Средношколски протести

Морам да забележам, приметувам мал напредок. И само не сфаќам, кој се согласува со мене? :P

Тодоров (зборуваме за “експертот“ кој е сега министер за Здравство, нели?) не направи никаков напредок во образовниот систем. Тоа стагнираше. А по него дојдоа Панче, Спиро и сега е Менделеев. Катастрофа. Јас и нив би ги сместил во учебниците, “Како не треба да се работи кога ти е доверена јавна функција“.

И еве јас сакам поквалитетно образование. Под поквалитетно не подразбирам потешко, туку подигање на стандардите, покрај учебници треба и однос професор- ученик, дигање на стандардите за оценување и прочистување на училиштата од учениците кои одат да глумат будали. Тоа е многу погрешна институција за глума, ете им го Драмски па можеби во животот и нешто ќе постигнат.:)

И јас не би можел вниманието да им го посветам истовремено на сите 30- тина ученици, да предавам и да ги испрашам. Пред се затоа е потребно тоа разретчување на училиштата од ученици. И нормално потребно е самоиницијативно давање предлози за тоа како да се подобри овој мизерен систем. Мнозинството секогаш е во право (па и кога греши). Овој народ е контролиран од медиумите. Не може неколку новинари да раководат 2 милиони жители! Потребно е свесно и разумно размислување. Е кога тоа ќе се постигне ќе имаме некаков напредок. :)[DOUBLEPOST=1431640163][/DOUBLEPOST]
Џабе се трудиш да им објасниш на овие од партија
Да бидеме реални, некои од првичните барања беа премногу глупави, а овие кои се сега држат вода. Така да само би можеле да погодуваме дали е од партија или не (а според начинот на пишување одговорот е јасен и концизен).....малку да те збунам......:)

И што стана со бојкотот? Јас немам никакви информации веќе неколку дена? :)

Последно уредено:
Значи, ние со децении имаме мизерно школство. И јас (во ’80-те) учев без сите учебници, односот професор-ученик беше даааааалеку попривилегиран во корист на професорот, критериумот на оценување беше далеку построг (сем понекои „диви“ училишта)... итн

@Dumbledore во врска со бојкотот

Моментално бојкотот е индивидуален пошо децава се искарајја меѓу себе. Некои бојкотираар некои не. Стигна од министерство некакво соопштениеѓ/наредба незнам шо е она кое ги обврзвит професорите да влезат на час да го запишат и да запишат отсутни во дневник. И ради то пошо многу од овие по бојкотирет беа запишани и си добијја по 6-7 неоправдани бојкот скоро и да немат.

Досега се водеше евиденција кој бојкотират кој не. Ако бојкотираме цел клас и ако ме запишит професор мене имам право да го тужам. Сега немат списоци појќе и сме во безизлезна ситуација морат да ојме...пардон да одат на час. Јас завршив и јас добив од бојкотов. Стар концепт на матура и неважно полугодишно екстерно.

Да го тужиш? Ем не си на школо, ем да го тужиш? А како да не те запише кога не си на час. Професорот треба да запише кои ученици не се присутни.
Ех.. збесната работа. Јас мислам дека професорите треба и келнери да ви бидат на часови... сокче, вода, ако ви се припие да ви донесат.
Оди прочитај го законон па ќе прајме муабет. Јас сум во училница денес толку време колку што имам часови. Ако слезе професор ја напуштам училницата и тој не смее да ме запише. А не смее ниту да запише час пошо е бојкот. За време на бојкот не смеат да се извршуваат никакви школски активности.

Нормално дека ги притискаат, и директно (како тоа со лаптопот) и преку професори, преку родители. На секој можен начин. Ама алал ви вера луѓе (нема да ве наречам деца, мада и ја не сум нешто многу постар од вас), истраавте толку време. Можеби целите не се до крај исполнети, но поставивте основи за нешто што и понатаму вреди да се бори. Почит до вас!

И!? Што сакаш да кажеш со ова? Треба да се почитува Законот? Ок, тогаш зошто се забранува протест пред влада? Дали е дозволен протестот и јавниот собир? Јас имам право 25 дена да бојкотирам, еден ден да се појавам и потоа пак бојкот. Ако диктаторот има нешто против, со автомобилот од 600 милиони евра нека се упати во поправниот дом во Бардовци. Толку од мене.;)

Сега Јелена Жугиќ. Ако на неа и е испрам мозокот, не значи дека и јас треба да влезам во таа машинерија. Она е велепредавник на народот, нацијата и пренумот треба да ја тужи. Никој не смее никого јавно да жигосува и да бележи со “методологијата“ на куртон медиумот Курир, црвен круг околу главата! Диктатура, недемократија и недемократски режим. Разбирам слобода на говор, но не смееш никого да навредиш и не смееш да клеветиш. Ако клеветиш и навредуваш ќе попиеш тужба. Затоа нека се консолидираат силите и овие велепредавници или да се игнорираат тотално или нека се тужат, трет избор нема.
Ми се гади да ја постирам нејзината објава.

Бојкотот од денес не е на сила. Од 1-ви Септември повторно пред вратите на министерството за образование и неука и симболот за отпорот- шаторот. Ќе има дружба со новата генерација и старите 3, а и се надевам нов министер, нова програма, нови идеи и промени. Системот мора да дише слободно. А на сите средношколци и матуранти и посакувам среќа на матурата т.е. екстерното тестирање. :)[DOUBLEPOST=1431717106][/DOUBLEPOST]
Уште едно прашање. Екстерното нема да ви влијае на успехот?! :)

Морам да забележам, приметувам мал напредок. И само не сфаќам, кој се согласува со мене? :P

Тодоров (зборуваме за “експертот“ кој е сега министер за Здравство, нели?) не направи никаков напредок во образовниот систем. Тоа стагнираше. А по него дојдоа Панче, Спиро и сега е Менделеев. Катастрофа. Јас и нив би ги сместил во учебниците, “Како не треба да се работи кога ти е доверена јавна функција“.

И еве јас сакам поквалитетно образование. Под поквалитетно не подразбирам потешко, туку подигање на стандардите, покрај учебници треба и однос професор- ученик, дигање на стандардите за оценување и прочистување на училиштата од учениците кои одат да глумат будали. Тоа е многу погрешна институција за глума, ете им го Драмски па можеби во животот и нешто ќе постигнат.:)

И јас не би можел вниманието да им го посветам истовремено на сите 30- тина ученици, да предавам и да ги испрашам. Пред се затоа е потребно тоа разретчување на училиштата од ученици. И нормално потребно е самоиницијативно давање предлози за тоа како да се подобри овој мизерен систем. Мнозинството секогаш е во право (па и кога греши). Овој народ е контролиран од медиумите. Не може неколку новинари да раководат 2 милиони жители! Потребно е свесно и разумно размислување. Е кога тоа ќе се постигне ќе имаме некаков напредок. :)[DOUBLEPOST=1431640163][/DOUBLEPOST]
Да бидеме реални, некои од првичните барања беа премногу глупави, а овие кои се сега држат вода. Така да само би можеле да погодуваме дали е од партија или не (а според начинот на пишување одговорот е јасен и концизен).....малку да те збунам......:)

И што стана со бојкотот? Јас немам никакви информации веќе неколку дена? :)
Немој со таква грешка те молам ако работите во образованието тргна напред тоаш беше коа Никола Тодоров беше министер и коа му искочија универзитетските професори да протестират затоа што сакаше да ги натера да пишуваат книги и голема заблуда е дека тогаш се случува стагнација , најголема стагнација имаше токму во периодот на Панче Кралев кој распушти се сто Тодоров веќе почна да го стега! Парталот и врвот на уништувањето е токму период Спиро / Адеми прво воведување на кембриџ каде што деца од 8 години треба да знат броеви до 1000 , а до лани само до 40 учеле плус така беше насила воведено што им рекоа на професорите како знаете од кај што сте застанале да стасате до 1000 ! Потоа деца од 4 одделение треба да знаат за струјно коло што е и како функционира , па мрежа на коцка да знаат ( нешто што двојно постари од нив не го разбираат) и слични глупости кои ги носи кембриџ моделот. Значи ок екстерно , матури и слични проверки на знаења ама пред се дај им малку да дишат наставниците , а не ако синчето добило 1 одма градоначалникот или директорот да се заканува со откази и слично е тоа е болката најголема. Плус во 2008 кога мојата генерација полагаше матура го кажаа следното кој сака на факултет ќе си избере државна и ќе има надворешни тестови и тестатори по : Мајчин јазик и Математика или англиски како изборен плус интерна матура од : еден стручен , избор од : информатика , историја и географија и проектна задача. Другите со училишен испит избрале да останат само со средно и ќе полагат предмет помалку пред наши комисии. Што направија следната година ајде неважи тоа дали било државна или училишен може на факултет. Каков квалитет се бара ако во Штип на професорите им се вика ко на приватен несмееш да го бутнеш! Наместо да се борат за каде има поквалитетни предавања , подобри книги или слично кај нас се бара , а каде и како да помина полесно без учење?

Не. “Целта ги оправдува средствата“ (Макијавели). Тебе ти требаат прво средства (книги т.е. учебници). А учебници нема. Тогаш каква цел сакаш да постигнеш без учебници? Губење на часот во диктирање, наместо во предавање и со самото тоа ученикот не памти ништо од час (заеби тоа дека со пишување полесно се памти, треба да го прочиташ она што ќе го напишеш инаку ништо). Стартна точка на проблематика....:)

Другото се е гола вода. Може да се караме до сабајле и повторно да не се сложиме. ;)

Не. “Целта ги оправдува средствата“ (Макијавели). Тебе ти требаат прво средства (книги т.е. учебници). А учебници нема. Тогаш каква цел сакаш да постигнеш без учебници? Губење на часот во диктирање, наместо во предавање и со самото тоа ученикот не памти ништо од час (заеби тоа дека со пишување полесно се памти, треба да го прочиташ она што ќе го напишеш инаку ништо). Стартна точка на проблематика....:)

Другото се е гола вода. Може да се караме до сабајле и повторно да не се сложиме. ;)
Епа од каде книги ако нашиве несакат да пишуват? Некој смешни преводи на странска литература ќе се сервираат? Значи мене зборот ми е како било кој да прави реформи ако самите професори , ученици и родители не се свесни дека ова вака нечини и не оди. Секоја нова генерација е понеписмена и ќе кажат сме имале виско квалитетен кадар да бе завршил факултет у Велес или Штип каде што се појавува само за полагања и уписи без да оди на предавања. Плус грешка во системот да несмеат нкој да го повторуват без дозвола на родител значи и да незнаеш да читаш и пишуваш може да завршиш школо бар до средно ко ништо. Значи мора тоа да се реши да се борат со подобро знаење и наставен кадар и да кажеш еј да сум завршил у Штип не е воопшто лесно ама ми предаваа следните професори и слично , а не бев прешпишав добив 10 и ќе ме вработат за 9500 е тоа е политиката наша!

Оди прочитај го законон па ќе прајме муабет. Јас сум во училница денес толку време колку што имам часови. Ако слезе професор ја напуштам училницата и тој не смее да ме запише. А не смее ниту да запише час пошо е бојкот. За време на бојкот не смеат да се извршуваат никакви школски активности.
Арно реков... збесната работа. Демек, законот, а? Јас мислев дека учениците треба да учат, а не да изигруваат адвокати. Сакате со лесно да врвите деца, за жал. Место со годините луѓето да се пообразовани, децава денешни не знаат реченица да склопат правилно, а за математика ич да не прајме муабет.

Во законот ова го најдов:

Член 25
Воспитно - образовната работа не смее да се прекинува во текот на наставната година,
освен за вонредни состојби (природни непогоди, епидемии и друго), за што решава
основачот, а во согласност со Министерството.
Во случај на прекин на воспитно-образовната работа, во училиштето се обезбедуваат
минимални услови за работа кои се утврдуваат со упатство што го донесува министерот.
Член 26
Во средното училиште настава не се изведува за време на ученичките одмори и
на денот на училиштето.
На 24 Мај - Денот на Св. Кирил и Методиј во средните училишта се организираат
културни, спортски и други манифестации и на тој ден не се изведува настава.
Припадниците на заедниците кои следат настава на јазик различен од македонскиот јазик
го прославуваат традиционалниот ден на просветата на соодветната заедница со
културни и други манифестации.
Настава во средните училишта не се изведува за време на државните празници и други
празници утврдени со закон.

Последно уредено:
Арно реков... збесната работа. Демек, законот, а? Јас мислев дека учениците треба да учат, а не да изигруваат адвокати. Сакате со лесно да врвите деца, за жал. Место со годините луѓето да се пообразовани, децава денешни не знаат реченица да склопат правилно, а за математика ич да не прајме муабет.

Во законот ова го најдов:

Член 25
Воспитно - образовната работа не смее да се прекинува во текот на наставната година,
освен за вонредни состојби (природни непогоди, епидемии и друго), за што решава
основачот, а во согласност со Министерството.
Во случај на прекин на воспитно-образовната работа, во училиштето се обезбедуваат
минимални услови за работа кои се утврдуваат со упатство што го донесува министерот.
Член 26
на денот на училиштето.
На 24 Мај - Денот на Св. Кирил и Методиј во средните училишта се организираат
културни, спортски и други манифестации и на тој ден не се изведува настава.
Припадниците на заедниците кои следат настава на јазик различен од македонскиот јазик
го прославуваат традиционалниот ден на просветата на соодветната заедница со
културни и други манифестации.
Настава во средните училишта не се изведува за време на државните празници и други
празници утврдени со закон.
Законот за бојкот и законот за обработка на школски часови.

Јас бојкотирав и добив. Јас добив. И да ти кажам право не ми е гајле шо ќе кажиш и шо кажвиш ти :)

Член 26
на денот на училиштето. [/I]
Imase protesti,nas ne zatvorija vo skolo,nemavme golem odmor odma samo sto zvonese dojde drugiot profesor,za vreme na golemiot odmor. Blagodaram za ova sto ni go kaza. Sega kade treba da se upatimo za ovoj zakon da go ponistat, ili da se kazni skoloto? Ti se molam, nekoj mene ke me poslusa kako ucenik... Tolkava tolpa studenti,ucenici sedat onamu i pak za nisto. Tolku e tesko da se kazat : Uslisete im gi baranjata?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom