Стипендии

• Креатор на темата Креатор на темата Mädchen
  • Време на започнување Време на започнување
Може некој да ми објасни што е разликата меѓу студентски кредит и студентска стипендија, и колку треба да имаш просек за да аплицираш? Благодарам однапред
Едната беше со просек 9.0+ и помал уддел има примањата на родителите, следната беше со просек 8.5+ каде примањата на родителите играат поголема улога. Има и посебен тип на стипендија каде голем број поени носат примањата. Како што пиша и членот над мене, повеќе поени добиваат од природно-техничките и медицинските факултети. Да не ти објаснувам сувопарно, еве ти линк, ова е од постар конкурс, би требало се' уште да е исто.
http://www.mon.gov.mk/index.php/konkursimon/870-2011-11-11-09-28-20

Имам 9,2 просек - од технички науки. Имам шанса за стипендија тип А?

Здраво јас сум 17 годишен тинејџер од Скопје и се занимавам со цртање. Еве ја мојата страница и многу би ми значело ако ја погледнете, поздрав.
https://www.facebook.com/TasevskiART
oXVbD46.jpg

А чекајте, веќе не влијае тоа колкави примања имаат твоите, т.е. само просекот е битен?

А чекајте, веќе не влијае тоа колкави примања имаат твоите, т.е. само просекот е битен?

Зависи...Разграничени се. Има стипендии за социјални групи каде што влегуваат примањата и стипендии за талентирани студенти каде се гледа само просекот (значи без примања на родители).

Зависи...Разграничени се. Има стипендии за социјални групи каде што влегуваат примањата и стипендии за талентирани студенти каде се гледа само просекот (значи без примања на родители).
Ок, мене ме интересираат вторите. Пошто знам брат ми кога зимаше (не ми текнува точно која година беше ама пред едно 4 години сигурно, можда и повеќе) се бараше и информација колку зимаат твоите (Тип А, Тип Б беа тие стипендии).

Ок, мене ме интересираат вторите. Пошто знам брат ми кога зимаше (не ми текнува точно која година беше ама пред едно 4 години сигурно, можда и повеќе) се бараше и информација колку зимаат твоите (Тип А, Тип Б беа тие стипендии).

Нема повеќе Тип А/Б...ланскиот конкурс беше со просек, па ништо чудно и годинашниов да биде така.

Дали ако си апсолвент тогаш може да се пријавиш за стипендија за прв пат?

Може ли некој што е бил на натпреварот по англиски во Јахја Кемал за стипендија, да ми го објасни концептот на натпреварот и материјалот од кој има учено? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom