Стипендии

• Креатор на темата Креатор на темата Mädchen
  • Време на започнување Време на започнување
Луѓе ги извадовте ли потврдите од УЈП и останатите потребни документи за стипендија 2010/11или сеуште е рано :kesa:

Дали знаете како одат работите со средношколска стипендија каде треба да се оди и што треба да се праи, чекам одговор.

Дај луѓе да се организираме малце, да го контактираме министерот да го потсетиме дека треба договорите за кредитите да ги потпиши -ако има намера....оти мислам дека стварно ја забаија работава !

Дај најдете нешто бројче да му звониме...
Или пак по медиумиве да пишиме да го покренат тоа прашање, белким од страм ќе ја забрзаат постапката и ќе ни исплатат тоа за што конкуриравме и што ни беше одобрено!!

Ајде сите по еден маил да им шишиме на редакциите во поголемиве медиуми,белким некој ќе се нафати да ја третира темава...

moze nekoj da mi dade link od stranata za stipendii ??? i dali znaete vo koj vesnik treba da izleze konkursot ??? fala odnapred :)

Знае некој кога се аплицира за стипендија и дали може да се изостави еден предмет ?

Знае некој кога се аплицира за стипендија и дали може да се изостави еден предмет ?

Рано е, има време :)
Ако не се лажам лани аплициравме некаде на средина на ноември па можеби беше и декември :)
Прво треба да излезе конкурсот некаде на средината на Октомври или почеток на Ноември.
Мислам дека можеш да подадеш документи со положени 90% од предметите. Значи треба да си пресметаш колку ти доаѓа тоа во зависност од тоа колку предмети имаш. Е сега дали можеш да прикриеш некој предмет и да го пријавиш како неположен само затоа што ти расипува просек, не сум сигурен.

Јас имам нешто друго да прашам...
Пошто прва година земав стипендија со просек 9.00 сега просекот ми падна на 8.5 мешутоа имам и еден предмет кој допрва ќе го полагам. Реално е да добијам шестка по него ако положам и просекот ќе ми падне уште малку... Прашањето ми е што ако не го положам, дали тогаш во вкупниот просек оценката по тој предмет ќе ја рачунам како 0, или па воопшто и нема да се смета тоа како предмет. Незнам како појасно да објаснам...
На пример досега сум положил 16 предмети и имам вкупен збир од оцени 136, е сега ако го паднам предметов, збирот ќе си остане 136. Но прашањето е дали и тој предмет треба да го сметам при пресметувањето на просекот или па се бара просек само од положените предмети. Се надевам свативте што сакам да прашам, па фала на тој што ќе ми одговори...

ако разбрав ко шо треба,многу е лесно.ако ти е само тој предмет, немораш да го пријавиш, т.е немора да ја зимаш оценката се додека не поднесеш за стипендија.без 1 предмет можеш да зимаш

Може да ми каже некој колку се бараше просек за стипендија на електро минатата година, дали имаше и студентски кредити и колкав просек требаше да се има за студентски кредит.

А нешто ново околу евентуалните две рати стипендија??ке се исплатат или ке чекаат да ги заборавиме?

мислам дека е рано да се разговара за стипендиите за наредната година,бидејки уште од минатата не се исплатени :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom