Сознание

• Креатор на темата Креатор на темата The_Grim
  • Време на започнување Време на започнување
NikolaP напиша:
Вистината, онаа објективната Е АПСОЛУТНА. Тоа е и проблемот. Човечкиот ум тешко се справува со апсолути.
Субјективните „вистини” се нешто друго. А незнам што не ти е јасно.
Лагите се наша заштита пред вистината.
Да ама проблемот лежи во нашето соознавање... Ние се сомневаме во се. Што би бил доказот дека таа е Објективната, или објективната вистина е прифатена како аскиома? А ако е прифатена зошто така?
Јас пак се држам до релативното. (со мал скептицизам). можеби и до таа „објективната„ вистина е дојдено преку некои субјективни?..
сомневањето не ми дозволува да го поддржам лагитите се чувари на вистината бидејќи сомневањето во самата вистина ја прави чувар на лагата

П.С. колеП .. релативноста ја употребувам како поим. можда и таа е грешна, и тоа е релативно

Ах море Вампире, почна одма да матиш вода, а јас се кристално ти објаснив.
Објективната вистина по самата своја бит и дефиниција мора да е апсолутна. Значи аксиома. Така е и тоа е вистината, ни се свиѓала на нас или не. Тоа е не ебе у мозокот, кога ќе ја осознаеме.
А за лагите. Имаш лаги кои сами си ги кажуваме, за самите да се заштитиме, имаш лаги со кои не појат, за самите да се заштитат. Јасно сега? Лагите се нашите и нивните чувари пред вистината. А не нејзините. Ок?

NikolaP напиша:
Ах море Вампире, почна одма да матиш вода, а јас се кристално ти објаснив.
Објективната вистина по самата своја бит и дефиниција мора да е апсолутна. Значи аксиома. Така е и тоа е вистината, ни се свиѓала на нас или не. Тоа е не ебе у мозокот, кога ќе ја осознаеме.
А за лагите. Имаш лаги кои сами си ги кажуваме, за самите да се заштитиме, имаш лаги со кои не појат, за самите да се заштитат. Јасно сега? Лагите се нашите и нивните чувари пред вистината. А не нејзините. Ок?
аааааааа....
ок у аре рајт...

П.С.
@Влад
Не е се релативно. Напротив. И во самата теорија на релативноста имаш неколку абсолути.

ПП.С оф допинг,... дали постои доказ на аксиома?

Не затоа е крстена аксиома, а кој мисли спротивно нека ми докаже зошто се 2+2=4 , нормално дека неможе пошто ова е аксиома, ама е апсолутна вистина дека 2+2=4.

Vlad II Draculea напиша:
@the grim.
Да не ја читаше Моќта на потсвеста од Џозеф Марфи???

Per da ti kazam najiskreno procitav 2-3 strani od knigata i ja zamraziv vo koski...poglupa kniga nemozele da napisaat..:ija: :ija:

:oftopic::oftopic::oftopic::oftopic:

Bacillus gagous напиша:
Не затоа е крстена аксиома, а кој мисли спротивно нека ми докаже зошто се 2+2=4 , нормално дека неможе пошто ова е аксиома, ама е апсолутна вистина дека 2+2=4.
да и 1.99999999(9) = 2... ама тоа не ми беше муабетот.. има едeн добар наслов во математиката се вика
Доказ на АКСИОМАТА на Архимед. доказо ме мрзѕи да го куцам, ама ако се заинтересирате можда

The_Grim напиша:
Per da ti kazam najiskreno procitav 2-3 strani od knigata i ja zamraziv vo koski...poglupa kniga nemozele da napisaat..:ija: :ija:
сњјм тинг хепенд то ме

Vlad II Draculea напиша:
:oftopic::oftopic::oftopic::oftopic:
да и 1.99999999(9) = 2... ама тоа не ми беше муабетот.. има едeн добар наслов во математиката се вика
Доказ на АКСИОМАТА на Архимед. доказо ме мрзѕи да го куцам, ама ако се заинтересирате можда

Тоа е философија, а не математика. А у философијата се може да тврдиш(без навреда, Гарф :) ). Друго е математика. Математика е прецизна наука. 2 е двојка, 1.99999999(9) е нешто сасвим друго.

Back to the topic, back to the topic, back to the topic....:)))

NikolaP напиша:
Тоа е философија, а не математика. А у философијата се може да тврдиш(без навреда, Гарф :) ). Друго е математика. Математика е прецизна наука. 2 е двојка, 1.99999999(9) е нешто сасвим друго.

:oftopic::oftopic::oftopic:
математички доказ постои 1.9999(9)=2 дека тоа е истата точка на правата... ова лани или оломнани го докажуваввне на чколија,... дај пушти МСН.. да не ја ебаваме темата

:oftopic:
Moќта на потсвеста според мене е доста добра книга.Незнам зошто викате дека е глупа.

NikolaP напиша:
Вистината, онаа објективната Е АПСОЛУТНА. Тоа е и проблемот. Човечкиот ум тешко се справува со апсолути.
Субјективните „вистини” се нешто друго. А незнам што не ти е јасно.
Лагите се наша заштита пред вистината.

А таа е?
Не постои такво нешто ко објективна а особено не-апсолутна вистина.И онаа твојата апсолутна вистина е релативна во очите на друг.
Викаш црвено е?Неее бе ,зелено е сигурно:wink:
И лагата е релативна-повторно истата релација ко со апсолутната вистина.Она што за мене е лага за тебе е вистина-Секој си има своја вистина ,субјективните вистини се всушност најобјективниот начин на гледање на работите.
Иако-и ти си у право:wink:

Dani^^^ напиша:
:oftopic:
Moќта на потсвеста според мене е доста добра книга.Незнам зошто викате дека е глупа.

А таа е?
Не постои такво нешто ко објективна а особено не-апсолутна вистина.И онаа твојата апсолутна вистина е релативна во очите на друг.
Викаш црвено е?Неее бе ,зелено е сигурно:wink:
И лагата е релативна-повторно истата релација ко со апсолутната вистина.Она што за мене е лага за тебе е вистина-Секој си има своја вистина ,субјективните вистини се всушност најобјективниот начин на гледање на работите.
Иако-и ти си у право:wink:

Ama apsolutnata vistina postoi i taa e vo ovoj primer i zelenoto i crvenoto i crnoto i beloto E BOJA!!! Toa e apsolutnata vistina za nekogo e crveno zolto zeleno ama za SITE e BOJA...neli? :wink:

The_Grim напиша:
Ama apsolutnata vistina postoi i taa e vo ovoj primer i zelenoto i crvenoto i crnoto i beloto E BOJA!!! Toa e apsolutnata vistina za nekogo e crveno zolto zeleno ama za SITE e BOJA...neli? :wink:

A што е тоа Боја?тоа е само збор кој што ти е наметнат за да распознаваш различни појави...нема апсолутна вистина...т.е. единствената вистина е дека нема апсолутна вистина-ништо не е апсолутно на овој свет..ама според ова што го зборам и ти си у право :wink::)

Dani^^^ напиша:
A што е тоа Боја?тоа е само збор кој што ти е наметнат за да распознаваш различни појави...нема апсолутна вистина...т.е. единствената вистина е дека нема апсолутна вистина-ништо не е апсолутно на овој свет..ама според ова што го зборам и ти си у право :wink::)
I Rest My Case....znaci spored tebe...apsolutnata vistina e deka nema apsolutna vistina neli??? Znaci sepak postoi... Case Is Closed...:wink:

The_Grim напиша:
I Rest My Case....znaci spored tebe...apsolutnata vistina e deka nema apsolutna vistina neli??? Znaci sepak postoi... Case Is Closed...:wink:
Не реков дека единствената апсолутна вистина е дека нема вистина . Тоа беше замка всушност.Ако нема вистина како може тоа да е вистина? Јас ти кажувам дека непостои такво нешто како апсолутна вистина -значи ако не постои апсолутна вистина тогаш и самата изрека неможе да биде апсолутно вистинита бидејќи секој си има своја вистина и секој може да ја прифати таа изрека т.е тој заклучок од свој аспект т.е да гледа на него субјективно.
bottom line не постои АПСОЛУТНА вистина.Она што за мене е вистина ,за друг не е ...значи дури и јас да нагласам дека тој заклучок според мене е вистина секогаш ќе се најде некој да ме демантира.Зарем е тоа вистина?:wink:

П.С Читај го Кант...

До кога со матење вода бе?

Апсолутните вистини се и апсолутни, затоа што постојат независно од било кој, му се свиѓале на него или не.
Секој си има свои лаги, свои апроксимации на вистината.
Не сваќаш ли колку е апсурдно тврдењето дека секој си има своја вистина. Таквата вистина не е вистина. Ами лага, или во подобар случај апроксимација.
Само вие автоматски гледате на лагата како на лошо нешто. А у ствари е нужно нешто. Од мали не лажат, за да не заштитат пред горките вистини, а и ние ќе си ги лажеме нашите деца. Тоа се позитивните лаги.
Негативните се тие, со кои си градиш решетки околу својот мозок. И со таквите од мали не појат. Да не се повторувам.
п.с.
Читај ме мене.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom