Стипендии

• Креатор на темата Креатор на темата Mädchen
  • Време на започнување Време на започнување
а) Прва група - стипендии за студенти од социјални категории
1. Постигнат успех од претходните студиски години до тековната 2015/2016 година за сите студиски програми. По основ на овој критериум може да се добијат најмногу 20 бодови.

Колкав треба да биде успехот ? Мене ми е 7,5 дали е можно да не ја добијам стипендијата со оглед на просекот, а притоа ги исполнувам сите останати услови за стипендијата од овој вид... ?

а) Прва група - стипендии за студенти од социјални категории
1. Постигнат успех од претходните студиски години до тековната 2015/2016 година за сите студиски програми. По основ на овој критериум може да се добијат најмногу 20 бодови.

Колкав треба да биде успехот ? Мене ми е 7,5 дали е можно да не ја добијам стипендијата со оглед на просекот, а притоа ги исполнувам сите останати услови за стипендијата од овој вид... ?

Мислам дека нема врска просекот, други работи се гледаат за оваа стипендија.

И дали некој има искуство со тоа да добил некоја стипендија за која што за многу малку не го исполнувал просекот,а сепак бидејќи немало доволно луѓе кои аплицирале го одбрале него?
Фала многу

Кoнкретнo зa инфoрмaтичкaтa стипендијa...
Лaни биле предвидени 125, a спoред резултaтите дoделени 82 стипендии (oд 90 дo 100 пoени). Тaкa штo oдгoвoрoт е нaјверoјaтнo не.

Нo, кoгa веќе aплицирaш зa другите групи и дoстaвувaш дoкументaцијa, ништo немa дa те чини дa пуштиш уште еднa aпликaцијa и зa тaa групa.
Прoбaј си јa среќaтa :D

Абе на ова уверениево кај што се пишуваат положените предмети. Пишува дека треба да се внесе оценка (со број), оценка (описно) и ЕКТС оценка. Што е ЕКТС оценка?

Абе на ова уверениево кај што се пишуваат положените предмети. Пишува дека треба да се внесе оценка (со број), оценка (описно) и ЕКТС оценка. Што е ЕКТС оценка?
Буквите. А за 10ка, В за 9ка итн.

Јас барам информација во врска со стипендииве, ако може некој нека ми пише.
1.кое време се аплицира за стипендии во странство,пример јас сега сум 4та години и немам уште ништо документи како што е матурскиов испит за да го приложам како доказ,читав нешто на интернет ама има различни термини и тоа некако рано ми се видоа термините нема со што да аплицирам.
2.на нашиве факултети можеш да земеш стипендија уште во првата година ако имаш добар просек од средно?јака конкуренција?

За првата категорија,колку бодови се добиваат според платата на родителите? Незнам дали вреди да спремам документи,на технички сум и тоа се 10 бода плус.

Може ли некој да ми каже како да ги изменам податоците кои ги пополнив за стипендијата? Кога се логирам со ID-то и ЕМБГ, ми дава само тоа што сум внел, а нема начин како да се измени ?

Може ли некој да ми каже како да ги изменам податоците кои ги пополнив за стипендијата? Кога се логирам со ID-то и ЕМБГ, ми дава само тоа што сум внел, а нема начин како да се измени ?
Јас уште не сум аплицирал, ама знам дека кога разгледував пишуваше дека можеш повеќе пати да ја препратиш апликацијата, и ќе се рачуна само последната која си ја пратил. Такада ваљда ако сакаш да смениш, пополни све од ново и прати пак.

Во кој документ конкретно се бара ова? Не сретнав ништо слично

Уверение за положени испити.
Тоа е она што ти го заверуваат на факултет? Ако е тоа,кај мене нема такви информации па најверојатно зависи од факултет до факултет

Дечки, во евидентниот лист треба да се наведени сите документи кои ги носиме, но за жал, Изјава на кандидатот дека не е корисник на друга стипендија не е наведен. Пребарував по Интернет и видов дека во ланскиот конкурс, во евидентниот лист беше наведена истава изјава. Пратив емаил, но сеуште немам одговор, а евидентниот лист не е сменет.
Мислите дека ќе биде проблем кога ќе ги носиме документите, бидејќи колку што знам јас, кога ги носиш, во истиот момент на тој евидентен лист ти заверуваат дека ги носиш и кои ги носиш, а вака како ќе заокружат дека ја носиме оваа Изјава? :confused:

Лани и прелани последниот што влезе беше со просек 8 или 8.1, така нешто. Според мене вреди да се проба, документите што ти требаат ќе те чинат околу 200-300 денари....
за кој од документите се плаќа?

за кој од документите се плаќа?
Не знам дали се исти документите за пријавување и продолжување на стипендија, ама јас годинава ја продолжував стипендијата и платив само за уверение за положени испити и нормално таксена марка. Се на се некаде околу 300 денари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom