Vardarishte!
Why Does My Heart Fill So . . . ''WARdarishte'' ! !

((
NE UBIVAJ (ME!), VDOMI (ME!) --- DON'T KILL (ME!), ADOPT (ME!)
DO YOU FEEL LUCKY !?
ISTOWAR
DEAR FRIENDS...DRAGI PRIJATELJI...DRAGI PRIJATELI
PLS, SIGN&CONFIRM, SHARE ON YOUR WALL, TNX A LOT !
http://www.thepetitionsite.com/1/stop-the-massacre-in-skopje-macedonia
-----------------------------------------------------
http://www.facebook.com/pages/Skopje-Macedonia/DA-GI-SPASIME-KUCINJATA-OD-VARDARISTE/176149692261
1. Веднаш да запре енормното усмртување и да се спроведува програмата со која стационарот е отворен, а тоа е Залови-стерилизирај-врати.
2. Воведување прецизна евиденција на секое заловено, стерилизирано, а пред се еутаназирано куче, со детално прецизирање на причините за таквата одлука и потпис од ветеринарното лице кое смрттта ја сметало за неопходна!
3. Итно отворање на стационарот за посетители и активисти секој работен ден како што е практиката во сите европски држави и во нормалните стационари од овој вид, а не само во петок и сабота по 3 часа дневно.
4. Дозвола за влез на волонтери во стационарот, со флексибилно време на работа, бидејќи помошта ја нудиме без барања за финансиски надомест.
5. Транспарентност на работењето на стационарот, а воедно и достапност до јавните податоци кои го засегаат неговото функционирање – посочуваме дека и по 5 месеци чекање немаме добиено податоци кои сме ги барале за функционирањето на истиот, и покрај тоа што институцијата е обврзана да ни ги достави!
6. Вработување на лица во стационарот што ги сакаат и се грижат за животните, а не на неквалификуван и груб персонал.
7. Соработка меѓу надлежните и невладиниот сектор за наоѓање заедничко решавање на проблемот со бездомните кучиња, што е практика во секое демократско општество.
8. Подобрување на условите во стационарот Вардариште, каде во моментов стотици кучиња умираат од прегладнетост, студ и од заразни болести.
ВЕ МОЛИМЕ ПРЕПРАЌАЈТЕ ГО ОВА ПИСМО НА ПРЕМИЕРОТ ГРУЕВСКИ (ископирајте го и пратете го на линкот на Владата кој ви е посочен доле) а истото препраќајте го И НА НАВЕДЕНИТЕ МАИЛ АДРЕСИ. Помогнете ни да ставиме крај на масовното и произволно усмртување во стационарот Вардариште кое воопшто не е намалено. Вашиот глас на животните им е најголема помош!
Ви благодариме
Почитуван Премиеру Груевски,
Не така далеку на Балканот, во Дубровник, Хрватска деновиве ни беше презентиран европски модул на решавање на градска проблематика. А пред се беше слушнат гласот на народот. Зошто тој е нели најважен.
Дубровничкиот градоначалник лично ја повлече одлуката за евтаназирање на бездомните кучиња кои нема да се вдомат, откако 12 000 хрвати преку јавниот сервис фејсбук јасно ја искажаа својата волја таков чин да не се случи. И целокупната политичка сцена застана зад нив – хрватската премиерка Јадранка Косор јавно се заложи понудувајќи дури и финансиски да инвестира. Проблемот беше решен, брзо и ефективно. Како што прилега, европски и демократски.
Сега се прашуваме ние македонските активисти за заштита на животни, што ли греши нашиот, македонски граѓанин. Па нели повеќе од 15. 000 граѓани на Македонија го прават истото со месеци, преку здруженијата за заштита на животни и преку јавниот сервис, јасно упатувајќи пораки до градските власти да престанат со енормното и неоправдано убивање на бездомните кучиња во стационарот Вардариште, како крајно сурова, нечовечна но и апсолутно неефикасна метода. Варварска, метода која не уназадува децении и го етикетира и срами Скопје.
Она што се случува внатре, зад вратите на стационарот Вардариште е посебна приказна која соодвествува само на нецивилизирани држави каде што се практикува самоволие на посилниот или оној на власт. Имено, кучињата ги чуваат во мизерни и неподносливи услови, на отворено, по 10 кучиња во кафези со бетонски под, кои ги мијат со шмркови вода без да ги извадат кучињата одвнатре. Кучињата се принудени да лежат на влага врз својот измет и урина, исцрпени, траумирани, без доволно храна но честопати ниту вода, а истата којашто им ја даваат нередовно, е загадена. Од друга страна пак, Вардариште ги попречува здруженијата за заштита на животните да помогнат при вдомувањето на кучињата, што не доликува на едно развиено општество каде невладините организации и јавниот сектор се должни да соработуваат. Во стационарот посетата е дозволена само во петок и сабота од 9-12 часот, а сликањето на кучињата е строго забрането.
Небаре Вардариште е некаков воен објект, а не јавна институција која работи од парите на граѓаните, а сето тоа со цел да се прикријат мизерните услови од кои секој нормален во светот би се згрозил!
Премиеру Груевски, ние сакаме цивилизирано и модерно Скопје! Сакаме и нудиме европски стратегии и решенија за хумано и единствено ефикасно решавање на проблемот, застануваме против оваа нехумана одлука и Ве молиме да го уважите гласот на повеќе од 15.000 македонски граѓани и сите најсилни светски здруженија за заштита на животните кои рекоа НЕ за убивање на кучињата. Повеќе од срамно е да се убиваат официјално 60 отсто од бездомните кучиња (неофицијално над 90%), додека светот гледа и го осудува ваквиот чин. Ве молиме вложете лични напори за ова конечно да престане! Нека Ви послужи и како мотивација гестот на хрватската премиерка, гест кој сведочи за нејзината мудрост како политичар и пред се големина како човек, подготвеност да интервенира за доброто на сите – на граѓаните, но и на животните, во случајот кучето – човековиот најдобар пријател!
Со почит,
(вашето име и презиме)
ЛИНКОТ НА ВЛАДАТА-
http://www.vlada.mk/?q=contact
ИСТОТО ПИСМО ПРАТЕТЕ ГО И НА:
pretsedatel@sobranie.mk;
gradonacalnik@skopje.gov.mk;
vmro-dpmne@sobranie.mk;
contact@sdsm.org.mk;
nsdp@sobranie.mk;
ldp@sobranie.mk;
dui@sobranie.mk;
dterzievski@idvet.gov.mk;
khs@khigiena.com.mk;
mia@mia.com.mk;
makfax@unet.com.mk;
netpress@netpress.com.mk;
dnevnik@dnevnik.com.mk;
vesnik@utrinski.com.mk;
vest@vest.com.mk;
vreme@vreme.com.mk;
vecer@vecer.com.mk;
koha@koha.com.mk;
lajme.sk@mail.com;
nm@novamakedonija.com.mk;
kanal5@kanal5.com.mk;
a1tv@a1.com.mk;
telma@telma.com.mk;
tvmtm@dasto.com;
ranoden@a1.com.mk;
skynet@euronet.com.mk;
tvsutel@mol.com.mk
Dragi prijatelji, molimo Vas potpishitie i potvrdite peticiju i spodelite je na vashim "zidovima", veliko Vam HVALA!
Dragi prijateli, Ve Molime da ja potpishete i da ja potvrdite peticijava i da ja spodelite na vashite zidovi.Ogromno BLAGODARAM!
Our goal is 5000, just 1 503 signs to achive goal, TNX!
Cilj je 5000 potpisa, samo josh 1 503 popisa, HVALA!
Celta e 5000 potpisi, falat samo ushte 1503 potpisii. Blagodarime!
Со протестот сакаме да го свртиме вниманието на градските власти и на граѓаните кон свирепиот начин на кој се третираат бездомните кучиња во нашиот град, со цел проблемот да се реши на задоволство на сите граѓани!
Сакаме да укажеме и да бидеме сослушани дека овој нехуман и свиреп метод, односно стапката на еутаназија од 60 отсто на уличните кучиња, не само што е срам за нашата држава, туку е и крајно неефикасен и неекономичен метод за справување со проблемот.
http://www.facebook.com/album.php?aid=121506&id=176149692261
Take Care, Be GooD and ENJOY!
Regards&Respect,
Irreversible Protocolarum.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^