Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Денеска на патот Струмица - Радовиш ме сопира полиција 2 млади 2 постари полицајци ми потера документација се ок и ми доага тоа младото и ми вика господине овој пат ке поминете со опомена за некористење на соборени светла. Јас му викам дечко гледаш тука оти ми е пуштена позиција на колата . И тој ми вика не позиција туку мора да имаш пуштено кратки поточно соборни светла, несакав многу да се расправам пошто имав работа па ме занима спроед законот нели треба денско време да се вози со позиција а не со кратки светла ?
мора кратки
Во сообраќај на пат, дење и ноќе, за време на управување со возилото, возачот на возилото задолжително треба да ги има запалено најмалку соборените светла за осветлување на патот.
член 85 став 1
http://www.slvesnik.com.mk/Issues/8A13F3D4886BD74B874C6E45E15969DD.pdf

Некои викаат дека Макпетрол има поквалитететна нафта, некои викат Окта, на кого да му верувам ???

Благодарам и на двајцата форумџии за одговорите.
Ќе ги менувам еднаш годишно и маслото ( уљето) и филтрите.
ебати мајсторот искрено
како бе на 60 000 км сервис?
па на самото уље си пишува послем колку км се менува
еве јас стаив мобил и мислам дека беше до 15 000км ама макс до 12 000 ке извозам па ке го мењам и нормално штом сменам уље и филтерот ке го мењам

Sent from my iPhone using Tapatalk

Благодарам и на двајцата форумџии за одговорите.
Ќе ги менувам еднаш годишно и маслото ( уљето) и филтрите.
ебати мајсторот искрено
еве јас стаив мобил и мислам дека беше до 15 000км ама макс до 12 000 ке извозам па ке го мењам и нормално штом сменам уље и филтерот ке го мењам

Некои викаат дека Макпетрол има поквалитететна нафта, некои викат Окта, на кого да му верувам ???
Окта секад ги одминувам така да незнам шо да кажам порано беа катастофа
Кога сум ставал на макпетрол сум поминувал помалку 30км одколку од лукоил, па и осеќам поголема моќност

Sredni bre,kakvi kratki.Pozicija,sredni i dolgi svetla postojat.[DOUBLEPOST=1472677556][/DOUBLEPOST]
Денеска на патот Струмица - Радовиш ме сопира полиција 2 млади 2 постари полицајци ми потера документација се ок и ми доага тоа младото и ми вика господине овој пат ке поминете со опомена за некористење на соборени светла. Јас му викам дечко гледаш тука оти ми е пуштена позиција на колата . И тој ми вика не позиција туку мора да имаш пуштено кратки поточно соборни светла, несакав многу да се расправам пошто имав работа па ме занима спроед законот нели треба денско време да се вози со позиција а не со кратки светла ?

Sredni svetla ti trebaat,vo pravo bil policaecot.Postojat pozicioni svetla,sredni-soboreni i dolgi.Bar taka me ucea vo avtoskolata.

ебати мајсторот искрено

Не го прашав мајсторот на сервис после колку време да сменам уље и филтри, само ми беше чудно сервис кога ми кажа после 50.000 километри, а не 60.000 како што ти си напишал.
Инаку зборував со пријателот со кој ја земав колата од плац, тој ми вели дека после 7.000 километри да сум менувал уље и филтри, дека тој барем така правел со неговите автомобили. Но тој со неговите автомобили поминува многу километража, постојано оди на големи дестинации и на планински терени и патишта.

Генерално, јас околу 7.000 километри годишно и поминувам со колата, па еднаш годишно и ќе менувам уље и филтри за нафта, гориво....

Не го прашав мајсторот на сервис после колку време да сменам уље и филтри, само ми беше чудно сервис кога ми кажа после 50.000 километри, а не 60.000 како што ти си напишал.
Инаку зборував со пријателот со кој ја земав колата од плац, тој ми вели дека после 7.000 километри да сум менувал уље и филтри, дека тој барем така правел со неговите автомобили. Но тој со неговите автомобили поминува многу километража, постојано оди на големи дестинации и на планински терени и патишта.

Генерално, јас околу 7.000 километри годишно и поминувам со колата, па еднаш годишно и ќе менувам уље и филтри за нафта, гориво....

Filtri za nafta i gorivo ti e edno isto.Inace filterot za gorivo se menuva na sekoi 20.000 km.Stavaj si nafta od benzinska i nemas maki.

Да не му имаш правено ти сега голем сервис ( каиши , затегачи , водна пумпа ... ) па да ти има кажано мајсторот следна промена по 60 000 км ??? Ако е така , тогаш е во ред. Инаку што мотор носи голфот ?? По цената ке да е околу 2002-2003 год и пумпа-дизна систем. Ако е таков исклучиво 5W-30 уље со 505 01 норма и менување на не повеќе од 10 000 км, во твојов случај еднаш годишно. Филтер за уље менување со секоја промена на уље , исто и филтер за воздух ... Филтер за нафта можеш секој втор сервис , а филтер за воздух во кабина ( полен ) ако користиш клима препорачливо е исто така секоја година...

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Какво улје ми препорачувате ва мерцедес ц220 '05 цди 150 кс, гледав по интернетов дека се препорачува 5-30 фул синтетик (мобил 1), ама некои автомеханичари ми викат за дизел само 10-40

По закон точно кажал полицаецот, меѓутоа тоа не го мења фактот дека нашата полиција е крвопиец кој не е во служба на народот, па уште некња излегле со анкета дека народот имал многу довреба во полицијата, како не, еден човек ја не знам што нешто добро видел од нашата полиција.

Освен тоа одредбата требаше да се укине, имаше предлог закон кој необјасниво не помина

http://www.dnevnik.mk/?ItemID=BB4507174635684398173F4CEAE54062

Ме интересира, со какви дневни светла возеше, јас имам дневни лед светла што се палат автоматски, по која логика јас треба да палам средни, особено во сончев ден, никој една ебано образложение не даде кои се придобивките од средни светла дење, освен малтретирање на луѓе вака како тебе.

Во време кога во Македонија веќе пола од возилата имаат автоматски дневни лед светла, одредбата за дневни средни светла служи само за дерење на народот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom