Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво дечки

Сакам да ве прашам за совет. Проблемот ми е следен.
Сменив водна пумпа и ребраст каиш на колата и се е одлично. Пред некој ден приметив како ми капе малце вода доле лево од хладњакот ( мислев да не е од водната пумпа, па затоа и ја сменив) се приметува на пластиката кога ќе ја отвориш хаубата. Нема некоја дупка колку што можев јас да приметам, ама пак си капе. Е сега сакам да ве прашам да ми предложите некое решение, а да не е купување на нов хладњак, зошто во моментов не сум ни при пари.
Читав за алуминиумски прашок, ама мојов "матичен" мајстор за колава што ми е, не ми го препорачува.

Ајде ве молам некое решение кажете ми, би ви бил премногу благодарен.

Поздрав

Приметив во петокот првпат си реков нешто привремено е, денес еве пак. Кога ќе ми стои колата подолго време на сонце и кога после ја возам кога го вртам воланот има некое скрцање напред на средина (како некоја стара неподмачкана врата кога ќе се отвора и затвара, такво скрцање). Прво помислив дека АТФ уљето испарило, ама го проверив и има. Што може да е? Пак ќе повторам, само кога стои колата подолго на сонце се јавува, кога е под сенка или ноќе нема гајле.

Ако е 5-6 години тој ќе биде никаков..Ќе го поебе моторот..Антифризот е препорачано да се менува на секои 3 години,оти после тоа ги губи својствата и станува корозивен.
Taka de... Zatoa kazav toa sto kazav :D

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Зошто да го испушта?Си има мерач за антифриз,во секој сервис има,нека отиде,ќе му измери,ако држи до кај -15,16 е добро,нема никаква потреба да го менува..Јас си имам таков мерач,250 денара го платив.[DOUBLEPOST=1464616486][/DOUBLEPOST]

Да не пишува Г12?Де види убаво?Ако е таков,тогаш тој наверојатно е розов,и е за понови возила со алуминиумски глави.[DOUBLEPOST=1464616642][/DOUBLEPOST]

Кај мене на Фиатот има штопна,многу убава работа е,и достапна,на дното е на хладњакот..На некои коли таква штопна нема,па мора да се извади цревото,и така некако да се испушти.

Ако е 5-6 години тој ќе биде никаков..Ќе го поебе моторот..Антифризот е препорачано да се менува на секои 3 години,оти после тоа ги губи својствата и станува корозивен.

розов беше по боја па купив ист и дотурив некаде 100gr ...чисто антифриз, не ја носев со мене колата за да измерат, али и онака е лето нека тера вака и на есен планирам да му го однесам во сервис, цел комплет да го сменат...

Приметив во петокот првпат си реков нешто привремено е, денес еве пак. Кога ќе ми стои колата подолго време на сонце и кога после ја возам кога го вртам воланот има некое скрцање напред на средина (како некоја стара неподмачкана врата кога ќе се отвора и затвара, такво скрцање). Прво помислив дека АТФ уљето испарило, ама го проверив и има. Што може да е? Пак ќе повторам, само кога стои колата подолго на сонце се јавува, кога е под сенка или ноќе нема гајле.

Мора на канал да се провери и тоа лесно ќе се најди. Поради топлината некој дел малку се проширува и се јавува крцкање. Можи да е на гумиците на балансштангала, можи споните не ти се подмачкани, некогаш и самата шасија ствара крцање бидејќи при мотање на воланот се јавуваат големи торзиони сили.

однеси ја на технички преглед, ионака имаш 1 или 2 безплатни прегледи вкалкулирани при регистрацијата. Лесно ќе го најдат проблемот, само прво оставија на сонце да упите топлина и внесија во хангарот набрзина

Здраво дечки

Сменив водна пумпа и ребраст каиш на колата и се е одлично. Пред некој ден приметив како ми капе малце вода доле лево од хладњакот ( мислев да не е од водната пумпа, па затоа и ја сменив) се приметува на пластиката кога ќе ја отвориш хаубата. Нема некоја дупка колку што можев јас да приметам, ама пак си капе. Е сега сакам да ве прашам да ми предложите некое решение, а да не е купување на нов хладњак, зошто во моментов не сум ни при пари.
Читав за алуминиумски прашок, ама мојов "матичен" мајстор за колава што ми е, не ми го препорачува.

Поздрав

Испуштање антифризот,вадење хладњакот и лепење..Друго не ми текнува.

Испуштање антифризот,вадење хладњакот и лепење..Друго не ми текнува.
А случајно да не имаш искуство со лепен хладњак ? Или со алуминиумски прашок ?
Мислам како и да е, секако е подобро да си купам нов, него прашањето ми е дали би издржал додека да соберам пари за да земам нов, или ќе треба пак да го лепам за неколку стотина километри ?
И отприлика која цена е лепењето, чисто за споредба.

Последно уредено:
Здраво дечки

Поздрав
Ќе бидеш среќен доколку е само до хладњакот проблемот, можно е и блокот да оде јабана, ако да? Онда јбг...

Ќе бидеш среќен доколку е само до хладњакот проблемот, можно е и блокот да оде јабана, ако да? Онда јбг...
Не те сфаќам, каква е поврзаноста на блокот во случајов ? Зошто не се разбирам до толку. Ај те молам ако не ти е проблем барем малце подетално.

Фала ти.

Мислам како и да е, секако е подобро да си купам нов, него прашањето ми е дали би издржал додека да соберам пари за да земам нов, или ќе треба пак да го лепам за неколку стотина километри ?

Мој другар од Кичево, иначе последен казанџија во овој регион, успешно и со гаранција лепи ладњаци-бакарни и алуминиусмки. Отприлика зема околу 1000 денари, но секој случај е засебен во зависност од колку и колкави дупки треба да залеми.

најмногу му носат од трактори и камиони кои возат на места каде лесно се дупнува ладњакот-шуми и ниви.

Zavisi dupkata kolkava e.Siguren li si deka pusta od tamu?

Zavisi dupkata kolkava e.Siguren li si deka pusta od tamu?
7QiiE7q.jpg
Е баш од овде ми капе по малце

Го најдов ова средство на Carclub форумот од дечко што имал ист проблем како мене, му помогнало. Ќе почнам да го барам, па ќе видиме
9E2581FC160CA064E1E401403602775A.jpg

Прегледај го приврзокот 148417
Е баш од овде ми капе по малце

Го најдов ова средство на Carclub форумот од дечко што имал ист проблем како мене, му помогнало. Ќе почнам да го барам, па ќе видиме
Прегледај го приврзокот 148418
Ako si od Skopje, otidi kaj Nova Zeleznicka ima specijalist za lepenje hladnjaci. Cena e spored mesto i dupka. I nemas gajle ponata, sem ako ne e nesto drugo. A blok i neznam sto ne bi trebalo da e.

Ako si od Skopje, otidi kaj Nova Zeleznicka ima specijalist za lepenje hladnjaci. Cena e spored mesto i dupka. I nemas gajle ponata, sem ako ne e nesto drugo. A blok i neznam sto ne bi trebalo da e.
Да, да од Скопје сум.
Мислиш кај тој Гоце кај Железничка ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom