Споменикот на Кралската пешадиска артилерија пред јужниот дел на Хајд Парк Корнер

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.258
Поени од реакции
12.513
Спомеников се наоѓа на јужниот дел пред влезот на Хајд Парк, и е посветен на британските паднати борци од пешадијата во Првата Светска Војна. Хаубицата е така наместена, што, доколку зрно е исфрлено од неа, би отишло право во департманот Сома, Франција.

Е сега, има уште една интересна работа за овој споменик, погледнете ги сликите...

DSC02194.jpg

DSC02184.jpg

DSC02185.jpg

шо те чуде англичаните имаа завидни загуби на македонскиот фронт нарочито во дојранската епопеја

Мене ништо не ме чуди, туку треба да ги зачуди оние кои ги негираат македонскиот народ и држава...а поготово оние македонци кои не веруваат во сопствената историја, што е уште пострашно.

I ne samo tamu, tuku na nekolku drugi mesta anglichanite ja oslovuvaat Makedonija kako oddelna edinica. Jas se sekjavam vo 1996 godina bev vo memorijalnio centar na umrenite od site vojni vo London i tamu imashe oznaka Makedonija.

Bravo Andronik, zeleno od mene za trudot, no gledaj rashiri gi ovie sliki vo mediumite - neka gi objavuvaat koj kako mozhe.

На Дојран загиват 40000 британци.Едно от нај големите им поражениа.
Аз бех отворил тема за 11 македонска дивизиа но Misirkov е избриша.
Не знам колко лесно е да се забрават 35 000 македонски војници и офицери.:uvo:

"Командир на дивизијата е охридчанин'т генерал Кр'стју Златарев, а началник штаб - кукушанин'т полковник Пет'р Д'рвингов. Други известни имена от офицерскија с'став на дивизијата са командир'т на Втора пехотна бригада – прилепчанин'т полковник Григор Кјуркчиев, командир'т на Трета пехотна бригада охридчанин'т полковник Протогеров и командир'т на Пети македонски полк – скопјанец'т подполковник Борис Дрангов."

Pak propaganda Bugarska

abe lugeto drugo zborat deka postoi Makedonija vie pak tegnete deka se Bugari sto luge ste be izrodi

abe lugeto drugo zborat deka postoi Makedonija vie pak tegnete deka se Bugari sto luge ste be izrodi
Што ти е тебе бре? Ако не ти се бендисва овде, слободно оди си. А против коj моќeн неприjател се тепале таму Англичаните за да и го ставаат името на Maкедониjа заслужено на спомеников?

Ne im davate na lugeto da se poraduvaat na imeto pisano na spomenikot i odma da go omalovazite toa ...

Kuchinja kasapski... ti ke mi kazesh mene nadcovek SUPERMEN i SUPERJEBO osobeno na BUGARKI prostitutki dal da si idam ????

Ostajte gi lugeto da se poraduvaat na imeto im go ima u London sto odma vadite oblast bilo, ne bilo drzava, persija kur se trese ...zlobnici niedni

Не знам колко лесно е да се забрават 35 000 македонски војници и офицери.:uvo:
Се заборавале во времето на југокомунизмот кога истории се пишуваа по порачка и се делеше народот на подобни и неподобни Македонци. Денес, и да сака некој не може да ги заборави бидејќи информациите доаѓаат од сите страни и секој може да прочита за се' и сешто. Допрва ќе се разработуваат оние теми коишто во минатото беа табу-теми за Македонија.

Нема веќе "Хеј Словени", "И по Тито - Тито"!

:helou:

2 milioni makedonci padnaja pod nozo na komunjarskite bandi na ozna i udba. Tie obicno sedeja pred crkvi i prateja koi od makedoncive odat redovno v crkva so familii i posle gi kolea i gi zakopvaja nokje i mu vadeja prikaski deka se zaminati v pecalba v Australija ili Argentina ili Nov Zeland. Ova traese od 1945 do 1975 koga englezite razbraja za seto toa i mu se zakanija na masono tito dek kje ja napadnat jugoslavija ako ne prestani da gi ubiva makedoncite. I denes mnogu mislat deka rodninite im se na pecalba i se cudat oti gi nema da se javat a tie se site likvidirani.

2 milioni makedonci padnaja pod nozo na komunjarskite bandi na ozna i udba. Tie obicno sedeja pred crkvi i prateja koi od makedoncive odat redovno v crkva so familii i posle gi kolea i gi zakopvaja nokje i mu vadeja prikaski deka se zaminati v pecalba v Australija ili Argentina ili Nov Zeland. Ova traese od 1945 do 1975 koga englezite razbraja za seto toa i mu se zakanija na masono tito dek kje ja napadnat jugoslavija ako ne prestani da gi ubiva makedoncite. I denes mnogu mislat deka rodninite im se na pecalba i se cudat oti gi nema da se javat a tie se site likvidirani.

Те молам , пишувај почесто ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom