Струмица

Можно е до Струмица да се стигне со воз?

Не , само со авион .
Сериозен сум.
На сајтот на македонски железници, не ја најдов Струмица, па се прашувам дали има патнички ( и товарен, хехехе, ако има товарен мора да има и патнички..според некоја логика ) воз од Гостивар до Струмица...
Зошто многу ми е интересно да патувам со воз, и треба да ја посетам Струмица, па сакав ова патување да се изврши со воз..
Доколку не е можно, тогаш планирам до Гевгелија ( или до некое друго поблиско место до Струмица ) да стигнам со воз...па после, автобус мора да има....
Има некој повеќе информации во врска со ова?

Едит: Океј, а кое е најблиско место до Струмица до кое што има воз..? Гевгелија...?

Да, Гевгелија е најблиското место со железничка станица, па, кога ќе доаѓаш накај Струмица, пиши ми п.п. да се договориме, да се дружиме. :helou:

Сериозен сум.
На сајтот на македонски железници, не ја најдов Струмица, па се прашувам дали има патнички ( и товарен, хехехе, ако има товарен мора да има и патнички..според некоја логика ) воз од Гостивар до Струмица...
Зошто многу ми е интересно да патувам со воз, и треба да ја посетам Струмица, па сакав ова патување да се изврши со воз..
Доколку не е можно, тогаш планирам до Гевгелија ( или до некое друго поблиско место до Струмица ) да стигнам со воз...па после, автобус мора да има....
Има некој повеќе информации во врска со ова?

Едит: Океј, а кое е најблиско место до Струмица до кое што има воз..? Гевгелија...?
Најблиску ти се Штип и Миравци...

Миравци има железничка станица? :nesvest:

Жално што Струмица нема, а твоето "жално" незнам на што се однесува ...

Значи на истото сме мислеле, а чисто за информација, дали знаеш колку километри ја делат Струмица од Миравци?

Да, Гевгелија е најблиското место со железничка станица, па, кога ќе доаѓаш накај Струмица, пиши ми п.п. да се договориме, да се дружиме. :helou:

Најблиску ти се Штип и Миравци...

Според гугл `рт, од Струмица до Штип има 52 километри воздушен пат, додека воздушниот пат помеѓу Струмица и Гевгелија е 35 километри.. а од миравци до Струмица има 23 километри, пак воздушен пат..се прашувам дали има автобус од Миравци до Струмица..

Има такси, или за поефтино, комбиња, кои се достапни на секој пола саат. За автобус не сум сигурен.

Ај саа батко да ви расправа прикаски...
Негде, 1930 у тогашна Југославија било у план да се поврзе Струмица со Штип и Петрич со железница.
Струмичката област 1921 е доделена од Бугарија на Југославија (тогај Краљевина СХС) и почнуват да си нормализират односите двете држави, па ај, и да напраат железница...
Арно ама, бирократија и тогај, бетер од денешната, башка и ного поспора, ги фанала војната 1941...
Железничката станица у Струмица е требала да биде некаде отприлика кај стаарта автобуска, сега Илинден хотело дека шо е.
Тогај, тава е било вонка од градо. Стаарта чаршии е била крај на градо, и еден вид елитна населба.
После војната на никој не му текнувало за железница до (и од) Струмица.
У 90-те години нели почна обид да се поврземе железнички со Бугарија, арно ама, на Тито Петковски му текна оти поарно (и поскапо) му е да пругата мине низ Псача, дек шо е роден, низ Паланка, па градии мостове, т.е останаа само стубове шо веќе почнаа да се рушат.
А економски поисплатливо, и градежнички поедноставно беше да се поврзаме од Струмица до Петрич, па оттам до Штип е лесно, а и на Удово лесно може да се врземе.

Значи на истото сме мислеле, а чисто за информација, дали знаеш колку километри ја делат Струмица од Миравци?
Незнам точно..ама Миравци ти е некаде после Валандово..А до Валандово има 22 км..значи плус некој км..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom