Струга

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Токму , јасно е дека кога се тепаат македонците меѓу себе , ниеден медиум не информира за тоа , и кога се тепаат албанците меѓусебе пак ништо , а еднаш ако се тепаат македонци и албанци одма узбуна , македонците велат дека тие се жртвите , албанците дека тие , и ете ти етничка омраза и недоверба.
Абе не сум од Лондон јас па да ми требаат информации од медиумите за да дознаам за тепачка.Ги знам што народ се едните а што другите.Колку толерантни се едните и за колку ситна работа избувнува тепачка кај другите.;)

Струга е македонски град со самото то шо е во границите на Република Македонија.Струга никогаш не бил град на некоја си друга држава.
Истото е и за Кичево.
Убаво ме насмеа со бројките, само не ми даде податоци од пописот 2011-та.

Да македонски град, ама не ни беше муабетот за границите , не ме мачи сега.

А јас се чудам зошто тебе ти е смешно за тие податоци , ајде да ми беше мене , во 1953 можам да замислам како го броеле албанското население.

Истото важи и за Кичево , велите со политички договор Кичево станува албанска општина , а може да ми објасните со кој договор Кичево стана македонски град?

Во 1953-та во Кичево имаше само 39% македонци , а во 2002 стигнаа на 55.5% , во 1994 беа 61%.

Ти луд да не си?
Зајас и Осломеј се села. Во Кичево во градот во 2002 имаше 30% Албанци, сега бројката е иста, ако не и помала.

Градов иако е од мешано етничко население е доста мирен и пријатен. Едини проблем со македонците тука е што сами си го продадоа градот, улици во кои куќите биле цели со етничко македонско население порано, денес повеќе од 50% се продадени. Младите бегаат во Скопје за подобар живот, тука ниедна фабрика не работи, од туризам не се живее будејќи сезноата е многу кратка - сила 2-3 месеци.

Точно дека си продаваат , не знам што е проблемот со македонците од Струга , ретко да видиш нова куќа а таа е да во сопственост на македонец. Дали е тоа заради немање пари или можеби чекаат да се иселат за Охрид или Скопје како што викаш.

Во оваа нестабилна држава , каде сеуште не знаеме како сакаме да ја гледаме државата , секој граѓанин пред да инвестира нешто си мисли со себе , дали е паметно да инвестирам, дали можеби во иднина мојата куќа ќе припадне на другата страна на граница, дали е паметно целото богатство да го инвестирам , што ако утре пак пукне , ќе ми го изгорат имотот.
Ова повеќе важи за албанците на пример во Битола , за македонците во Тетово ( град кој им беше понуден на албанците во 2001-ва) ....за Чаир , Охрид , Кичево , Куманово ....

Младите бегаат сите , од Струга веќе 20 години бегаат младите албанци , повеќе деца се раѓаат во странство него ли во Струга.

Велиш нема пари од туризмот , епа како да има , кога почнаа да ви прават конкуренција во Скопје , еве ти Градска Плажа во Скопје :р
--- надополнето: Nov 13, 2011 2:34 PM ---
Ти луд да не си?
Зајас и Осломеј се села. Во Кичево во градот во 2002 имаше 30% Албанци, сега бројката е иста, ако не и помала.

Кај те боли тебе , кој ги спомна Зајас , и кој спомна колку се албанците.
Македонци во 1953година во ГРАД КИЧЕВО , имало 39% , како се стори КИЧЕВО да стане ГРАД со мнозинство македонци ?

Кај те боли тебе , кој ги спомна Зајас , и кој спомна колку се албанците.
Македонци во 1953година во ГРАД КИЧЕВО , имало 39% , како се стори КИЧЕВО да стане ГРАД со мнозинство македонци ?

Никаде не ме боли, фала на прашање, ама не сакам кога лажеш и кога се правиш со сила луд.
Дали ти ќе бидеш љубезен да кажиш тие 39% колку жители се во бројка, не процент? Па ќе ти кажам како од 39 сега сте помалку од 30% .

Никаде не ме боли, фала на прашање, ама не сакам кога лажеш и кога се правиш со сила луд.
Дали ти ќе бидеш љубезен да кажиш тие 39% колку жители се во бројка, не процент? Па ќе ти кажам како од 39 сега сте помалку од 30% .

Македонците биле 39% , не албанците.

А во 1994 македонците стигнаа до 61%.

Не беше македонски град , стана македонски , како? Зошто не се спротививте на тоа, како што се противите сега за Струга.

пример само селото Зајас во 1953 година , имало 2071 албанци.
градот Кичево во 1953 имало 3747 македонци.

Град СТРУГА во 1953 година имало 2194 македонци.

Село Велешта (селото, не општината) во 1953 година имало 2230 албанци.

А сега вие ми велите Струга мора да им припадне на македонците , кои никогаш не биле мнозинство во градот , туку после тоа (знам како) станаа мнозинство.

Македонците биле 39% , не албанците.

А во 1994 македонците стигнаа до 61%.

Не беше македонски град , стана македонски , како? Зошто не се спротививте на тоа, како што се противите сега за Струга.

пример само селото Зајас во 1953 година , имало 2071 албанци.
градот Кичево во 1953 имало 3747 македонци.

Дај од кај ги вадиш бројките заради релевантноста и дај ми ја бројката на албанци и Турци.
Патем Кичево во 1953 година имало само 9000 жители. Од кои Македонци според тебе 39% односно 3747. Ти остануваат 5820.

Подоцна следува периодот

1961-1981 напуштање на селата и населувања на градовите.
И така умре селото
И така се зголемува бројот на жители на Кичево.
И после пак ќе си попрајме муабет, кога ќе продолжиш со глумењето лудило.

Значи со политички чекори , Струга од мешан град стана град со мнозинство македонци.

1. Иселувајќи ги албанците и турците.
2. Нудејќи им работа на македонците во градовите.

Во 2004-та , Струга стана албанска општина , со политички договор , приклучувајќи им на старата општина неколку села.

Значи со политички чекори , Струга од мешан град стана град со мнозинство македонци.

1. Иселувајќи ги албанците и турците.
2. Нудејќи им работа на македонците во градовите.

Во 2004-та , Струга стана албанска општина , со политички договор , приклучувајќи им на старата општина неколку села.

Дај ги де бројките на албанци и Турци од Кичево во 1953-та година. И изворот заради релевантност.
А после ти фали Втора Светска Војна за да дојдеш сам до одговорот.

Дај ги де бројките на албанци и Турци од Кичево во 1953-та година. И изворот заради релевантност.
А после ти фали Втора Светска Војна за да дојдеш сам до одговорот.

Пописот од 1953-та и 1961-ва не ја прикажува реалноста за бројот на албанците и турците , еден гоолем број на албанци се попишувале како турци. Оди прашај ги државните служби задолжени за протерување на албанците , ќе ти објаснат како било во тој период.
Ако ги прашаш нив , и моето семејство биле турци , затоа што така се попишале за да одат во Турција , ма немој.
Извор: ДЗС

Пописот од 1953-та и 1961-ва не ја прикажува реалноста за бројот на албанците и турците , еден гоолем број на албанци се попишувале како турци. Оди прашај ги државните служби задолжени за протерување на албанците , ќе ти објаснат како било во тој период.
Ако ги прашаш нив , и моето семејство биле турци , затоа што така се попишале за да одат во Турција , ма немој.
Извор: ДЗС

Значи едните бројки ти одговараат другите не. Сам себе се побиваш за истите бројки. Веќе потврдуваш дека со сила се правиш луд.

Значи едните бројки ти одговараат другите не. Сам себе се побиваш за истите бројки. Веќе потврдуваш дека со сила се правиш луд.

Сакаш да ги спорам и резултатите за македонците? Како да ги спорам кога самите се избројале , зарем би напишале дека се помалку или дека се бугари.

Сега јас треба да верувам дека во Кичево во 1953-та имало само 232 албанци? и 4750 турци ? (можам да верувам дека имало 5000 муслимани , ама етничката поделба не е во ред, ти кажав една фамилјарна тајна , моите предци во пописите од 1953 , 1961 се попишале како турци, а за прв пат како албанци се попишале во 1971-ва. Ова може лесно да се ферификува , за среќа не е далечна историја, имаме живи родители, дедовци и роднини.

А во 1941/42 во училиштето Мојси Големи имало 498 ученици албанци.

Ти реков , оди прашај ги службите дали е вистина.

Сакаш да ги спорам и резултатите за македонците? Како да ги спорам кога самите се избројале , зарем би напишале дека се помалку или дека се бугари.

Сега јас треба да верувам дека во Кичево во 1953-та имало само 232 албанци? и 4750 турци ?

А во 1941/42 во училиштето Мојси Големи имало 498 ученици албанци.

Ти реков , оди прашај ги службите дали е вистина.

Не те тера никој да веруваш во вистината.
Не ми е потребно за Кичево да одам да ги прашам тие во службите, доволно е да ги прашам старите кичевјани и да ги прошетам старите кичевски куќи за да знам кое население било доминантно пред 50 години.

Не те тера никој да веруваш во вистината.
Не ми е потребно за Кичево да одам да ги прашам тие во службите, доволно е да ги прашам старите кичевјани и да ги прошетам старите кичевски куќи за да знам кое население било доминантно пред 50 години.

Старите Кичевски куќи кои ги добиле за беспари од албанците кои бегале , каков град било Кичево со 3700 македонци. А денеска има 15.000 македонци.

А каков град било Струга со 2000 македонци.

Тоа не е град туку село, Велешта (1953год) како село имало 2230 албанци.
Радолишта ( 1953) = 1400 албанци.

Има нешто интересно , по градовите било привилегија да се декларираш турчин, а по селата тоа не било важно.

Пример блиското кичевско село Стрелци во 1953 било чисто албанско село со 652 албанци , ама затоа наводно во градот имало само 232 албанци.

Црвивци (1953год) = чисто албанско село со 753 жители.

Мамудовци = албанско мнозинство

Трапчин дол = чисто албанско

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom