Сте јаделе ли питулица и тури-потпечи (ѓомлезе)?

  • Креатор на темата Креатор на темата FrAnKEnsTEiN
  • Време на започнување Време на започнување
Андроник, брачко, нека има и едно за мене(парче, тавче...). Ме разјадовте у 6 и пол. Не ми текнува на еквивалент од баба ми. Слатко изгледа...
 
Abe ova katce me pravi nostalgicen...ebati italijata nisto butur nema osim pizza i pasta..dajte tama za pizzi i pasti da ima sto da kazam:)
 
Kaj i da se ide planirajte me i mene zosto jas od nostalgija kon toa ja pocnav temava:pos::pos::pos:
 
тоа тури потпечи немам јадено а би сакала да пробам ,а за питулици традиција ни е за бадник обавезно ги спремаме слично се правата како палачинките само што смесата се состои само од вода ,брашно и сол и наместо во тавче се печат на ламаринче специјална старинска направа за питулици.Така спремени питулиците се редат во тавче наизменично со смеса од лук ,вода и масло така да тоа оди вака еден ред питулици и еден ред од сместата и откако ке се нареди се сечи на колку сакаш парчиња и се печи .
 
Тури-потпечи....аххх...една моја подалечна баба (поточно сестра на дедо ми), Бог да ја прости, коа идевме накај Охрид ќе поминевме кај неа...Леле леле леле едно ѓолезе шо праеше...Алал да и е...ЕДвај чекав да се враќам од Охрид за пак да поминам...Преубаво го правеше...Ми недостига тој вкус...Мајка ми неможе да го напрај, треба некаков си вршник едно такви чудно..А ние дома само шпорет иаме:pos2:
 
Мајка ми и баба ми го прават убаво. Иначе, од Охрид сум и мислам дека охриѓани се мајстори за ѓомлезец. :)
 
абе ова ѓомлезе само ние од охридско- струшкиот регион знајме што е
овие накај источна македонија појма немаат за него
ама незнаат што пропуштаат, дефинитивно најдобар и уникатен специјалитет
 
абе ова ѓомлезе само ние од охридско- струшкиот регион знајме што е
овие накај источна македонија појма немаат за него
ама незнаат што пропуштаат, дефинитивно најдобар и уникатен специјалитет

Се сложувам со тебе, дури и странците кои го пробале даваат позитивни критики и плаќаат и по 1.000 денари за добра тепсија ѓомлезец.
 
:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud: Пазете сега прикaзнава моја (истинита прича шо ми се има на мене десено):

Одам на Парк плажата и си седам така си одмарам,намерно ја избрав плажава како помирна без музика,онака опуштено,лагано.....Едно време од таму се задава еден чиче:Топло Ѓомлезе!!!...Повелете Ѓомлезе......Ај рекоф мајката шо му е на чоеков,кажува нешто,а појма неам шо кажува.Чим вика ТОПЛО,си реков мора да е нешто за јадење,ама од кај да знам шо е можда има некоја состојка шо не јадам нешто,а немав ни представа од шо можи да биди(благо,солено,кисело.....).И пак чичево: Повелете топло Ѓомлезе!!! Леееелееее.....А бе не купувам рекоф шо сака нека биди,а башка то кај на плажа,па уште нешто топло да јадам. Случкава се погоди да биди баш предпоследниот ден ко си одев од одмор.Другиот ден си одам дома.Пуштам скајп и го прашав Жанко ЗШ од Голабовци: А бе брат му велам аман за аман кажувај шо е ЃОМЛЕЗЕ!!! Добро бе ми вели стварно не знајш? Стварно му велам неам никаква представа шо можи да биди.А бе толку ми вика не ти се даваја двајс денара да си купиш?Ама не знам му велам шо можи да биди па да земам да го купам и да го јадам тоа чудото.И капак на сета брука беше шо кажа во програма на СуперРадио дека Прилепчани појма немале шо е то Ѓомлезе :kesa::kesa::kesa:.Друг пат ми вика ко че идиш да ми кажиш,јас че ти купам за да пробаш.Па ај здравје боже годинава че пробам :smir:
 
Имам пробано, и охридско и стушко, мрсно е така, нема зајре, има мрсни прсти после, ама е интересен вкусот. Така,автентично некако се осеќаш додека јадеш:)
 
i ja imam probano u ohrid kaj edni prijateli i navistina e mn extra za jadenje
 
Аххх ги обижавам овие две работи.Некогаш прави баба,а некогаш и купуваме.Стварно ми се многу вкусни посебно ѓомлезето мх мх мх.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom