Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Statistikata e druga, ima konstanten 10% + posto rast na stranski turisti izminatite godini. Primer: https://www.radiomof.mk/infografik-minatata-godina-registrirani-1-260-425-turisti-vo-makedonija/ .
Taka da ima dosta povekje i air bnb i booking, no i firmi koj kupuvaat i rentaat objekti vo centar. Uste ne vlegle golemi fondovi da kupuvaat objekti, e togas kje bide interesno.

Za toa deka se vrakjaat ili ne doagjaat od pomali gradovi, poise e individualno, ima razni primeri. Nema nekoja statistika da vidime deka toa e taka.
Статистиката е можеби таа ама ако се отвори страната за статистка која има извештаи по месец најбројни во Јули(последно објавено) се:
Земји од кои дошле најмногу странски туристи во јули 2025 година:

• 55 129 од Турција
  • 9 898 од Србија
  • 4 304 Полска
  • 3 989 Холандија
Србите преспиваат накај пат накај Грција, полјаците и холанѓаните се по Охрид. Турците се најбројни во Скопје. Е сега колку може да веруваме на статистика е имам другар што тоа му е и работа да издава своите станови(па и тие што ги рента) на airbnb/booking и не пријавува ниту еден што доаѓа да преспиваат кај него.

Повеќе е индивидуално зашто и во помалите места се качи стандардот ама пак повеќе младите(барем од родниот град) преферираат Љубљана и Софија ако ги имаат можностите(финансиите).
Мене ме плаши и сум убеден дека Скопје ќе претрпи демографски промени во иднина што нас нема да ни се свиѓа. Сега дали ќе има нешто ко на запад white flight во скоро нема да има ама во иднина има шанси да видиме kaur flight пошто таму како во одредено маало и училиште надминат одреден процент недомородното население , овие белците бегаат.

Тешко кано, намалено е населувањето во Скопје од другите градови. Демографијата во Скопјемце е уште понамалена, има сеуште иселување и како што оди времето уште повеќе ќе се населуваат турчаги, шкип, еве во мал број ќе најдеш индијци, пакистанец некој кои се за замена на население ама раст тешко. Со постоечката инфраструктура никој полунормален од Штип, Куманово, Св. Николе, Велес нема да се насели. Охриѓани што ги знам некако повеќе ги влече да се вратат Охрид. Населението тоа ќе е со мал нензачителен раст и опаѓање на бројот на Македонци. Сепак никогаш во минатотое не е бил македонски град така да пак ќе се биде мнозинство муслимански.
Пошто у Штип, Куманово и сл., едни услови што има што да ти расправам. Куманово, град од 70.000 жители, има само едно амбулантно возило, и тука завршува муабетот.

Тешко кано, намалено е населувањето во Скопје од другите градови. Демографијата во Скопјемце е уште понамалена, има сеуште иселување и како што оди времето уште повеќе ќе се населуваат турчаги, шкип, еве во мал број ќе најдеш индијци, пакистанец некој кои се за замена на население ама раст тешко. Со постоечката инфраструктура никој полунормален од Штип, Куманово, Св. Николе, Велес нема да се насели. Охриѓани што ги знам некако повеќе ги влече да се вратат Охрид. Населението тоа ќе е со мал нензачителен раст и опаѓање на бројот на Македонци. Сепак никогаш во минатотое не е бил македонски град така да пак ќе се биде мнозинство муслимански.

nisto ne e namaleno, naprotiv zgolemena e populacijata za nekoj 1% sporedbeno so lani sto e otpilika kolku pola negotino.

Статистиката е можеби таа ама ако се отвори страната за статистка која има извештаи по месец најбројни во Јули(последно објавено) се:
Земји од кои дошле најмногу странски туристи во јули 2025 година:

• 55 129 од Турција
  • 9 898 од Србија
  • 4 304 Полска
  • 3 989 Холандија
Србите преспиваат накај пат накај Грција, полјаците и холанѓаните се по Охрид. Турците се најбројни во Скопје. Е сега колку може да веруваме на статистика е имам другар што тоа му е и работа да издава своите станови(па и тие што ги рента) на airbnb/booking и не пријавува ниту еден што доаѓа да преспиваат кај него.

Повеќе е индивидуално зашто и во помалите места се качи стандардот ама пак повеќе младите(барем од родниот град) преферираат Љубљана и Софија ако ги имаат можностите(финансиите).
Мене ме плаши и сум убеден дека Скопје ќе претрпи демографски промени во иднина што нас нема да ни се свиѓа. Сега дали ќе има нешто ко на запад white flight во скоро нема да има ама во иднина има шанси да видиме kaur flight пошто таму како во одредено маало и училиште надминат одреден процент недомородното население , овие белците бегаат.
Toa sto ne prijavuvaat odi vo prilog na toa sto go zboram, deka golem broj lugje rentaat na booking off grid, ama neam konkretna brojka.
No duri i kaj prijavenite ima rast, mozhes da vidis deka ima rast na prijaveni prespivanja, ne samo na vlez vo drzavata. Ima i po gradovi, taka da ne e Ohrid pricinata ( iako i tamu ima zgolemuvanje).

E sea groto se turci, ama kapitalizmot ne bira tuka, mislis u drugite gradovi gi prasal nekoj sto stoka kje zivee :D Od druga strana, zarem Stip e podobro so Turcite? Nema Skopje nekoj problem sto go nemaat vekje site golemi gradovi vo drzavata, ili imas Albanci ili turci, cigani. Nie vekje iame napraeno white flight, izbegani se site od Cair.

Koa sme kaj turcite, golem del od niv i ne se klasicni turisti, tuku sedat podolgo i rabotat tuka, bez da ucestvuvaat u niedna statistika.

Само оваа година знам 10тина луѓе што од Велес се преселија да живеат во Скопје, дел и станови одма купија на кредит. За жал трендот на иселување кон Скопје сеуште трае, во помаливе градови слаб пазар на работа во комбинација со многу слабо настани..

Работата е што од средните градови константо горе долу има некој прилив на млади не се комплетно празни но што правиме со источна, таа веќе 80% се исели и нема веќе кој да иди... види ја само статистиката со студентски домови. Моментално во Скопје не фукнционира ни Кузман ни Стив и како што знам не е критично дека во другите студентски побарувачката е х2, туку се полни само во капицтот нема некоја аларманта побараност. Еве некоја статија од пред 5 години што вика.

+ процентот на иселување е поголем сега од колку порано.

Тоа се еден куп луѓе што нема да инвестираат во живеење во Скопје.

1759744686737.png

Работата е што од средните градови константо горе долу има некој прилив на млади не се комплетно празни но што правиме со источна, таа веќе 80% се исели и нема веќе кој да иди... види ја само статистиката со студентски домови. Моментално во Скопје не фукнционира ни Кузман ни Стив и како што знам не е критично дека во другите студентски побарувачката е х2, туку се полни само во капицтот нема некоја аларманта побараност. Еве некоја статија од пред 5 години што вика.

+ процентот на иселување е поголем сега од колку порано.

Тоа се еден куп луѓе што нема да инвестираат во живеење во Скопје.

Прегледај го приврзокот 457570
Не сум сигурен дека е иселување причина. Мислам дека сеа има повеќе и подобро платена работа и дека не иде и ќоро и сакато на факултет за да не работи или затоа што нема што да работи. А и мислам дека не се седи у домови затоа што имаат повисок стандард за стан да земат 2-3ца цимери цимерки.

Не сум сигурен дека е иселување причина. Мислам дека сеа има повеќе и подобро платена работа и дека не иде и ќоро и сакато на факултет за да не работи или затоа што нема што да работи. А и мислам дека не се седи у домови затоа што имаат повисок стандард за стан да земат 2-3ца цимери цимерки.
колку само студенти се отидени во Словенија...

во Скопје дефинитивно намален е приливот на млади од внатрешноста за некој минимум 20% според мене НО факт е дека прави солидна амортизација на овој феномен некој голем прилив од турци во Скопје што колку толку ја крена побарувачката за станови под кирија иначе до сега мислам дека ќе се случеше стагнација на цените можеби и со мала корекција на долу не очекувам некој поголем пад.

како што русите го кренаа квадатот во Белград, труциве кај нас доприносуваат сепак да биде солидна потребата за изнајмување.... иначе многу што не би можеле да изрентаат подолг период ќе завршеа како понуда за продажба со тоа и поголема понуда и корекција на цена.

колку само студенти се отидени во Словенија...
kolku? 5000 ili 50 000?
Ima namaluvanje na broj na osnovnci, srednoskolci i tn, i ova e delumno proporcionalno namaluvanje. Se iselija dosta lugje so formirani familii prethodnive 7-8 godini, i toa kje se preslikuva vo site fazi od obrazovanieto. Za domovite si vo pravo, najcesto sedea po 1 godina maks tamu.

kolku? 5000 ili 50 000?
Прегледај го приврзокот 457631

2023-2024-та се запишале 1516
2024-2025-та се запишале 1598
Ова најдов прво нешто на гугл.
Годишно веќе мислам дека се паднени бројките на околу 15 000 запишани студенти во Македонија. Најлоши бројки ќе биде кога ќе доде ред да се запишуваат децата родени откако дојде животот и ено опшесфо за сите па наваму. Уким ќе падне на 10 000 запишани па и помалку бруцоши.

Цената на становите во Скопје е таа што е и незнам зошто толку лелекање и солзи ронење. Тоа е пазар и цената е резултат на соодносот понуда и побарувачка. На крајот од денот и кој курац мора сите да живеат во Скопје па дури и во центар? Они немаат два црни гроша во џебот, се крстат во банките и старците нивни, а запнале у центар да живеат. Еве мој братучед, после години плаќање кирија, се пофали дека конечно си го ,,решиле,, стамбеното прашање во Скопје, купиле стан у Капиштец. Ај честито братучед, со здравје и среќа да си го користете станот... каков е и колку го плати? Паа, убав е, близу до зебра и беверли хилс е, на петти кат е, 38 квадрати 70.000 е и паркинг 6.000 е, плус данок 3% и адвокат и нотар... цирка 80.000 е! Супер, со среќа нека е.
И сега се прашувам кој проблем он го решил? Никој! Им ја свлекоја кожата на неговите и на нејзините и се задужи у банка да плаќа до длабока старост. И не е тоа проблемот, работата е што сето тоа е за мочани 38 кавдрати, за ќумбез. Каков стан е тоа од 38м2, како во него може да живее семејство со мало дете и друго на пат? Камо простор за децата? За некоја година ке им требаат детски соби, па понатака друштво дошло... Каков е тој живот у 38м2? Можам ли да ти дојдам на гости без да сметам на детето и жена ти? Битно се у Капиштец, а ако работата им е у некоја странска инвестиција таму некаде у Илинден.
А која им беше алтернативата, кога веке запнале да живеат у Скопје? Имаа прекрасна можност пред 10ина месеци, двоспратна карабина (+со надворешни врати и прозори и водоводна инсатлација) од сигурно преку 200м2 во Драчево на плац од 400+ квадрати, за 50 000е. Со уште 30 000е како така ке се вселеше и за истата цена од 80 000е ке имаше пристојна куќа од 200м2, со двор и паркинг колку сакаш.... да живееш како човек а не у ќумбез од 38м2. Ама нее, госпоѓата не сака у такви населби...
Ова у контекст на темава, луѓе, баталете ќумбези, ем се скапи ем тоа не е живот. Видете алтернативи да купите нешто пристојно за живеење ако не е у центар, размислете да купите плац и да изградете сопствена куќа, многу повеке ке добиете за парите.

Цената на становите во Скопје е таа што е и незнам зошто толку лелекање и солзи ронење. Тоа е пазар и цената е резултат на соодносот понуда и побарувачка. На крајот од денот и кој курац мора сите да живеат во Скопје па дури и во центар? Они немаат два црни гроша во џебот, се крстат во банките и старците нивни, а запнале у центар да живеат. Еве мој братучед, после години плаќање кирија, се пофали дека конечно си го ,,решиле,, стамбеното прашање во Скопје, купиле стан у Капиштец. Ај честито братучед, со здравје и среќа да си го користете станот... каков е и колку го плати? Паа, убав е, близу до зебра и беверли хилс е, на петти кат е, 38 квадрати 70.000 е и паркинг 6.000 е, плус данок 3% и адвокат и нотар... цирка 80.000 е! Супер, со среќа нека е.
И сега се прашувам кој проблем он го решил? Никој! Им ја свлекоја кожата на неговите и на нејзините и се задужи у банка да плаќа до длабока старост. И не е тоа проблемот, работата е што сето тоа е за мочани 38 кавдрати, за ќумбез. Каков стан е тоа од 38м2, како во него може да живее семејство со мало дете и друго на пат? Камо простор за децата? За некоја година ке им требаат детски соби, па понатака друштво дошло... Каков е тој живот у 38м2? Можам ли да ти дојдам на гости без да сметам на детето и жена ти? Битно се у Капиштец, а ако работата им е у некоја странска инвестиција таму некаде у Илинден.
А која им беше алтернативата, кога веке запнале да живеат у Скопје? Имаа прекрасна можност пред 10ина месеци, двоспратна карабина (+со надворешни врати и прозори и водоводна инсатлација) од сигурно преку 200м2 во Драчево на плац од 400+ квадрати, за 50 000е. Со уште 30 000е како така ке се вселеше и за истата цена од 80 000е ке имаше пристојна куќа од 200м2, со двор и паркинг колку сакаш.... да живееш како човек а не у ќумбез од 38м2. Ама нее, госпоѓата не сака у такви населби...
Ова у контекст на темава, луѓе, баталете ќумбези, ем се скапи ем тоа не е живот. Видете алтернативи да купите нешто пристојно за живеење ако не е у центар, размислете да купите плац и да изградете сопствена куќа, многу повеке ке добиете за парите.
Имам куќа во Велес во Центарот на градот со 1000 квадрата двор двоспратна, и не би ја менувала со стан во Скопје, нооо... Еве пред година и нешто кога престојував во Велес со син ми цела година, влегоа глувци, стара куќа треба реновирање, и тоа не е малце, а куќата не изгледа воопшто старо, фасадата и е беспрекорна малку само се лупи од страна, нема бетонска плоча тоа е проблемот но не се познава и неможеш да приметиш дека нешто фали, јас сега толку имам страв да живеам таму што би ја сменила и продала за стан или плац, поентата ми е дека неможеш да знаеш кога купуваш куќа, никогаш не си сигурен дека нешто не е во ред со куќата. Тоа е лотарија, и мааните ќе се покажат од после, што не е случај со стан, 38 квадрати ама барем знаеш на што си, и дека е чисто, а не утре да бегаш од станот како јас од сопствената куќа заради глувци.

Имам куќа во Велес во Центарот на градот со 1000 квадрата двор двоспратна, и не би ја менувала со стан во Скопје, нооо... Еве пред година и нешто кога престојував во Велес со син ми цела година, влегоа глувци, стара куќа треба реновирање, и тоа не е малце, а куќата не изгледа воопшто старо, фасадата и е беспрекорна малку само се лупи од страна, нема бетонска плоча тоа е проблемот но не се познава и неможеш да приметиш дека нешто фали, јас сега толку имам страв да живеам таму што би ја сменила и продала за стан или плац, поентата ми е дека неможеш да знаеш кога купуваш куќа, никогаш не ди сигурен дека нешто не е во ред со куќата.
Кога купуваш куќа не гледаш како кога купуваш сладолед. Гледаш битни работи, како темели, кров, плочи, трегери, инсталации, пристап, па дури и соседи.... нема работа која неможе да се среди, само добро рачунаш што и колку ке те чини. Неможе да не видиш дека нема бетонска плоча, па си правиш математика колку би те чинело да направиш таква.... гледаш и рачунаш. Има куќи кои треба да ги рачунаш како трошок за нивно рушење и изнесување и во суштина купуваш плац па така и ја рачунаш цената...

Кога купуваш куќа не гледаш како кога купуваш сладолед. Гледаш битни работи, како темели, кров, плочи, трегери, инсталации, пристап, па дури и соседи.... нема работа која неможе да се среди, само добро рачунаш што и колку ке те чини. Неможе да не видиш дека нема бетонска плоча, па си правиш математика колку би те чинело да направиш таква.... гледаш и рачунаш. Има куќи кои треба да ги рачунаш како трошок за нивно рушење и изнесување и во суштина купуваш плац па така и ја рачунаш цената...
Куќата не се познава дека нема бетонска плоча зашто е во перфектна состојба, за дворот да не ти кажувам дека плачат кога ќе го видат од завист, огромен е и полн цвќиња и дрва лозница, киви, орев се има, а центар на градот е. Неможеш да знаеш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom