ST Gpad10 with GPS таблет

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Oфтопик. Дај кажи таблет до 100 евра шо е најјак у својата класа?
Мене ми е за е-ридер.

Иначе ја шо глеам, 1.2 процесор, 512 рам, 4 гига ФЛЕШ (не ссд), андроид 4.0.
ако има таков ко шо ми наброја сеа, дај линк.
Најблиску до тоа што го бараш ми се чини е Nook Color. Ја долго време барав што да земам и мислам дека ова најдобриот спој на цена и перформанси во моментов. Беше 200$, ама сеа падна на 145$ = 120 евра.
Еве ти спецификации. Ќе го рутираш, ќе му ставиш што сакаш, cyanogen mod/android која сакаш верзија, можеш и 4.0 ако сакаш.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Најблиску до тоа што го бараш ми се чини е Nook Color. Ја долго време барав што да земам и мислам дека ова најдобриот спој на цена и перформанси во моментов. Беше 200$, ама сеа падна на 145$ = 120 евра.
Еве ти спецификации. Ќе го рутираш, ќе му ставиш што сакаш, cyanogen mod/android која сакаш верзија, можеш и 4.0 ако сакаш.
120 евра за замарање со рутирање на таблет со 400мхз помалце од екшуал таблет...
Е сеа шо е појака фирма - појака е.
Не знам. Сепак најдобро решение ми е киндл од 79 долара али нема кој да ми го донесе од америка.
--- надополнето: 29 мај 2012 во 01:18 ---
Блекбери таблет, мислам дека ќе ти брка работа. Нема андроид, ама ко не ти е битен оперативнио, за читање документи, мејлови и канцелариски работи надвор од канцеларија... се идеални. Имаше и 12 и 14.000-ки горе долу. Барем бренд купуваш, а има и камера, и GPS и сите тракатанци шо ги бараш...

Скапи се, кецот е ~200-250 евра зависно во каква состојба е.
--- надополнето: 29 мај 2012 во 00:02 ---

Не летајте по Windows таблети... ич не е забавно да го работиш истиот Windows 7 (буквално, нема никаква разлика) само наместо со глувче, со прст... ексик. Си купив и глушец на BT само да не се нервирам со тачот. Недај боже да треба да селектираш 5-6 фајлови за бришење... кошмар.
фората е шо ќе има поголема функционалност него андроид, не дека е осмица, туку е един виндоус импорт на таблет
ќе биде ко да имаш постар писи на преносливо таблетче шо е топ.
би требало огрооооооооооооооооомен дел од програмите од виндоус да фаќаат најнормално (ако фура со егзиња)

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
120 евра за замарање со рутирање на таблет со 400мхз помалце од екшуал таблет...
Е сеа шо е појака фирма - појака е.
Не знам. Сепак најдобро решение ми е киндл од 79 долара али нема кој да ми го донесе од америка.
Значи рутирањето не трае подолго од 20 минути. Но добро ако не те влече те разбирам. Мене ќе ми биде задоволство да го рутирам. Вчера го добив на поклон, уште немав време да го прочепкам. Иначе за процесорот, имам видено видеа кај што го оверклокираат на 1.6 ghz.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Значи рутирањето не трае подолго од 20 минути. Но добро ако не те влече те разбирам. Мене ќе ми биде задоволство да го рутирам. Вчера го добив на поклон, уште немав време да го прочепкам. Иначе за процесорот, имам видено видеа кај што го оверклокираат на 1.6 ghz.
абе нејкам да рикне :D не дека не ме влече рутирање, туку глупо е кога имаш готов производ со андроид 4.0 шо е направен да работи на тој уред башка побрз не клокуван - да не го земеш, а да земеш нук шо е ечитач за да го рутираш и да го клокнеш - автоматски губејки гаранција и ризикуваш да го сјебеш и да го фрлиш у ѓубре (+ поскап е, а за таа поскапа рзлика и малку појак таблет ќе земеш)

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
абе нејкам да рикне :D не дека не ме влече рутирање, туку глупо е кога имаш готов производ со андроид 4.0 шо е направен да работи на тој уред башка побрз не клокуван - да не го земеш, а да земеш нук шо е ечитач за да го рутираш и да го клокнеш - автоматски губејки гаранција и ризикуваш да го сјебеш и да го фрлиш у ѓубре (+ поскап е, а за таа поскапа рзлика и малку појак таблет ќе земеш)
Па и ја неќам да рикне ама пак ќе го оверклокирам. Зашто? Зашто има еден куп луѓе што го направиле тоа безбедно, без никаков проблем. Целата постапка е разработена и за рутирање и за оверклокирање...
Што се секираш за гаранција? Ти нема назад во САД да го враќаш ако ти се расипе.
Поскап е од што? Значи, ја сум поприлично сигурен дека не можеш да земеш подобар хардвер за тие пари. Не знам можда грешам ама сакам да видам примери.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Па и ја неќам да рикне ама пак ќе го оверклокирам. Зашто? Зашто има еден куп луѓе што го направиле тоа безбедно, без никаков проблем. Целата постапка е разработена и за рутирање и за оверклокирање...
Што се секираш за гаранција? Ти нема назад во САД да го враќаш ако ти се расипе.
Поскап е од што? Значи, ја сум поприлично сигурен дека не можеш да земеш подобар хардвер за тие пари. Не знам можда грешам ама сакам да видам примери.
Па ете у темава погоре читај.
1.2ghz + 512 ram + 4gb mem со можност за картичка
5190 (наспроти 120 евра - 7339 денари 40 посто поскапо)

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Па ете у темава погоре читај.
1.2ghz + 512 ram + 4gb mem со можност за картичка
5190 (наспроти 120 евра - 7339 денари 40 посто поскапо)
Екранот му е resistive touch. Си пробал како работат тие? За никаде се. Што ќе тие е таблет со лош тачскрин?
Што знам, ти си знаеш. Оди види го. Види неколку видеа за други таблети...

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Поздрав за темава момци.
Може мислење за овој?
http://anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=1005&pid=33650

А овие двата ми паднаа во око,
ама голема штета што нема GPS.
http://anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=1005&pid=33651
http://anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=1005&pid=33462
Разгледај тука има добра понуда http://kupilaptop.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=65&Itemid=107
Ако си за 7 инчен таблет тогаш земи го kindle fire. Може да се инсталира ICS на него и има добра подршка на xda. За разлика од кинезов, овој таблет има дуал-кор процесор, поефтин е, повеќе меморија и е најпродаван андроид таблет.
А ако сакаш 10-инчен тогаш оди со HP Touchpad, сепак е марка, исто има дуал кор процесор,1ГБ рам, лесно се става ICS.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Темава треба да се преименува во Споредба и помош при купување таблет.

Член од
6 април 2006
Мислења
38
Поени од реакции
12
Шојма врска моделот на таблетот со Skype video call, неможам да сватам...

Ако има Android оперативен систем, и предна камера, можиш да си инсталираш Skype за андроид и терај. Толку.

п.с. тој од АМЦ е поарен.
kolku sto gledam po forumi pravel problem androidot i skype za video call .... i vo osnova pa ne e mozno na site androidi da se pravi video skype call ....e sega so SLADOLECOV :p mozi ke raboti ..zatoa barav iskustvo od nekoj koj go ima veke isprobano :)
by the way ... sto e sega najdobro za parinata 100 evrici 10 incno so androidce

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
фората е шо ќе има поголема функционалност него андроид, не дека е осмица,
Aj размисли малку појќе... која од апликациите шо ти се моментално инсталирани ќе ја инсталираш во 4 GB простор?

За андроидот има катаљарда минијатурни апликации шо ем се гага, ем се пофункционални.

ќе биде ко да имаш постар писи на преносливо таблетче шо е топ.
би требало огрооооооооооооооооомен дел од програмите од виндоус да фаќаат најнормално (ако фура со егзиња)
На 7-ката е исто како да си на PC... мада Windows Mobile 6 и Windows за PC се многу различни... и не фаќаат програмите од PC на Mobile верзиајта (обратно фаќаат). Така да прашање е шо ќе исфрлат со 8-ката за таблети, мада мое очекување е дека ќе напрат програми за PC да не фаќаат на таблет...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Aj размисли малку појќе... која од апликациите шо ти се моментално инсталирани ќе ја инсталираш во 4 GB простор?

За андроидот има катаљарда минијатурни апликации шо ем се гага, ем се пофункционални.

На 7-ката е исто како да си на PC... мада Windows Mobile 6 и Windows за PC се многу различни... и не фаќаат програмите од PC на Mobile верзиајта (обратно фаќаат). Така да прашање е шо ќе исфрлат со 8-ката за таблети, мада мое очекување е дека ќе напрат програми за PC да не фаќаат на таблет...
За простор најмал проблем, картица ќе купиш. А за андорид пофункционални - шио ми га џуро.
Не знам дали ќе е ист таблет верзијата и десктоп (осмицата) али би требало (осим јадрото шо ќе е за различни процесори).

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.267
Поени од реакции
34.859
најдобро решение ми е киндл од 79 долара али нема кој да ми го донесе од америка.
^
Teбе и не ти треба таблет РС, а ebook reader без e-ink екран не го бива од милион причини.

Да не набројувам се, ама почнуваќи од трањето на батериите па се до огромните разлики во читливоста на сонце и деневна светлина... ebook reader едноставно мора да има e-ink екран.

И јас би земал уште еден киндл ама немам време да огранизирам групно купување (плус ме мрзи, да бидам искрен). Преку пријател иам познат во shoppingusa.com и мислам дека ќе може да се организира групен shipping на 10тина kindle-ови или други геџети со мал габарит. Секој заинтересиран би си отворил аccount за уплата на производот преку фирмата. Предноста е што ќе се делат (на 10 дела) трошоците за поштарина, шпедитер, лежарина на аеродром итн итн.

Проблемот е што со нас Македонците вакви договарање тешко биднуваат, од искуство знам. Group buys сум правел преку странски форуми за многу работи и интересно е како никогаш не сум видел вакво нешто во Македонија.
Нас и стандардот и лоповските институции не убијаат у поим... ама и сами себе изгледа. :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
^
Teбе и не ти треба таблет РС, а ebook reader без e-ink екран не го бива од милион причини.

Да не набројувам се, ама почнуваќи од трањето на батериите па се до огромните разлики во читливоста на сонце и деневна светлина... ebook reader едноставно мора да има e-ink екран.

И јас би земал уште еден киндл ама немам време да огранизирам групно купување (плус ме мрзи, да бидам искрен). Преку пријател иам познат во shoppingusa.com и мислам дека ќе може да се организира групен shipping на 10тина kindle-ови или други геџети со мал габарит. Секој заинтересиран би си отворил аccount за уплата на производот преку фирмата. Предноста е што ќе се делат (на 10 дела) трошоците за поштарина, шпедитер, лежарина на аеродром итн итн.

Проблемот е што со нас Македонците вакви договарање тешко биднуваат, од искуство знам. Group buys сум правел преку странски форуми за многу работи и интересно е како никогаш не сум видел вакво нешто во Македонија.
Нас и стандардот и лоповските институции не убијаат у поим... ама и сами себе изгледа. :)
знам шо ми треба али не можам да го земам :/

Kajgana Shop

На врв Bottom