Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Vo najdobar slučaj može opomena ili paricna kazna vo najslab slučaj može kolata vo stanica da zavrsi. Nesmeeš da vozeš stranska kola so makedonska vozacka i bež polumoštvo

На мое име е колата, иако е на странски таблички, двојно државјанство.

Лично мене не ме казниле но сум ги вадел фолиите на лице место , незнам од кој град си но во Битола и тоа како познавам луѓе што се казнувани за фолии на предни стакла. Значи заведени се задните стакла за атест и тие смееш да ги затемнуваш колку сакаш, предни не смее ич. Во врска со дождот си во право, прегледност 0.
Кога ова со казните? Сега со новата власт или порано?
Можно е, не негирам, зависи од џандарот.

Јас фала Богу сум немал проблеми иако кога ме застанувале вршеле проверка на сообраќајна, а стаклата се гледа дека се исто така затемнети скоро колку и задните.

Треба и тие да имаат малку во предвид дека иако не смее да ти се затемнети ти уствари имаш подобра вожња во поголем дел од годината пошто во мкд имаш еден куп сончеви денови, не е англија па да врни и да немаш прегледност...

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Јас фала Богу сум немал проблеми иако кога ме застанувале вршеле проверка на сообраќајна, а стаклата се гледа дека се исто така затемнети скоро колку и задните.

Треба и тие да имаат малку во предвид дека иако не смее да ти се затемнети ти уствари имаш подобра вожња во поголем дел од годината пошто во мкд имаш еден куп сончеви денови, не е англија па да врни и да немаш прегледност...

И на другар мој пред неколку години му репнаа казна за затемнети стаклa.
Уствари му рекоа ако не сака казна да ги извади на лице место, он не ги извади и така му залепија честитка :)

И на другар мој пред неколку години му репнаа казна за затемнети стаклa.
Уствари му рекоа ако не сака казна да ги извади на лице место, он не ги извади и така му залепија честитка :)
Toj sigurno ili mozebi nemal a test ili mu bile epten kjumur crni prednite, za 40-50% ne bi trebalo da pravat problem...

Решение за ова е спуштање на стаклата кога ќе ги видиш а не да се правиш џек кога ќе те запре да му го спушташ прозорот со 100% тинт.

Za skoro treba da menuvam maslo vo motorot, pa planiram da mu opnam od toa Castrol masloto. E sega dali e dobro da mu stavam od toa aditivot Mobil ili Wurth za procistuvanje na motorot... Velat ne bilo dobro, pa ako ne cini nema da go proizveduvaat ili prodavaat...[DOUBLEPOST=1528026123][/DOUBLEPOST]
Решение за ова е спуштање на стаклата кога ќе ги видиш а не да се правиш џек кога ќе те запре да му го спушташ прозорот со 100% тинт.
Taka e bratu, za ova zboruvam :P
A ako nekoj ima stakla so racki, go e*a ezot... :D

Последно уредено:
колку кошта пресостат (вака мислам се викаше), не лади климата проверуваше ми рече највероватно е до тоа? за ц4

Што има врска нова власт или стара власт? Измени во законот за тој прекршок нема, и не е од сега. Акциски контроли за фолии на стакла и пишување на казни имало и порано има и сега.

Што има врска нова власт или стара власт? Измени во законот за тој прекршок нема, и не е од сега. Акциски контроли за фолии на стакла и пишување на казни имало и порано има и сега.
изгледа ти се реплицира само тебе...

порано немав разбрано некој да го јади, а немам ни сега освен што читам тука на форум.
особено не за некој што има атест, им прогледуваат низ прсти.

прашањето беше бидејќи има шанси новата власт да заостри критериуми па да си тера по пропис.

али океј, те чекам да ми реплицираш :)

Некако многу чадит колава кога ја возам, на тргвенње посебно, сив чад испуштат.

Филтри нешто за менување се ?

ако е ТДи највероватно е турбото...а ако нема турбо, поголема шанса се ,,воѓиците,, на венитлите

Дизел може од многу причини да чади од најбанална во смисла дека и треба малку појако газење на колата на отворен пат да се издува моторот од разни наслаги и гареж до тоа што Ѓоко спомна што си бара сериозна оправка.

Ама да не одиме со најлошите варијанти одма. Ако немаш сменето за воздух филтер смени дефинтивно. Често дизелите чадат со подзапушен филтер за воздух особено овие постариве со механички бош пумпи. Тоа чадот што го гледаш може да е знак на богата смеса (малку воздух, многу гориво спрема воздухот). Со менување на воздушен филтер тоа малку воздух ќе го решиш бидејќи ако е запушен филтерот не оди доволно воздух до цилиндрите. :)

Исто не е лошо и цревата од воздушниот филтер до турбото и од турбото до моторот да се исперат со бензин ако се маслосани. Истово важи и цревата од испарителот (иберлауфот). И за интеркулерот ако има тој мотор интеркулер. Значи минимално можно количество на бензин се става внатре и се промучкува па се истура. Се става нов бензин и така се во круг додека бензинот што го истураш не постане чист. Нормално послем перењето цревата се местат на кола тек кога целосно бензинот од нив ќе испари и се осушат.

Е сега не е лошо и малце да размислиш за двотактол да ставиш во нафтата. На тој мотор само корист може од тоа да имаш. Значи милион пати пробано и на мојата кола и на многу други. Се става со однос 0.5 % значи на 10 литри гориво 50 милилитри двотактол. Резултати од ова што јас лично сум ги приметил: потивка работа, помалку чад, помалку вибрации, итн. Значи не е плацебо, делува вистина, и дури многу бошисти го препорачуваат.

Последно уредено:

Па мотор од осумдесетите имаш, сигурно нема љубичици да искачаат:)

изгледа ти се реплицира само тебе...

порано немав разбрано некој да го јади, а немам ни сега освен што читам тука на форум.
особено не за некој што има атест, им прогледуваат низ прсти.

прашањето беше бидејќи има шанси новата власт да заостри критериуми па да си тера по пропис.

али океј, те чекам да ми реплицираш :)

Не знам поќе како да ти објаснам дека атест за предни стакла нема. Значи на предни стакла не смее да има фолии, ниту да се издава атест за нив. Прогледуваат низ прсти да, ако полицаецот ти е пријател и ќе поминиш со опомена. Тоа што ти не си знаел дека пишуваат казни за фолии не ти дава за право да тврдиш дека никаде во Македонија нема да му прават проблеми на дечкото што праша за фолиите погоре. Во моментот има засилени полициски контроли така да не си играјте играчки.

Ova e definitivno benzinec, a pricina se istroseni ili zapeceni uljni kariki, motorot sigurno cica ulje.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom