Сознание

• Креатор на темата Креатор на темата The_Grim
  • Време на започнување Време на започнување

The_Grim

Acid Nightmare
Член од
22 ноември 2005
Мислења
1.501
Поени од реакции
24
Dali mislite deka vistinskoto soznanie...soznanieto za site nesta...e pomesteno negde vo sferite na beskonecnosta...ili ednostavno se krie vo sekoj od nas...vo nekoj mracen del na nasata svest samo sto ni treba uste vreme za da go otkrieme???

Dali soznanieto za SE nemoze da otkrie nikogas ili veke e otkrieno samo treba da razmislime malku i da go pronajdeme vo nasata svest...zborot mi e toa sto...na primer velat deka ne postoi zadgroben zivot...i deka nemozeme da osoznaeme dali postoi ili ne postoi...dali postoi nekoja visa sila ili ne...deka nemoze da se patuva niz vremeto...i takvi raboti...jas mislam deka site nie znaeme SE sto treba da se znae za ovoj svet i za zivotot i za univerzumot voopsto samo treba toa soznanie da go pobarame vo nasata svest ...mislam deka lugjeto uste od samiot pocetok imaat soznanie za site nesta samo uste ne go svatile toa i ne go otkrile.....na primer porano nikoj ne znael za internet, za telefon, za dinamit, .... pa sepak se nasol nekoj da go pronajde seto toa...

Pa dali mislite deka lugeto znaat SE sto moze da se znae samo uste ne go otkrile toa?? Ili mislite deka vistinskoto soznanie nemoze da se spoznae nikogas i od nikogo??

Гримчо знаеш ли ти колку многу е се? Се бре, Гримчо! Многу е?
Ваљда мислеше на главните егзистенцијални прашања, и на технолошкото знаење а можда и гео и уни графското.
Али и тоа е многу бе.
Човечкиот ум не е создаден за вистини. Он живее од лаги.
И од мали вистини, ама вистински знае да полуди. Вистината е како абсинт. Горка у п.м. Обавезно се пие со коцка шекер, ако нејќеш да ти се зборави. Иф ју ноу ват ај мин, енд ајм шур дат ју ду.

Да ти одговорам на прашањево, јасно и гласно. Не! Постои можеби поле на сознанија, и одредени луѓе полека, полека ги откриваат работите. Највеќе пати ќе го забележиш оноа што цело време ти било пред очи, ама не си го гледал, бидејќи си бил заслепен од твоето незнаење/лагите.
А некогаш пак, човечкиот ум е просто инвентивен.

Coveckiot E sozdaden za vistini...samo nie uste ne sme spremni da se soocime so site vistini i celata objektivnost....dodusa seuste veruvam deka odgovorot na site prasanja potsvesno go znaeme i treba da se stremime kon osoznavanje na tie odgovori....i nie ustvari nisto ne sme "otkrile" sto ne postoelo do momentot na "otrkivanjeto"....site stvari postoele od sekogas samo tek sega ucime kako da gi napravime tie "raboti" dostapni za coveckite setila...zatoa veruvam deka site odgovori na site prasanja se vo nasata potsvest samo treba da pogledneme dlaboko vo potsvesta i da vidime sto krie....veruvam deka site znaeme se sto treba za prostorot za vremeto za univerzumot za zadgrobniot zivot za zivotot voopsto samo ne znaeme kako da go formulirame seto toa za da zvuci vistinito i realno i dostapno za coveckata svest da moze da go osoznae...

The_Grim напиша:
Dali mislite deka vistinskoto soznanie...soznanieto za site nesta...e pomesteno negde vo sferite na beskonecnosta...ili ednostavno se krie vo sekoj od nas...vo nekoj mracen del na nasata svest samo sto ni treba uste vreme za da go otkrieme???

Dali soznanieto za SE nemoze da otkrie nikogas ili veke e otkrieno samo treba da razmislime malku i da go pronajdeme vo nasata svest...zborot mi e toa sto...na primer velat deka ne postoi zadgroben zivot...i deka nemozeme da osoznaeme dali postoi ili ne postoi...dali postoi nekoja visa sila ili ne...deka nemoze da se patuva niz vremeto...i takvi raboti...jas mislam deka site nie znaeme SE sto treba da se znae za ovoj svet i za zivotot i za univerzumot voopsto samo treba toa soznanie da go pobarame vo nasata svest ...mislam deka lugjeto uste od samiot pocetok imaat soznanie za site nesta samo uste ne go svatile toa i ne go otkrile.....na primer porano nikoj ne znael za internet, za telefon, za dinamit, .... pa sepak se nasol nekoj da go pronajde seto toa...

Pa dali mislite deka lugeto znaat SE sto moze da se znae samo uste ne go otkrile toa?? Ili mislite deka vistinskoto soznanie nemoze da se spoznae nikogas i od nikogo??

Нормално дека луѓето незнаат се шо мојт да се знајт. Повеќето од луѓето ја гледаат вистината, и иако свесни дека таа е таа, бидејќи не им е по корист ја премолчуваат или ја сменуваат. Во животот, и општо во светот имат многуууу работи шо требит допрва да ги научиме и мислам дека е невозможно некогаш да стигниме до таков степен да имаме вистинско сознание за сите сфери од животот.

@the grim.
Да не ја читаше Моќта на потсвеста од Џозеф Марфи???

Да се сознае се, значи да се познае се, а бидејќи нашите очи се замачкани со калта на лагите, ниту може да се познае, ниту сознае.
Се разбира, утната е работата уште кога првиот прачовек рекол: МОЕ!
За да докаже дека е негово почнал да ја затскрива вистината со лаги. Како што рече НиколаП, горката вистина е пие со коцка шеќер, за да се заблажи, а таа коцка шеќер е лагата/лагите.
Значи, ние можеме, ама не сакаме и не се навиканти затоа што тоа значи откажување од сето досегашно сознание и започнување одново. Се.
Рече СЕ! Се е мошне голем поим. Тепко, не можеме, не сме навикнати, полесно е да не се знае и сознава.

Абе мене ме буните ова со лагиве. Се е релативно, за некого и самите лаги се вистината, не секогаш спротивно на лагата е вистината, може да биде и нова лага: Соознавањето на СЕ од објективна гледна точка не може да се осознае бидејќи самото подлежи на некои општоприфатени субјетивни теории..

Ама мислам дека првин треба да дефинираме што спаѓа во СЕ. многу широк поим ми е некако

Лагата е она пто секогаш е пред вистината, нејзин чувар.

De Chelonian mobile! Желката се движи! Мали Богови!

Garfield напиша:
Лагата е она што секогаш е пред вистината, нејзин чувар.
и Обратно.. сепак релативно е тоа.. лага и вистината се во меѓусебна врска. Не би бил прецизен дали лагата или вистината е чуварот..

Garfield напиша:
Не знам, не би рекол, ама за вистините има друга тема, нели.
Абе широка е темава треба да се расцепка. Иначе Зенон другарче ми е. (ама еден шо ми е колега) :)

Вистината, онаа објективната Е АПСОЛУТНА. Тоа е и проблемот. Човечкиот ум тешко се справува со апсолути.
Субјективните „вистини” се нешто друго. А незнам што не ти е јасно.
Лагите се наша заштита пред вистината.

Според мене количеството на поимот СЕ (што треба да се осознае) е бесконечно големо. Значи човек треба да осознае бесконечно многу работи , што е невозможно, имено тргајќи само од една наука (сфера во животот ) не постои човек што е знае се од таа наука, поради две причини , првата е секочаш има во секоја наука премногу поединости за да се абсорбираат во човековиот ум , второ има уште многу работи од секоја сфера од животот (наука) кои сеуште на се осознаени.
Инаку btw техниката и науката се толку многу развиени денес што поголемиот дел на човековиот род не е во состојба да го свари и не му се познати моќите и и опаснностите во врска со предметите со кои се бави науката денес. Затоа пости голема опасносност луѓето да уништат многу работи само поради нивното несознание на работите. И затоа се приморани научниците тоа сега за сега да им го спакуваат во лаги и на таков начин за да не дојде до негова злоупотреба.

Bacillus gagous напиша:
И затоа се приморани научниците тоа сега за сега да им го спакуваат во лаги и на таков начин за да не дојде до негова злоупотреба.
Тоа не е само сега, Бациле драги. Целото постоење на хомо „сапиенс” е такво.
п.с.
@Влад
Не е се релативно. Напротив. И во самата теорија на релативноста имаш неколку абсолути.

Да во прави си подобро ќе беше да стаевев сеуште наместо сега за сега.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom