Србија

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Сто пати го кажав проблемот, ама ти се правиш како да не го гледаш па затоа постојат поголеми фонтови..
ПРОБЛЕМОТ Е ШТО СПЦ НЕ ЈА ПРИЗНАВА МПЦ!!!!

Не е проблемот во верата....
1.А што имам јас врска сега со проблемите на Србија со Хрватска, и што сакала да и се извини?? Сакала да се извини ама не се извинила.. Многу сериозен муабет...
2. А каков гест е онај што 19 години не ни признавате Црква??
3. Ако Србија планираше да се извини, имаше 18 години простор за тоа да го направи, ама не го направи, и сега викаш дека токму признавањето на Косово е причината која не се извини а??
4. Македонија игра прљаво??:toe:
Ги обвинувате Европјаните зошто ви го зеле Косово, а аплицирате да влезете во Европска Унија..И после Македонија игра прљаво..

А тебе до Бога те поврзува верата или црквата ?

1.Пример ти давав за да ти укажам на добрососедски односи, колку и тие да изгледаат дека се мачкање на очи...
2.Дали мислиш дека српската влада може да ја признае МПЦ или тоа е задача на СПЦ која делува независно од српската влада ?
3.Ај види со што све беше преокупирана во тие 18 години , разлистај малце и види што све беше на дневен ред...
4.Ај не е прљаво,ама ќе кажам глупо...Гледајќи по тоа кој е на чело тоа не ме ни чуди толку многу...Глеам сите врати ни се отворија, Косово година дена е ''независно'', а РМ како една од државите кои го признаа требаше да добие нешто за возврат...Што добивме за возврат ја стварно не знам , можда ја сум пропуштил нешто па не се сеќавам...:toe:

Кај виде ти ја да се поставам како српски амбасадор овде па мене директно да ми се обраќаш како кон службено лице кое води некаква си политика ? Имаш помутено нешто у главата, ко да ќе се смени нешто у односите на двете држави ако СПЦ ја признае МПЦ...

само што тие истите што пеат на клипот се браќа со 2 српски навивачки групи и што едни од првите нивни воџи на 28 идат на дерби во србија.Ама нема везе бе па и ти.

Што знае он за тоа ? Видел еден клип и ајде да се порадува малце со него...

ХАХАХА :)
Ова наркоманов Let3 пак влегуе у филм и мисли дека е семоќен.
Се,ама баш се у неговите `констатации` е фуш.
Сем една работа.
Дилерот го роба со прва класа роба.Факат.
:toe:

А тебе до Бога те поврзува верата или црквата ?

1.Пример ти давав за да ти укажам на добрососедски односи, колку и тие да изгледаат дека се мачкање на очи...
2.Дали мислиш дека српската влада може да ја признае МПЦ или тоа е задача на СПЦ која делува независно од српската влада ?
3.Ај види со што све беше преокупирана во тие 18 години , разлистај малце и види што све беше на дневен ред...
4.Ај не е прљаво,ама ќе кажам глупо...Гледајќи по тоа кој е на чело тоа не ме ни чуди толку многу...Глеам сите врати ни се отворија, Косово година дена е ''независно'', а РМ како една од државите кои го признаа требаше да добие нешто за возврат...Што добивме за возврат ја стварно не знам , можда ја сум пропуштил нешто па не се сеќавам...:toe:

Кај виде ти ја да се поставам како српски амбасадор овде па мене директно да ми се обраќаш како кон службено лице кое води некаква си политика ? Имаш помутено нешто у главата, ко да ќе се смени нешто у односите на двете држави ако СПЦ ја признае МПЦ...

Мене до Бога ме врзува Верата, а Црквата е мој Храм, во кој Храм јас ги вршам Верските обреди...

1.Добрососедски односи? За тоа требаат залагања од двете страни..А ги пишав, моите залагања..Подготвен сум да простам , ако гледам другата страна дека се кае, и дека во иднина нема да ги повторува истите грешки..
2.Српската Влада и те како може да изврши притисок на СПЦ во однос на МПЦ, ама чим се прави нема за проблемот, веројатно се согласува..
3.Србија беше преокупирана со војни и конфликти кои сама си ги создаде, предводени од Милошевиќ и компанија..Јас ли и сум крив?? Толку ли беше зафатена 18 години, што не најде за згодно, 5 минути да одвојат време нејзините Челници да се извинат??Немој молимте..Приказни за мали деца:nenene:
4. Македонија е земја која 25 % од населението се Албанци, прва работа...Втора работа, експресно и Македонија беше призната од Косово под Уставно име...

Јас ти кажав дека лично за мене, а верувам и на повеќето Македонци, дека Црквата е многу битен елемент во државата..Непризнавањето на Црквата, значи навреда од српска страна..А за разликата во односите?? Сигурен сум дека ќе допринесе за зголемување на меѓусебната доверба..Ајде, како да верувам во добробитта на србите, ако ми се шетаат тука мантии од типот на Јован Вранишковски??

Мене до Бога ме врзува Верата, а Црквата е мој Храм, во кој Храм јас ги вршам Верските обреди...

1.Добрососедски односи? За тоа требаат залагања од двете страни..А ги пишав, моите залагања..Подготвен сум да простам , ако гледам другата страна дека се кае, и дека во иднина нема да ги повторува истите грешки..
2.Српската Влада и те како може да изврши притисок на СПЦ во однос на МПЦ, ама чим се прави нема за проблемот, веројатно се согласува..
3.Србија беше преокупирана со војни и конфликти кои сама си ги создаде, предводени од Милошевиќ и компанија..Јас ли и сум крив?? Толку ли беше зафатена 18 години, што не најде за згодно, 5 минути да одвојат време нејзините Челници да се извинат??Немој молимте..Приказни за мали деца:nenene:
4. Македонија е земја која 25 % од населението се Албанци, прва работа...Втора работа, експресно и Македонија беше призната од Косово под Уставно име...

Јас ти кажав дека лично за мене, а верувам и на повеќето Македонци, дека Црквата е многу битен елемент во државата..Непризнавањето на Црквата, значи навреда од српска страна..А за разликата во односите?? Сигурен сум дека ќе допринесе за зголемување на меѓусебната доверба..Ајде, како да верувам во добробитта на србите, ако ми се шетаат тука мантии од типот на Јован Вранишковски??

Значи црквата е the middleman помеѓу тебе и Бога и твојата верба би се расклимала доколку ја нема црквата и некојси поп да ти пее ?

1.Двете страни, токму така, а ако нашите играат како што не треба тогаш биди сигурен и дека другата страна нема да игра пошо инаетот е една од доблестите на балканецот...
2.Може да изврши притисок кој нема да игра некоја значајна улога, а пред тоа види што све е на дневен ред кај нив па за да се дојде до тој проблем...
3.Дали сама си ги создала или не ќе каже некој за 100 години, а сеа по приказните за добра ноќ на Лет 3 немој превише да се подведуваш пошо он си зема за право да дава суд,а притоа да не ја слушне тужената страна...Кадија те тужи -кадија те суди е кај него, али да не забегаваме од темата...
И ај пак види ја хронологијата на настаните и тоа се челниците...Глеам американците секојдневно им се извинуваат на ирачаните, глеам после сите војни што се дешаваат у светот одма после тоа идат на локум едни кај други...
4.Тука е парадоксот...Да бидеш признаен од некој што во ООН не е признаен...Тоа ли е добивката што ја има Македонија ? Па уште и населението се израдува на таков гест и мислеше дека тоа е нешто спектакуларно за нашата земја...Е на такви ниски гранки спаднавме, да признаваме нешто што не е признаено од ООН поради некои туѓи интереси и придобивки...

Која црна доверба бе ? Ако се признае црквата тоа ќе помине тотално неприметно и ќе биде one-day-breaking-news...Кур се тресе у превод...
Да не мислиш дека одеднаш ти ќе го смениш своето мислење кон народот во Србија ? Еве ја ќе ти кажам, тоа нема да се деси...Ти пак ќе млатиш празна слама за некоја субјективна работа, а сеа црквава ти е изговорот демек дека тебе некој не те сака...Па доста више бре со плачење на сечие раме, жалење за тоа како не иде, како никој не не сака, како сме секогаш обесправените...Стани јеботе, издигни се и покажи заби а не само ко плачипичка некоја да се гледа што се дешавало у минатото и тоа да биде изговор за тоа што се дешава денес ... Никој ништо не сака да ти земе, трипате тука ко џанаци некои дека Србија сака да ја освои Македонија, дека сака да ја снема , дека сака мал милион работи кои немаат везе со денешната политика и ставови ...Па кој бре у денешно време освојува територија со војна ? Кој е агресор а тоа да не е приметено ?
Доста више,живеј си го животот у хармонија, а не у омраза кон некој што тоа не го заслужил и кој нема појма за твојата ситуација...

Значи црквата е the middleman помеѓу тебе и Бога и твојата верба би се расклимала доколку ја нема црквата и некојси поп да ти пее ?
Значи според тебе не е потребна црква за да веруваш во бога. Црквата е дом на верата. Ти дома палиш свеќи за Божик? За Велигден?

Макар верувал или не во Бог,, црквата е симбол на Македонскиот народ и Македонија Тој што негира МАКЕДОНСКА православна црква негира и МАКЕДОНЦИ не само верници туку и атеисти.
А тоа е став н Србската православна црква.

Макар верувал или не во Бог,, црквата е симбол на Македонскиот народ и Македонија Тој што негира МАКЕДОНСКА православна црква негира и МАКЕДОНЦИ не само верници туку и атеисти.
Тоа се трудам да му го објаснам на МАРКО_МЗТ, ама тој постојано ми го поставува истото па истото прашање...
Веројатно не можат да се помират дека не сме под ист бајрак, под исто знаме, со исти граници...

Значи според тебе не е потребна црква за да веруваш во бога. Црквата е дом на верата. Ти дома палиш свеќи за Божик? За Велигден?

Не се разбирам у религиски конотации али иам некои прифатени мисли од некои луѓе од тој подфорум...Значи, твојата душа е дом на верата и таа е онаа која што треба да се негува како дом на Бога, а не црквата која е манипулирана од кого ќе стигне, потплатувана , полна со попови кои силуваат деца, крадат пари итн...Тие ли се божјите пратеници кои треба да донесат мир ? За мене тоа не се ни луѓе , а камоли да ВИ се мешаат во вашата вера ...

Јас не палам свеќи ни дома, а ни во црква бидејќи не сум верник...Во црква влегувам чисто од професионална должност кога за тоа има потреба...

А ја па мислев дека Сонцето е симбол на македонскиот народ...Може сум грешка али на грбот(читај , државен симбол) ја нема црквата...

Тоа се трудам да му го објаснам на МАРКО_МЗТ, ама тој постојано ми го поставува истото па истото прашање...
Веројатно не можат да се помират дека не сме под ист бајрак, под исто знаме, со исти граници...

Последната реченица, задржи ја за себе...
Останатото, ме сфаќаш ти многу добро, али не сакаш да признаеш...

Јас не палам свеќи ни дома, а ни во црква бидејќи не сум верник...Во црква влегувам чисто од професионална должност кога за тоа има потреба...
Епа кога не си Верник, тогаш не можеш да ме сватиш што ми значи мене мојата Македонска Православна Црква.. Понатамошна дебата околу ова прашање ќе биде само повторување на истите ставови, т.е. вртење во круг без поента...

Значи Марко, ти самиот си кажа дека не си верник, и се што напиша погоре е исто како вегетеријанец да му кажува на гурман по месо како да го јаде месото.

Значи Марко, ти самиот си кажа дека не си верник, и се што напиша погоре е исто како вегетеријанец да му кажува на гурман по месо како да го јаде месото.

Нели сум во право ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom