Средношколски протести

Кога ќе те праша професор што не ти е јасно, ќе му речеш „абе брааат знајш ова шо е на тринајста страна неубо објаснено е“? Кога ќе треба формален мејл да му пишеш, како ќе го формулираш истиот?
Сеа стварно сакаш за сламки да се фаќаме?
Добро, ти како иден историчар, како ќе знаеш да пресметаш просечен број најдени черепи со податоци од 250 години, без калкулатор? Ќе знаеш на лист хартија да поделиш два трицифрени или јаче броеви?
Ако ми речеш Има дигитрони, ја ти кажувам дека има аутокорект.
Ај не заебавај со муабетов, сериозно подеднакво е важно да го знаеш јазикот на буквите и јазикот на бројките, да се изразам вака као Спанџ Боб пошо не ми текнуваат боље зборови..

Сеа стварно сакаш за сламки да се фаќаме?
Добро, ти како иден историчар, како ќе знаеш да пресметаш просечен број најдени черепи со податоци од 250 години, без калкулатор? Ќе знаеш на лист хартија да поделиш два трицифрени или јаче броеви?
Ако ми речеш Има дигитрони, ја ти кажувам дека има аутокорект.
Ај не заебавај со муабетов, сериозно подеднакво е важно да го знаеш јазикот на буквите и јазикот на бројките, да се изразам вака као Спанџ Боб пошо не ми текнуваат боље зборови..
Тоа е археологија :)

Чекајте малку другари. Значи лошите наставници/професори се виновни за тоа што сте дрва по математика и не сте сакале дома да седнете и да го загреете столчето со учење, али во исто време истите тие луѓе ве направија одлични играчи на кантер, дота, пес и остали игрици.
Хммм како ли јас успеав да стигам секоја година од 5то до 8мо оделение на државни натпревари по математика кога жената која ми го предаваше споменатиот предмет 30 години порано му предавала домакинство на татко ми. Веројатно математика е тесно поврзана со чистење ориз, варење грав и крпење компирчиња на палец од нога. Соземете се со аргументиве и признајте си веќе еднаш бе дека несакавте да губите цел ден за да сватите како се ресава некоја математичка задача, ама со задоволство би го потрошиле истиот тој ден за да изиграте некоја партија од вашите омилени игрици.

Да ви напоменам тоа што го кажав и порано сум против матура ама сум да се стави ебано строг приемен за сите факултети и да се ограничат местата на реални бројки а не да имаме 1200 економисти + 1200 правници секоја година, за 9/10 од истиве ќе нема работа утре. Нека видат што треба а што не моментално па ако треба и нека ги стават под клуч некои факултети некое време. Неможе сите да сте адвокати, менаџери и програмери

Ако наместо черепи кажам тела од војници од 250 војни, полесно ќе ти биде да ми одговориш?
Не, пошто очигледно не правиш разлика. А од ова гледам дека најверојатно не знаеш ни што учам уствари :D

Како и да е, сметам дека да имав математика на матура, немаше ништо да ми смени во животов, нит ќе знаев нешто повеќе, нит помалце. Вака си знам колку што треба да знам, сум учел 12 години, тоа е сосема доволно, ја користам математиката каде што е потребно, не сум се нашол во ситуација да ми треба повеќе од тоа што веќе го знам, не верувам ни дека ќе дојде до таква ситуација, што значи дека јас сум некој вид доказ дека математика за матура не прави некоја поголема разлика.

Пак ќе повторам, пошто мислам дека не ти е јасно. Не ја дискредитирам математиката, знам дека е битна. Цел муабет ми е дека не прави некоја разлика во поглед на тоа дали ќе ја имаш на матура или не.

Не, пошто очигледно не правиш разлика. А од ова гледам дека најверојатно не знаеш ни што учам уствари :D

Како и да е, сметам дека да имав математика на матура, немаше ништо да ми смени во животов, нит ќе знаев нешто повеќе, нит помалце. Вака си знам колку што треба да знам, сум учел 12 години, тоа е сосема доволно, ја користам математиката каде што е потребно, не сум се нашол во ситуација да ми треба повеќе од тоа што веќе го знам, не верувам ни дека ќе дојде до таква ситуација, што значи дека јас сум некој вид доказ дека математика за матура не прави некоја поголема разлика.

Пак ќе повторам, пошто мислам дека не ти е јасно. Не ја дискредитирам математиката, знам дека е битна. Цел муабет ми е дека не прави некоја разлика во поглед на тоа дали ќе ја имаш на матура или не.
Треба исти поенти да ти повторувам на репликава.
Стој си на мислењето, шо да ти речам, верувам дека ќе ти се смени погледот кога ќе се најдеш во ситуација да водиш домаќинство, ако ништо друго. Без врска ми е да ти набројувам секојдневни ситуации во кои се користи математика, ќе се вртиме у круг со муабетот и ти пак ќе ми речеш дека не ти треба за на факс ерго не треба да ја полагаш на матура -.- а ја пробувам да ти кажам дека исто како мајчин јазик, елементарна алатка е за снаоѓање у животот, и срамота е да добиеш диплома од средно а да не знаеш еден мочан тест да решиш за двојка.

И пак не ми одговори како ќе ја напраиш пресметката без знаењето потребно за положување математика матура ок позз

Треба исти поенти да ти повторувам на репликава.
Стој си на мислењето, шо да ти речам, верувам дека ќе ти се смени погледот кога ќе се најдеш во ситуација да водиш домаќинство, ако ништо друго. Без врска ми е да ти набројувам секојдневни ситуации во кои се користи математика, ќе се вртиме у круг со муабетот и ти пак ќе ми речеш дека не ти треба за на факс ерго не треба да ја полагаш на матура -.- а ја пробувам да ти кажам дека исто како мајчин јазик, елементарна алатка е за снаоѓање у животот, и срамота е да добиеш диплома од средно а да не знаеш еден мочан тест да решиш за двојка.

И пак не ми одговори како ќе ја напраиш пресметката без знаењето потребно за положување математика матура ок позз
Стварно не разбирам како може да не ми биде признаето знаењето, дека не сум знаел да решам тест за двојка, кога за тие 12 години сум решил триста такви тестови, па сега тестов за матура како нешто посебно да е, кое ако не го решам излегува дека не знам ништо, и се што сум решил дотогаш било небитно т.е исто како да не сум решавал.

Стварно не разбирам како може да не ми биде признаето знаењето, дека не сум знаел да решам тест за двојка, кога за тие 12 години сум решил триста такви тестови, па сега тестов за матура како нешто посебно да е, кое ако не го решам излегува дека не знам ништо, и се што сум решил дотогаш било небитно т.е исто како да не сум решавал.
Како е можно за македонски јазик и литература тогаш?

Како е можно за македонски јазик и литература тогаш?
Реков јас претходно, сметам дека матурата е непотребна како ваква и треба да се направи подобар и поквалитетен систем, али тоа е друга тема :)

Ја ко шо разбрав темава не е за матурата као начин на оценување, ти натака ми го носиш муабетов..
Значи, матурата постои, усвоена е кај нас, сеа прашањето е зашо се протестира за полагање математика, или со други зборови, зошто положување на ваков тест би било проблем? И ја ти кажувам дека не треба да бидеее, пошо тестот не е тежок и треба да си спремен на 18 години да го решиш без проблеееем.

А дали матура треба воопшто да има, дали е можеби подобро да се замени со друг вид на тестирање од типот на приемен испит, е тотално друг муабет.

Ја ко шо разбрав темава не е за матурата као начин на оценување, ти натака ми го носиш муабетов..
Значи, матурата постои, усвоена е кај нас, сеа прашањето е зашо се протестира за полагање математика, или со други зборови, зошто положување на ваков тест би било проблем? И ја ти кажувам дека не треба да бидеее, пошо тестот не е тежок и треба да си спремен на 18 години да го решиш без проблеееем.

А дали матура треба воопшто да има, дали е можеби подобро да се замени со друг вид на тестирање од типот на приемен испит, е тотално друг муабет.
Fair enough, за тој дел си у право :)

maturus - на Латински значи зрел
Матурата представува испит на зрелоста - После полагањето на матурата семејството, другарите и матурантот прославуваат
Тука го гледам смисолот на матурата

Кога ќе те праша професор што не ти е јасно, ќе му речеш „абе брааат знајш ова шо е на тринајста страна неубо објаснено е“? Кога ќе треба формален мејл да му пишеш, како ќе го формулираш истиот?
Дали за да знам да пишувам правилно ми се потребни сите тие работи кои се учат по Македонски? Можеби веќе досаден станувам, но што разлика има ако јас знам каква придавка или прирок или заменка или што ти јас знам таму сум искористил. Со самото тоа што си учел Македонски 12 години сигурно веќе си сфатил како треба да пишуваш реченици. Она што сакам да го кажам, е дека јас не гледам никаква примена од многу работи кои сум ги учел по тој предмет во животов.
За математиката, конкретно, во тие 8 години што учев ( од петто основно до четврта средно ) ми се сменија 5 професори. Некои од нив построги, некои од нив полабави. За само еден би кажал дека беше добар професор по математика. И сега што, требаше да речам, абе ајде немав среќа јас, ми се менуваа често професори, не знаат, ќе ја баталам математиката? Не, ќе седнеш сам и ќе научиш. Проблемот со математиката е што таа како наука треба постојано да се надоградува. Ако си ја скокнал математиката во основно, не можеш да ја научиш таа во средно. Ако си ја скокнал математиката во средно не можеш да ја научиш таа на факултет.
Мојот заклучок е дека, ако матурата постои тогаш треба да се полага и математика, затоа што е далеку поважна од било кој јазик на светов.

Утре започнуваат и протестите во средното училиште Гоце Делчев во Валандово.

Средношколскиот пленум бара измени во екстерното тестирање
Засега од пленумот, велат дека имаат две клучни барања, укинување на математиката како задолжителен предмет за државна матура, односно враќање на предметот како изборен, и измени во екстерното тестирање.
http://plusinfo.mk/vest/16657/srednoshkolskiot-plenum-bara-izmeni-vo-eksternoto-testiranje-

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom