Средношколски протести

Nope, не им одговара да паѓаат учениците, у секој случај сите ќе си исположат со високи оценки. Така е пошто стално пробуваат да ја прикажат нацијата како да е полна од интелектуалци, демек ете сите положуваат со 5ки, паметни деца кои еден ден ќе станат паметни зрели луѓе, има надеж за државата, такада нема да дозволат да испопаѓаат пошто нејќат да изгледаме како непросперитетни и глупи. Затоа не треба да се плашат учениците барем, нема начин да им се одмаздат у никој случај, сами себе би се заебале ако пробаат и свесни се за тоа.

Точно и ова, но на нивните вести сосема поразлично ги прикажуваат како мрзливи што не им се учи итн. и ќе си го исполнат ставот на крај.

Кратко и јасно; си имаше два задолжителни предмети т.е. Македонски јазик и литература и Англиски јазик или Математика во зависност од тоа на кој факултет сакаш да конкурираш, плус другите два предмети (исто каде ќе конкурираш, си имаше листа нели?) и проектна задача.

Мислам добро беше така, сега имаш мерџо право и здраво во гаража, незнаеш што да правиш - ајде ќе легнам под него да чепкам кобајаги расипан е а јас голем мајстор.

Нека ги остават децата на раат идат матурски и да подучат нешто за тестирањето.

Последно уредено:
Не знам кој е тој стар начин на матура ? јас го знам оној,2 задолжителни,македонски+ англиски/математика,и 2 што ги бираш од школо,што си ги учел минимум 2 години+проектна задача.

И сега,откако го променија тоа задолжителна математика(така ќе беа 3 задолжителни) се врати стариот концепт,односно 2+2+проектна.

Што бараат уште промени во матурата,може да ми ојбасни некој ?

за екстерното е исправно,треба да се укине,доволни се проверките на секој 3 месеци полугодија и слично.[DOUBLEPOST=1430660434][/DOUBLEPOST]
Nope, не им одговара да паѓаат учениците, у секој случај сите ќе си исположат со високи оценки. Така е пошто стално пробуваат да ја прикажат нацијата како да е полна од интелектуалци, демек ете сите положуваат со 5ки, паметни деца кои еден ден ќе станат паметни зрели луѓе, има надеж за државата, такада нема да дозволат да испопаѓаат пошто нејќат да изгледаме како непросперитетни и глупи. Затоа не треба да се плашат учениците барем, нема начин да им се одмаздат у никој случај, сами себе би се заебале ако пробаат и свесни се за тоа.
замисли протестиве да им траат до 10ти јуни,не учат до тогаш,и како ќе извадат високи оцени ? или ќе треба цела наша генерација да ни ја прогураат низ прсти(и тогаш,опет ќе биде видете какво образование) или да ги испобуткаат сите што нема да имаат пролазни оцени(и опет ќе биде видете какво образование имаме).

Кај го гледаш решението ти ? + проектните се бранеа во април,ако не се лажам они протестираа и тогаш,а без проектна нема матура.

Што бараат уште промени во матурата,може да ми ојбасни некој ?

за екстерното е исправно,треба да се укине,доволни се проверките на секој 3 месеци полугодија и слично.
Е па за тоа протестираат де, да се укине екстерното.

И всушност, оваа нова храброст ја користат за да го искажат насобраниот гнев од изминатите години кога никој не ги прашуваше ни студентите, ни учениците, ни воопшто јавноста за „реформите“ и промените кои се правеа.

Ја сфаќаш потребата од дискусија, која изостануваше минатите години?

Е па за тоа протестираат де, да се укине екстерното.

И всушност, оваа нова храброст ја користат за да го искажат насобраниот гнев од изминатите години кога никој не ги прашуваше ни студентите, ни учениците, ни воопшто јавноста за „реформите“ и промените кои се правеа.

Ја сфаќаш потребата од дискусија, која изостануваше минатите години?
Ја сфаќам.Ете сега имаа дискусија им усвоија да нема математика на матура,нојасно кажуваат дека сакале да се врати стариот принцип на матура,јас те прашувам кој е тој стар концепт на матура,кога ја укинаа математика ?

за екстерното им е ок протестот,мада на екстерното се вадеа боље оцени неголи вистинските :D бар за нас што не учевме,а тие што учеа вадеа 2 пати полоши неголи реални.

оцените од екстерно влагаат ли во просекот и бодувањето за факс ?

Ја сфаќам.Ете сега имаа дискусија им усвоија да нема математика на матура,нојасно кажуваат дека сакале да се врати стариот принцип на матура,јас те прашувам кој е тој стар концепт на матура,кога ја укинаа математика ?

за екстерното им е ок протестот,мада на екстерното се вадеа боље оцени неголи вистинските :D бар за нас што не учевме,а тие што учеа вадеа 2 пати полоши неголи реални.

Да влагаат. Влага полугодишната оценка на екстерно шо си ја добил во сведителство пошо нели матурантиве полагаме на полугодие.

За матурава нашите барања се следни:

1. Да се врати стариот концепт т.е да не се полага електронски туку само писмено пошо со новиов систем треба да полагаме 8 пати за 10-12 дена.

2. Математика иако е изгласана веќе 2 месеци уште во извештаине стои дека бојкотираме и против задолжителна математика на матура.

Друго да се укине скроз екстерното пошо е дебилно, 200 прашања секој може да научи. Најлошо е шо ако некој добие 1 (имаше случај во мој клас по математика полагаше не му се отварајја сликите) таа оценка му ја пишува на сведителство.

Значи до дискусија, која мора нормално да ја има цело време, морало да се дојде преку интензивни протести и бојкоти.
За тоа протестираат, не смее да се игра со недоречени правила, да се менуваат без анализи, како ќе им текне.

Кој знае дали се рачунаат, ако им текне ќе се рачунаат, ако им текне нема да се рачунаат, ако им текне ќе го сменат, па после пак ќе го сменат ако треба. Без дискусија, без консултација, без анализа.

Сакаат да се врати стариот, ама не само како услуга , привремено, туку да не се менува.

Да влагаат. Влага полугодишната оценка на екстерно шо си ја добил во сведителство пошо нели матурантиве полагаме на полугодие.

За матурава нашите барања се следни:

1. Да се врати стариот концепт т.е да не се полага електронски туку само писмено пошо со новиов систем треба да полагаме 8 пати за 10-12 дена.

2. Математика иако е изгласана веќе 2 месеци уште во извештаине стои дека бојкотираме и против задолжителна математика на матура.

Друго да се укине скроз екстерното пошо е дебилно, 200 прашања секој може да научи. Најлошо е шо ако некој добие 1 (имаше случај во мој клас по математика полагаше не му се отварајја сликите) таа оценка му ја пишува на сведителство.
Јас не полагав пошо сум вонредно 4та.Ама ок,ме интересираше.

Како 8 пати,ако можеш објасни ми тука или по ПП ако не те мрзи,и кога(од прилика) ќе се полагаат ? прашав у школо ама кај мене е еби-ветар се,па никој-ништо не знае.

Јас не полагав пошо сум вонредно 4та.Ама ок,ме интересираше.

Како 8 пати,ако можеш објасни ми тука или по ПП ако не те мрзи,и кога(од прилика) ќе се полагаат ? прашав у школо ама кај мене е еби-ветар се,па никој-ништо не знае.
Не сум најсигурен кога се полагањата. Последно шо ни соопшти класната дека ќе биле од 25ти мај натака.

Полагаш македонски електронски тест, после 2 дена полагаш македонски писмен тест па есеј. Англиски исто. А полагаш интерен и екстерен предмет по истиов принцип.

Ја сфаќам.Ете сега имаа дискусија им усвоија да нема математика на матура,но јасно кажуваат дека сакале да се врати стариот принцип на матура,јас те прашувам кој е тој стар концепт на матура,кога ја укинаа математика ?
:facepalm:
Mатематиката нема никаква врска со бојкотов. Тоа беше барање, точно, кое генерално служеше за плакнење на очите на граѓаните од страна на про-владините медиуми. Се бара стар концепт на матура т.е. оној што го спомна.
Новиот е апсолутна глупост и таква идеа би можела да му падне само на тежок деген (а во самото министерство такви имаш колку сакаш).;)

И подетално и за тебе. Новиот концепт се состои од полагање на 7 теста во рок од 14 дена т.е. секој 2-ри ден. Проектната и екстерното, како и нормално крајните оценки се приказна за себе и ги тргаме на страна (со фактот дека оклу екстерното веќе конкретно се изјасни). Притоа 3 теста ќе се полагаат компјутерски, а 4-ри писмено. Што е на некој начин преседан! Нема кабинети опремени со компјутери и со самото тоа ќе дојде до дознавање на прашањата и со самото тоа и на одговорите. Сега е и апсурд, и оваа замисла јас би ја декларирал како една утопија. :)

Оценките од екстерно влагаат во сведителство. Но и тука настанува проблем. Како е возможно со оценка 1 да се вади просек?!

П.С. Со самото тоа што беа дадени прашањата лани, дефинитивно секој професор тие прашања ги врти на тестовите преку целата година и со самото тоа во сенка се фрла квалитетот на образованието, а на виделина излага несериозноста на одреден дел професори. И ова ти е глупост...но главниот проблем е во тоа што нема со кого да се дискутира и демантира. ;)

Колку што сфатив, математиката прво ја направија задолжителна за сите, па после ај само за тие од смерови ПМ (вклучувајќи ги и ПМБ). После нешто пробаа ко со нас студентите: „Ај вас нема да ве фати, од догодина ова ќе биде“. Али нормално, не пројде кај средношколците ова. Дури и ова со матурата да се реши, да се реши и тоа да биде стариот начин на полагање, пак останува легитимно барањето за укинување на екстерното тестирање. Јас би рекол дека тоа треба (не знам дали е) топ приоритет на Средношколскиот пленум. Тоа е црвената линија од која нема назад.

Друга глупост што направија е што ставија трет екстерен предмет и тоа во тек на школството. Тоа не се прави така, туку треба пример вака: Третиот екстерен предмет ќе се воведе за сите запишани во 2014/15 или така нешто. А не ученици кои се трета или 4та година, „еј абе, ќе имате трет екстерен“. Не викам дека тоа е лошо (мада јас во прашање би ја довел целата поента на матурата), туку се работи за правната сигурност.

Али екстерното тестирање под хитно да се укине, тоа е најголемата глупост напраена во образованието, па слободно би кажал, у последниве 20 години.

Ќе го напишам мојот став накратко...Матурант бев лани и бев прва генерација која полагаше екстерно...За оние кои не учеа екстерното беше од корист, ги уценуваа професорите..За тие кои учевме, беше лесно..Потребно е да ИМА екстерно според мене, но со средени програми во средните и основните школи,без давање на прашањата, проверка на знаењето на професорите преку посебни тестови за нив, па УКИНУВАЊЕ на МАТУРА и воведување на ПРИЕМЕН ИСПИТ...Мое мислење.. Инаку полагавме лани 3 задолжителни екстерни предмети и еден интерен + проектна..Реални да бидеме, проектната и интерниот предмет на матура се чиста формалност, се дозволува ненормално препишување, па така се стига до нереални бодови на факултет. Ако има приемен испит мислам дека ќе биде пореално.. Јасно е дека и на факултетите има политичко влијание и врски ама се каде каде помали, за разлика од средните школи. Образованието се средува во основно и средно, а не во факултетите.

Ќе го напишам мојот став накратко...Матурант бев лани и бев прва генерација која полагаше екстерно...За оние кои не учеа екстерното беше од корист, ги уценуваа професорите..За тие кои учевме, беше лесно..Потребно е да ИМА екстерно според мене, но со средени програми во средните и основните школи,без давање на прашањата, проверка на знаењето на професорите преку посебни тестови за нив, па УКИНУВАЊЕ на МАТУРА и воведување на ПРИЕМЕН ИСПИТ...Мое мислење.. Инаку полагавме лани 3 задолжителни екстерни предмети и еден интерен + проектна..Реални да бидеме, проектната и интерниот предмет на матура се чиста формалност, се дозволува ненормално препишување, па така се стига до нереални бодови на факултет. Ако има приемен испит мислам дека ќе биде пореално.. Јасно е дека и на факултетите има политичко влијание и врски ама се каде каде помали, за разлика од средните школи. Образованието се средува во основно и средно, а не во факултетите.
Би се сложил, ама и на екстерните матура имаше препишување. Е проблемот е што негде има, негде нема. Патем кажано, кај нас и на интерните не можеше секаде да се препише. Олеснителна околност е што ги имавме прашањата.

Тоа што го предложува Средношколскиот пленум е сосема океј опција, нешто што го има во Словенија. Екстерното да биде анонимно, резултатите да се споредуваат со цел поправање на аномалиите во образованието (пример повеќе внимание да се осврне на некој предмет, промена на наставна програма, дополнителни обуки за просветни работници итн итн).

:facepalm:
Mатематиката нема никаква врска со бојкотов. Тоа беше барање, точно, кое генерално служеше за плакнење на очите на граѓаните од страна на про-владините медиуми. Се бара стар концепт на матура т.е. оној што го спомна.
Новиот е апсолутна глупост и таква идеа би можела да му падне само на тежок деген (а во самото министерство такви имаш колку сакаш).;)

И подетално и за тебе. Новиот концепт се состои од полагање на 7 теста во рок од 14 дена т.е. секој 2-ри ден. Проектната и екстерното, како и нормално крајните оценки се приказна за себе и ги тргаме на страна (со фактот дека оклу екстерното веќе конкретно се изјасни). Притоа 3 теста ќе се полагаат компјутерски, а 4-ри писмено. Што е на некој начин преседан! Нема кабинети опремени со компјутери и со самото тоа ќе дојде до дознавање на прашањата и со самото тоа и на одговорите. Сега е и апсурд, и оваа замисла јас би ја декларирал како една утопија. :)

Оценките од екстерно влагаат во сведителство. Но и тука настанува проблем. Како е возможно со оценка 1 да се вади просек?!

П.С. Со самото тоа што беа дадени прашањата лани, дефинитивно секој професор тие прашања ги врти на тестовите преку целата година и со самото тоа во сенка се фрла квалитетот на образованието, а на виделина излага несериозноста на одреден дел професори. И ова ти е глупост...но главниот проблем е во тоа што нема со кого да се дискутира и демантира. ;)
Јас кога ги слушав оние матурантите на тв,кажаа јасно и гласно дека-сакаат да се укине математика,да не е задолжителна.Да се воведе стариот концепт на матура(јас мислев дека се мисли само на 2 задолжителни и 2 изборни,но ете фала ми разјасни дека е бајаги сменето) и да се укине екстерното тестирање.

Не знам како планираат тоа да го напраат со компјутерски,кога кај нас у школо има само една училна со компјутери,башка кај нас сме 2 класа македонци,а 6-7 класа албански паралелки,они ќе бараат на албански јазик да полагаат,веројатно и тука ќе има голем проблем...[DOUBLEPOST=1430665637][/DOUBLEPOST]
Би се сложил, ама и на екстерните матура имаше препишување. Е проблемот е што негде има, негде нема. Патем кажано, кај нас и на интерните не можеше секаде да се препише. Олеснителна околност е што ги имавме прашањата.

Тоа што го предложува Средношколскиот пленум е сосема океј опција, нешто што го има во Словенија. Екстерното да биде анонимно, резултатите да се споредуваат со цел поправање на аномалиите во образованието (пример повеќе внимание да се осврне на некој предмет, промена на наставна програма, дополнителни обуки за просветни работници итн итн).
кој сте тоа вие ? кај имаш учено и кога имаш завршено ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom