256761d56a2898f7d2ce9c.jpg
mgu1.jpg
545716_file63653.jpg

Да, Московскиј государственныј университет, имени М. В. Ломоносова. И ја сум бил, еве некој слики.

Eden drugar studira na Yale, New Haven, NY.. Isto taka dobar univerzitet, ne samo za ucenje tuku i zivotot e dobar. Samo pofalbi slusam.:)

Diplomec sum na eden od nabrojanite univerziteti, a gi imam videno dvata, pa da dadam svoe mislenje:

- Ivy League univerzitetite t.e. prvite deset vo SAD (taka nareceni po rastenieto Ivy koe raste tamu), se mnogu napumpana rabota. Lichno mene strashno mi prechi atmosferata tamu. Namesto studentite da se obrazuvaat, povekjeto se indoktrinirani (i zhiveat so toa) da veruvaat vo propagandata deka tie se neshto posebno zatoa shto gi primile da studiraat tamu.

Mene epten mnogu mi znachi kvalitetot na obrazovanieto. Veruvajte, ima tolku mnogu dobri profesori i takva konkurencija vo SAD, shto ako ne se isto so Harvard i Stanford, togash se MNOGU slichni - UCLA, ili Berkli, ili University of Virginia, ili University of Texas, itn. (site se drzhavni). Sum bil i na Yale, za zhal tamu bev odbien za postdipomski, Yale ima poubava (pochovechka) atmosfera za razlika od zanesot na drugive dve mesta. Inaku za onie sto ne znaat, Yale ima "najjak" (najpoznat?) program po istorija, no tamu treba da si istorichar ushte pred da konkurirash.

Lichno jas bi studiral vo nekoj mal no mnogu dobar privaten koledz kade shto kje dobijam odlichno obrazovanie, za razlika od dobivnje socijalen status vo Ivy League uiverzitetite. Takvite privatni koledzi se navedeni tuka:

http://colleges.usnews.rankingsandreviews.com/usnews/edu/college/rankings/brief/t1libartco_brief.php

Inaku sigurno deka bi odbral da odam na postdiplomski na Harvard ili Stanford ILI NA SLICHNI GOLEMI SHKOLI zoshto tie imaat najmnogu pari (po nekolku milijardi dolari) i shodno najdobri uslovi za tehnichki istrazhuvanja. No toa nikako ne znachi deka i drugite univeziteti nemaat.

Sistemot na obrazovanie vo SAD denes e golem biznis, najdobro e ubavo da razmislis kade kje gi investoras parite - pa bilo toa i vo Evropa ili Azija. Inaku, vo Ivy league vo skora idnina obrazovanieto kje bide besplatno ako te primat.

Stanford t.e Kalifornia e DALEKU po ubavo mesto od ladniot po klima i studen po dusha Boston!

Prashajte ako neshto konkretno ve interesira.

Misirkov jas sakam da te prasam nesto. Dali sredno zavrsi vo Amerika pred da se zapises na fakultet tamu ili ovde zavrsi sredno? Isto taka imam drugar sega zamina vo Great Falls, Montana posledna godina sredno da zavrsi tamu pa potoa fakukultet. Sepak mislam deka e podobro tuka sredno pa so stipendija ili da si platis vo Amerika na fakultet.

p.s. Na koj fakultet si ti? I kako e opstestveniot zivot vo kampusot i okolu?

Sredno pola - pola. No toa e specifichen slucaj, taka se pogodi.

I definiraj shto e "podobro"?! Mislam deka e podobro da zavrshish sredno vo SAD za da ima povekje shansi da te primat. No togash e bitno da si vo kvalitetno sredno uchilishte tamu i da postignesh uspeh. Baraat sestrani lichnosti koi se ushpeshni na nekolku polinja ne samo uchenje - sport, socijalni aktivnosti, itn. Bidejkji lugjeto vo oddelite za primanje novi studenti na univerzitetite se so isprani mozoci, pretezhno levichari (komunjari), mnogu e pozhelno da zborish so nivni jazik i da imash aduti na koi tie se palat (kako na primer zhenski leadership ako si devojka itn).

Isto kako i so Ivy League univerzitetite, i najjakite sredni uchilishta se za "visha klasa" zanesi, znachi ima klasno raslojuvanje vo opshtestvoto, kako na pr. Philips Andover vo Massachusetts ili Sidwell Friends vo Washington (kade shto beshe Chelsea Clinton) i vo niv teshko se vleguva. Mene mn. mi pomogna shto zavrshiv edno vakvo sredno uchilishte. Moram da istaknam deka obrazovanieto vo Makedonija togash so nishto ne zaostanuvashe!

No potoa ima druga kategorija sredni uchilishta odma pod niv koi se isto taka odlichni i na koi treba da "atakuvash" da te primat. Vo Pensilvanija ima mogu vakvi kvalitetni privatnji sredni uchilishta, potoa vo Ilinois (okolu Chicago), megju drugite. Mene mi beshe bitno pretezhno obrazovanieto togash, a ne zabavata, shodno bev na edno poosameno mesto (shto mnogu mi pomogna vo uchenjeto). No pri izborot na fakultet i toa kako mi beshe bitno da sum vo rafinirana urbana sredina i shodno konkurirav na takvi mesta: LA, San Francisco, Boston, Washington, itn.

Harvard porano imashe kvota po eden ili dvajca primeni od odreden broj sredni uchilishta, denes ne znam, no pretpostavuvam deka se ushte imaat. Mora da ja soberat nivnata idna visha klasa, a potoa kako koj drug kje primat e kocka. Znachi sekogo mozhe da primat!

Montana e "Bogu iza nogu", e tamu ne znam dali bi odel sem ako ne studiram shumarstvo. :-)

Znachi da rezimiram: treba chovek da odi na fakultet zaradi obrazovanieto, a ne zaradi socijalniot status. Ivy League se prezentiraat sebe si i shto e najlosho se percipiraat od dobar del od lugjeto kako vo prikaznite koga devojkite sakale da se omazhat za princot i da se "spasat". Mene toa mi deluva iskluchiteno plitko. Jas na takvi univerziteti bi odel (i bev) samo na postdiplomski zradi odlichnite uslovi ovozmozheni so ogromnata suma pari shto ja imaat. No da povtoram, MNOGU drugi univerziteti imaat odlichni uslovi, na pr. New York University, University of Minnesota, University of Colorado at Boulder (prekrsno mesto, ima dusha) itn. itn. i zatoa tie ne treba nikako da se zanemarat.

За дипломски студии е многу тешко.
Ако имаш среќа и се помачиш со процедурите ќе те примаат, само размисли дали имаш доволно финансиски средства и треба порано да почнеш да се спремаш. Треба на време да го положиш SAT.

Во Европа е полесно да се запишеш на добар универзитет.

Мисирков, може да ми кажеш линк или страна каде може да се види рангирање на американски универзитети под предмет. Бидејќи јас сега студирам генетика и молекуларна биологија во германија, па кога ќе завршам сакам за постдипломски и во америка да аплицирам па да иам претстава како се рангирани универзитетите по однос на тоа кој е најдобар во областа на молекуларната биологија.

Овдека знаеш што викаат: „Потешко е да се влезе во Харвард отколку да се дипломира“. И точно е. Многу се внимателни кога бираат кого да примат, бараат луѓе кои учествувале во многу воншколски активности и секако луѓе кои имаат пари. Ептен е ретко да се добие целосна стипендија, мора да си некоја уникатна личност за да ти ги поклонат студиите :) А веќе еднаш кога ќе те примат, лесно е за понатаму!

Професорите се одлични, има еден куп нобеловци и истакнати научници. Секој ден имаат различни активности, изложби, предавања за најразлични работи (утре ќе одам на едно „Мозокот и меморијата“. Секогаш има нешто што вреди да се погледне.

Инаку за студентскиот живот во Харвард, frat parties има насегде и се баш ко оние од Американска Пита, само без голотија :) Има одредени fraternities каде што сите типци се во кошули со сако (мене лично многу ми се свиѓа). Генерално, журки има секој викенд, со многу играње, музика и алкохол, а во спалните/подрумите многу секс :)

Во Стенфорд не сум била, ама знам дека таму е полесно да те примат отколку во Харвард.

Желба ми е да студирам или на Haag University of European Studies или Cambridge. Овие американскиве престижни школи не ги сакам воопшто.

Но, најверојатно ќе завршам на Јустинијан Први, затоа што сум голем противник на фенси ФОН, па, за постдипломски можам да размислувам за во странство. Сега за сега, не се чувствувам спремна да го спакувам куферот и неколку години да ги поминам сама, во странство.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom