Стравот и тремата - имаат ли нешто заедничко?

Pa spored mene definitivno se povrzani dejstvuvaat voglavnom zaedno, stravot poveke bi go povrxzal so nemanje samodoverba a tremata so vozbuda,iscekuvanje. Vo nekoe ekstenzivno tolkuvanje jas ja gledam tremata kako strav od nepoznato , strav od toa kako ke reagirame nie na nesto sto go ocekuvame, a koesto ima golemo znacenje za nas.:uvo::uvo::uvo::nesum:

mislam deka i dvete se opasni,pogotovo na ispit,,mi se slucilo BLOKADA NA MEMORIJATA
ABE NE ZNAEV KAKO SE VIKAM
Inaku tremata ne e nesto koj znae sto,sekoj ja pocustvuval vo skolo na faks,rab od bilo sto moze da se producira,no stravot e za mene poopasna rabota,moze da ve isprevrti naopaku.Inaku za podolgotraen strav od nekoja rabota mislam deka treba da porazgvara so nekoj i da se poraboti na svoeto samopouzdanje samo taka ke se nadmine.
Kaj mene pali on "mecka strav mene nestrav"

Мислам дека мора да има некоја поврзаност меѓу тие две работи ама и тоа што го мислам да го кажам не знам како да го објаснам па затоа само ќе кажам дека има поврзаност.

трема ретко имам и мислам дека не е поврзана со стравот.тремата ја имав кога одев на школо.стравот е нешто друго,чувствувам страв од темница,чувствувам страв од лоши луге......

Тие две работи се многу поврзани.Мислам дека после стравот секогаш иди тремата

Доста различни поими.
Тремата се манифестира како последица на несигурност од нешто кое треба да го направиме. Најчесто е мислата дека нештото кое го правиме нема да го направиме најдобро што можеме.
Додека пак стравот е состојба на умот кој се манифестира на различни начини. Страв од темница, страв од височини, страв од змии.
Во првиот случај (читај тремата) имаме чувство дека нема да ги задоволиме нашите очекувања, а пак во вториот случај (стравот), чувствуваме опасност од можните последици (што би можело да има во темнината, би можеле да паднеме од 15 спрат и да се утепаме, да умреме од труење на змија итн.)

Тремата е страв и возбуда во едно.
Во исто време е и страв од неуспех и возбуда од она што следува и сме ви исчекување што ќе произлезе...
Различно мислам дека е тоа што стравот може да се јави само како СТРАВ,а тремата секогаш е склоп на страв и возбуда(исчекување,нетрпение...).
А заедничка им е особината да го кренат адреналинот.

Отприлика истово го мислам :)
Само ќе додадам дека стравот го имаат сите... Значи, вродено чувство е... Додека тремата може, а и немора да се појави :)

Според мене, тремата е страв од тоа што сл. ќе се случи...најчесто за нешто што ни е важно, дали ќе го направиме добро тестот, или дали ќе не примат на некоја аудиција...мислам, се сфаќаме...трема е кога чуствуваме од една страна возбуда а од др. страна страв поради нешто што следи, а што ни е важно. И обично исчезнува кога сето тоа ќе помине.
Додека пак стравот...е нешто сосема поинаку... стравот е подлабоко чувство, подолго трае..кај некој дури и цел живот. Луѓето се плашат од различни работи, некои се плашат од височина, др. од затворен простор, инсекти, па се до некои работи кои на некого би му се чинеле најбанални, но тоа е тоа. За мене стравот не претставува ништо др. освен на некој начин длабоко втиснување на нешто во нашиот мозок. И само од нас зависи дали и понатака ќе се плашиме. Луѓе што имаат силни карактери, би можеле да ги совладаат стравот, доколку си кажат самите на себе и притоа се убедат, дека се плашат од глупости, дека нема потреба од никаков страв. Зашто ако се плашиме од нешто, барем според мене, тоа толку длабоко го втиснуваме во психата, што сами несвесно предизвикуваме тоа да се случи.

Сума сумарум...стравот и тремата немаат мн. заеднички нешта, освен што тремата содржи во себе мал страв, и што и двете како што вели Џену Грл, се базирани на психолошка основа!

Инспирирана сум од слична на оваа, но не иста тема, затоа ги молам модераторите да не спојуваат, бидејки се работи за две различни работи.

Е сега, што мислите, дали стравот и тремата имаат барем нешто заедничко?
Дали тремата е поттикната од стравот или обратно, стравот е поттикнат од тремата?
Што мислите, и ако се сложувате или не, зошто баш така?
Па поодделно гледани, се многу различни, но сепак можам да им најдам заеднички особености.. Во самиот страв може да има трема и во самата трема страв.. Во тремата може да има страв од неуспех, од прифатеноста на нештото или самата личност од другите како и страв од самите себе, дали ќе се покажеме како што најдоро умееме.. И обратно нели, во стравот да се содржи тремата поради наведените причини или пак двете измешани... Тремата може да е поттикната од стравот, затоа што може да имаме трема поради стравот од неуспех или од стравот за тоа дали ќе го дадеме најдоброто од себе или можеби стравот кој се јавил поради недостиг на самодоверба, како и стравот може да е поттикнат од тремата на истиот начин..:smir:

Кратко и јасно - Можен неуспех

Според мене тремата произлегува од стравот

Секако дека имаат. Стравот може да се манифестира од тремата и тремата се изразува преку внатрешниот немир.

За многу работи постои страв,но не и трема. Гладиус добро го долови тоа.
А, кога имаш трема, се плашиш од неуспех.
Значи според мене тремата произлегува од стравот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom