Стравот и тремата - имаат ли нешто заедничко?

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
Веб-сајт
www.kajgana.com
Инспирирана сум од слична на оваа, но не иста тема, затоа ги молам модераторите да не спојуваат, бидејки се работи за две различни работи.

Е сега, што мислите, дали стравот и тремата имаат барем нешто заедничко?
Дали тремата е поттикната од стравот или обратно, стравот е поттикнат од тремата?
Што мислите, и ако се сложувате или не, зошто баш така?

Па според мене:
Трема е она кое не опфаќа кратко време,најчесто пред нешто важно што треба да се случи во нашиот живот.Кај мене се манифестира со забрзано чукање на срцето,потење,превртување на црева во желудникот,тресење на нозете и случај како да ќе ми се отцепаат и ќе паднам.Ми се јавува пред некоја важна трка,но кога ќе скокнам во базенот ја снемува и оставам на LET IT BE!
А стравот кај мене се манифестира со тешкотии во дишењето,целата се стегам,ми се лоши и такви работи.

Значи според мене стравот и тремата немаат ништо заедничко,освен што и двете се на психолошка основа.:smir:

Тремата е страв и возбуда во едно.
Во исто време е и страв од неуспех и возбуда од она што следува и сме ви исчекување што ќе произлезе...
Различно мислам дека е тоа што стравот може да се јави само како СТРАВ,а тремата секогаш е склоп на страв и возбуда(исчекување,нетрпение...).
А заедничка им е особината да го кренат адреналинот.

I jas mislam isto kako Маwечко...mislam deka tremata i stravot deka se vo edno...zs tremata proizleguva od nekoja vazna rabota i strav od neuspeh na istata....da brblam mn kazano e pred mene :P

Peace

Можеби фактот што за момент подзастануваме и не сме свесни за она што ни се случува во тој миг. Потоа адреналинот и возбуденоста која ја чувствуваме. Зависи...понекогаш се случува и буквално да се парализираме од страв и од трема.

Imaat.Mi se ide u Wc i od dvete.

Тремата може да биде и позитивна, а стравот во никој случај не е позитивен.Тремата се третира како нормална и во одредени ситуации дури и препорачлива појава ,за разлика од стравот кој веќе претставува психолошки проблем за кој треба да се бара решение.

Е сега, што мислите, дали стравот и тремата имаат барем нешто заедничко?
Дали тремата е поттикната од стравот или обратно, стравот е поттикнат од тремата?
Што мислите, и ако се сложувате или не, зошто баш така?[/quote]

Pa vsusnost ponekogas tremata pretstavuva eden mal vid na strav (bar jas taka mislam), i spored mene najcesto tremata pottiknuva od stravot, a ne obratno.

Стравот и тремата-имаат ли нешто заедничко?

Да, вонбрачно дете-Срамежливост!!:)

Епа тремата настанува заради стравот,ама тремата повеќе ја доживувам како моментно чувство, како возбуда.
Стравот за разлика од тремата која може да биде и позитивна е секогаш негативен и тоа е веќе онакво чувство "со позадина", си има подлабоки причини и се манифестира подолго и посериозно од тремата.
Едно е да се плашиш од нешто/некој а друго е да имаш трема заради нешто.

Незнам офтопик или не ама пред некое време мојата соседка многу ми помогна.
Имав многу важна презентација пред многу важни луге и од позитивниот исход зависеше многу....ме фати ужасна трема...целата се тресев...ми се вртеше во главата ми се лошеше и соседката ми вели:"Што ти е?" а јас и велам ми е страв имам трема....таа ми вели:" А каво е тоа чувство? Опиши ми те молам."
Па јас почнав нешто да и раскажувам дека тука кај сонцевото сплетение нешто ме стега ...па дека се ми се тресе....и помалку додека опишував сето мое тело се смири.....
тогаш таа ми вели: "А пробај сега намерно се тоа да го почувствуваш..."
знаете пробав намерно и не ми успева....
Оттогаш натака кога почнувам да чувствувам трема покушавам да ја усилам намерно и не ми успева..скроз престанувам да имам трема...мене ми помогна...можеби и вас пробајте...

:helou: Se slozuvam tremata moze da bide i pozitivna ,dodeka stravot e najgolemiot neprijatel na covekot:smir: :smir: :smir:

Мислам дека тремата уствари е мешавина на поблаг степен од страв и срам....ама тремата е брзо минлива работа односно ја снемува кога веќе ќе помине онаа работа која ја поттикнала тремата...нормално доколку помине како што треба или онака како што сме сакале да помине ама исто така тремата некогаш може да биде и позитивна во зависност од ситуацијата...

Па мислам дека тремата и стравот се поврзани, тремата е поттикната од стравот..Имам имано мн трема премногу, и стално тоа е поседица на стравот кој го чувствуваме..Никогаш не успеав да се справам со таа трема и до ден денес ја имам ама тоа ептем ненормано многу е застапена во одредени ситуации кога сум во исчекување, натпревар, испит и сл..

Стравот и тремата се многу слични но не и исти. Разликата е во тоа што стравот го имаме кога се плашиме од нешто, а тремата е кога си во исчекување на нешто за кое не можеш да претпоставиш како ќе се одвива или како ќе заврши.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom