Стипендии

• Креатор на темата Креатор на темата Mädchen
  • Време на започнување Време на започнување
jas razbrav deka parite od stipendiite ke gi pustat vo maj, a od rezultatite od krediti ni traga ni glas :D

Па ако ги добиеш кажи што ке ти кажат...пожто мене ми кажаа имат работа да идам после понеделник :)

Istoto i mene mi go kazaa, od ponedelnik da sum idela tamu pa ke videle sto kako

Мај??? Па дали се нормални.. :icon_eek: :nenene:

На ТВ кажале до крајот на месецот (за стипендиите), а како проблем со кредитите посочиле што не се враќале....

Мене ми рекоа дека од стипендиите за информатичарите се префрлени пари за 3 месеци. Треба да проверам деновиве. Ние завршивме порано, незнам дали и за обичните стипендии има префрлено, проверете во секој случај.

Mi kazaa koleski deka slusnale na vesti deka parite za studentski stipendii do kraj na mesec ke ni gi prefrlat,a za krediti veke nemalo da davale zs nikoj ne gi vraka(e sea ne znam dali od ovaa godina ili od dr za kredititte ).Za parite ostanuva da cekame :pos2:samo uste kolku ke cekame:pos2:

А до кога треба да исчистиш година за да можеш да се пријавиш за стипендија... заклучно со августска испитна?

А до кога треба да исчистиш година за да можеш да се пријавиш за стипендија... заклучно со августска испитна?
Мислам дека можеш да се пријавиш за стипендија и со -2 предмети... ама не сум сигурен ;)

Мислам дека можеш да се пријавиш за стипендија и со -2 предмети... ама не сум сигурен ;)
Можеш со -1 :)
И да рангирањето се прави по завржувањето на августовската сесија (па и септемвриска ако има на други факултети пошто кај мене некои што земаа стпендија дел од предметите ги положија во септември:))

А кога се тогаш пријавите за стипендија/кредит?

Има ли шанси да се земе стипендија со просек 8.5,значи на граница некаде.По што нели се во ограничен број докај 2000 стипендии за државни факултети незнам точно.И од каде можам да најдам подетални информации за стипендиите?Фала поздрав

e kolega i ti gi cekas a??? mislam deka se vo septemvri-oktomvri:smir:

Има ли шанси да се земе стипендија со просек 8.5,значи на граница некаде.По што нели се во ограничен број докај 2000 стипендии за државни факултети незнам точно.И од каде можам да најдам подетални информации за стипендиите?Фала поздрав
i mene me interesira so koj prosek moze da se zeme :smir:?

Ајде да расчистиме некои работи кои ве мачат:

Пријавите за стипендија/кредит се кога министерството ќе каже, т.е. кога ќе се објави конкурсот, кој обично е некаде октомври

Има шанси да земеш со граничен просек. Оваа година беа 1600 стипендии од кои 1360 беа за државни, а 240 за приватни факултети. Земаа стипендии вкупно 1236 од државните според листата, значи се доделени помалку од предвиденото. Еве ти линк до конкурсот за оваа година:
Линк

e kolega i ti gi cekas a??? mislam deka se vo septemvri-oktomvri:smir:

i mene me interesira so koj prosek moze da se zeme :smir:?

so 8.5 - Stipendija,
so 7,5 - kredit....

Ова го пишува во конкурсот за стипендиите:
Остварен успех во текот на студирањето – студентите на техничките факултети да имаат постигнат просечен успех од I-та до тековно запишаната студиска година од најмалку 8 (осум), а студентите на факултетите од општествените науки, медицинските науки и на факултетите од уметностите да имаат постигнато најмалку 8,5 (осумипол) просечен успех

А за кредитите:
Остварен успех во текот на студирањето – студентите на техничките факултети да имаат постигнат просечен успех од I-та до тековно запишаната студиска година од најмалку 7(седум), а студентите на факултетите од општествените науки, медицинските науки и на факултетите од уметностите да имаат постигнато најмалку 7,5(седум и пол) просечен успех

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom