Совет околу купување хард диск

• Креатор на темата Креатор на темата Virego
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
19 март 2008
Мислења
12
Поени од реакции
0
Сакам да си купам екстерен хард диск, па решив да купам една екстерна кутија (најдов нова 900 денари) и нов 160 гига некоја ефтина марка хард диск кој чини 2200 денари.

Е сега, дали е сигурно да се купи вака "ефтин" не толку позната марка хард диск и да се надевам дека ќе ми трае пример години?

Што би ми препорачале вие?

Благодарам однапред.

Јас би ти препорачал да земаш external HDD од 500 гига, за околу 7500 денари. (Ако имаш крв) :)

Сакам да си купам екстерен хард диск, па решив да купам една екстерна кутија (најдов нова 900 денари) и нов 160 гига некоја ефтина марка хард диск кој чини 2200 денари.

Е сега, дали е сигурно да се купи вака "ефтин" не толку позната марка хард диск и да се надевам дека ќе ми трае пример години?

Што би ми препорачале вие?

Благодарам однапред.

Не е ич сигурно, оти поголем дел од тие евтини кутии знаат да ги корумпираат податоците при трансфер. Добра кутија чини 2000-3000 денари што искомбинирано со цената на 160гб хардот те носи многу близу до 500ГБ WD MyBook кој е далеку попривлечен.

Исто така имаш и WD Passport од 60/80/120/160 гига кој се движи од 3000 па до 6-7000, помалечок е и се напојува директ од УСБ, а не ко другиве со посебен кабел за струја.

Јас би ти препорачал да земаш external HDD од 500 гига, за околу 7500 денари. (Ако имаш крв) :)

100 евра кошта WD MyBook, не го плаши со 7500.

Evtinite kutii cesto pravat bad sektori

Земи си WD нема да погрешиш.Можеш и сам да пробаш build, ама со ваква добра варијанта како WD 500gb не ти препорачувам.

Ајде дајте ми совет што марка да зеам екстерен хард диск од околу 1ТБ или тука некаде да е со големината... без додатно напојување значи дирек на УСБ, и ќе го користам за складирање на фотографии.. поголеми формати... бтв.. и уште еден хард диск сакам на него да си прам бекап од овај .. пошто ми се мн битни податоците. чекам совети. :)

Ајде дајте ми совет што марка да зеам екстерен хард диск од околу 1ТБ или тука некаде да е со големината... без додатно напојување значи дирек на УСБ, и ќе го користам за складирање на фотографии.. поголеми формати... бтв.. и уште еден хард диск сакам на него да си прам бекап од овај .. пошто ми се мн битни податоците. чекам совети. :)

За екстерни Western Digital се солидни. За бекап правење зависи каков бекап сакаш да правиш. Ако ти е за бекап на комплетната работа на оперативниот систем на одреден временски интервал и ако парите не се проблем кути си внатрешен хард диск и гледај HDD-от да биде со 10,000 rpm (вртежи во минута). Ова е пожелно за да не доаѓа до замрзнување на работата на компјутерот при автоматскиот бекап на пример на секои 5 минути, ако работиш некоја важна работа. Ако ти е само за сликите, да правиш бекап на секои 2,3 дена, тогаш сево ова не важи. :)

1tb без напојување нема, има до 640 ама ни тие ги нема кај нас. Ако купуваш такви 2, купи 1 WD miror edition со RAID 1, се ќе ти биде пресликано од 1 на 2 хард секогаш, али и овие кај нас ги нема, треба од странство или евентуално да нарачаш

eve vo amc ima HDD Western Digital 1TB USB MyBook Essential 6470 den

eve vo amc ima HDD Western Digital 1TB USB MyBook Essential 6470 den

ама финтава е без додатно напојување да биди... за да можам дирек ко че сум на отворено на лап топ... еве глеам HDD EXT.WesternDigital HDD 500 GB Black USB

а освен westernDigital некоја друга марка ? или овие се најдобри за оваа работа ? (некој ми нудеа и вербатим ..ама нз :toe: )

Јас го користам WesternDigital My Passport Essential 500GB (3900 ден.) и сум презадоволен, мал, лесен, убав дизајн, има и вграден/инсталиран софтвер за бекап на податоците, енкрипција...

my-passport-essential-250gb-package.jpg

passport-views.thumbnail.jpg

Јас го користам WesternDigital My Passport Essential 500GB (3900 ден.) и сум презадоволен, мал, лесен, убав дизајн, има и вграден/инсталиран софтвер за бекап на податоците, енкрипција...

my-passport-essential-250gb-package.jpg

passport-views.thumbnail.jpg

Колкав е овој на големина?
Инаку за екстерен јас користам WD MyBook 1TB, тој ми е за филмови и серии претежно, те. го купив за да го користам со WD HD Media Player-от што ми е во дневна. Супер е, само што е голем (колку една книга одприлика ~ 15 сантима висок, 6 сантима широк, 3 сантима дебел) али 1 тера е, немам видено хардови од 1 тера а помали + онака најголема релација што поминал е дневна-мојата соба-дневна, а и да треба некаде да го носам не ми е проблем големината :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom