Сте јаделе ли питулица и тури-потпечи (ѓомлезе)?

  • Креатор на темата Креатор на темата FrAnKEnsTEiN
  • Време на започнување Време на започнување
F

FrAnKEnsTEiN

Гостин
Baba mi pokojna mnogu ubavo gi pravese ovie raboti!
Aj pa ako nikoj ne jadel ke vi objasnam ponataka kako se pravat i sto se ustvari!
Pozdrav
 
Sto e toa turi-potpeci?
aj fino lepo sea da objasnis:)Inaku takvi "babini" specijaliteti mnogu sakam,mojata babicka mi pravese przeni kori,ili so seker ili so sirenje..prekrasni se!
 
тури-потпечи, или ѓомлезе(ц), е Македонски специјалитет, намногу застапен во Охрид и Охридско

мислам дека некоја од модераторките имаше една тема за тоа тука некаде...

иначе, се спрема на ваков начин:

- припремаш каша-мешавина (тесто) од брашно, вода, шо знам јас шо се (различни рецепти има :)

- палиш огно

- тлаваш сачо (сач, вршник, врста сад, ако немаш таков, и тепсија брка работа) да се стопли на огно

- го топлиш и капако

- тураш една лајца тесто

- тлаваш капако од горе да се потпечи

- фрлаш некои си мирудии (сирењце, ова она :)

- така дури не е догоре полн сачо / тавата

не знаев дека има Македонци и Македонки кои не знаат шо е „ѓоа мезе“
или ѓомлезе или тури-потпечи :)

пријатен ден и добар апетит
 
Ова е ептен гурманско јадење. Во Охрид/Струга доста го прават. Баш деновиве треба баба ми да направи едно.

Еве како изгледа

1ggdsfdsf.jpg
 
Na albanski e poznato kako FLI-ja ....inaku i jas go sakam ovoj specialitet mnogu ama i kaj nas poretko se pravi
 
tokmu toa e turi potpeci!!!U ohridsko go vikaat gjomleze a vo mijackiot kraj od kaj sto se baba mi i dedo mi go vikaat turi potpeci! Pa Andronik da viknes da ksneme malce posto ne sum jadel dolgo vreme od toa!!!Pozdrav
 
Еј Ѓомлезе е ЗАКОН!!!!!
Немам одамна јадено ама кога и да има цело го јадам,изгледа затоа и не ми прават веќе хехехехе
 
Marlboro-light и кај нас ретко се прави, за себап и слично. Или ако подолго не е направено ќе се направи одвреме-навреме.

FrAnKEInsTEiN бујрум, слободно било кога кажи.
 
Stom stignam MK , tetkami stanva drugio den rano i prv den na odmoro e obavezitelno dzomlezeto .. Mmm kako bi k snala edno parce sega so kiselo mleko .
Bw letoski Ohrid imase niz carshija se prodavaja za sitni pari ama ne se sporedvase so na tetkami:)
 
ragazza напиша:
Stom stignam MK , tetkami stanva drugio den rano i prv den na odmoro e obavezitelno dzomlezeto .. Mmm kako bi k snala edno parce sega so kiselo mleko .
Bw letoski Ohrid imase niz carshija se prodavaja za sitni pari ama ne se sporedvase so na tetkami:)
И јас идам на гости кај тебе и јадеме ѓомлезе заедно!!!!:je::je:
 
Имам јадено , многу е вкусно.
 
Е како не сум јадела...таман работа во Прилепска куќа да не каснеш тури-потпечи...нема шанса!
Прилепчани го прават уште повкусно од Охриѓани,но сепак мислам дека во Мариово е настанато.И највкусно го прават,рака на срце!!! :)
 
Дали сум јадела? Ха!
 
Андроник напиша:
Marlboro-light и кај нас ретко се прави, за себап и слично. Или ако подолго не е направено ќе се направи одвреме-навреме.

FrAnKEInsTEiN бујрум, слободно било кога кажи.

I jas doagjam :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom