Сознание

• Креатор на темата Креатор на темата The_Grim
  • Време на започнување Време на започнување
NikolaP напиша:
До кога со матење вода бе?

Апсолутните вистини се и апсолутни, затоа што постојат независно од било кој, му се свиѓале на него или не.
Секој си има свои лаги, свои апрокцимации на вистината.
Не сваќаш ли колку е апсурдно тврдењето дека секој си има своја вистина. Таквата вистина не е вистина. Ами лага, или во подобар случај апроксимација.
Само вие автоматски гледате на лагата како на лошо нешто. А у ствари е нужно нешто. Од мали не лажат, за да не заштитат пред горките вистини, а и ние ќе си ги лажеме нашите деца. Тоа се позитивните лаги.
Негативните се тие, со кои си градиш решетки околу својот мозок. И со таквите од мали не појат. Да не се повторувам.
п.с.
Читај ме мене.

И ти си у право..нејсе...
Мило ми е што веруваш у тоа што го пишуваш како да е стварно така..ама ете ја не ти верувам :wink:

Не ни барам. Веруј си у што сакаш.

Dali mislite deka vistinskoto soznanie...soznanieto za site nesta...e pomesteno negde vo sferite na beskonecnosta...ili ednostavno se krie vo sekoj od nas...vo nekoj mracen del na nasata svest samo sto ni treba uste vreme za da go otkrieme???

Dali soznanieto za SE nemoze da otkrie nikogas ili veke e otkrieno samo treba da razmislime malku i da go pronajdeme vo nasata svest...zborot mi e toa sto...na primer velat deka ne postoi zadgroben zivot...i deka nemozeme da osoznaeme dali postoi ili ne postoi...dali postoi nekoja visa sila ili ne...deka nemoze da se patuva niz vremeto...i takvi raboti...jas mislam deka site nie znaeme SE sto treba da se znae za ovoj svet i za zivotot i za univerzumot voopsto samo treba toa soznanie da go pobarame vo nasata svest ...mislam deka lugjeto uste od samiot pocetok imaat soznanie za site nesta samo uste ne go svatile toa i ne go otkrile.....na primer porano nikoj ne znael za internet, za telefon, za dinamit, .... pa sepak se nasol nekoj da go pronajde seto toa...

Pa dali mislite deka lugeto znaat SE sto moze da se znae samo uste ne go otkrile toa?? Ili mislite deka vistinskoto soznanie nemoze da se spoznae nikogas i od nikogo??

Според некои хипотези, целото човечко знаење и умеење, и не само човечко туку апсолутно, е веќе остварено од Апсолутот во сечиј ум, на несвесно ниво се разбира. Значи, од се што е до сега измислено и иновирано, ништо не му припаѓа на самиот иноватор како негов личен изум, бидејќи тој тоа едноставно го „откопал’’ од својата, т.е. универзалната подсвест. Има приказни за Никола Тесла дека се што тој изумил и она што не успеал да го спроведе на дело веќе го гледал во подсвеста како на екран. Ако е за тоа знаење потребен талент се е речено, а може и силна желба, само таа дава сила свеста да занурка во длабочините на подсвеста.

Некоја жена сонувала дека влегла во продавница, а продавачот бил Бог лично.
- Што се продава овде? - прашала.
- Се што ви посакува срцето - рекол Господ.
Не верувајќи им на ушите, жената решила да го побара она најубавото што човечкото суштество може да го посака.
- Би сакала душевен мир, мудрост и засекогаш да исчезне секој страв во мене, рекла. Потоа, размислувајќи, додала:
- Не само за себеси, туку и за сите луѓе на Земјата.
Господ се насмевнал:
- Мислам дека погрешно си сфатила, драга моја. Овде не се продаваат плодови, само нивното семе.

По оваа приказна не сознанието туку спознанието опфаќа свесност за Апсолутот, не и знаење, бидејќи кој дошол до таа свесност, се друго му станало ирелевантно.

Според мене сознание постои само кога се осознаваш себеси и зошто некои работи ти се случуваат (намерно ги предизвикува несвесно човек). Имав такво во теретаната денеска радо бо го споделил со светот, ама не можам премногу е интимно и не треба баш да се зборува за тоа :icon_lol:.
Сите работи откриени и се апсолут во нашиот ум. Па не би се сложил со ова, според мене вака оди тоа, човек има некој проблем и бара решение за проблемот, пробува еднаш вака, другпат така, третпат инаку се додека не добие некој одговор за проблемот. Ако било тоа така зошто Александар Бел директно не направил мобилни телефони? И да не му плаќавме на телеком високи сметки за фиксниот долги години :icon_lol:.
Значи човек има проблем и бара решение за проблемот ништо не е предодредено, според мене :icon_lol:.

Сите работи откриени и се апсолут во нашиот ум. Па не би се сложил со ова, според мене вака оди тоа, човек има некој проблем и бара решение за проблемот, пробува еднаш вака, другпат така, третпат инаку се додека не добие некој одговор за проблемот. Ако било тоа така зошто Александар Бел директно не направил мобилни телефони? И да не му плаќавме на телеком високи сметки за фиксниот долги години :icon_lol:.
Значи човек има проблем и бара решение за проблемот ништо не е предодредено, според мене :icon_lol:.

Секако, не е тоа констатирано, а и Бел не можел да почне од колиба на кула, туку би било поврзано и со реалноста, степ бај степ. Можеби Тесла имал визија и за времеплов, ама за неговата свест сеуште прилично нејасна и сеуште без соодветен материјал за неа, но затоа кога веќе постоела еднонасочна струја, тој спровел наизменична. Едно е сигурно како што велиш, за секој проблем одговорот постои во умот. За секоја навртка има шраф, или обратно беше... :wink:

Една приказна за Тесла, - откако долго без успех стрпливо се бавел и размислувал за проблемот поради кој не му работел наизменичниот мотор, и откога го исцрпил сето теориско знаење што постоело, нормално решил да се одмори. За време на една прошетка (опуштеност) решението за проблемот како од ведро небо му паднало на ум. Е сега, дали решението го нашол со помош на својот труд и интензивно размислување постигнувајќи надсвест или напротив само се нурнал во подсвеста, и не е толку битно. Битно е дека решението е баш тука. ;)

Една приказна за Тесла, - откако долго без успех стрпливо се бавел и размислувал за проблемот поради кој не му работел наизменичниот мотор, и откога го исцрпил сето теориско знаење што постоело, нормално решил да се одмори. За време на една прошетка (опуштеност) решението за проблемот како од ведро небо му паднало на ум. Е сега, дали решението го нашол со помош на својот труд и интензивно размислување постигнувајќи надсвест или напротив само се нурнал во подсвеста, и не е толку битно. Битно е дека решението е баш тука. ;)
Болдираново е типична дефиниција за сознание, така и се случува колку и да се труди човек кога најмалку го очекува ќе го погоди :icon_lol:. И секогаш решението е пред тебе само што не си можел да го видиш :icon_lol:. Инаку за Тесла имам само пофални зборови човекот има направено толку многу добри работи за напредокот на цивилизацијава.

Јас не мислам дека знаеме се,но ни самите незнаеме дека знаеме.За римерите тоа се умови паметни кои незнам благодарение на што но ете,успеале нешто да објаснат во светот.Но сепак,има нешто во нас,нешто кое прави да знаеме не се туку некои работи.Дете мало знае се,како се користи одредено нешто,зборови,предмети а сепак никој не му ги кажува,само од слушање и гледаење и навистина ме чуди како е тоа можно на таква ворзарст кога сеуште неможеме одредени работи да сватиме а за овие сме професионалци.Кога го прочитав насловот мислев дек е за сознание како на пр. кога ќе се случи нешто и потоа ние осознаваме што било тоа навистина.Добра тема,интересна е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom