- Член од
- 12 јули 2011
- Мислења
- 873
- Поени од реакции
- 427
Вака,сакам да купам ауди(б8) а4 од 2008-2010 година па сакам да прашам дали е подобро да купам дизел 2.0тди или бензинец 1.8.Тука кај мене моментално дизелот е малку поскап од бензинот,но со дизел би имал помала потрошувачка и помалку би плаќал road tax. Од друга страна па ми кажаа дека дизелот би бил поскап за одржување/сервисирање а и читнав дека филтерот(DPF) се блокира при градска вожња и треба да се вози на автопат почесто за да се 'исчисти'.Исто така колку е разумно да се купи со отприлика 80.000-100.000 милји?И за крај да спомнам дека дневно би возел околу 7-8 милји( у два правци) градска за до работа и назад,и ваљда 1-2 викенда у месец би возел на отворен пат.
Ако возиш само 4-5 000 годишно, тогаш зашто ти е и А4 ... Сакаш да имаш помали давачки, што помала потрошувачка и слично ... Епа у тој случај ( ако веќе сакаш да биде Ауди ) земи си А1 1.6 ТДИ 105 кс и фурај ... Екстра за низ град, мало, лесно и се што бараш у тој поглед ... А ако ти малецко иди на А3, или пак јас за низ град не би земал ништо поголемо од Голф... Голф 6 од исто годиште и ист мотор и опрема како таа А4-ка е знатно поевтин, а многу подобар за низ град, пола метар не е мала разлика у кола ...